GreenBono vs Wattrouter
GreenBono vs Wattrouter
Ahojte,
Vo firme máme 2 FVE po 10kW. 2 preto pretože má firma 2 odberné miesta. Potrebujem regulovať prebytky zo všetkých fáz do 2 vykurovacích špirál ktoré budú v zásobníku vody. Zatiaľ máme Solar Iboost na 3kW špirálu. V ideálnych podmienkach počas špičky výroby, tie 3kW prebytku tam sú. Čiže by sme chceli dať 2 špirály po 9kW. Čo som dohľadal tak často používané sú regulátory GreenBono a Wattrouter. Moja otázka znie, aký je medzi nimi rozdiel? Zaujímajú ma reálne skúsenosti výhody nevýhody čo je podľa vás lepšie. Ďalej sa bojím "flikru". Ako tomu čo najviac zamedziť? budú 2 regulátory, každý po 3 SSR robiť veľké rušenie? Akú špirálu mi odporúčate? teraz máme od Regulus, majú celkom pekný výber tak sme rozmýšľali zobrať aj tú trojfázovú od nich. Ak by existovalo ešte iné riešenie alebo máte iné nápady som tomu otvorený.
Ďakujem vopred za pomoc.
Vo firme máme 2 FVE po 10kW. 2 preto pretože má firma 2 odberné miesta. Potrebujem regulovať prebytky zo všetkých fáz do 2 vykurovacích špirál ktoré budú v zásobníku vody. Zatiaľ máme Solar Iboost na 3kW špirálu. V ideálnych podmienkach počas špičky výroby, tie 3kW prebytku tam sú. Čiže by sme chceli dať 2 špirály po 9kW. Čo som dohľadal tak často používané sú regulátory GreenBono a Wattrouter. Moja otázka znie, aký je medzi nimi rozdiel? Zaujímajú ma reálne skúsenosti výhody nevýhody čo je podľa vás lepšie. Ďalej sa bojím "flikru". Ako tomu čo najviac zamedziť? budú 2 regulátory, každý po 3 SSR robiť veľké rušenie? Akú špirálu mi odporúčate? teraz máme od Regulus, majú celkom pekný výber tak sme rozmýšľali zobrať aj tú trojfázovú od nich. Ak by existovalo ešte iné riešenie alebo máte iné nápady som tomu otvorený.
Ďakujem vopred za pomoc.
Re: GreenBono vs Wattrouter
GBO umí až 6 ssr. čili klidně 2 kW a 1,5 kW na fázi, at máš rezervu výkonu. umí dle sw vytěžovat proud který je na ongridu např jen do sítě, nebo i niné varianty. pokud dáš fázové ( okamžité spínání ) tak je to bez flikru.
pokud zatížíš jednu fázi např bojler sepne, tak přebytky v této fázi klesnou o výkon spirály bojleru ale opět plynule doreguluje na ustálený stav do sítě = 0 A
wattrouter má zase příjemnější prostředí, nicméně jak pro koho já nedám na prostředí GBO dopustit. mám ho 6 let a ani nevim že ho mám. žádná porucha, spolehlivý dělník který nechce aktualizace a neptá se tě jestli máš připojení k netu nebo další nepodstatné věci... pokud chceš vytížit jednoduše vše hledej opravdu u pana Trochty.
můj názor je zkreslen skutečností, že wattrouter nemám, ale určitě funguje taky dobře a spolehlivě.
chybu neuděláš ani jedním.
pokud zatížíš jednu fázi např bojler sepne, tak přebytky v této fázi klesnou o výkon spirály bojleru ale opět plynule doreguluje na ustálený stav do sítě = 0 A
wattrouter má zase příjemnější prostředí, nicméně jak pro koho já nedám na prostředí GBO dopustit. mám ho 6 let a ani nevim že ho mám. žádná porucha, spolehlivý dělník který nechce aktualizace a neptá se tě jestli máš připojení k netu nebo další nepodstatné věci... pokud chceš vytížit jednoduše vše hledej opravdu u pana Trochty.
můj názor je zkreslen skutečností, že wattrouter nemám, ale určitě funguje taky dobře a spolehlivě.
chybu neuděláš ani jedním.
Ďakujem za odpoveď.
