Axpert King II praktické zkušenosti.

70karel
Příspěvky: 23
Registrován: pát dub 19, 2024 1:34 pm

Re: Axpert King II praktické zkušenosti.

Příspěvek od 70karel »

Jestli to laicky chápu,
Tak bych musel v případě 1.f provedení
dimenzovat přivod z hlavního rozvaděče do Kinga?
Na mnohem vyšší proud..,měnič by byl v těch.mistn a k hlavnímu rozvaděče to je cca 8 m
70karel
Příspěvky: 23
Registrován: pát dub 19, 2024 1:34 pm

Re: Axpert King II praktické zkušenosti.

Příspěvek od 70karel »

A ještě bych věděl pokud použiji 1f zapojení a dám například paralelně 3x 5000 w Kinga, jaký je rozdíl když dám 3x1f 5000w ,spotřeba měničů je stejná ale rozložení do 3f.je lepší?
Mex
Příspěvky: 262
Registrován: pát zář 15, 2023 1:28 am

Re: Axpert King II praktické zkušenosti.

Příspěvek od Mex »

Není v tom žádná magie.
V 1f rozvodu je proud fázovým vodičem i nulovým vodičem stejně velký. Takže by měly mít i stejný průřez.

Jenže v praktické domácí instalaci je většinou těch fázových vodičů víc, protože od jističe vede samostatný drát k zásuvce nebo světlu (nebo ke skupině zásuvek nebo světel).
Ale vodič N je často společný a je prosmyčkovaný přes spoustu zásuvek a světel. A tak tím jediným vodičem toho teče tolik, kolik teče několika fázovými vodiči.
Proto by ten společný měl být buď tlustší, nebo by jich mělo být zhruba tolik, kolik je fázových vodičů.

U 3f rozvodu je to jinak. Spotřebiče jsou rozdělené na jednotlivé fáze, a proud v nich je proti sobě vzájemně posunutý. Takže ve společném nulovém vodiči se proudy od jednotlivých spotřebičů obrazně řečeno "střídají" a kompenzují navzájem. Když je v jedné fázi maximum, v další je mnohem menší proud a ve třetí teče proud dokonce opačně. Takže se vzájemně částečně kompenzují. Proto tam nejsou nároky na dimenzování toho vodiče N takové.

Při ideálně vyvážené spotřebě by tam ten nulový skoro ani nemusel být. Ale v praxi to nikdy ideálně vyvážené není. Tak se vodič N dimenzuje minimálně stejně jako fázové vodiče. I když i tady je při velkém prosmyčkování lepší ho volit i třeba trochu silnější.
Roli tam hraje i bordel v síti a vyšší harmonické, ale to už je zase jiná pohádka.

Pokud je měničů víc, tak záleží na tom, jestli jsou přesně rozfázované a fungují tedy jako virtuální 3f měnič (pak stačí dimenzovat vodič N slabší), nebo jestli jsou vzájemně ve fázi nebo obecně rozházené, a pak je třeba volit dimenzi sumy vodičů N podobně, jako je suma fázových vodičů.

Je to jen stručně a heslovitě, protože nestíhám. Musím jít sekat zahradu.
Cmrnda
Příspěvky: 676
Registrován: pát srp 19, 2022 4:42 pm

Re: Axpert King II praktické zkušenosti.

Příspěvek od Cmrnda »

Mex píše: ned kvě 12, 2024 5:00 pm Jenže v praktické domácí instalaci je většinou těch fázových vodičů víc, protože od jističe vede samostatný drát k zásuvce nebo světlu (nebo ke skupině zásuvek nebo světel).
Ale vodič N je často společný a je prosmyčkovaný přes spoustu zásuvek a světel. A tak tím jediným vodičem toho teče tolik, kolik teče několika fázovými vodiči.
Prakticky na takovouto "domácí instalaci" bys nemohl nikdy dostat bezávadovou revizní zprávu. :roll:
Elektrárna optimalizována pro temnější období.
Panely jih: 3kWp
Panely západ: 3kWp
Panely hoře (top). 4kWp
Nabíječka: Upgrade PWM Volt Polska 24 000 Ap
Baterie: 6x startovací autobaterie 12V 45Ah
Měnič DC/AC: Easun 12 000 000 mWp
MaR: MainSystem
eduard22
Příspěvky: 1088
Registrován: ned čer 12, 2022 8:21 pm
Bydliště: Znojmo
Výkon panelů v FVE [Wp]: 8000
Kapacita baterie [kWh]: 23

Re: Axpert King II praktické zkušenosti.

Příspěvek od eduard22 »

Mex píše: ned kvě 12, 2024 3:38 pm Určitě souhlas s dimenzováním N vodiče, pokud je společný.

Ale nepobral jsem k čemu by bylo při přepínání sítí přepínat i N.
To by snad mohlo mít smysl jen pokud je někde před tím zapojené fíčko, aby fázový i zpětný proud šel přes stejné fíčko.
Ale to by bylo dost divné zapojení.

