FVE na ploché střeše - optimalizace návrhu
Pravidla fóra
Pro získání samostatného fóra týkajícího se Vaší vlastní elektrárny, kontakrujte některého z moderátorů nebo admina.
V takto získaném fóru budete mít k dispozici jedno vlákno, které si budete moci moderovat, připadně bude zamčené a budete moci přispívat pouze vy. Dále je ožné si založit další vlákna pro obecné diskuse.
Pro získání samostatného fóra týkajícího se Vaší vlastní elektrárny, kontakrujte některého z moderátorů nebo admina.
V takto získaném fóru budete mít k dispozici jedno vlákno, které si budete moci moderovat, připadně bude zamčené a budete moci přispívat pouze vy. Dále je ožné si založit další vlákna pro obecné diskuse.
Re: FVE na ploché střeše - optimalizace návrhu
Kamera Tapo C320WS v provozu.
Díky edovi22 za doporučení.
Instalována kvůli detekci sněhu na panelech. Zatím tam žádný nebyl! Takže spokojenost.
Díky edovi22 za doporučení.
Instalována kvůli detekci sněhu na panelech. Zatím tam žádný nebyl! Takže spokojenost.
3x Victron MP2 48/5000, 3x MPPT 150/100, Cerbo GX (s NodeRED),
15 kWp na ploché střeše = 5 kWp východ (15°) + 5 kWp jih (37°+43°) + 5 kWp západ (15°),
baterie 3 packy, celkem 23 kWh skládané na 48 V 16s.
15 kWp na ploché střeše = 5 kWp východ (15°) + 5 kWp jih (37°+43°) + 5 kWp západ (15°),
-
- Výkon panelů v FVE [Wp]: 8000
- Kapacita baterie [kWh]: 23
Prosím, potěšení je na mojí straně! Neboj sa, dočkáš se sněhu...
Samodomo "poloostrov" s Axpert King II - AC OUT 5kW/5kVA, PV IN 6kWp, 10x Longi 445Wp na sedlové střeše na východ a 10ks i na západ, aku 8x12V-240Ah levné olovo Varta+Banner trakční VRLA 23kWh (reálně využitelných často tak do 10kWh), Znojmo.
No nevím, ale spíš bych věřil na nějaký tlakoměr pod panely než kameře která nerozpozná kroupu od šněžení.
Elektrárna optimalizována pro temnější období.
Panely jih: 3kWp
Panely západ: 3kWp
Panely hoře (top). 4kWp
Nabíječka: Upgrade PWM Volt Polska 24 000 Ap
Baterie: 6x startovací autobaterie 12V 45Ah
Měnič DC/AC: Easun 12 000 000 mWp
MaR: MainSystem
Panely hoře (top). 4kWp
-
- Výkon panelů v FVE [Wp]: 8000
- Kapacita baterie [kWh]: 23
Ale no tak, kamera pozná hlaně požár! O to tady šlo hlavně. A sníh, u syna na ploché střeše, kde nevidno jak u mě i ze dvora okem, vidím na kameře a okem na displeju mobilu a oko pozná sníh od krup
Samodomo "poloostrov" s Axpert King II - AC OUT 5kW/5kVA, PV IN 6kWp, 10x Longi 445Wp na sedlové střeše na východ a 10ks i na západ, aku 8x12V-240Ah levné olovo Varta+Banner trakční VRLA 23kWh (reálně využitelných často tak do 10kWh), Znojmo.
Při změně z jednotarifu na dvoutarif bych musel upravit elektroměrový rozvaděč.
Myslel jsem, že bych měnil celou kovovou bednu ve zděném sloupku nebo to nechat výrobce upravit. Ale i tak cenovka 4k+.
Soused teď dělá FVE, rozvaděč má starý asi 15 let a řeší to obyčejnou montážní deskou, kterou nakotví do zdiva sloupku.
Dvířka s rámem zůstanou, vnitřní držáky asi vyřízli, původní krycí maska se vyhodí.