Mám ešte otázku ohľadom meracieho modulu. Keďže zásobník s teplou vodou a elektromerový rozvádzač, sú od seba pre jednu FVE vzdialene viac ako 25 metrov nebude to pri meracom module pri Wattroutri problém? V návode sú spomínane 2 metre. "Doporučená maximální vzdálenost měřicího modulu a regulátoru je 2m. Větší vzdálenost je možná, ale malou měrou ovlivňuje přesnost měření." Použil by som tienený FTP cat5e kábel. Pri Greenbono by to podľa popisu by to nemal byť problém.
Taktiež by som sa chcel opýtať na rozdiel medzi SSR relé odporúčané ku Greenbono. RM1A48D50, RM1B23D50 a RS1A40D40 aký je medzi nimi rozdiel?
Sú aj iné varianty SSR ktoré môžem použiť?
Mám ešte otázku ohľadom meracieho modulu. Keďže zásobník s teplou vodou a elektromerový rozvádzač, sú od seba pre jednu FVE vzdialene viac ako 25 metrov nebude to pri meracom module pri Wattroutri problém? V návode sú spomínane 2 metre. "Doporučená maximální vzdálenost měřicího modulu a regulátoru je 2m. Větší vzdálenost je možná, ale malou měrou ovlivňuje přesnost měření." Použil by som tienený FTP cat5e kábel. Pri Greenbono by to podľa popisu by to nemal byť problém.
Taktiež by som sa chcel opýtať na rozdiel medzi SSR relé odporúčané ku Greenbono. RM1A48D50, RM1B23D50 a RS1A40D40 aký je medzi nimi rozdiel?
Sú aj iné varianty SSR ktoré môžem použiť?
Moje praktická zkušenost, že Wattrouter se nedal vůbec sehnat. Nakonec mám GreenBono a jsem naprosto spokojen. WR má detailnější možnosti nastavení, které GBO nemá. Trochu mi např. schází možnost nastavit časové plány v režimu NT pro každou fázi jinak. Co se týče vytěžování funguje perfektně. Mám ho sice teprve jeden rok, ale šlape jak hodinky.
Tak u mňa bude rozhodujúci faktor asi už len cena. My potrebujeme len prebytky presmerovať do 3fázovej špirály to je všetko. Prostredie je za mňa krajšie pri wattroutri ale to až takú rolu asi nehrá keďže si to chcem integrovať do Home Assistanta.
-
- Výkon panelů v FVE [Wp]: 9450
- Kapacita baterie [kWh]: 14
Dotaz na zkušenější:
Pokud chci vytěžovač pouze na topnou spirálu tak mi stačí to co používá Ampérák ? Nebo to je druhá liga ve srovnání s wattrouterem ?
https://www.baterie-beranek.cz/user/rel ... f_v3-1.pdf
Pokud chci vytěžovač pouze na topnou spirálu tak mi stačí to co používá Ampérák ? Nebo to je druhá liga ve srovnání s wattrouterem ?
https://www.baterie-beranek.cz/user/rel ... f_v3-1.pdf
Hybridní fotovoltaika 3x Victron MP2 48/5000, 3x MPPT 150/70, Cerbo GX, realizoval MM Craft s.r.o. Ing.Miroslav Matis
Wattrouter je přepínač s dosti poddimenzovaným SSR spínáním, ale neznám ho. Ampérákovi se moc věřit nedá, ale jde o přímé nabíjení bojleru.
Takže to s polu vůbec nesouvisí.
Takže to s polu vůbec nesouvisí.
Elektrárna optimalizována pro temnější období.
Panely jih: 3kWp
Panely západ: 3kWp
Panely hoře (top). 4kWp
Nabíječka: Upgrade PWM Volt Polska 24 000 Ap
Baterie: 6x startovací autobaterie 12V 45Ah
Měnič DC/AC: Easun 12 000 000 mWp
MaR: MainSystem
Panely hoře (top). 4kWp
Cau technicky rozved tvoje myslenky doloz to fakty nebo merenim. Jak muzes slepe tvrdit ze to je poddimenzovane a v te same vete odporujes ale neznam ho.. co to jako je ? Premyslis nez neco napises nebo ctes ciskuze na novinkach a pouzivas to jako zdroj ?
Diky za vysvětlení jinak tva veta muze skoncit jak jinak nez prazdnymi slovy do luftu ostatne jako u 80 procent tvych prispevku
Diky V M.
Jak muze mit podimenzovane ssr, kdyz je nema zabudovane (mel je stary model), ssr si das jake potrebujes.