N je prostě N. Je to potenciál zakopaného zemniče na vstupu do baráku, ne? Proč bych ho měl přepínat?
Zrovna tento týden jsem si koupil ruční přepínač sítí Hager. A samozřejmě jen 3-pólový.
Předesílám, že se bavíme o ostrovní(!!!) FVE, kde výstup měniče není připojen paralerně k síti, ale interní nabíječka s galvanicky izolovaným N od N výstupu, ano. Pročpak asi že?

Pojmenujme si N z DS jako Nd , ze spotřebičů: Ns a z měniče Nf

Tak jednak proud, co vyjde z měniče přes Fi, se musí vrátit zpět jen a pouze do měniče do Nf, jinak vybaví Fi za měničem.

Jelikož je , narozdíl od té nabíječka, na výstupu Kinga Nf a PEf interně spojeno(!) a PE pospojováno i s PE v rozvaděči z DS kvůli vyrovnání potenciálu, má výstupní L z měniče potenciál i k zemi a tedy i k Nd!!! Tedy část proudu poteče do Nd... I přes elektroměr...

A budeli sběrnice ze spotřebičů (Ns) připojena nejen zpět k měniči (Nf), ale i do DS (Nd) bude část proudu ze spotřebičů utíkat i do DS (Ns) a vybaví dokonce obě fíčka!... Nebo ty nemáš z DS Fi chránič a druhej nezávislej Fi (typu B, nebo alespoň A) z meniče??? :shock:

A druhak - ostrovní FVE bez byrokracie ani nesmí být, prej dle podmínek ERU, galvanicky neoddělena od DS a to včetně N!!!
Samodomo "poloostrov" s Axpert King II - AC OUT 5kW/5kVA, PV IN 6kWp, 10x Longi 445Wp na sedlové střeše na východ a 10ks i na západ, aku 8x12V-240Ah levné olovo Varta+Banner trakční VRLA 23kWh (reálně využitelných často tak do 10kWh), Znojmo.
eduard22
Příspěvky: 1088
Registrován: ned čer 12, 2022 8:21 pm
Bydliště: Znojmo
Výkon panelů v FVE [Wp]: 8000
Kapacita baterie [kWh]: 23

Re: Axpert King II praktické zkušenosti.

Příspěvek od eduard22 »

70karel píše: ned kvě 12, 2024 4:06 pm Jestli to laicky chápu,
Tak bych musel v případě 1.f provedení
dimenzovat přivod z hlavního rozvaděče do Kinga?
Na mnohem vyšší proud..,měnič by byl v těch.mistn a k hlavnímu rozvaděče to je cca 8 m
Co je to mnohem? Stačí na 25A, víc si neveme na vstupu a víc nedá ani na výstupu 8-)
Samodomo "poloostrov" s Axpert King II - AC OUT 5kW/5kVA, PV IN 6kWp, 10x Longi 445Wp na sedlové střeše na východ a 10ks i na západ, aku 8x12V-240Ah levné olovo Varta+Banner trakční VRLA 23kWh (reálně využitelných často tak do 10kWh), Znojmo.
eduard22
Příspěvky: 1088
Registrován: ned čer 12, 2022 8:21 pm
Bydliště: Znojmo
Výkon panelů v FVE [Wp]: 8000
Kapacita baterie [kWh]: 23

Re: Axpert King II praktické zkušenosti.

Příspěvek od eduard22 »

70karel píše: ned kvě 12, 2024 4:30 pm A ještě bych věděl pokud použiji 1f zapojení a dám například paralelně 3x 5000 w Kinga, jaký je rozdíl když dám 3x1f 5000w ,spotřeba měničů je stejná ale rozložení do 3f.je lepší?
Kdyby to byl 3f systé, jeden King už bude třeba i přetížen (na jedné fázi nebejvá jeden okruz zásuvel ale dva + světla. (což je jen 3,6kW na okruh á 16A) ale přitom dva Kingové se budou na vedlejších dvou okruzích ulejvat...

Proto jelepší jejich síly spojit do jediní brutální, a pak to rozklemovat, přivéct do všech okruhů domu a je jedno které okruhy budou mít souběh max výkonu např 2x16A čili 7,2kW 8-)
Samodomo "poloostrov" s Axpert King II - AC OUT 5kW/5kVA, PV IN 6kWp, 10x Longi 445Wp na sedlové střeše na východ a 10ks i na západ, aku 8x12V-240Ah levné olovo Varta+Banner trakční VRLA 23kWh (reálně využitelných často tak do 10kWh), Znojmo.
eduard22
Příspěvky: 1088
Registrován: ned čer 12, 2022 8:21 pm
Bydliště: Znojmo
Výkon panelů v FVE [Wp]: 8000
Kapacita baterie [kWh]: 23

Re: Axpert King II praktické zkušenosti.

