Plánovaný 30+ kWp poloostrov

Pravidla fóra
Pro získání samostatného fóra týkajícího se Vaší vlastní elektrárny, kontakrujte některého z moderátorů nebo admina.
V takto získaném fóru budete mít k dispozici jedno vlákno, které si budete moci moderovat, připadně bude zamčené a budete moci přispívat pouze vy. Dále je ožné si založit další vlákna pro obecné diskuse.
Odpovědět
tafx
Příspěvky: 67
Registrován: sob črc 23, 2022 9:59 am
Výkon panelů v FVE [Wp]: 10000
Kapacita baterie [kWh]: 13

Plánovaný 30+ kWp poloostrov

Příspěvek od tafx »

Zdravím všechny solárníky, chtěl bych vás požádat o radu.
Plánujeme větší FVE na RD, která by měla být i v budoucnu rozšiřitelná. 30 kWp panelů by se instalovalo nyní (jedna velká ideální střecha) a v budoucnu je ještě možnost přidat 2x5 kWp na dalších plochách.
Záměr je, aby návrh FVE byl flexibilní a umožňoval jak prodej přebytků, tak i plně ostrovní provoz. Přebytky relativně velké FVE budou hlavně využity lokálně pro TUV a přitápění (nejdříve AN+el. kotel, později TČ). Později plánujeme také nabíjení BEV.
Postupně jsme dospěli k tomu, že použijeme 2 ks Deye 3f 12kW LV střídačů a 3 ks 10 kWh baterií. V případě rozšíření by se využila možnost připojit 2 ongridové střídače na GEN porty Deye střídačů (AC-coupling a případně mikrosíť v ostrovu).

Jsou podle vás zvolené střídače použitelné nebo bychom měli zvolit jiné? Nebo byl lepší HV systém? Jedná se o relativně lowcost řešení s určitými kompromisy. Chtěli jsme se vyhnout HV střídačům a bateriím především kvůli ceně a omezenější rozšiřitelnosti.

Díky za pomoc.
Hybrid 12,44 kWp, 26x400 Wp + 4x510Wp Trina Solar, GW10K-ET, 12,8 kWh BYD, 2 x Wallbox Alfen Eve, EVCC.io pro řízení nabíjení auta, Citroen E-C4, skoro celej dům na backupu pro ostrovní provoz
Odpovědět

Zpět na „Elektrárny uživatelů“