A víš jaký potřebuješ? Mnoho uživatelů si bude myslet že hodnota je jako jistič, jenže není, násobitel dle mého je cca 6, z toho plyne cca 100A SSR.ssr si das jake potrebujes
V návodu se uvádí jako by to byl celek, např. Hlučnost:
Jinak cena je pro-dotační cca 9.000,-Kč. A ještě bez relátek, no pravda, dvě mechanický rachtátka tam jsou.Pouze pasivní chlazení, u výkonových SSR je nutné
zajistit dostatečný odvod tepla.
Mám svůj "router" se 13 ks SSR 100A a ESP 32 a uživatelský program taky svůj. A ještě v tom je přepínač sítí (s těma SSR).Komunikace tam i zpět přes WiFi - UDP protokolem, flešování do E-eprom atd.
Panely hoře (top). 4kWp
Panely hoře (top). 4kWp
-
Nejsem odborně na dostatečné výši abych této formulaci rozuměl. On to má pouze pro ostrov a hybrid bez přetoků ?
Hybridní fotovoltaika 3x Victron MP2 48/5000, 3x MPPT 150/70, Cerbo GX, realizoval MM Craft s.r.o. Ing.Miroslav Matis
Nevím co má Ampárák, natočil spoustu videí, a jeden co se matně pamatuju byl přímý ohřev z FVP do bojleru.
1) FVP > pasivní krabička s úpravou pro termostaty bojleru, aby se nespekly kontakty > bojler.
2) FVP > regulátor napětí pro sinusový měnič > sinusový měnič > bojler.
3) FVP > regulátor napětí pro sinusový měnič > sinusový měnič > Wattrouter > bojler
Z toho plyne že Wattrouter nemá s tím "Ampérákovým" vůbec nic společnýho, stejně jako mrkev a zábradlí.
1) FVP > pasivní krabička s úpravou pro termostaty bojleru, aby se nespekly kontakty > bojler.
2) FVP > regulátor napětí pro sinusový měnič > sinusový měnič > bojler.
3) FVP > regulátor napětí pro sinusový měnič > sinusový měnič > Wattrouter > bojler
Z toho plyne že Wattrouter nemá s tím "Ampérákovým" vůbec nic společnýho, stejně jako mrkev a zábradlí.
Panely hoře (top). 4kWp
Panely hoře (top). 4kWp
Ampérák spolupracuje s Baterie Beránek a ty věci co nabízejí asi i pomáhá vyvíjet pokud rovnou nejsou od něj.
Pro jednoduchou bojlerovou FVE maji zařízení "Ovce" pro vytěžování zase "Jehně".
Jinak má k tomu i nějaká videa, třeba tady: https://youtu.be/dlTjq10JaoI?si=tSSmNXAdY8SPzOY0
Pro jednoduchou bojlerovou FVE maji zařízení "Ovce" pro vytěžování zase "Jehně".
Jinak má k tomu i nějaká videa, třeba tady: https://youtu.be/dlTjq10JaoI?si=tSSmNXAdY8SPzOY0
No, teďka jsem shlídnul video s Ampérákem:
https://www.youtube.com/watch?v=5CWH1L5yNjA
Docela chválihodné video, trochu mi "Ampérák" stoupl v ceně, né jen protože se mu prodloužila brada, začal mu růst knír a už nevypadá zcela jako "klouzek", ale proto že vzpomenul nějaké video kde někdo měřil rozdílné panely o rozdílném napětí.
Odkaz neznám, ale někdo buď absolutně nevzdělaný, či marketinkově udupaný postavil panel 35V, druhý 35V, a jeden hnal přes PWM regulátor na nějakou chcíplou baterku, která měla 7V, a druhý přes MPPT na tu samou baterku, a měřil jak je MPPT výkonější. Normální člověk by řekl o takovýmhle živlu, že je to blbec jak nafukovací matrace. Jenže to může být "profík" eskamotérů a schválně zveřejňovat nesmysle jen pro to, aby se někomu dařilo obchodně potenciálně lépe.
Docela chválihodné video, trochu mi "Ampérák" stoupl v ceně, né jen protože se mu prodloužila brada, začal mu růst knír a už nevypadá zcela jako "klouzek", ale proto že vzpomenul nějaké video kde někdo měřil rozdílné panely o rozdílném napětí.