Příspěvek od eduard22 »

Cmrnda píše: ned kvě 12, 2024 5:14 pm
Mex píše: ned kvě 12, 2024 5:00 pm Jenže v praktické domácí instalaci je většinou těch fázových vodičů víc, protože od jističe vede samostatný drát k zásuvce nebo světlu (nebo ke skupině zásuvek nebo světel).
Ale vodič N je často společný a je prosmyčkovaný přes spoustu zásuvek a světel. A tak tím jediným vodičem toho teče tolik, kolik teče několika fázovými vodiči.
Prakticky na takovouto "domácí instalaci" bys nemohl nikdy dostat bezávadovou revizní zprávu. :roll:
To je ale kravina že? Snad 16A jistič na jeden okruh ač s několikama zásuvkama chrání L i N kdekoliv, neb proklemování zásuvek není sérivé, ale paralerní! Tedy nepustíli jistič 16A víc do L nemůže nikde téct ani víc jak 16A zpět tedy ani v N ;-) A společný N je až ze sběrnice!!! (sběrnice N kde se sbíhají N od jednotlivých okruhů zásuvek a světel) k hlavnímu jističi.

Nevím kde vzal Mex že jsou N společné už někde po cestě??? :shock: To snad ne!? :( Vždy musí jít společně s tejný průřez L a N! Až do (podružného) rozvaděče na sběrnici N. 8-)
Samodomo "poloostrov" s Axpert King II - AC OUT 5kW/5kVA, PV IN 6kWp, 10x Longi 445Wp na sedlové střeše na východ a 10ks i na západ, aku 8x12V-240Ah levné olovo Varta+Banner trakční VRLA 23kWh (reálně využitelných často tak do 10kWh), Znojmo.
Cmrnda
Příspěvky: 676
Registrován: pát srp 19, 2022 4:42 pm

Re: Axpert King II praktické zkušenosti.

Příspěvek od Cmrnda »

No jistě, navíc kdyby tam měl chrániče tak by to padalo jak švestky.
Možná Mex už myslel na tu zahradu co šel sekat. Kdo ví co si tam zasadil a na co se už těšil... :lol: :lol: :lol:
Elektrárna optimalizována pro temnější období.
Panely jih: 3kWp
Panely západ: 3kWp
Panely hoře (top). 4kWp
Nabíječka: Upgrade PWM Volt Polska 24 000 Ap
Baterie: 6x startovací autobaterie 12V 45Ah
Měnič DC/AC: Easun 12 000 000 mWp
MaR: MainSystem
Mex
Příspěvky: 262
Registrován: pát zář 15, 2023 1:28 am

Re: Axpert King II praktické zkušenosti.

Příspěvek od Mex »

Dneska je povinnost na každý okruh dát nejen jistič, ale i proudový chránič.
Pak jistě bude dodrženo, že fázový drát bude dimenzovaný stejně jako ten nulový.

Dřív se běžně dával jeden chránič na celou instalaci, nebo aspoň na velkou část instalace (třeba pro jedno patro, tak to mám i já doma).
A celkem běžně se roztáhlo N do všech (nebo aspoň do velké skupiny) zásuvek na patře, ale fáze byla několika dráty přes několik jističů.
To už doma nemám, ale několik takových instalací osobně znám.
Fíčku to nijak nevadilo, protože bylo společné. A v praxi to většinou ani věcně ničemu nevadilo.

Pokud ke každé zásuvce jde přímo z rozvaděče L i N, tak pak jistě není problém zapojit celý barák na jednu fázi.
Stačí pořádně dimenzovat drát mezi měničem a sběrnicí N a (asi propojenými) L1, L2 a L3.

Zahrada posekaná. Pěkně jsem si zavrčel. A aspoň jsem vyhnal všechny sousedy s uřvanými děcky. :whoohoo:
eduard22
Příspěvky: 1088
Registrován: ned čer 12, 2022 8:21 pm
Bydliště: Znojmo
Výkon panelů v FVE [Wp]: 8000
Kapacita baterie [kWh]: 23

Re: Axpert King II praktické zkušenosti.

Příspěvek od eduard22 »

Mex píše: ned kvě 12, 2024 8:04 pm .... Pokud ke každé zásuvce jde přímo z rozvaděče L i N, tak pak jistě není problém zapojit celý barák na jednu fázi.
Stačí pořádně dimenzovat drát mezi měničem a sběrnicí N a (asi propojenými) L1, L2 a L3. .....
Ták! :-)
Ale bez takového rozvodu (ne přímo samostatné vední ke kždé zásuvce, ale v jedné cimře se zássuvky smyčkují - jen zdánlivě jsou zásuvky propojeny sériově za sebou, ale jinak jsou vždy připojeny k sobě paralerně včetně N tedy je to přivedeno jakoby samostatně ke každé zásuvce, tak to jooo :D ) bych nikomu FVE do domu nepřipojil!!!