Cena za díly bude asi minimální. Jenom ta deska a plastový modul pro ty jističe.
Je to možné takto udělat?
Nevýhoda je, že se k těm drátům špatně může. Ale deska se připraví před instalací a pak se tam jenom napojí ty dráty k jističům
(4x CY10 z RIS na hlavní jistič, CYKY 4x10 na výpínač QM1 do domu a 2x CY1,5 pro HDO do domu - FVE0% a levný tarif).
V plechové bedně je místa daleko víc, montáž jednodušší.......
Myslel jsem, že bych měnil celou kovovou bednu ve zděném sloupku nebo to nechat výrobce upravit. Ale i tak cenovka 4k+.
Soused teď dělá FVE, rozvaděč má starý asi 15 let a řeší to obyčejnou montážní deskou, kterou nakotví do zdiva sloupku.
Dvířka s rámem zůstanou, vnitřní držáky asi vyřízli, původní krycí maska se vyhodí.
Cena za díly bude asi minimální. Jenom ta deska a plastový modul pro ty jističe.
Je to možné takto udělat?
Nevýhoda je, že se k těm drátům špatně může. Ale deska se připraví před instalací a pak se tam jenom napojí ty dráty k jističům
(4x CY10 z RIS na hlavní jistič, CYKY 4x10 na výpínač QM1 do domu a 2x CY1,5 pro HDO do domu - FVE0% a levný tarif).
V plechové bedně je místa daleko víc, montáž jednodušší.......
U stávajících odběrných míst je možno ponechat Premixovou desku. Všechno pod dvířkami musí mít IP20 min. Pod výrobu se musí podepsat oprávněná osoba na fotovoltaiku. Revizák to asi nebude. Ještě hloubka od vířek musí odpovídat paradoxně rozměrům na starého "křižíka".
Elektrárna optimalizována pro temnější období.
Panely hoře (top). 4kWp
Panely hoře (top). 4kWp
Nějak jsem zabloudil do tohohle tématu a já mám tedy poznatek z výroby JV a JZ směrů takovýhle.
Chápu, že jste řešili spíše zimu, ale pokud máš FVE bez baterky to natažení do delší doby se hodí.
Ten lavor ráno dělá sousedův ořech.
Je to z doby mojí instalace, kdy byly jen dva stringy o 1,8 kWp. A jak je vidět posunutí výroby v čase tam je.
JV má 32* a JZ má 50*.
Dneska jedu i SV, panely dají 2/3 oproti JZ. Ale když nemáš místo, ty 2,5 MWh za rok se ti hodí vždy.
SolarEdge 5000 HD, panely AEG JV a JZ, AEG SV, SolarEdge Optimizer P300 a P401, PLC Unipi Patron M527, elektroměry EM 340 a EM111 Modbus
http://www.pocasinakladne.cz/
Pak tu mám graf z 28.1., panely 300Wp.
panel 1.1.1 je JZ 50*
panel 1.2.8 je JV 32* - utopeno v zahradě a odpoledne stín od domu
panel 2.1.1 je SV 25* - to v zimě nedává skoro nic
A ještě jeden z 14.5.
panel 1.1.1 je JZ 50*
panel 1.2.8 je JV 32* - utopeno v zahradě a odpoledne stín od domu
panel 2.1.1 je SV 25* - to v zimě nedává skoro nic
A ještě jeden z 14.5.
SolarEdge 5000 HD, panely AEG JV a JZ, AEG SV, SolarEdge Optimizer P300 a P401, PLC Unipi Patron M527, elektroměry EM 340 a EM111 Modbus
Jo, posun výkonů je tam patrný. Dávám průběhy výkonů z úterý a středy.
1) Maximální výkon
Mám 3x 5 kWp. Nicméně na maximum se nedostávám. Jih měl průměrný vrchol na 4k, v+z na nějakých 3k max.
Vlivem posunutí to udělá dejme tomu 4 + 2,5 + 2,5 = 9.000 W. Tedy teď v záři.
