Zdravím,
Mám doma řešené vytápění přes 1000lit. akumulační nádrž, která je natápěná buď pevnými palivy nebo plynovým kotlem. Navíc je v ní 3f elektrická spirála, kam posílám přetoky.
Jde mi o to, že v těchto mezidobích, kdy je potřeba přitápět (jaro,podzim) pálím přetoky v odporové sirále 1:1, ale kdyby šlo nějak elegantně zapojit tepelné čerpadlo, nebo venkovní jednotku klimatizace do akumulační nádoby, mohl bych přetoky spálit třeba 1:3 a více využít energii.
Nemáte někdo s tímto zkušenosti?
Moc se mi nechce dávat klimatizaci do pokojů pro topení, abych nevířil prach kvůli alergiím a tak...
Raději bych právě využil tu stávající akumulačku, protože ta už je docela složitě řízena pro 2 zdroje tepla. Navíc z akumulačky je přea výměník i natápěn 300lit. bojler, ve kterém mám druhou 3f patronu na přetoky.
Díky za nápady...
Doplnění tepelného čerpadla k akumulační nádrži
Doplnění tepelného čerpadla k akumulační nádrži
Solárník začátečník
Elektrárna 9,9 kWp, Goodwe GW10K-ET, baterie Dyness HV 17,8 kWh
Východ: 7x450 = 3 150 W
Jih: 8x450 = 3 600 W
Západ: 7x450 = 3 150 W
-
- Výkon panelů v FVE [Wp]: 16100
- Kapacita baterie [kWh]: 28
Re: Doplnění tepelného čerpadla k akumulační nádrži
Ak máš tuhé palivo, plynový kotol a špirálu na prebytky, je tepelko už iba vyhodené peniaze.
spolu 16,1kWp - JVV 2,2kWp 45°, JJZ 4,9kWp 55°, JJZ 4,4kWp 24°, nové: bifaciálna pergola 4,6 kWp 9°
Victron Easysolar 5kW + Epever Ipower plus 5kW
MPPT Victron 150/35, 2xSmartsolar 250/85.
Lifepo4 2x16 280AH
Victron Easysolar 5kW + Epever Ipower plus 5kW
MPPT Victron 150/35, 2xSmartsolar 250/85.
Lifepo4 2x16 280AH
Myslel jsem to z toho důvodu, abych nepálil přetoky ve spirále 1:1, ale v tepelku 1:3 a tím topil na podzim a na jaře méně v kotlích.
Solárník začátečník
Myšlenka správná, monoblok je nevýhodný, že bude nemrznoucí kapalina v celém systému nebo další výměník.
Lepší by bylo Split, ale ty bývají dražší. Někdo vezme klimatizaci, nižší vnitřní jednotky výměník a čerpadlo, a nějak obelhat že tak není vnitřní jednotka. Někde je fórum kolem těch předělávek, tzb? Elektrika?
Není v té Aku nevyužitý šnek pro termiku? To by bylo ideální.
Lepší by bylo Split, ale ty bývají dražší. Někdo vezme klimatizaci, nižší vnitřní jednotky výměník a čerpadlo, a nějak obelhat že tak není vnitřní jednotka. Někde je fórum kolem těch předělávek, tzb? Elektrika?
3,6kWp GWL Poly + 8,82kWp Canadian Mono, 3x PIP4048MS, 3x80P14S 18650 (~640Ah/34kWh)
Elektrárna: https://emoncms.trenet.org/dashboard/view?id=3
TČ: https://emoncms.trenet.org/dashboard/view?id=21
Elektrárna: https://emoncms.trenet.org/dashboard/view?id=3
TČ: https://emoncms.trenet.org/dashboard/view?id=21
Čoveče, já to tak mám. V době, kdy jsem aku pořizoval, tak termika bylo jedinné, co jsem znal a chtěl jsem tím přitápět. Pak jsem začal koukat na FVE a bylo mi jasné, že by to byla šlápota vedle. S tím monoblokem jsem si říkal super, konečně si můžu obhájit tu invesici navíc (+ díky tomu i menší akumulační prostor)...josse píše: ↑ned zář 22, 2024 10:07 am Myšlenka správná, monoblok je nevýhodný, že bude nemrznoucí kapalina v celém systému nebo další výměník.