Raději bych mu důrazně doporučil, jako tchánovi, rozvody prodlužkama jak to dočasně uděl tchán než na velestarém baráku natáhl nové povrchové vedení 3x2,5mm2 (dva okruhy s jištěním 16A) při stropu jak např. v kravíně..., vždy zadem aby to nebylo moc vidět - přednostně chodbou a pod a jen provrtal zdi a dal opět nové povrchové zásuvky i když jen navnitřních zdích (přece nebude kopat fasádu...) a vše TN-S a hotovo :-)

A staré zásuvky již nepoužívá, babka byla poučena že ze staré je proud za peníze z ČEZ a nebezpečné a z nové zadarmo a bezpečné a i kdyby musel King zálohovat večer ze staré přípopjky jen TN-C bez Fíčka, King + nové jištění s Fi za ním a ty nové rozvody to rozseknou a z TN-C má v domě rázem TN-S i když ze sítě TN-C a bez překopání baráku a velestarého rozvaděče kde by jinak revize neměla šanci... (viz foto...) a bez bourání :-)

Jsou moc staří na to aby uvalili majlant za nové rozvody, chtěli uštřit na elektrice a ne zase utratit majlant jen z arozvody natož za FVE z apůl mega... Naco taky v jejich věku, když neví nikdo dne ani hodiny :-/ , ono přes 85 let je už věk, kdy máte jiné starosti než barák v super stavu...

Do tohodle (foto) by jste starým lidem někdo připojil elektriku z FVE:
Přílohy
Rozvaděč praděda.jpg
Rozvaděč praděda.jpg (170.61 KiB) Zobrazeno 1216 x
Samodomo "poloostrov" s Axpert King II - AC OUT 5kW/5kVA, PV IN 6kWp, 10x Longi 445Wp na sedlové střeše na východ a 10ks i na západ, aku 8x12V-240Ah levné olovo Varta+Banner trakční VRLA 23kWh (reálně využitelných často tak do 10kWh), Znojmo.
pibi
Příspěvky: 137
Registrován: ned dub 23, 2023 5:25 pm
Bydliště: Východně od 3nce
Výkon panelů v FVE [Wp]: 14
Kapacita baterie [kWh]: 28

Re: Axpert King II praktické zkušenosti.

Příspěvek od pibi »

Eduard22
Můžeš mi prosím polopatě vysvětlit, jak chceš galvanicky oddělit N, když v síti TN-S musí být spojen s PE a PE musí být uzeměn? Leda bys ten barák odstěhoval na jinou planetu. :stupidme:
7,5kWp JV, 3,75kWp JZ, 2 x Victron MP II 5kVA, 3 x SmartSolar 150/70, Smartshunt, Cerbo, 16x280Ah + 16X300Ah LiFePO4 + 2xJK BMS.
K levné elektřině se dostaneme jen vytrvalou prací a svým kapitálem. Vladimír List, Elektrisace Československa 1934
Cmrnda
Příspěvky: 676
Registrován: pát srp 19, 2022 4:42 pm

Re: Axpert King II praktické zkušenosti.

Příspěvek od Cmrnda »

S těma chráničema je největší problém ten, že kdo o tom nic neví, a někdo mu poradí - musíš tam mít chránič, a dotyčný si ho tam neodborně nainstaluje a PEN bude procházet N chrániče, že chránič nevypadne za předpokladu že hlavní konstrukce budovy nejsou spojeny se zemí (v soustavě TN). Při odpojení chrániče jsou oba póly mimo "zem".
Je to nejčastější případ se kterýma jsem se při revizích setkal, a někdy to nejde ani pořádně změřit a zjistit...
Proto je dobrý aby veškerý kari síTě či cokoli vodivého a mohutného bylo spojeno se zemí. Jak se tu vedle někdo nedávno ptal. U izolované FVE platí to samý. Ikdyž izolovaná FVE, ehm...
Elektrárna optimalizována pro temnější období.
Panely jih: 3kWp
Panely západ: 3kWp
Panely hoře (top). 4kWp
Nabíječka: Upgrade PWM Volt Polska 24 000 Ap
Baterie: 6x startovací autobaterie 12V 45Ah
Měnič DC/AC: Easun 12 000 000 mWp
MaR: MainSystem
eduard22
Příspěvky: 1088
Registrován: ned čer 12, 2022 8:21 pm
Bydliště: Znojmo
Výkon panelů v FVE [Wp]: 8000
Kapacita baterie [kWh]: 23

Re: Axpert King II praktické zkušenosti.

