Energetický štítek budovy - pro ty, kteří žjí, stejně jako kdysi já v mýlce

Tady se můžete vykecávat o čemkoliv i nesouvisejícím s FVE.

Topic se po 60 dnech neaktivity smaže
Pravidla fóra
V tomto fóru je nastaveno automatické mazání témat po 60ti dnech od posledního příspěvku.
Odpovědět
brumlaj
Příspěvky: 1547
Registrován: stř dub 21, 2021 5:01 am

Energetický štítek budovy - pro ty, kteří žjí, stejně jako kdysi já v mýlce

Příspěvek od brumlaj »

Tak jsem zabrousil do pochopení ideového smyslu energetického štítku budovy. Původně jsem měl za to, že se jedná o informaci pro toho který jej studuje (majitel, kupující atd.) jak je budova energeticky náročná. Podobně jako třeba u monitoru, ledničky atd. Že A je malá energetická náročnost, F je nehospodárná budova. Většího omylu jsem se dopustit nemohl. Ne že by štítek neobsahoval údaj o hypoteticky srovnatelné energetické náročnosti, ale je třeba vzít si na pomoc brýle.
vzor_en_stitku_budovy.png
vzor_en_stitku_budovy.png (127.43 KiB) Zobrazeno 754 x
stitek.pdf
(3.83 MiB) Staženo 15 x
Levý "teploměr", ten s velkými písmenky, není to co jsem já očekával. Musel jsem se prokousat celou textovou částí, abych našel co chci ve sloupci pravém. Měrná spotřeba tepla na vytápění a není u toho žádné písmenko. (nekritizuji, jen kvůli orientaci).
Levý sloupec s velkými písmeny je vhodný pro státní správu která se potřebuje prsit CO2 neutralitou. Případně pro banku která poskytuje hypotéku a reportuje svým akcionářům jak moc podporuje kdo ví co.
A nyní jak udělat z budovy s hodnocením F vlevo budovu s hodnocením A? Zateplit? Nainstalovat podlahové topení a tepelné čerpadlo?
Jeden vzorový příklad. Budova zateplená, ale elektrický přímotopný kotel. Okamžitě F (Velmi nehospodárná). Jak to, když je zateplená? Zkusíme tedy tepelné čerpadlo. Má spotřebu řekněme třetinovou. Inu a dostali jsme se na C (Úsporná). Ale co když potřebujeme kvůli procentům v hypotéce nejlépe A (Mimořádně úsporná)? Rada energetického specialisty - instalujte kotel na pelety. Cože? Vždyť budeme čoudit. Jen mírně, ale přece. Jako že nemusíme zateplovat zateplené? Nemusíme dělat žádné stavební úpravy? Jak to? Odpovědí je tabulka ve vyhlášce o energetické náročnosti budov.
faktory.png
faktory.png (106.03 KiB) Zobrazeno 754 x
Tepelným čerpadlem se dostanete z koeficientu 2,6 kterým se násobí to číslo měrné spotřeby bez písmenka na tak 0,86, ale pokud použijete peletkový kotel, tak jste na čtvrtině tepelného čerpadla - koeficient 0,2. A to bez jakékoli změny budovy - teplo bude nadále z budovy proudit stejně. Energetický štítek ale bude skvělý!
A také začínám chápat proč se zde na webu stále objevují "poptávky" po ongridových FVE. Pozorného čtenáře může trknout, že stačí takovou FVE nainstalovat a cca. 80% její roční výroby (v tom procentu mne neberte za slovo, jde o zkušenost s domácí využitelností výroby ongidových FVE) se bude počítat jakoby přeteklo a tedy se s koeficientem 2,6 bude odečítat ve sloupečku klasifikační třídy. Vůbec nerozhoduje zda FVE bude kdykoli v činnosti (záporné ceny na trhu), ale kvůli ní člověk dosáhne na levnější hypotéku a úředník na odboru místního rozvoje obecního úřadu může reportovat jak jsme "zelení". Pecka.
Uživatelský avatar
pave69
Příspěvky: 503
Registrován: čtv črc 14, 2022 5:30 pm
Bydliště: Brno Kohoutovice 385m.n.m.
Výkon panelů v FVE [Wp]: 9900
Kapacita baterie [kWh]: 18

Re: Energetický štítek budovy - pro ty, kteří žjí, stejně jako kdysi já v mýlce

Příspěvek od pave69 »

Bomba, to teda vypadá, že mám dům tř. A nebo B, víceméně bez zateplení. Topím plynem, FV na střeše s připojenými přetoky, při přepočtu x2,6 to vychází skoro na nulu.
Ovšem kdybych se pokusil to vyřešit papírově oficiálně, tak mi mou nezateplenou řadovku spočítají tak, jako by u obou sousedů v domech mrzlo na mínus 30, takže mi to nevyjde :-/
Vítejte v EU papírostánu.
misif
Příspěvky: 95
Registrován: stř zář 14, 2022 10:49 am
Výkon panelů v FVE [Wp]: 9960
Kapacita baterie [kWh]: 10

Re: Energetický štítek budovy - pro ty, kteří žjí, stejně jako kdysi já v mýlce

Příspěvek od misif »

A to jsi zdaleka nedošel do hlubin typu náročnost ohřevu TUV, kde hraje roli, kolik lidí plánuješ v domě ubytovat, takže pokud z domu vyhodíš papírově půlku rodiny a papírově vytápíš na nižší teplotu a místo klasické klimatizace dáš mobilní (se kterou se nepočítá, přestože je energetický náročnější), vyjde ti to lépe :-)
jahodovák
Příspěvky: 397
Registrován: stř dub 07, 2021 9:01 am
Výkon panelů v FVE [Wp]: 6
Kapacita baterie [kWh]: 40

