To jo. Hlavně na první pohled z dálky mi ani nedošlo, že to má střechu z panelů. Mají to pěkně udělaný.
FOTO netradičních konstrukcí, nebo umístění, FVE
-
- Výkon panelů v FVE [Wp]: 8000
- Kapacita baterie [kWh]: 23
Re: FOTO netradičních konstrukcí, nebo umístění, FVE
Copak Austria, to je zase jinej svět! (jen docu-momentky z mobilu z jedoucího auta...)
Samodomo "poloostrov" s Axpert King II - AC OUT 5kW/5kVA, PV IN 6kWp, 10x Longi 445Wp na sedlové střeše na východ a 10ks i na západ, aku 8x12V-240Ah levné olovo Varta+Banner trakční VRLA 23kWh (reálně využitelných často tak do 10kWh), Znojmo.
Tohle mě třeba zaujalo včera při návštěvě Berouna, při cestě od Městské hory. Není to sice moc k tématu, ale zaujalo mě to.....Přemýšlel jsem, kolik hodin mu na panely svítí přímé slunce.....
- redcrown
- Výkon panelů v FVE [Wp]: 19550
- Kapacita baterie [kWh]: 36
Panely tvoří vodotěsnou vrstvu, nebo pod tím je krytina? Jestli to je vodotěsné, jak to mají řešené?
Ostrov s nabíjením z DS, 19,5kWp, 4x XTM4000-48, VT40-80, 30kWh LFP 14P16S + 36kWh Winston 230Ah 3P16S Batrium
2x Skútr E-Max120L
2x Skútr E-Max120L
-
- Výkon panelů v FVE [Wp]: 11400
- Kapacita baterie [kWh]: 10
Věděl byste někdo účel těch svislých tlustých pruhů, dva na každý panel?
Přijde mi to jako nalepená páska pro zamezení výroby.
Přijde mi to jako nalepená páska pro zamezení výroby.
Vývoj v čase :
panely 16kWp,baterka LiFePo4 784Ah/42kWh,měnič XTH 8000-48V
Tlusté pruhy:
Na fotce to vypadá, že uprostřed toho pruhu je to propadlé. Tedy že to asi není jen páska nalepené na skle.
Nejsou to nějaké takové zvláštní panely?
Dům s vývojem v čase:
Udivuje mě, že mu stálo zato ty panely na střeše zvedat. Úhel té střechy je celkem vysoký i tak.
A zvlášť v kombinaci se spoustou panelů, které má kolmo, je to podle mě zbytečné.
Ale o těch kolmých možná v té době ještě nevěděl/neuvažoval.
Na fotce to vypadá, že uprostřed toho pruhu je to propadlé. Tedy že to asi není jen páska nalepené na skle.
Nejsou to nějaké takové zvláštní panely?
Dům s vývojem v čase:
Udivuje mě, že mu stálo zato ty panely na střeše zvedat. Úhel té střechy je celkem vysoký i tak.
A zvlášť v kombinaci se spoustou panelů, které má kolmo, je to podle mě zbytečné.
Ale o těch kolmých možná v té době ještě nevěděl/neuvažoval.
-
- Výkon panelů v FVE [Wp]: 14
- Kapacita baterie [kWh]: 28
Předpokládám, že je to Markův dům.
7,5kWp JV, 3,75kWp JZ, 2 x Victron MP II 5kVA, 3 x SmartSolar 150/70, Smartshunt, Cerbo, 16x280Ah + 16X300Ah LiFePO4 + 2xJK BMS.
K levné elektřině se dostaneme jen vytrvalou prací a svým kapitálem. Vladimír List, Elektrisace Československa 1934
K levné elektřině se dostaneme jen vytrvalou prací a svým kapitálem. Vladimír List, Elektrisace Československa 1934
JJ můj,v době 2015 jsem přišel s myšlenkou začít s FVE do 4kWp,schytal jsem to jako začátečník,že si mám osahat něco skromnějšího a raději zateplit.No nakonec je tam 16kWp a zateplení taky .Tehdy byla hlavní myšlenka polykrystal na přechodné období a taky mi ten sklon někdo komentoval,že je to zbytečné.No s odstupem času to mohu jen potvrdit,ale jednu výhodu to má a to sjezd sněhu.Dnes bych se na to mohl vykašlat,dělat to znovu,protože když je toho sněhu hodně tak se stejně zastaví dole na panelu a musí tam člověk vylést a odházet .Mimochodem teď už mám jen možnost obnovit panely na střeše za novější a rozhodně je sklopím zpět,takže ty zvýšené držáky uřežu Ale to až se zase budu nudit.Jo a mám tam pod nima dvě střešní okna,která se stejně neotvírají .
A nezarazi se ti snih z hornich panelu pod ty spodni?
Ja to mam v rovine. A kdyz se to utrhne, sleti to vsechno (ten snih).
A pokud jsi zateplil polystyrenem - kolikatkou a jak jsi resil ukotveni panelu pres polyš?
Ja to mam v rovine. A kdyz se to utrhne, sleti to vsechno (ten snih).
A pokud jsi zateplil polystyrenem - kolikatkou a jak jsi resil ukotveni panelu pres polyš?