Odkaz neznám, ale někdo buď absolutně nevzdělaný, či marketinkově udupaný postavil panel 35V, druhý 35V, a jeden hnal přes PWM regulátor na nějakou chcíplou baterku, která měla 7V, a druhý přes MPPT na tu samou baterku, a měřil jak je MPPT výkonější. Normální člověk by řekl o takovýmhle živlu, že je to blbec jak nafukovací matrace. Jenže to může být "profík" eskamotérů a schválně zveřejňovat nesmysle jen pro to, aby se někomu dařilo obchodně potenciálně lépe.
Panely hoře (top). 4kWp
Panely hoře (top). 4kWp
-
Pro vytěžovač Jehně je toto video.
https://www.youtube.com/watch?v=dlTjq10JaoI
A zajímá mne zda jeho Jehně umí u hybridní fotovoltaiky s povolenými přetoky je použít pro ohřev akumulační nádrže.
A zajímá mne zda jeho Jehně umí u hybridní fotovoltaiky s povolenými přetoky je použít pro ohřev akumulační nádrže.
-
Zrovna toto video patří mezi ty nepodařené jelikož se Amperák pustil do kritiky solárních panelů aniž to řádně nastudoval. Ten druhý zase lacině kritizoval fotovoltaiku a pořádně ji nezná. Pustili se do sebe dva zaslepenci a komentovali technologii toho druhého aniž k tomu měli dostatečné znalosti.Cmrnda píše: ↑úte črc 02, 2024 8:38 pm No, teďka jsem shlídnul video s Ampérákem:
Tak "jehně" akorát tak na rošt ...
- nemá procesor a co se týče proklamovanýho "chytrého algoritmu", to zatrhnul i můj pes.
Funkce je jasná, spíná se podle napětí na baterce.
Šel bych spíše cestou modulových spínačů než tímto.
- nemá procesor a co se týče proklamovanýho "chytrého algoritmu", to zatrhnul i můj pes.
Funkce je jasná, spíná se podle napětí na baterce.
Šel bych spíše cestou modulových spínačů než tímto.
Panely hoře (top). 4kWp
Panely hoře (top). 4kWp
Ahojte,
Včera som dokončil inštaláciu 2x Wattrouter MX. Všetko beží v poriadku merač prúdu všetko správne pospájané reguluje krásne. Ale. Veľký flikr. Niektoré svetlá blikajú a iné nie. Zaráža ma ale to že to robia ledkove svetlá. Poraďte čo ďalej prosím.
Ďakujem
Včera som dokončil inštaláciu 2x Wattrouter MX. Všetko beží v poriadku merač prúdu všetko správne pospájané reguluje krásne. Ale. Veľký flikr. Niektoré svetlá blikajú a iné nie. Zaráža ma ale to že to robia ledkove svetlá. Poraďte čo ďalej prosím.
Ďakujem
Vyměnit LED za jiné LED. Mám to samé. Některé LED blikají, jiné ne. Zaleží jaký je je u nich zdroj proudu. Levné žárovky, co mají jenom odpor na omezení proudu budou blikat. Žárovky s elektronickým proudovým zdrojem většinou neblikají.
To nejde vypnout PWM na spínaný kanál?
Jinak proti blikání při přepínání LED světel používám diodový můstek + kondík.
Jinak proti blikání při přepínání LED světel používám diodový můstek + kondík.
Panely hoře (top). 4kWp
Panely hoře (top). 4kWp
Mi se osvědčily ty ledky které mají avizováno fungování i při použití stmívače.
Áno, je to najjednoduchšie riešenie, ale nie v mojom prípade. Svetlá sú vo veľkej autodielni je ich veľa a sú veľké, je to proste náročnejšie. Predajňa až taký problém nie je.
Rád by som vedel viac ohľadom tohto riešenia. Aké komponentý zapojenie atď. Mám IT vzdelanie ale mám nejaké základy z elektrotechniky.
Vďaka za radu.
Mas rizena ssr v nule nebo fazovym rizenim? D
Vytezovac "Jehne" nema proudovy transformator ani komunikaci s menicem. Ridi se ciste tim, ze snima stav napeti baterie, podle toho pak ovlada pripojena SSR relatka. Snimat vsak umi pouze do cca 64V.Vladimir Mahr píše: ↑úte črc 02, 2024 9:43 pm Pro vytěžovač Jehně je toto video.
Tedy, k hybridni FVE lze Jehne nasadit, ale pouze v pripadech, kdy tato FVE pouziva nizkonapetovou baterii - 24V/48V.
Bude to tedy chodit s Victronem, pripadne tusim s Deye. Naopak to nebude chodit s GoodWe ci SolaXem.