Příspěvek od eduard22 »

Ale no tak pánové není izolovaná FVE čili výstup z měniče tam jsem psal že je propojen vnitřně PE s N na PEN. 8-)
Čtěte oba nepozorně..., psal jsem že je galvanicky ddělen N pouze u nabíječky měniče! Je to i kvůli generátorům jako zálohy na místo sítě. ( u generátoru má totiž napětí proti zemi i N! Fáze i nulák mají po 115V a jen nulák proti fázi má 230 A pokud by jste nulak N spojili s PE tak generát rozhoří...)

A psal jsem že zemění z fotovoltaiky mám pospojováno i se zaměním z rozvaděče jak na sběrnici v něm tak ještě nezávislé přizemněno u paty domu samostatným vedením aby došlo za rzučeně vyrovnání potenciálů všech PE.

Bezpečnost především!
Samodomo "poloostrov" s Axpert King II - AC OUT 5kW/5kVA, PV IN 6kWp, 10x Longi 445Wp na sedlové střeše na východ a 10ks i na západ, aku 8x12V-240Ah levné olovo Varta+Banner trakční VRLA 23kWh (reálně využitelných často tak do 10kWh), Znojmo.
70karel
Příspěvky: 23
Registrován: pát dub 19, 2024 1:34 pm

Re: Axpert King II praktické zkušenosti.

Příspěvek od 70karel »

eduard22 píše: ned zář 24, 2023 9:55 pm
otojanicek píše: ned zář 24, 2023 12:25 pm RE:
Musí požádat o změnu hl.jističe z 3x40 na 1x25A.

Ahoj,
a jak maš v současé době zapojený ten Axpert King II na 1 Fazi ? ...když máš stale 2 faze ?
Tzn. kde na cestě mězi domovním 3 F jističem a domovní rozvodnou sítí z jednotlivými 16 A jističi ?
Jak jsi zajistil ( překabelovaj 16 A jističe v rozvaděči.... že ti King 2 nyní n a jedne univerzaní Fazi pohání všechny spotřebiče , které byly puvodně určitě rovnoměrně rozhazena na všech 3 fazích..nebo ?
Co jsi udělal s těmi nevyužitýmí 2 fazemi , které jsou mimo King ? Fungují dále ? Jde na ně třeba dát Infuknčí desku na 400 V

Diky za info
Neco podobneho budu take dalet
Oto Janíček
Uff, přívod do domu 3f jsem přerušil 4p přepínačem sítí (přepíná se i N mezi N ze sítě a N z měniče!) a přepnu-li tento přepínač sítí na FVE, defacto odpojím celý dům od 3f sítě, mimo 3f zásuvky!!! a ty jsou u mě 3x25A a Kinga - jeho zálohu skrze interní nabíječku, napájím touto 5-tikolíkovou vidlicí s 3x25A ze sítě, ale ve vidlici od Kinga je zapojen jen jeden kolík fáze např L1 +N z měniče + zem z měniče, tedy 1x25A což je dostačující pro mě v rwžimu ostrovu bez povoleného bapasu 8-)

A výstup z Kinga jde tedy do přepínače sítí - do druhých vstupních svorek (Přepínač sítí má logicky na vstupu dvojí svorky - vstup ze sítě a vstup z FVE a na výstupu do domu již jedny) a ty na vstupu z FVE (z Kinga) jsou všechny propojeny mechanicky proklemovány hřebínkem (na tom vstupu přepínače z FVE) ;-)

Tedy ta jediná fáze z měniče (+N) se na vstupu přepínače sítí jen proklemuje mechanicky do všech tří okruhů domu. Tak jaképak dvě zbývající fáze???...

A tedy přepnuli na síť zústává zachováno 3f (L1, L2, L3 +N) ze sítě přes přepínač sítí to jde samostatně a přepnuli na FVE (na Kinga) , připojí se dům na tu jednu rozklemovanou fázi na vstupu přepínače sítí - tedy ta 1f z Kinga , řekněme L1 se nasměruje do všech tří okruhů domu (krom 3f zásuvek, ty zústaly připojeny natvrdo (přes jistič) stále přímo na síť!) a tedy při přepnutém přepínačí sítí na FVE jsou všechny 3 okruhy na výstupu přepínače do domu rázem všechny jen L1, L1, L1 ;-)

To že rozklemuji tu jedinou fázi z měniče do všech tří "fází" (okruhů zásuvek a světel domu) drobným spotřebičům na 230V nevadí (to že je ve všech třech okruzích fázový posun 0 tedy že je to jediná fáze).