Copak hmoždínky, dával jsem zkusmo Fischerky 10cm, jsou asi nejlepší z toho běžnýho co se prodává, ale co teplota? Viděl bych to tak že, polystyren se rozteče a panely bude držet jen perlinka s cementovým lepidlem. A co panely a teplota?
Takže by mi taky zajímalo to upevnění a hlavně na na čem?
Elektrárna optimalizována pro temnější období.
Panely jih: 3kWp
Panely západ: 3kWp
Panely hoře (top). 4kWp
Nabíječka: Upgrade PWM Volt Polska 24 000 Ap
Baterie: 6x startovací autobaterie 12V 45Ah
Měnič DC/AC: Easun 12 000 000 mWp
MaR: MainSystem
Panely hoře (top). 4kWp
24cm min. vlna,roštCmrnda píše: ↑pon srp 26, 2024 6:42 pm Copak hmoždínky, dával jsem zkusmo Fischerky 10cm, jsou asi nejlepší z toho běžnýho co se prodává, ale co teplota? Viděl bych to tak že, polystyren se rozteče a panely bude držet jen perlinka s cementovým lepidlem. A co panely a teplota?
Takže tam máš jednonásobný nebo lépe dvojnásobný rošt s izolací z vlny 1x24 cm nebo 2x12 cm, na tom paropropustnou fólii, částečně provětrávanou (vodorovně) vzduchovou mezeru a desky Cetris nebo něco podobného.marko250 píše: ↑pon srp 26, 2024 9:10 pm24cm min. vlna,rošt IMG_20220924_121733.jpgCmrnda píše: ↑pon srp 26, 2024 6:42 pm Copak hmoždínky, dával jsem zkusmo Fischerky 10cm, jsou asi nejlepší z toho běžnýho co se prodává, ale co teplota? Viděl bych to tak že, polystyren se rozteče a panely bude držet jen perlinka s cementovým lepidlem. A co panely a teplota?
Kotvení do toho roštu z latí, asi přisazená montáž panelů na Cetris, téměř bez mezery?
3x Victron MP2 48/5000, 3x MPPT 150/100, Cerbo GX (s NodeRED),
15 kWp na ploché střeše = 5 kWp východ (15°) + 5 kWp jih (37°+43°) + 5 kWp západ (15°),
baterie 3 packy, celkem 23 kWh skládané na 48 V 16s.
15 kWp na ploché střeše = 5 kWp východ (15°) + 5 kWp jih (37°+43°) + 5 kWp západ (15°),
Nosníky tvaru I 20cm,mezi nima tvrdá vlna 20cm ,pak paropropustná fólie na ně,pak rošt 4cm,pak protihmyzová UV zábrana a na to panely a kolem cetris 12mm s mezerama vše.Momo píše: ↑úte srp 27, 2024 10:08 amTakže tam máš jednonásobný nebo lépe dvojnásobný rošt s izolací z vlny 1x24 cm nebo 2x12 cm, na tom paropropustnou fólii, částečně provětrávanou (vodorovně) vzduchovou mezeru a desky Cetris nebo něco podobného.marko250 píše: ↑pon srp 26, 2024 9:10 pm24cm min. vlna,rošt IMG_20220924_121733.jpgCmrnda píše: ↑pon srp 26, 2024 6:42 pm Copak hmoždínky, dával jsem zkusmo Fischerky 10cm, jsou asi nejlepší z toho běžnýho co se prodává, ale co teplota? Viděl bych to tak že, polystyren se rozteče a panely bude držet jen perlinka s cementovým lepidlem. A co panely a teplota?
Kotvení do toho roštu z latí, asi přisazená montáž panelů na Cetris, téměř bez mezery?
jen pro zajímavost jsem to šel změřitCmrnda píše: ↑pon srp 26, 2024 6:42 pm Copak hmoždínky, dával jsem zkusmo Fischerky 10cm, jsou asi nejlepší z toho běžnýho co se prodává, ale co teplota? Viděl bych to tak že, polystyren se rozteče a panely bude držet jen perlinka s cementovým lepidlem. A co panely a teplota?
Dnes 16:15 meteostanice na střeše 29,6°C vítr 2.6 m/s teplota černých panelů 45°C plochá střecha krytina ipa,
fasáda polystyrén, žlutě-okrová barva teplota 56°C
No,jo 16:15, ale co v poledne? Když sem testoval první vzádu černej panel, tak jsem ho opřel o polysyreny, to bylo na začátku listopadu a naměřil jsem pod panelem 50st z jihu na max. Venku tak 10st.víc né. Zepředu byl panel studenej.
Všimnul sem se taky toho když zateplujou paneláky, tak dávají do horních pater místo polystérénu tabulovou vatu.
Všimnul sem se taky toho když zateplujou paneláky, tak dávají do horních pater místo polystérénu tabulovou vatu.
Elektrárna optimalizována pro temnější období.
Panely hoře (top). 4kWp
Panely hoře (top). 4kWp
To je kvůli požární bezpečnosti.
3x Victron MP2 48/5000, 3x MPPT 150/100, Cerbo GX (s NodeRED),