Re: Energetický štítek budovy - pro ty, kteří žjí, stejně jako kdysi já v mýlce

Příspěvek od jahodovák »

Taky jsem se díval na způsob výpočtu a zjistil jsem že je to uděláno tak,aby to nemohl člověk udělat sám,ale najmout si na to schváleného odborníka,je třeba to posuzovat s referenční budovou,kde to ale sehnat nikde ani zmínka.Budu se muset asi podívat po někom,kdo to dělá a trošku se poptat,naštěstí mě to zas tak moc nezajíma,doufám,že to nebudu potřebovat.Ono se klidně může stát,že nic takového nebude třeba,protože budou mít zcela jiné starosti než vymýšlet blbosti.....
7,4 kwp,aexpert 8kw,power jack 10kw,lion a lifepo4 40 kwh
Kodl69
Příspěvky: 1329
Registrován: úte dub 06, 2021 10:45 pm

Re: Energetický štítek budovy - pro ty, kteří žjí, stejně jako kdysi já v mýlce

Příspěvek od Kodl69 »

Celý je to o tom vymyslet další papír a zaměstnat tím další lidi, kteří dokážou za nějaký bakšiš na ten papír napsat to, co by tam chtěl úředník vidět.
Ale nějak mi to nejde dohromady s výhružkami EU, že zakážou topit dřevem... To už by skutečně bylo na selskou rebelii...
Polostrovní FVE 8 kWp na severu jižní moravy. multiplus II 5000, osvětlení na DC, MPPT od Victronu. Dyibms na lifepo4 baterkách.
eduard22
Příspěvky: 1064
Registrován: ned čer 12, 2022 8:21 pm
Bydliště: Znojmo
Výkon panelů v FVE [Wp]: 8000
Kapacita baterie [kWh]: 23

Re: Energetický štítek budovy - pro ty, kteří žjí, stejně jako kdysi já v mýlce

Příspěvek od eduard22 »

Kodl69 píše: ned kvě 05, 2024 11:31 pm Celý je to o tom vymyslet další papír a zaměstnat tím další lidi, kteří dokážou za nějaký bakšiš na ten papír napsat to, co by tam chtěl úředník vidět.
Ale nějak mi to nejde dohromady s výhružkami EU, že zakážou topit dřevem... To už by skutečně bylo na selskou rebelii...
Tak jednak vyhrožuje EK v čele s nikým nevoleným Lejnem..., kdy mnozí poslanci EP jsou proti! (zejmána z Bavorska, ti čeští nějak ani nevím...)

A jednak už toto s tím dřevem i v krbu... platí již od tuším února? v Německu ( https://energozrouti.cz/clanek/zakaz-to ... ale-nebude ), tedy alespoň teioreticky..., neb i proto zejména bavoráci protestovali s traktory proti GrííínDejlu..., neb tam každej sedlák má les a krb, nebo krbovky a není tam prakticky plynovej rozvod. Stejnak je nyní plyn politicky "špatný"... Tedy by asi měli v zimě umrznout???... Takže selská rebélie dokonce proběhla ;)

A topení plynem chce EK zakázat... do r 2030 pro PO a do r 2040 pro FO...https://living.iprima.cz/plynove-kotle- ... d=28666223
Přitom spalováním plynu (uhlovodíkový řetězec C-H-H-C) vzníká jen voda a nejedovatý CO2 8-) (C-H-H-C = 2xCO2+H2O)

Ale klíííd, paradoxně ČR bude nyní dotovat... uhelky... , to aby byrzi neskončily! Neb hrozí reálně, že průmysl bude přes zimu stát!... A nejen průmysl: https://www.newstream.cz/money/jak-prez ... ty-a-firmy Ano dotovat se budou ty uhelky, co je nejprve EK sankcionovala emisníma povolenkama, aby brzo skončily... :lol:
Viz: https://www.seznamzpravy.cz/clanek/ekon ... .seznam.cz

Kupředu levá! Soudruzi "kapitalisti"... v čele s Lejnem... https://cs.wikipedia.org/wiki/Ursula_vo ... 21033).jpg I ta druhá vlivná, šedivá baba co vede ECB je masakr... :evil: https://tradeforum.cz/wp-content/upload ... 902248.jpg
Samodomo "poloostrov" s Axpert King II - AC OUT 5kW/5kVA, PV IN 6kWp, 10x Longi 445Wp na sedlové střeše na východ a 10ks i na západ, aku 8x12V-240Ah levné olovo Varta+Banner trakční VRLA 23kWh (reálně využitelných často tak do 10kWh), Znojmo.
Momo
Příspěvky: 641
Registrován: pon říj 10, 2022 10:27 am

Re: Energetický štítek budovy - pro ty, kteří žjí, stejně jako kdysi já v mýlce

Příspěvek od Momo »

To jsou tedy ošklivá a zlá slovíčka, už i v tak progresivním médiu jako jsou seznamzprávy.........
Mysleli jsme to dobře, ale dopadlo to jako vždycky.
3x Victron MP2 48/5000, 3x MPPT 150/100, Cerbo GX (s NodeRED),
15 kWp na ploché střeše = 5 kWp východ (15°) + 5 kWp jih (37°+43°) + 5 kWp západ (15°),
baterie 3 packy, celkem 23 kWh skládané na 48 V 16s.
Odpovědět

Zpět na „Lampárna“