Už pochopil? Nenapájím měnič 230V /16A vidlicí s jen 16A jističem :lol: ..., ale z původní - k síti stále připojenou ponechanou původní 5tikolíkovou zástrčkou 3x32A za jističem 25A. (jen ve vidlici od měničem - mám jen třílinku a to minimálně 3x4mm! (na delší vzdálenost raději 3x6mm!) a zapojen jen jediný kolík na fázi (+ N a PE)

5-tikolíkovou 3f 32A vidlici proto, že jediná je dimenzovaná na alespoň 25A!!! A má i N. A bacha na to N!!!!!! Proto minimálně 4mm i drát (na větší vzdálenosti raději 6mm!) , neb ze všech tří okruhů domu poteče zpět proud taky jediným nulákem a ze všech tří okruhů ve stejné fázi (sinusoudy s nulovým časovým posunem)
Když se dívám na foto, ten bojler nebo co to tam mate je psané připojen stále na 3f?
Jak se to dá řešit,když mám aku.nadobu a přes Hdo ovládání spiral,chci aby mi vytěžování šlo do aku nádrže,ale kdy FVE to nestíhá, dohrála sit
eduard22
Příspěvky: 1088
Registrován: ned čer 12, 2022 8:21 pm
Bydliště: Znojmo
Výkon panelů v FVE [Wp]: 8000
Kapacita baterie [kWh]: 23

Re: Axpert King II praktické zkušenosti.

Příspěvek od eduard22 »

70karel píše: pon kvě 13, 2024 7:15 pm Když se dívám na foto, ten bojler nebo co to tam mate je psané připojen stále na 3f?
Jak se to dá řešit,když mám aku.nadobu a přes Hdo ovládání spiral,chci aby mi vytěžování šlo do aku nádrže,ale kdy FVE to nestíhá, dohrála sit
Kde mám na foto bojler??? Jakých spirál, vy máte spirály 3 na 3f!? A jak FVE nestíhá? Když nestíhá, vypomůže aku a když i ta by docházela, vypomůže síť automaticky(!) skrze FVE! 8-) Nic nikde nepřepínáte, King si to "přepne" vnitřně sám. :D

Jen je u teho ohřevu vody je dobré povolit mimo den (spíše mimo okolí poledne kdy to stíhat zadarmo ze slunce bude), nebo i vedne, ohřev časovým programovatelným relé, např. Tapo zásuvkou kde top jde programovat (i ručně ovládat) v mobilu as omezit ohřev pro sich jen na dobu NT :-) Kdyby to náhodou soláry ani aku nedyl ani vedne, tak aby bojler sepl jen v době NT. Časy NT máte na webu u svého dodavatele elektriky dle výr. č. vašeho HDO 8-)
Samodomo "poloostrov" s Axpert King II - AC OUT 5kW/5kVA, PV IN 6kWp, 10x Longi 445Wp na sedlové střeše na východ a 10ks i na západ, aku 8x12V-240Ah levné olovo Varta+Banner trakční VRLA 23kWh (reálně využitelných často tak do 10kWh), Znojmo.
70karel
Příspěvky: 23
Registrován: pát dub 19, 2024 1:34 pm

Re: Axpert King II praktické zkušenosti.

Příspěvek od 70karel »

Děkuji za informace,
ale.jeste mě napadá když mi ten ohřev bojleru řídí HDO , mám tam 3 patrony, po 4+4+2 kW
Tak bych jednu připojil na Kinga (vytěžování přes greenboo) a zbylé dvě přes stálé 3f zásuvky řídil HDO pro případ dohrevu, je to schudne?
K.
eduard22
Příspěvky: 1088
Registrován: ned čer 12, 2022 8:21 pm
Bydliště: Znojmo
Výkon panelů v FVE [Wp]: 8000
Kapacita baterie [kWh]: 23

Re: Axpert King II praktické zkušenosti.

Příspěvek od eduard22 »

70karel píše: pon kvě 13, 2024 8:31 pm Děkuji za informace,
ale.jeste mě napadá když mi ten ohřev bojleru řídí HDO , mám tam 3 patrony, po 4+4+2 kW
Tak bych jednu připojil na Kinga (vytěžování přes greenboo) a zbylé dvě přes stálé 3f zásuvky řídil HDO pro případ dohrevu, je to schudne?
K.
Tak jestli jsou ty patrony á 230V a né na 400V (do trojúhelníku jako 3f motor) tak ano. jen je třeba tu jednu co pude na FVE separovat od sítě galvanicky, jak L tak N! Prostě ji zapojit nezávisle na síti, jen k FVE! Pak je otázka, míteli k bojleru dostatečný přívod (2 volný dráty) pro samostatné L i N!?
Samodomo "poloostrov" s Axpert King II - AC OUT 5kW/5kVA, PV IN 6kWp, 10x Longi 445Wp na sedlové střeše na východ a 10ks i na západ, aku 8x12V-240Ah levné olovo Varta+Banner trakční VRLA 23kWh (reálně využitelných často tak do 10kWh), Znojmo.
70karel
Příspěvky: 23
Registrován: pát dub 19, 2024 1:34 pm

Re: Axpert King II praktické zkušenosti.

