Montáž FVE
Montáž FVE
Dobrý den, od mého posledního postu uplynula již nějaká doba, od té doby se u nás doma otočilo okolo 10ti firem, které montují FVE.
Ovšem ani s jednou jsme nebyli spokojeni, je to skoro vždy stejné přijede obchoďák a pomalu neví jaký je rozdíl mezi TN-C a TN-S.
Přicházím tedy s dalším, již více konkrétním dotazem.
Již celkem přesně víme co chceme:
- SOLAX 3f. Měnič 15 kW G4 X3-Hybrid
- Solax baterie 1x T58 master a 2x T58 slave
- Pravděpodobně 24ks panelů Aiko 450wp
(15kw z důvodu pravděpodobného budoucího rozšíření)
Když si toto vezmu a začnou se koukat na internet na nabídky, které obsahují tyto komponenty, tak se dostanu na celkovou cenu okolo 480 tisíc Kč včetně DPH.
A já bych se rád zeptal zda je tato cena nějakým způsobem normální? Připadá nám jako relativně dost vysoká, ale je možné, že máme jen zkreslené představy.
Také bych se rád zeptal jestli máte nějakou firmu, kterou můžete doporučit?
Budu moc rád pokud mi ji zašlete sem či do soukromé zprávy. Protože už začínáme být opravdu bezradní s nalezením nějaké normální firmy.
FVE by měla jít samozřejmě z části na dotace a nacházíme se ve Středočeském kraji.
Za jakoukoliv radu, upřesnění či nápad, budeme moc rádi. Ve FVE se rozhodně nevyznáme jako někteří místní znalci (opravdu není myšleno ironicky, kohokoliv kdo se vyzná ve svém oboru si velice vážíme), proto zde také pokládáme tento dotaz.
Ovšem ani s jednou jsme nebyli spokojeni, je to skoro vždy stejné přijede obchoďák a pomalu neví jaký je rozdíl mezi TN-C a TN-S.
Přicházím tedy s dalším, již více konkrétním dotazem.
Již celkem přesně víme co chceme:
- SOLAX 3f. Měnič 15 kW G4 X3-Hybrid
- Solax baterie 1x T58 master a 2x T58 slave
- Pravděpodobně 24ks panelů Aiko 450wp
(15kw z důvodu pravděpodobného budoucího rozšíření)
Když si toto vezmu a začnou se koukat na internet na nabídky, které obsahují tyto komponenty, tak se dostanu na celkovou cenu okolo 480 tisíc Kč včetně DPH.
A já bych se rád zeptal zda je tato cena nějakým způsobem normální? Připadá nám jako relativně dost vysoká, ale je možné, že máme jen zkreslené představy.
Také bych se rád zeptal jestli máte nějakou firmu, kterou můžete doporučit?
Budu moc rád pokud mi ji zašlete sem či do soukromé zprávy. Protože už začínáme být opravdu bezradní s nalezením nějaké normální firmy.
FVE by měla jít samozřejmě z části na dotace a nacházíme se ve Středočeském kraji.
Za jakoukoliv radu, upřesnění či nápad, budeme moc rádi. Ve FVE se rozhodně nevyznáme jako někteří místní znalci (opravdu není myšleno ironicky, kohokoliv kdo se vyzná ve svém oboru si velice vážíme), proto zde také pokládáme tento dotaz.
- pave69
- Výkon panelů v FVE [Wp]: 9900
- Kapacita baterie [kWh]: 18
Re: Montáž FVE
Podle mne je to dobrá cena. Je potřeba uvážit, že hodně dělá práce + montážní materiál. Firmy ví, že je na to dotace a hledí vydělat. Komu se to nelíbí, může si to udělat sám, ale podle mne neušetří (hlavně tím, že nedosáhne na dotaci).
