Dobrý den kolegové,
postavil jsem si pro radost a hraní FVE s Victron MPII 48/5kW, MPPT 250/100,Baterie 5kW,panely 5kWp plus na hraní Cerbo. Krásně mi to 14 dní "vrnělo". Udělal jsem si ostrov jen s drobným dofouknutím s DS.
Jenže jsem připojil Cerbo (možná to nesouvisí), párkrát mi přišla High bateri, pak Low, a včera chyby 80 a odpojení PV. No a za boha nemohu přinutit MPPT, aby zase fungovala. Napětí na solárech je 160V/cca 3x15A. (na vstupu do MPPT)
Provedl jsem upgrade na v.3.40 i MPII.
Napětí baterie je v normě LiFePo cca 56-57V.
Zkoušel jsem i reset PV odpojovače přes app/12V - proběhlo.
...a stále nic.
MPPT 250/100 - komunikuje, jen bliká modrá dioda 3sec.
V návodech jsem udělal skoro vše. Nemáte někdo nějakou zkušenost.
Nebo popis osvědčeného nastavení.
Děkuji Petr
Vadný SmartSolar MPPT ?
-
- Výkon panelů v FVE [Wp]: 16100
- Kapacita baterie [kWh]: 28
Re: Vadný SmartSolar MPPT ?
Aké máš nastavené systémové napätie? 48V?
Ak smartsolar komunikuje cez apku, poodpájaj cerbo, sólo mppt pri pripojení na baterku skontroluj nastavenia, či nemáš v apke vypnuté mppt a či má nastavené správne systémové napätie, pozri všetky možné nastavenia, pripoj panely. Ak ti chodili hlášky o výkyvoch napätia, musí to mať nejaký dôvod, čo kvalita pripojení kontaktov?
Toto si asi spravil:
Err 38, Err 39 a Err 80 až Err 87 – Vypnutie FV vstupu
Keď sa objavia tieto chyby, PV vstup je vnútorne skratovaný, aby sa chránila batéria pred nadmerným nabitím.
Pred akýmkoľvek iným riešením problémov sa uistite, že ste aktualizovali firmvér na najnovšiu verziu.
Možné príčiny tejto chyby:
Napätie batérie (12/24/36/48V) je nastavené nesprávne. Pomocou VictronConnect nastavte správne napätie batérie.
K batérii je pripojené ďalšie zariadenie, ktoré je nakonfigurované na vyššie napätie. Napríklad MultiPlus, nakonfigurovaný na vyrovnanie pri 17 voltoch, zatiaľ čo v MPPT to nie je nakonfigurované.
Obnovenie chyby:
Chyba 38 a chyba 84 až 87: Najprv odpojte solárne panely a odpojte batériu. Počkajte 3 minúty, potom najskôr pripojte batériu a potom panely.
Chyba 39: Nabíjačka automaticky obnoví prevádzku, keď napätie batérie klesne pod svoje maximálne nastavenie napätia (normálne vyrovnávacie alebo absorpčné napätie). Vynulovanie poruchy môže trvať aj minútu.
Chyby 80 až 83: Najprv odpojte solárne panely a odpojte batériu, potom postupujte podľa postupu resetovania opísaného tu .
Ak chyba pretrváva, regulátor nabíjania je pravdepodobne chybný.
- a pri tom 12V resete cez apku to cvaklo a reset zošedivel?
Ak smartsolar komunikuje cez apku, poodpájaj cerbo, sólo mppt pri pripojení na baterku skontroluj nastavenia, či nemáš v apke vypnuté mppt a či má nastavené správne systémové napätie, pozri všetky možné nastavenia, pripoj panely. Ak ti chodili hlášky o výkyvoch napätia, musí to mať nejaký dôvod, čo kvalita pripojení kontaktov?
Toto si asi spravil:
Err 38, Err 39 a Err 80 až Err 87 – Vypnutie FV vstupu
Keď sa objavia tieto chyby, PV vstup je vnútorne skratovaný, aby sa chránila batéria pred nadmerným nabitím.
Pred akýmkoľvek iným riešením problémov sa uistite, že ste aktualizovali firmvér na najnovšiu verziu.
Možné príčiny tejto chyby:
Napätie batérie (12/24/36/48V) je nastavené nesprávne. Pomocou VictronConnect nastavte správne napätie batérie.
K batérii je pripojené ďalšie zariadenie, ktoré je nakonfigurované na vyššie napätie. Napríklad MultiPlus, nakonfigurovaný na vyrovnanie pri 17 voltoch, zatiaľ čo v MPPT to nie je nakonfigurované.
Obnovenie chyby:
Chyba 38 a chyba 84 až 87: Najprv odpojte solárne panely a odpojte batériu. Počkajte 3 minúty, potom najskôr pripojte batériu a potom panely.
Chyba 39: Nabíjačka automaticky obnoví prevádzku, keď napätie batérie klesne pod svoje maximálne nastavenie napätia (normálne vyrovnávacie alebo absorpčné napätie). Vynulovanie poruchy môže trvať aj minútu.
Chyby 80 až 83: Najprv odpojte solárne panely a odpojte batériu, potom postupujte podľa postupu resetovania opísaného tu .
Ak chyba pretrváva, regulátor nabíjania je pravdepodobne chybný.
- a pri tom 12V resete cez apku to cvaklo a reset zošedivel?
spolu 16,1kWp - JVV 2,2kWp 45°, JJZ 4,9kWp 55°, JJZ 4,4kWp 24°, nové: bifaciálna pergola 4,6 kWp 9°
Victron Easysolar 5kW + Epever Ipower plus 5kW
MPPT Victron 150/35, 2xSmartsolar 250/85.
Lifepo4 2x16 280AH
Victron Easysolar 5kW + Epever Ipower plus 5kW
MPPT Victron 150/35, 2xSmartsolar 250/85.
Lifepo4 2x16 280AH
Děkuji za rady, víceméně jsem všechno provedl.
Otázka na konec, při resetu app/12V v MPPT sice cvaklo, ale reset nezešiděvěl a zůstal "aktivní" .
Zkusím zítra ještě jednou celý proces.
Jen jsem znejistěl tím, že mi to vyplo po zapojení Cerbo GX S. Zkusím to znovu " instalovat nově" a bez něj.
To mi fungovalo dobře
Petr
Otázka na konec, při resetu app/12V v MPPT sice cvaklo, ale reset nezešiděvěl a zůstal "aktivní" .
Zkusím zítra ještě jednou celý proces.
Jen jsem znejistěl tím, že mi to vyplo po zapojení Cerbo GX S. Zkusím to znovu " instalovat nově" a bez něj.
To mi fungovalo dobře

Petr
Dnes jsem vše odpojil, resetoval do továrního nastavení, provedl reset PV . Kontakty jsou správně zapojené a nově nacvaknuté. Vše má originální očka a kontakty. A stále nic.
Systémové napětí je 48V a pro jistotu jsem otočil i spínač do polohy 7 na MPPT na LiFePO.
Tak asi kontaktuji dodavatele z vadným kouskem.
P.
Systémové napětí je 48V a pro jistotu jsem otočil i spínač do polohy 7 na MPPT na LiFePO.
Tak asi kontaktuji dodavatele z vadným kouskem.
P.