Dělám si už jenom měsíční souhrny, nepíšu denní výkazy, i když by to nebylo složité, protože posílám automatické reporty pomocí google formuláře.
Přidání dalších panelů skončilo jenom ve fázi zamítnutého zvážení možnosti už v prvním kroku. Platí pro současnou potřebu elektřiny. Při doplnění dalších spotřebičů - BEV / TČ by se to změnilo.
Loni jsem odebral 261 kWh, v prosinci 92 kWh.
Mám roční soběstačnost 96 %, v prosinci 75 %.
Trvalou spotřebu před FVE mám 5-6 W (stykače, elektroměr), tohle udělá ročně cca 50 kWh z těch 261 kWh (tedy pokud jsem v ostrovu, to většinu času jsem).
Elektriku v létě navíc nepotřebuju, hodila by se v zimě a přechodných obdobích, kde bych více zapojil elektrické spirály v bojleru na úkor plynu a případně také přídavné elektrické radiátory.
Nicméně myslím (bez výpočtu), že by se mi to nevyplatilo.
Nejspíš by se vyplatilo na střeše posílit jih na úkor V/Z. Ale střecha je již využitá, V/Z má minimální spotřebu místa. Pokud bych se při návrhu nebál a panely nejvíce ne severu orientoval svisle a ne vodorovně, byla by situace jiná. Bál jsem se, aby to nechtělo uletět a taky by to z ulice už nevypadalo dobře. Takže na severu bych dal 5 kWh v jedné řadě, sklon jenom třeba 35° a před to bych dal 2x 10 kWp v jižní orientaci 15°. Nicméně bo bych musel upravovat stávající konstrukce pro panel, což výrobce nedoporučoval. Tak jsme se na to vykašlal.
Na další panely by bylo místo na fasádě nad slunolamy, jih a západ, ale moc by se jich tam nevešlo a nevypadalo by to moc pěkně.
Takže nechávám s ohledem na současné potřeby elektřiny nechávám být. Další rozšíření by bylo určitě neekonomické.
-------------
Ony jsou také o hodně levnější baterky, v rozvaděči mám místo na čtvrtý odpojovač pojistek. Tak by šlo jistě postavit za pár nižších desítek tisíc dalších 15 kWh.
Ale co s tím? V čem by mi to mohlo pomoct? V prosinci bych odebral místo 92 kWh třeba 70 kWh? Z měsíčního průběhu je vidět nabití začátkem měsíce, tam bych teoreticky využil těch 15 kWh a pak bych to nabil koncem prosince a využil to v lednu. Určitě neefektivní.
No a v roce bych místo 261 kWh mohl mít třeba 180 kWh, těžko říct. Mohl by být větší komfort pro bazén, že bych v teplých obdobích nemusel přerušovat provoz TČ.
Nebo baterku využít k časování prodeje na spotu.
Anebo bych baterku využil k tomu, že bych koupil nějaký miner, který by mohl jet trvale v 1/2 roku. Třeba navíc na úkor bazénu. Nicméně na mineru spíš vydělají ti, co mi ho prodají a ti pro které těžím.
--------------
Takže samozřejmě, rád bych něco vylepšoval, upravoval, doplňoval. Ale už narážím na ekonomiku. Ta je u mě na prvním místě, takže sice jsem solární pacient, ale léčím se