Příspěvek od 70karel »

Ano jsou ty patrony 3x220V,
Samozřejmě by ta jedna byla přímo na King se samostatným přívodem.. L+N
Nevím jestli greenboo umí řídit vytěžování a hlídání dle čidel nahrati aku.nadrze
70karel
Příspěvky: 23
Registrován: pát dub 19, 2024 1:34 pm

Re: Axpert King II praktické zkušenosti.

Příspěvek od 70karel »

eduard22 píše: ned kvě 12, 2024 8:29 pm
Mex píše: ned kvě 12, 2024 8:04 pm .... Pokud ke každé zásuvce jde přímo z rozvaděče L i N, tak pak jistě není problém zapojit celý barák na jednu fázi.
Stačí pořádně dimenzovat drát mezi měničem a sběrnicí N a (asi propojenými) L1, L2 a L3. .....
Ták! :-)
Ale bez takového rozvodu (ne přímo samostatné vední ke kždé zásuvce, ale v jedné cimře se zássuvky smyčkují - jen zdánlivě jsou zásuvky propojeny sériově za sebou, ale jinak jsou vždy připojeny k sobě paralerně včetně N tedy je to přivedeno jakoby samostatně ke každé zásuvce, tak to jooo :D ) bych nikomu FVE do domu nepřipojil!!!

Raději bych mu důrazně doporučil, jako tchánovi, rozvody prodlužkama jak to dočasně uděl tchán než na velestarém baráku natáhl nové povrchové vedení 3x2,5mm2 (dva okruhy s jištěním 16A) při stropu jak např. v kravíně..., vždy zadem aby to nebylo moc vidět - přednostně chodbou a pod a jen provrtal zdi a dal opět nové povrchové zásuvky i když jen navnitřních zdích (přece nebude kopat fasádu...) a vše TN-S a hotovo :-)

A staré zásuvky již nepoužívá, babka byla poučena že ze staré je proud za peníze z ČEZ a nebezpečné a z nové zadarmo a bezpečné a i kdyby musel King zálohovat večer ze staré přípopjky jen TN-C bez Fíčka, King + nové jištění s Fi za ním a ty nové rozvody to rozseknou a z TN-C má v domě rázem TN-S i když ze sítě TN-C a bez překopání baráku a velestarého rozvaděče kde by jinak revize neměla šanci... (viz foto...) a bez bourání :-)

Jsou moc staří na to aby uvalili majlant za nové rozvody, chtěli uštřit na elektrice a ne zase utratit majlant jen z arozvody natož za FVE z apůl mega... Naco taky v jejich věku, když neví nikdo dne ani hodiny :-/ , ono přes 85 let je už věk, kdy máte jiné starosti než barák v super stavu...

Do tohodle (foto) by jste starým lidem někdo připojil elektriku z FVE:
Ted se dívám na tu Vaši sestavu panelů,to máte10s paralerně? není to hraniční nebo už přes pro King II?
VITEK
Příspěvky: 438
Registrován: úte dub 06, 2021 5:37 pm

Re: Axpert King II praktické zkušenosti.

Příspěvek od VITEK »

70karel píše: pon kvě 13, 2024 9:12 pm Ano jsou ty patrony 3x220V,
Samozřejmě by ta jedna byla přímo na King se samostatným přívodem.. L+N
Nevím jestli greenboo umí řídit vytěžování a hlídání dle čidel nahrati aku.nadrze
Greenbono umi poznat a vytezit prebytky v ostrove, nebo na ongridu zalezi jaky fw se tam nahraje.
Rozhodne nezastavi vytezovani kdyz tvoje nadrz bude mit 80.
Na rizeni nadrzi musis mit jiny zpusob ochrany stejne jako to ma bojler
Tzn provozni termostat a bezpecnostni termostat ktery zajisti ze po ohrato dojde k odpojeni spiral.
Spiraly si budes drzet seple stykacem dle stavu termostatu a pokud fosah es cilove teploty odpojis civku stykace a to odpadne.
Bojler taky ma porad 230.V na svych vstupnich svorkach...
Panely vsude.
Baterka volovo
70karel
Příspěvky: 23
Registrován: pát dub 19, 2024 1:34 pm

Re: Axpert King II praktické zkušenosti.

Příspěvek od 70karel »