Jen pro představu - já jsem sháněl firmu v r.2022, kdy byl největší boom, mám v podstatě za stejnou cenu horší sestavu - GW 10 kW, 22 panelů, menší baterka. Mám to od firmy Green Home Energy, nijak ji nevnucuji - byla patrná snaha udělat to jednoduše, za dost peněz, navíc podle mne všichni ti kluci, co to tady v Brně dělali, byli podle mně jen smluvní, nešlo o jejich zaměstnance. Všichni byli šikovní, věděli co a jak, udělali to pěkně, ovšem takříkajíc standardně/stavebnicově, (např. namontují vedle komplet vlastní rozvaděč) není moc průchozí řešit nějaké extra speciálky.
Podle mne detaily, jestli je ochrana taková nebo maková, nemá moc cenu řešit, měli by to zapojit správně, patří k tomu revize a když ne, tak těch pár drátů není takový problém přepojit.
Já už jsem si od té doby předělával ten jejich rozvaděč, přidával baterku a komplet přemontoval panely z ploché orientace na šikmou. Ale stejně nemám pocit, že kdybych v r. 2022 začal sám od nuly nebo vybral jinou firmu, že bych na tom byl nějak líp.
Jen pro představu - já jsem sháněl firmu v r.2022, kdy byl největší boom, mám v podstatě za stejnou cenu horší sestavu - GW 10 kW, 22 panelů, menší baterka. Mám to od firmy Green Home Energy, nijak ji nevnucuji - byla patrná snaha udělat to jednoduše, za dost peněz, navíc podle mne všichni ti kluci, co to tady v Brně dělali, byli podle mně jen smluvní, nešlo o jejich zaměstnance. Všichni byli šikovní, věděli co a jak, udělali to pěkně, ovšem takříkajíc standardně/stavebnicově, (např. namontují vedle komplet vlastní rozvaděč) není moc průchozí řešit nějaké extra speciálky.
Podle mne detaily, jestli je ochrana taková nebo maková, nemá moc cenu řešit, měli by to zapojit správně, patří k tomu revize a když ne, tak těch pár drátů není takový problém přepojit.
Já už jsem si od té doby předělával ten jejich rozvaděč, přidával baterku a komplet přemontoval panely z ploché orientace na šikmou. Ale stejně nemám pocit, že kdybych v r. 2022 začal sám od nuly nebo vybral jinou firmu, že bych na tom byl nějak líp.
Okrajově k tématu.
Shodou okolností jsem si včera dělal hrubou statistiku co mě stály konstrukce pod panely.
Stavím si to sám, takže jsem bral jenom cenu materiálu.
Mám velké panely 1134x2278 mm, 570Wp.
Na části střechy, kde jsem mohl jen panely položit na střechu, tak jsem spotřeboval průměrně 3m profilu na 1 panel.
Na části, kde jsem musel postavit konstrukci aby úhel panelů byl jiný než úhel střechy, tak jsem spotřeboval průměrně 8m profilu na 1 panel.
Profily kupuju za cca 200 Kč/m.
Tak upevnění jednoho panelu mě při položení na střechu vyšlo materiálově něco kolem 1000 Kč, s konstrukcí pak cca 2000 Kč.
Protože na každý panel dávám optimizér, tak je to dalších 1000 Kč na panel.
Takže průměrně mě vše pro 1 panel stálo cca něco pod 3000 Kč.
Takže při dnešních nízkých cenách panelů už jsou u mě konstrukce (včetně optimizéru) dražší než panely.
Jak to vychází vám?
Shodou okolností jsem si včera dělal hrubou statistiku co mě stály konstrukce pod panely.
Stavím si to sám, takže jsem bral jenom cenu materiálu.
Mám velké panely 1134x2278 mm, 570Wp.
Na části střechy, kde jsem mohl jen panely položit na střechu, tak jsem spotřeboval průměrně 3m profilu na 1 panel.
Na části, kde jsem musel postavit konstrukci aby úhel panelů byl jiný než úhel střechy, tak jsem spotřeboval průměrně 8m profilu na 1 panel.
Profily kupuju za cca 200 Kč/m.
