REVO VM II

Odpovědět
detik
Příspěvky: 3
Registrován: pon dub 08, 2024 8:59 am

REVO VM II

Příspěvek od detik »

Zdrvím zkušené solárníky, mám prosbu tak nějak sem dostal lehce použitou sadu původně ostrovní fotovoltaiky kde majitel přešel na daleko větší elektrárnu a v tomhle směru jsem teda dost amatér. Sada obsahuje 8 panelů 400W, Hybridní měnič napětí REVO VM II 5500-48, 5,5kW/48V, 4x baterie olovo gel 12V 100Ah balancér a nějaké pojistky odpojovače a pod.
Můj první dotaz zní, protože v návodu jsem se dočetl že je možné měnič připojit do sítě ČEZ a tím dosávat jen potřebnou energi, ale nechci aby šly přetoky případně do sítě Čezu což je jasné, že nemůže být bez schválení. Budou přetoky odcházet, případně pokud ano, lze tomu nějak zabránit?
Druhý dotaz by byl na propojení například s Home asistentem, našel jsem jen jeden obchod co má Wifi adaptér a to za 2500,- což mi přijde dost. Jak nejednodušším způsobem dostat data ven? měnič má USB, RS232, RS485, CAN port a již zmíněný WiFi port.
Děkuji
Oak
Příspěvky: 2
Registrován: ned dub 14, 2024 12:56 pm

Re: REVO VM II

Příspěvek od Oak »

REVO VM II 5500-48, 5,5kW/48V mám. Byl jsem ujištěn, že měnič neumí vracet proud do sítě a podle všeho na internetu to tak je. Mám Wifi adaptér a neindikuje mi stav baterie - neustále to ukazuje 45%. Vzhledem k tomu, že to je prakticky nejdůležitější ukazatel, je to na pytel. V množství problémů a reklamací za tu dobu co tento měnič, opravený měnič a vyměněný kus mám je to jeden z nejmenších problémů a dodavatel VŠ elektro tuhle reklamaci prostě ignoroval a já neměl sílu to dál řešit. O propojení toho zgarbu s Alexou si můžu jen nechat zdát a jestli máte Google Home nebo něco jinýho, bude to podobný. Naopak se smiřete s tím, že budete mít data na čínským serveru. Obecně, tyhle měniče jsou evidentně pěkný šity a snad každej kus má nějakej problém.
detik
Příspěvky: 3
Registrován: pon dub 08, 2024 8:59 am

Re: REVO VM II

Příspěvek od detik »

Tak sem pokročil dál... přešel jsem na aplikaci Solar Assistant což šlo velmi snadno a vyčítám data pomocí USB a raspberry pi 5 a ten je spojen do Wifi tady tedy naprostá pohoda. Horší je, že podle podpory SA tenhle střídač a i některé další má zamčený FW pro ovládání z venku, takže nejde měnit parametry střídače pohodlně na PC. Další problém je a větší, že i některé hodnoty neodpovídají skutečnosti, např volba baterie mám AGM SA hlásí USER prostě to vypisuje pořd stejně ať si na střídači v nastavení měním co chci. Stejně špatně to je i v ap. Watchpower tedy to není chyba SA.

Baterky jsou samostatný problém co jsem zjistil, to podle všeho neměří žádný střídač pořádně proto se doporučuje BMS nebo např. Victron SmartShunt který má podporu v SA. No nicméně to jsou jen data která střídač nijak neovlivní, slouží jen pro přesnou nebo nějakou statistiku do grafů a pod.

Jdu zkusit připojit k baterkám a uvidím co to bude dělat a hlásit. :)
Oak
Příspěvky: 2
Registrován: ned dub 14, 2024 12:56 pm

Re: REVO VM II

Příspěvek od Oak »

Vědět, že můžu napojit RPi, tak bych ten předraženej Wifi krám neukukpoval. Kousek od střídače mám 3D tiskárnu a Raspbery s OctoPrintem, ale dohromady to určitě se střídačem nepojede, předpokládám, že se tam musí naflešovat něco úplně jinýho... Je na to připojení RPi na Revo II někde nějakej návod? Našel jsem akorát "MPP-Solar Device Python Package" a ten Revo II v podporovaných zařízeních nemá.

Victron mám v merku, spíš až umře to Revo (nebo při upgradu po přistavění) nahradit ho MPPT od Victronu, má v sobě GX a sám o sobě ten charger je schopný sběru dat. Ale nejlíp mu je řídící jednotkou od Victronu a střídačem. Je to ale pěkná pálka, tak 5 a víckrát dražší setup než Revo II a jiní číňani.

Spíš mě to ale přivedlo na myšlenku, jestli se nemůžu z RPi připojit na své serverové baterie. Stav nabití je pro mě důležitější než data o tom, kolik jsem toho nageneroval.
detik
Příspěvky: 3
Registrován: pon dub 08, 2024 8:59 am

Re: REVO VM II

Příspěvek od detik »

Je to tak potřebuješ nový RP a kartu. Po registraci si stáhneš Image pro RP a postupuješ podle návodu asi tam de i zkušební verze, já si koupil licenci na pořád bez nějakých dalších dokupů za 55dolarů. Použíl sem Wifi připojení RP k netu a z REVA jen USB kabel do RP a hotovo. Pak už jen druh střídače vybereš Axpert a hotovo.
Můžeš si vybrat i svůj název pro připojení internetu a i apku do tel.
návod je tady:
https://solar-assistant.io/help/getting ... evice-wifi
Co je hodně dobrý tak SA umí použít pracovat s úrovňí nabití baterie v čase a tím nastavení zdroje. Ale chce to otestovat jak to bude fungovat nebo nebude s REVO, jelikož právě baterku moc měřit neumí tak ideál nějaký BMS.
A doplním... SA jde integrovat do HA. :-)
Odpovědět

Zpět na „Ostatní“