Nicméně ho nakonec zapojuji paralelně ke kotli na tuhá paliva s tím, že obětuju trochu energie, kterou si to tepelko bere na výhřev, aby nezamrzlo. Uvidím po sezóně, kolik to bude, třeba to ještě zvážím, ale momentální důvody, proč nakonec na přímo a ne přes šnek jsou asi tři:
1) Výstup ohřívaný na 50 stupňů jde rovnou do horní části nádrže, každá kWh tak může být využita. Podobně to mám s patronama, kdy nejdřív nahřívám bojler a pak až AKU. 4kWh v bojleru stačí, ale v AKU to ani nepoznám, natož aby seplo čerpadlo na ohřev bojleru. Je jasné, že ty kWh bych neztratil, ale musel bych to dohřívat a topit v kotli i v době, kdy bych nemusel.
2) Kdybych s tím chtěl náhodou chladit, tak musím řešit další výměník, takhle ho stačí zapojit přímo na otopnou soustavu.
3) Pro mě jednodušší instalace. Nemám prakticky žádný vercajk a nechtělo se mi řešit nemrzku s expanzkou.
3 x MPII 48-5000, 57,3 kWh (4xSeplos Mason 280), 8,07 kWp JJZ
6x365Wp Longi, 12x445Wp Jinko, 3x180Wp PvEnterprise
Leaf 2014, 294tis km
6x365Wp Longi, 12x445Wp Jinko, 3x180Wp PvEnterprise
Leaf 2014, 294tis km
V akumulačce nemám žádný volný šnek. Musel bych ohřívat napřímo topnou vodu.
Solárník začátečník
Jde o to si udělat kalkulaci - jaká investice se vyplatí s nějakou rozumnou návratností. Pokud bych bral úplně nejlevnější řešení, tak klima split, z vnitřní jednotky použít desku a použít nějaký simulátor otáček vnitřního ventilátoru. Nebo celou vnitřní jednotku pověsit a pouze vytáhnout čidla teplot a dát je na AKU. Problém je nemožnost jednoduše řídit příkon/výkon, ale některé značky mají integrace do HA, s možností nějaké regulace teplot - nezkoušel jsem.
Nebo lepší, ale dražší řešení - použít Sinclair ASGE venkovní jednotku a převodník SCMI a řídit příkon/výkon přes 0-10V podle FV - předpokládá se integrace vlastního nadřazeného řízení výkonu.
V obou případech lze použít výměník chladivo/voda - typicky SWEP, nebo trochu hardcore řešení - vyrobit si vlastní výměník z namotané CU trubky přes přírubu přímo do AKU - nezkoušel jsem, nemám AKU.
Pak samozřejmě plnotučné řešení - tam mohl být výhodný výprodej TČ (ukončený) od woltairu. Jinak ceny 50t+ se asi v tomto případě nevyplatí.
V případě ASGE doporučuji nákup přes "spřátelenou registrovanou firmu" - VO ceny jsou poloviční proti MO.
Osobně bych na vytěžování volil vzduch/vzduch - nejjednodušší řešení, které navíc umožňuje letní klimatizování. O možném víření prachu slyším poprvé - vnitřní jednotky mám standardně pod stropem, nevím, co by tam měly vířit.
Nebo lepší, ale dražší řešení - použít Sinclair ASGE venkovní jednotku a převodník SCMI a řídit příkon/výkon přes 0-10V podle FV - předpokládá se integrace vlastního nadřazeného řízení výkonu.
V obou případech lze použít výměník chladivo/voda - typicky SWEP, nebo trochu hardcore řešení - vyrobit si vlastní výměník z namotané CU trubky přes přírubu přímo do AKU - nezkoušel jsem, nemám AKU.
Pak samozřejmě plnotučné řešení - tam mohl být výhodný výprodej TČ (ukončený) od woltairu. Jinak ceny 50t+ se asi v tomto případě nevyplatí.
V případě ASGE doporučuji nákup přes "spřátelenou registrovanou firmu" - VO ceny jsou poloviční proti MO.
Osobně bych na vytěžování volil vzduch/vzduch - nejjednodušší řešení, které navíc umožňuje letní klimatizování. O možném víření prachu slyším poprvé - vnitřní jednotky mám standardně pod stropem, nevím, co by tam měly vířit.