Tak upevnění jednoho panelu mě při položení na střechu vyšlo materiálově něco kolem 1000 Kč, s konstrukcí pak cca 2000 Kč.
Protože na každý panel dávám optimizér, tak je to dalších 1000 Kč na panel.
Takže průměrně mě vše pro 1 panel stálo cca něco pod 3000 Kč.
Takže při dnešních nízkých cenách panelů už jsou u mě konstrukce (včetně optimizéru) dražší než panely.
Jak to vychází vám?
Tak to jsem výrazně níž.
Recept na 3 panely 430W nad sebou na zemi
Hliník L 40x40 = 1500,-
Maltovník 4x150,- = 600,- LV
Šrouby, beton, písek apod. 500,-
4x napínák 800,- LV
+ krabice 400 x 250 = 400,- LV
+ betonová dlaždice 50x50x10cm = 100,- LV
Hliník L 40x40 = 1500,-
Maltovník 4x150,- = 600,- LV
Šrouby, beton, písek apod. 500,-
4x napínák 800,- LV
+ krabice 400 x 250 = 400,- LV
+ betonová dlaždice 50x50x10cm = 100,- LV
Panely jih: 3kWp
Panely západ: 3kWp
Panely hoře (top). 4kWp
Regulátor: MůjSystém 2024
Baterie: 8 x Lifepo4 280AH
Měnič DC/AC: Easun 12 000 000 mWp
MaR: MůjSystém 2024
Panely hoře (top). 4kWp
Neumím si představit, jak je ta konstrukce udělaná.
Neposlal bys prosím fotku nebo symbolickou malůvku?
Ten maltovník je vyplněný betonem a použitý jako gravitační kotva? Nebo proč tam je uvedený?
Já možná před zimou taky hodím na zahradu pár panelů jen na zem. Tak pro inspiraci.
Ale o moc levnější nejsi. Těch 3400 Kč za 3 panely je dokonce víc, než kolik to stojí mě při upevnění, kopírujícím tvar a sklon střechy.
U mě to kazí ty optimizéry. Ale chci je tam kvůli Rapid Shutdown.
Ten maltovník je vyplněný betonem a použitý jako gravitační kotva? Nebo proč tam je uvedený?
Já možná před zimou taky hodím na zahradu pár panelů jen na zem. Tak pro inspiraci.
Ale o moc levnější nejsi. Těch 3400 Kč za 3 panely je dokonce víc, než kolik to stojí mě při upevnění, kopírujícím tvar a sklon střechy.
-
- Výkon panelů v FVE [Wp]: 10200
- Kapacita baterie [kWh]: 15
Cena za konštrukciu sa nedá určiť univerzálne. Pri nacenovaní väčšinou rátam 50€ na jeden panel, ale ono to lieta podľa druhu strechy.
Victron ESS AC Coupling:
2,75kWp on-grid + 3,3kWp + 4,15kWp RS450/100 + MP2 5kVA + 17x280Ah Lifepo4 + JK BMS
2,75kWp on-grid + 3,3kWp + 4,15kWp RS450/100 + MP2 5kVA + 17x280Ah Lifepo4 + JK BMS
- pave69
- Výkon panelů v FVE [Wp]: 9900
- Kapacita baterie [kWh]: 18
Já když jsem teď předělával panely (22ks) na ploché střeše z ploché orientace na sklon, tak jsem za materiál dal řádově 30k plus 12k za 12 optimizérů. Něco zbylo, ale zase něco jsem použil z původního uchycení. Takže zaokrouhleně 1500 Kč na panel bez optimizérů. A v tom nejsou skoro žádné elektrické věci - rozvaděč, přepěťovky, kabely, lišty, "krky",... Navíc 5 panelů jsem šrouboval ke komínům, tam to bylo skoro bez materiálu, takže pro běžnou instalaci asi klidně 2000+ za panel na ploché střeše.