Pohledem do DIP ČEZd jsem našel nejvyšší 1/4 hodinový výkon do DS 11,0 kW - 1.7. 12:45. K tomu nějaká malá domácí spotřeba. To je maximum, jinak běžně maximum 10 kW.
2) Omezení střídači
Mám MP2 5000 VA. Ten by měl dávat maximální výkon 4 kW. 3x4 = 12 kW.
V úterý jsem měl ráno baterku na 35 %, tak jsem zkusil dodávat do DS dříve než dosáhnu 100 % SOC. S nadějí, že dostanu z panelů maximální výkon, protože budou zároveň fungovat střídače na maximální možný výkon a zároveň se bude DC ukládat do baterky. 100 % jsem měl až v 15 hodin.
Těžko říct, jestli se to potvrdilo. Odpoledne byly výrazné výkyvy. Myslím, že oblačnost nebyla.
Úterý: 59,1 kWh
Středa: 63,2 kWh
Takže podobně a hlavně mohl být jiný osvit.
Beny, kdybys měl srovnání út/st, mohli bychom porovnat, jsme 3 km od sebe, to by mělo být stejné. Pak bych mohl porovnat, jestli pomohlo to úterý, ta nenabitá baterka.
3) Nestabilita
Projevuje se mi nestabilita systému, zřejmě z důvodu regulace frekvence. DS v ČR používá údajně nevhodné frekvence signálů HDO a to se projevuje tak, že Victron změří frekvenci mimo povolený rozsah a odpojí dodávku do DS a pak se znovu odpojí.
Zároveň si myslím, že VRM zaznamenává údaje příliš řídce a to okamžité hodnoty, ne průměry, proto mám odpoledne zubaté průběhy grafů.
Úterý:
Středa:
1) Maximální výkon
Mám 3x 5 kWp. Nicméně na maximum se nedostávám. Jih měl průměrný vrchol na 4k, v+z na nějakých 3k max.
Vlivem posunutí to udělá dejme tomu 4 + 2,5 + 2,5 = 9.000 W. Tedy teď v záři.
Pohledem do DIP ČEZd jsem našel nejvyšší 1/4 hodinový výkon do DS 11,0 kW - 1.7. 12:45. K tomu nějaká malá domácí spotřeba. To je maximum, jinak běžně maximum 10 kW.
2) Omezení střídači
Mám MP2 5000 VA. Ten by měl dávat maximální výkon 4 kW. 3x4 = 12 kW.
V úterý jsem měl ráno baterku na 35 %, tak jsem zkusil dodávat do DS dříve než dosáhnu 100 % SOC. S nadějí, že dostanu z panelů maximální výkon, protože budou zároveň fungovat střídače na maximální možný výkon a zároveň se bude DC ukládat do baterky. 100 % jsem měl až v 15 hodin.
Těžko říct, jestli se to potvrdilo. Odpoledne byly výrazné výkyvy. Myslím, že oblačnost nebyla.
Úterý: 59,1 kWh
Středa: 63,2 kWh
Takže podobně a hlavně mohl být jiný osvit.
Beny, kdybys měl srovnání út/st, mohli bychom porovnat, jsme 3 km od sebe, to by mělo být stejné. Pak bych mohl porovnat, jestli pomohlo to úterý, ta nenabitá baterka.
3) Nestabilita
Projevuje se mi nestabilita systému, zřejmě z důvodu regulace frekvence. DS v ČR používá údajně nevhodné frekvence signálů HDO a to se projevuje tak, že Victron změří frekvenci mimo povolený rozsah a odpojí dodávku do DS a pak se znovu odpojí.
Zároveň si myslím, že VRM zaznamenává údaje příliš řídce a to okamžité hodnoty, ne průměry, proto mám odpoledne zubaté průběhy grafů.
Úterý:
Středa:
úterý
středa
úterý VRM
středa VRM
Díky, tak tam asi nějaká oblačnost byla.