GoodWe - jak dočasně vypnout dobíjení baterií?

Odpovědět
lubond
Příspěvky: 3
Registrován: úte kvě 14, 2024 10:14 am

GoodWe - jak dočasně vypnout dobíjení baterií?

Příspěvek od lubond »

Zdravím!
Mám Goodwe GW10KN-ET + baterie Pylontech Force-H2.

Nemí někdo prosím říct jak zakázat dobíjení baterie? Nebo jak dočasně snížit nabíjecí proud? Chtěl bych upřednostnit dobíjení baterie v období, kdy je slunečno a jsou spotové ceny nízké nebo dokonce záporné místo dobíjení baterií ihned po ránu. Ranní sluníčko bych raději využil k tlačení do gridu, než ceny za dodávku naspadnou.

A nevíte někdo, jestli to některá z rutin python knihovny 'goodwe' nedokáže přestavit?

Za každou radu děkuji.
FVE 10 kWp, GoodWe GW10KN-ET Plus, 3 x Pylontech Force H2 10,5 kWh
Sten77
Příspěvky: 156
Registrován: pon úno 06, 2023 10:36 pm

Re: GoodWe - jak dočasně vypnout dobíjení baterií?

Příspěvek od Sten77 »

Už se to tu řešilo. Stačí hledat.
Musíš přepínat pracovní režimy střídače.
Hybridní FVE 8,1 kWp, GoodWe 10K-ET Plus, 4 x Pylontech Force H2 14,2 kWh
lubond
Příspěvky: 3
Registrován: úte kvě 14, 2024 10:14 am

Re: GoodWe - jak dočasně vypnout dobíjení baterií?

Příspěvek od lubond »

Ano, děkuji. Řešilo se to i tady - příspěvek od mkh. Možná jsem špatně hledal, ale odpověď na můj dotaz jsem zatím nenašel. Mám za to, že ECO_CHARGE a ECO_DISCHARGE módy střídače to neřeší. Mým cílem je manažovat dobíjení baterie z FTV panelů, ne z gridu.
FVE 10 kWp, GoodWe GW10KN-ET Plus, 3 x Pylontech Force H2 10,5 kWh
danidani
Příspěvky: 316
Registrován: úte led 18, 2022 10:17 pm
Bydliště: Cerhovice
Výkon panelů v FVE [Wp]: 11400
Kapacita baterie [kWh]: 10

Re: GoodWe - jak dočasně vypnout dobíjení baterií?

Příspěvek od danidani »

gw.png
gw.png (21.06 KiB) Zobrazeno 827 x
Jsou k tomu tato dvě nastavení:

Eco mode power říká, jakým výkonem se má nabíjet/vybíjet.
Eco mod SoC říká, do jaké úrovně se dá vybít/nabít.

Vtip je v tom, že nastavíš ECO_DISCHARGE a k tomu Eco mode power 1 %. Do sítě se vybíjí z baterie cca 100 W.
Uživatelský avatar
pave69
Příspěvky: 504
Registrován: čtv črc 14, 2022 5:30 pm
Bydliště: Brno Kohoutovice 385m.n.m.
Výkon panelů v FVE [Wp]: 9900
Kapacita baterie [kWh]: 18

Re: GoodWe - jak dočasně vypnout dobíjení baterií?

Příspěvek od pave69 »

Závěr v těch předchozích diskuzích byl ten, že se to musí obejít tím, že se nastaví nějaké, co nejmenší vybíjení baterie do sítě. Tím se vyloučí její nabíjení. Jediné lepší řešení o kterém vím, je prodávat za fix :D
lubond
Příspěvky: 3
Registrován: úte kvě 14, 2024 10:14 am

Re: GoodWe - jak dočasně vypnout dobíjení baterií?

Příspěvek od lubond »

Mockrát děkuji!
Takže tohle je to správné nastavení (SolarGo) ? Baterie by se mezi 5:00 a 10:00 nikdy nenabíjela, ale by se výkonem 1% vybíjela, do zátěže nebo do gridu. A zároveň by všechen případný FTV přebytek šel do gridu. Pochopil jsem to správně?
Přílohy
123.png
123.png (309.98 KiB) Zobrazeno 684 x
FVE 10 kWp, GoodWe GW10KN-ET Plus, 3 x Pylontech Force H2 10,5 kWh
danidani
Příspěvky: 316
Registrován: úte led 18, 2022 10:17 pm
Bydliště: Cerhovice
Výkon panelů v FVE [Wp]: 11400
Kapacita baterie [kWh]: 10

Re: GoodWe - jak dočasně vypnout dobíjení baterií?

Příspěvek od danidani »

Ta % jsou z výkonu střídače, tj. u 10 kW je to 100 W za každé 1 %. A vždy se při tomto nastavení vybíjí do DS.
gustonator
Příspěvky: 10
Registrován: úte kvě 14, 2024 11:37 pm
Výkon panelů v FVE [Wp]: 5670
Kapacita baterie [kWh]: 10600

Re: GoodWe - jak dočasně vypnout dobíjení baterií?