V těch maltovnících je písek a vyrovnává sklon terénu, ten v popředí je můj první, byl rozšířen ze dvou panelového na tří. Mám jich několik, každý je jiný, ale podstata trojúhhelníku s přeponou nahoru co slouží k upevnění panelů je stejná. Je tady možnost kolébkového naklánění, třeba uatomaticky dle ročního období, tuto možnost jsem ale zatím nikde nevyužil.Mex píše: ↑sob srp 24, 2024 12:51 am Neumím si představit, jak je ta konstrukce udělaná.
Žádný předražený kozy co sedí na jedné odvěsně a ještě jsou ze železa, to jsem zatrhnul hned!.
Elektrárna optimalizována pro temnější období.
Panely hoře (top). 4kWp
Panely hoře (top). 4kWp
Díky za fotku.
Docela překvapující a inspirativní.
Jak velké jsou prosím ty panely?
Jaké to jsou profily?
A kolik váží ta závaží, prosím?
Před tím (tedy za zády té konstrukce) je barák? Takže z té strany nehrozí nějaké velké větry?
Udivilo mě i upevnění těch panelů. Že jsou opřené kousek od okraje. Přitom výrobci většinou doporučují (a je to i logické), aby panely byly opřené cca v 1/4 a 3/4 délky. Tedy v těžištích polovin panelu.
To, že ta konstrukce blíž od nás vlastně celá stojí na jediném L-profilu (protože zbytek jsou jen tažná lanka, jestli to správně chápu) mi přijde hodně odvážné.
Má to už za sebou nějaké větší větry?
Rozhodně zajímavé.
Díky za to, fotku si určitě uložím.
Docela překvapující a inspirativní.
Jak velké jsou prosím ty panely?
Jaké to jsou profily?
A kolik váží ta závaží, prosím?
Před tím (tedy za zády té konstrukce) je barák? Takže z té strany nehrozí nějaké velké větry?
Udivilo mě i upevnění těch panelů. Že jsou opřené kousek od okraje. Přitom výrobci většinou doporučují (a je to i logické), aby panely byly opřené cca v 1/4 a 3/4 délky. Tedy v těžištích polovin panelu.
To, že ta konstrukce blíž od nás vlastně celá stojí na jediném L-profilu (protože zbytek jsou jen tažná lanka, jestli to správně chápu) mi přijde hodně odvážné.
Má to už za sebou nějaké větší větry?
Rozhodně zajímavé.
Díky za to, fotku si určitě uložím.
Panely jsou:
https://static.trinasolar.com/sites/def ... 22_PA1.pdf
a
https://cdn1.idek.cz/argos_cz/document/ ... -datasheet
Profil je vingl L40x40x3
Kolik váží závaží? Unesu ho... Je to odlitek betonu ze 12l kbelíku. Závaží jak vidno moc nevydrží, zjevně špatný cement 32,5. Za komunismu jsem dělal odlitky z 25,0 a jsou dneska lepší než ty 1rok staré.
Z leva je soused, stromy, východ. Zprava já a další soused, stromy západ. Za zády sever, stromy, další soused, otevřená cesta po cca 150m na pole. Takže z pohledu nejsilnější vítr.
Co se týče konstrukce, tak napínáky slouží i jako rozpínáky. Jsou napevno. Jsou tam proto aby byla přepona s panely rovná. Vždy po pevném sešroubování se za rok panely prohly, takhle né protože jsou napínáky vyrovnané síly k zemi, když to dobře vycentruješ, teda..
Co se týče těžiště, tak je +- OK, tak jak je. Kdyby byla odvěsna vodorovně, tak bude v půlce, protože tam ale je sklon cca 40st., tak né. Vyrovnání je až na konci a né v 1/3 kvůli právě regulovaným odvěsnám, protože k vyrovnání slouží menší síla.
