Home assistant - sledování výkonu sol. panelů

Odpovědět
p-nohynek@seznam.cz

Home assistant - sledování výkonu sol. panelů

Příspěvek od p-nohynek@seznam.cz »

Dobrý den, hledám pomocnou ruku kdo by mě pomohl převést kod z Arduino do YAMl (HA ESPHome).
Podle tohoto projektu mám připravený HW ale potřebuji pomoci s nastavením měření v ESPHome:
https://www.instructables.com/DIY-Solar ... ystem-V20/
Stále se mi nedaří najít správné parametry které v Arduino fungují OK ale ESPHome mi vyhazuje nesmyslné údaje.
Mám více HW a chci sledovat výkon jednotlivých sol. panelu a připojení přes WIFI.
Předem děkuji.
misif
Výkon panelů v FVE [Wp]: 9960
Kapacita baterie [kWh]: 10

Re: Home assistant - sledování výkonu sol. panelů

Příspěvek od misif »

Každý panel má vlastní regulátor ze kterého vyčítáš proud a napětí, abys mohl měřit výkon jednotlivých panelů?
p-nohynek@seznam.cz

Příspěvek od p-nohynek@seznam.cz »

Ano, tak je to myšleno pro nasazení, ale nyní potřebuji pomoci s převodem kodu do YAML z Arduina. HW už na stole funguje 7 ks, ale bez správného měření a sledování v Home assistant mi to je na prd.
Bahora

Příspěvek od Bahora »

p-nohynek@seznam.cz píše: pon čer 10, 2024 7:00 pm Ano, tak je to myšleno pro nasazení, ale nyní potřebuji pomoci s převodem kodu do YAML z Arduina. HW už na stole funguje 7 ks, ale bez správného měření a sledování v Home assistant mi to je na prd.
Kde je tedy problém, máš config pro ESPhome funkční alespoň v základu když ADS1115 je standardní podporovaná komponenta a chceš poradit s "kalibrací změřených hodnot" ? Předpokládám, že alespoň ESPhome s DS18B20 ti funguje a nebo potřebuješ jen navést jak "z napětí převodníku udělat proud a waty"

Tady je třeba popsaná na tvůj dotaz i funkční odpověď, jen místo ACS758 mají proudové trafo, pokud se nepletu.
https://community.home-assistant.io/t/m ... -ct-clamps
Cmrnda

Příspěvek od Cmrnda »

Kdo ti takovej paskvil poradil? Tohle v počtu spojených panelů nebude zaručeně fungovat.

Chybí jakékoliv oddělení napětí od měření a oddělení onoho měření. Jediný co mohlo plnit funkci oddělení je "Haliák", jenže ten musí být umístěn v protimagnetické krabičce, a ani na 100% zastínění není možno dosáhnout přesné hodnoty, spíše +-40%. :x

ADS1115 je "jakštakš", jenže nemá stabilizátor referenčního napětí, tak přidat další modul a rovnou i bočník místo "Haliáku".

Buchar s XL, tak jedinej co mi shořel při zpětným rázu, provozní ráz... (Přesně ten samý co je na obrázku)

ESP32 - osekaný mrzáček, a zase potřebuješ oddělovač jak pro USB, bude-li použito, a určitě pro I2C sběrnici.

Celkově vzato, jsou levné a mnohem lepší hotové moduly pro Arduino, např.
https://docs.m5stack.com/en/unit/vmeter
Jinak levněji z modulů z Ali, ale s funkčním výsledkem.

Převod do HA? :lol: :lol: :lol:
Elektrárna optimalizována pro temnější období.
Panely jih: 3kWp
Panely západ: 3kWp
Panely hoře (top). 4kWp
Regulátor: MůjSystém 2024
Baterie: 8 x Lifepo4 280AH
Měnič DC/AC: Easun 12 000 000 mWp
MaR: MůjSystém 2024
proasnet

Příspěvek od proasnet »

Nedají se tahat data přímo z regulátoru?
Já se na svoji FVE vždy snažím získat už hotová data, a ne to vařit z dalších senzorů, pokud to není nutné.
Většina regulátorů má RS485 (modbus), pokud ho tam máš tak to je nejlpší cesta
+ oddělovač a převodník RS485/UART
+ ESP32 s esphome a integrací modbus
+ napájení (nejlépe DC/DC z 48V na 5V)

Získáš tím o dost víc dat než jen výkon
Odpovědět

Zpět na „Home Assistant“