VITEK píše: sob kvě 18, 2024 9:45 am
70karel píše: pon kvě 13, 2024 9:12 pm Ano jsou ty patrony 3x220V,
Samozřejmě by ta jedna byla přímo na King se samostatným přívodem.. L+N
Nevím jestli greenboo umí řídit vytěžování a hlídání dle čidel nahrati aku.nadrze
Greenbono umi poznat a vytezit prebytky v ostrove, nebo na ongridu zalezi jaky fw se tam nahraje.
Rozhodne nezastavi vytezovani kdyz tvoje nadrz bude mit 80.
Na rizeni nadrzi musis mit jiny zpusob ochrany stejne jako to ma bojler
Tzn provozni termostat a bezpecnostni termostat ktery zajisti ze po ohrato dojde k odpojeni spiral.
Spiraly si budes drzet seple stykacem dle stavu termostatu a pokud fosah es cilove teploty odpojis civku stykace a to odpadne.
Bojler taky ma porad 230.V na svych vstupnich svorkach...
Ano to řídí elektronika nádrže termostaty a spirály
Šlo mi o to jestli jsou i takové vstupy na greenbonu ,nebo to bude muset být úplně zvlášť a vše zdvojit(čidla,řízení,termostat) chtěl jsem využít stávající,myslel jsem že by i třeba čidla teploty(stavajici) ovládal greenbono a pokud je vyšší teplota přeruší vytěžování do nadrze
VITEK
Příspěvky: 438
Registrován: úte dub 06, 2021 5:37 pm

Re: Axpert King II praktické zkušenosti.

Příspěvek od VITEK »

čest, poradím ti, hele než začneš špekulovat přečti si o tom greenbonu něco....
https://www.yorix.cz/cz/greenbono/gbo-aku.htm
kupuj jen carlo galvazi ssr relé alespon 40 A, s dostatečným chladičem... topí to.
Vítek
Panely vsude.
Baterka volovo
eduard22
Příspěvky: 1088
Registrován: ned čer 12, 2022 8:21 pm
Bydliště: Znojmo
Výkon panelů v FVE [Wp]: 8000
Kapacita baterie [kWh]: 23

Re: Axpert King II praktické zkušenosti.

Příspěvek od eduard22 »

70karel píše: sob kvě 18, 2024 9:12 am Ted se dívám na tu Vaši sestavu panelů,to máte10s paralerně? není to hraniční nebo už přes pro King II?
Ne nemán všech 10ks panel paralerně... (to by dávalo celé pole až 120A!...), nýbrž jsou paralerně zapojeny až dvě panelové pole . Každé pole má 10ks panelů zapojených samože sériově ;-)

Hranice je jediná - součet napětí panelů: VOC! Nesmíte překročit součtem napětí naprázdno (VOC) série panelů hranici 450V!!! Čili, máli jeden panel např. cca 50V DC VOC , nesmí se zapojit víc jak 9ks do série, ale není dobré jich zapojit málo, dle mě méně než 8ks :-(

Watty i prou jsou šumafuk pro vstup měniče, regl měniče si prostě víc jak papírově 6kW , v praxi u mě až 7kW, nevezme ani z 50kWp :D

A max proud panelu taky šumafuk rp vstup měniče, ten si prostě větší proud nevezme 8-) Ale! Budeli mít max proud některý z panelů nižší než ostatní, bude představovat v sérii nejužší místo, bude brzdou výkonu, neb celá série pak nedá víc jak jediný z panemů s velmi nízkým max proudem :-(
Samodomo "poloostrov" s Axpert King II - AC OUT 5kW/5kVA, PV IN 6kWp, 10x Longi 445Wp na sedlové střeše na východ a 10ks i na západ, aku 8x12V-240Ah levné olovo Varta+Banner trakční VRLA 23kWh (reálně využitelných často tak do 10kWh), Znojmo.
VITEK
Příspěvky: 438
Registrován: úte dub 06, 2021 5:37 pm

Re: Axpert King II praktické zkušenosti.

Příspěvek od VITEK »

edo nechci tady rozporovat Tvé zkušenosti, nicméně jsem si stáhnul manuál ke king II 5 kW, a je tam vyloženě napsáno 6 kW jako max PV aray power.... takže za mě bych to s vyšším výkonem na PV neprovozoval.

Proč. Potože tam je limitor na vstupu na proudu? možná.. ale uřitě tam je napsáno že MPPT vstup má max proud 18 A. tzn pokud použiješ 2P 8S např s panelama 45V a 11 A, tak jsi s proudem na 22A, čili ano je to moc, a ano vstup má limiter.

teoeticky i prakticky to funguje sám sem chvíli provozoval axpert I na 2 x max výkon PV pole.

No ale za mě to nedoporučuju. Sám sem mppt v axpertu vymnenil za Victronní MPPT a udělal jsem dobře.

no a vim o několika případech kdy MPPT odešlo práve v případě že to mělo pole silnější než max proud na vstupu...

Technicky teoreticky pokud je tam proudová sonda halovka tak to asi omezuje do te doby než se halovka posere, nebo než se upečou tranzistory.

já bych toto nedpoporučoval .

jako dát na jih 12 kWp panelů na 10 S 2 P a věřit že to od 8 do 6 pojede s plným výkonem na horním limitoru vstupu MPPT.... no to fakt není spávně.

Klidně mě ukamenuj ale Tvá rada přepanelovat nedává smysl.
Ale je klidně možné že to tak 3 roky bude fungovat.
Panely vsude.
Baterka volovo
Odpovědět

Zpět na „Aktuality ze světa FVE“