V jednoduchosti 100% stabilita, letos jsem tam dal vodováhu a na desetiny milimetru se to neho, od loňska. Mám teda i jedno uplně samonosné mostrum z vinglů 20x20x2, to ale nelze vyfotit jako celek, není k tomu prostor.
https://static.trinasolar.com/sites/def ... 22_PA1.pdf
a
https://cdn1.idek.cz/argos_cz/document/ ... -datasheet
Profil je vingl L40x40x3
Kolik váží závaží? Unesu ho... Je to odlitek betonu ze 12l kbelíku. Závaží jak vidno moc nevydrží, zjevně špatný cement 32,5. Za komunismu jsem dělal odlitky z 25,0 a jsou dneska lepší než ty 1rok staré.
Z leva je soused, stromy, východ. Zprava já a další soused, stromy západ. Za zády sever, stromy, další soused, otevřená cesta po cca 150m na pole. Takže z pohledu nejsilnější vítr.
Co se týče konstrukce, tak napínáky slouží i jako rozpínáky. Jsou napevno. Jsou tam proto aby byla přepona s panely rovná. Vždy po pevném sešroubování se za rok panely prohly, takhle né protože jsou napínáky vyrovnané síly k zemi, když to dobře vycentruješ, teda..
Co se týče těžiště, tak je +- OK, tak jak je. Kdyby byla odvěsna vodorovně, tak bude v půlce, protože tam ale je sklon cca 40st., tak né. Vyrovnání je až na konci a né v 1/3 kvůli právě regulovaným odvěsnám, protože k vyrovnání slouží menší síla.
V jednoduchosti 100% stabilita, letos jsem tam dal vodováhu a na desetiny milimetru se to neho, od loňska. Mám teda i jedno uplně samonosné mostrum z vinglů 20x20x2, to ale nelze vyfotit jako celek, není k tomu prostor.
Panely hoře (top). 4kWp
Panely hoře (top). 4kWp
Díky za odpověď a za informace.
Tak to ten L-profil je docela tenký. To já jsem na výrazně míň zatěžovanou konstrukci (která teprve vzniká) koupil L-profily 50x50x4mm.
Možná jsem zbytečně bojácný.
Závaží zřejmě budou vážit něco mezi 25-30 kg, to teda není nic moc na tu šílenou plochu plachty, do které se může opírat vítr.
Zvlášť u té konstrukce v popředí, která má jenom 4 závaží.
To jsi tedy opravdu odvážný.
Ty napínáky jsem špatně pochopil. Takže tam jsou nikoli ve funkci napínáků, ale jako variabilní prodloužení toho profilu.
Zajímavé, na práci určitě pohodlné, ale (podle mě) opět poměrně odvážné.
Oproti tomu L-profilu to musí mít o dost nižší únosnost v tlaku, řekl bych.
Pokud ten obrázek správně chápu, tak to hnědé (co na fotce vypadá skoro jako rezavé) je okraj vlastního panelu. Je to tak?
S tím souvisí to, co jsem psal o upevnění panelů, jak to doporučují výrobci. Viz malý obrázek.
Doporučují většinou podepření v těžištích polovin panelu, tedy v 1/4 a 3/4 délky.
Ty máš ale ty profily mnohem bíž k okraji.
Co Tě k tomu vedlo?
Rozhodně zajímavé. Je fajn, žes to sem postnul.
Díky.
Tak to ten L-profil je docela tenký. To já jsem na výrazně míň zatěžovanou konstrukci (která teprve vzniká) koupil L-profily 50x50x4mm.
Možná jsem zbytečně bojácný.
Závaží zřejmě budou vážit něco mezi 25-30 kg, to teda není nic moc na tu šílenou plochu plachty, do které se může opírat vítr.
Zvlášť u té konstrukce v popředí, která má jenom 4 závaží.
To jsi tedy opravdu odvážný.
Ty napínáky jsem špatně pochopil. Takže tam jsou nikoli ve funkci napínáků, ale jako variabilní prodloužení toho profilu.
Zajímavé, na práci určitě pohodlné, ale (podle mě) opět poměrně odvážné.
Oproti tomu L-profilu to musí mít o dost nižší únosnost v tlaku, řekl bych.