Příspěvek od gustonator »

Ahoj,
Stiahol som si novy experimental a nastavil som pre skusku:
02.png
02.png (17.57 KiB) Zobrazeno 581 x
ale nejak to nefunguje. stale je status, ze baterka sa nabija.
03.png
03.png (33.83 KiB) Zobrazeno 581 x
je tam este nejaky iny figel?
ma to nejaky efekt - funguje to spravne - ak prepnem inverter operation mode cez HA? alebo musim spravit novy quicksetup ?

Striedac mam GW10K-ET
Frantom
Příspěvky: 93
Registrován: čtv dub 07, 2022 9:37 pm

Re: GoodWe - jak dočasně vypnout dobíjení baterií?

Příspěvek od Frantom »

U nastavení limitu exportu nestačí nastavit požadovanou hodnotu limitu, je potřeba ještě zavolat servis automatizace který zapne omezení na On, případně jej vypne na Off.
Zde to máš vysvětleno: https://www.root.cz/clanky/home-assista ... lektrarny/
Hledej ""FVE: grid export - ON""
danidani
Příspěvky: 316
Registrován: úte led 18, 2022 10:17 pm
Bydliště: Cerhovice
Výkon panelů v FVE [Wp]: 11400
Kapacita baterie [kWh]: 10

Re: GoodWe - jak dočasně vypnout dobíjení baterií?

Příspěvek od danidani »

Řekl bych, že to ale nesouvisí s vybíjením baterie do sítě v Eco režimu.

K Eco režimu, jiná finta by v tom být neměla. Napadá mne, zda ti v PW Master (nebo Solar Go, ale tam nevím, kde) nezůstal nějaký časový plán.
gustonator
Příspěvky: 10
Registrován: úte kvě 14, 2024 11:37 pm
Výkon panelů v FVE [Wp]: 5670
Kapacita baterie [kWh]: 10600

Re: GoodWe - jak dočasně vypnout dobíjení baterií?

Příspěvek od gustonator »

Frantom píše: čtv kvě 16, 2024 4:26 pm U nastavení limitu exportu nestačí nastavit požadovanou hodnotu limitu, je potřeba ještě zavolat servis automatizace který zapne omezení na On, případně jej vypne na Off.
Zde to máš vysvětleno: https://www.root.cz/clanky/home-assista ... lektrarny/
Hledej ""FVE: grid export - ON""
Dik za link.
kontroloval som to, a je to nastavene na "ON"
export.png
export.png (14.69 KiB) Zobrazeno 487 x
Citam, ze to je dalsia cast automatizacie. A teda aby bol switch vypnuty defaultne, a len v dobe kedy svieti sklnko a panely sa dostavaju k maximu vykonu je potrebne to zapnut. Pamatam si ze sused si to vypol na trvalo, a potom platil 1,5K czk ci kolko za to, ze pustal do siete viac nez by mal (mal totiz namontovane este dalsie 4x 200W panely :D)
gustonator
Příspěvky: 10
Registrován: úte kvě 14, 2024 11:37 pm
Výkon panelů v FVE [Wp]: 5670
Kapacita baterie [kWh]: 10600

Re: GoodWe - jak dočasně vypnout dobíjení baterií?

Příspěvek od gustonator »

danidani píše: čtv kvě 16, 2024 4:40 pm Řekl bych, že to ale nesouvisí s vybíjením baterie do sítě v Eco režimu.

K Eco režimu, jiná finta by v tom být neměla. Napadá mne, zda ti v PW Master (nebo Solar Go, ale tam nevím, kde) nezůstal nějaký časový plán.
inak casovy plan tam urcite nemam. Ja sa domievam, ze prepinanie rezimov nefunguje uplne spravne cez HA.
Na zaciatku som spravil ten quick setup ci jak sa to tam vola,a nastavil rezim na "General". Preto moja otazka bola, ze ci nemam spustit ten setup znovu,a nastavit to do ECO rezimu
Frantom
Příspěvky: 93
Registrován: čtv dub 07, 2022 9:37 pm

Re: GoodWe - jak dočasně vypnout dobíjení baterií?

Příspěvek od Frantom »

gustonator píše: čtv kvě 16, 2024 9:53 pm Citam, ze to je dalsia cast automatizacie. A teda aby bol switch vypnuty defaultne, a len v dobe kedy svieti sklnko a panely sa dostavaju k maximu vykonu je potrebne to zapnut. Pamatam si ze sused si to vypol na trvalo, a potom platil 1,5K czk ci kolko za to, ze pustal do siete viac nez by mal (mal totiz namontovane este dalsie 4x 200W panely :D)
Jen pozor, není dobré to nechávat pořád zapnuté i když FVE už nevyrábí (v noci apod.).
Ono to pak způsobuje vyšší spotřebu z DS, protože měnič má pak "strach" aby nepřekročil limit a tak pořád raději zbytečně přicucává z DS. Pak se jeden diví proč máš na faktuře tak vysokou spotřebu ;)
gustonator
Příspěvky: 10
Registrován: úte kvě 14, 2024 11:37 pm
Výkon panelů v FVE [Wp]: 5670
Kapacita baterie [kWh]: 10600

Re: GoodWe - jak dočasně vypnout dobíjení baterií?

Příspěvek od gustonator »

Tak doteraz som tam nic nemenil. Takze to muselo byt defaultne aktivne uz aspon rok - v rezime General/Generic.
Odpovědět

Zpět na „Automatizace, řízení“