Pokud ten obrázek správně chápu, tak to hnědé (co na fotce vypadá skoro jako rezavé) je okraj vlastního panelu. Je to tak?
S tím souvisí to, co jsem psal o upevnění panelů, jak to doporučují výrobci. Viz malý obrázek.
Doporučují většinou podepření v těžištích polovin panelu, tedy v 1/4 a 3/4 délky.
Ty máš ale ty profily mnohem bíž k okraji.
Co Tě k tomu vedlo?
Rozhodně zajímavé. Je fajn, žes to sem postnul.
Díky.
Mám 10x panely místo střechy, sklon max.5st.. Dva hlavní nosníky jsou složený ze 2ks těchto vinglů, takže 86 x 40 x 3(6) v délce 6m. V zimě u nás byl rekorní sníh a myslel jsem na to jestli se to neprolomí, cca 50 cm čepice a dost dlouhý čas +nový -starý, atd. V výstuha je cca 40cm v půli těch 6m. Obrázek jsem už sem někdy dával.
Závaží, to jsem absolutně v pohodě. Padaly mi jenom opřený panely z podfukem bočního větru. Tohle jde vyzkoušet když se snažíš s tím celým hnout.
S tím upevněním na kraji, to jsem nepochopil co si myslel, jenže to by bylo šparně v té sestavě nad sebou, bylo by to výrazně méně stabilní. Lepší by to bylo až nakraj, jenže byly už zde vyvrtaný díry na uzemnění. Od výrobce je to myšlený ale "nastojáka", protože ty nosníky taháš vodorovně. Takže tady ta teorie padá.
Je už to tam 2-3 léta a zatím neulítly. Další má trojka bude opět s napínáky. Akorát upustím od závaží a maltovníků protože jak se ukazuje, měnit poloha se nebude. Přibyde rozevírací místo pomocí táhlového motoru k dorovnání sklonu podle ročního období. Snad, teda.
Závaží, to jsem absolutně v pohodě. Padaly mi jenom opřený panely z podfukem bočního větru. Tohle jde vyzkoušet když se snažíš s tím celým hnout.
S tím upevněním na kraji, to jsem nepochopil co si myslel, jenže to by bylo šparně v té sestavě nad sebou, bylo by to výrazně méně stabilní. Lepší by to bylo až nakraj, jenže byly už zde vyvrtaný díry na uzemnění. Od výrobce je to myšlený ale "nastojáka", protože ty nosníky taháš vodorovně. Takže tady ta teorie padá.
Je už to tam 2-3 léta a zatím neulítly. Další má trojka bude opět s napínáky. Akorát upustím od závaží a maltovníků protože jak se ukazuje, měnit poloha se nebude. Přibyde rozevírací místo pomocí táhlového motoru k dorovnání sklonu podle ročního období. Snad, teda.
Panely hoře (top). 4kWp
Panely hoře (top). 4kWp
Herdek jsme snad technici. A ti vědí, že za každé číslo patří jednotka.
86 x 40 x 3(6) čeho? Milimetrů, centimetrů, metrů nebo pytlů brambor?
Nevychází mi to na nic. Na metry by to bylo moc, na centimetry zase málo. A že bys počítal v palcích nebo stopách nepředpokládám.
Je škoda, že uděláš zajímavou konstrukci, dokonce ověřenou celoročním provozem, a nemůžeš ji srozumitelně popsat.
Nevím jestli jsme technici my oba nebo jenom já, ale v kilometrech to nebude, v metrech taky né, v centimetrech taky né, v palcích taky né... V čem by to mohlo asi bejt?
Brambory, to jsi nejblíž.
Panely hoře (top). 4kWp
Panely hoře (top). 4kWp
Nemáš zač, pokladna je otevřena denně od 7:00 do 20:00.
Byl bych rád kdyby s instalací na zemi poradili i jiní, ale asi to není na dotace nebo co?
Panely hoře (top). 4kWp
Panely hoře (top). 4kWp