Zpráva od moderátora:
offtopic oddelen
Prosím o vyhodnocení tohoto příkladu:
1 minuta - dodávka do DS konstantním výkonem 1.500 W (1,5 kW)
14 minut - doodávka do DS není, konstantní výkon 0 W
15ti minutový průměr je 1.500 W / 15 = 100 W
Složitější výpočet: 1.500 W x 1/60 h = 25 Wh za 1/4 hodiny, tj. 25 Wh / (1/4 h) = 100 W = stejný výsledek jako o řádek výše.
Dotaz č. 1:
Je v tomto případě naměřená 1/4 dodávka do distribuční soustavy:
a) 100 W - toto předpokládám
b) 1.500 W (1,5 kW)
Dotaz č. 2:
Jsem schodpný v distribučním portálu dohledat naměřené maximální 1/4 dodávky?
Do DIP mám přístup a umím v něm pracovat.
Mám za to, že v "00 Profil výroby a spotřeby +Rv" jsou zobrazeny průměrné 1/4 hodinové hodnoty.
Pokud sečtu hodnoty pro jednotlivé 1/4 hodiny, získám tak součet kW a pokud ho vynásobím (1/4 hodinou, tj. vydělím 4), získám celkovou denní spotřebu v kWh. Zkontrolováno, tak to prostě je.
Takže k dotazu č. 2:
Zobrazuje graf "00 Profil výroby a spotřeby +Rv":
a) průměrnou hodnotu výkonu dodávky do DS ve 1/4 hodinách
b) maximální hodnotu výkonu dodávky do DS ve 1/4 hodinách
Dobrý den,
reaguji na Váš požadavek týkající se rezervovaného výkonu (RV) a Portálu ND.
Ohledně dotazu č. 1 je správná varianta za a) 100W.
Maximum v 1/4h na dodávce do sítě naleznete v Portálu ND zde viz výstřižek níže. V závorce je uvedeno datum a čas, kdy byla hodnota naměřena.
K dotazu č. 2. V Portálu ND máme k dispozici naměřená data průměrného ¼ hodinového výkonu v kW. Zároveň se z těchto dat vyhodnocuje, zda došlo k překročení RV či nikoliv.
Je to tak, ale přesněji: Pokud máš ofiko připojenou výrobnu, pak:
Já jsem to teda pochopil tak, že jestli je limit 100W, tak do jedné 1/4 hodiny lze dodat max 25Wh, do 3F 75 Wh. Což odpovídá výkonu 100W na drát a na 1/4 hodinu. Proto většinou distributor uvádí max. průměrný výkon na 1/4 hodinu, aby to bylo 100W a a nepřevádělo se to na energii (Wh), kde se musí dělit 4.Kostěj píše: ↑stř říj 30, 2024 10:43 amJe to tak, ale přesněji: Pokud máš ofiko připojenou výrobnu, pak:
-je-li připojení třífázové, pak nesmíš překročit 300W (sjednaného výkonu dodávky)
-je-li připojení výrobny jednofázové, pak nesmíš překročit 115W (sjednaného výkonu dodávky).
viz věstník ERU 07/2023, na str.16/91. Akorát pozor, při překročení na 301W je pokuta za 301W, tisícovka to nespraví.
Pokud výrobnu nemáš, pak dodávat nesmíš (viz. energetický zákon), ale limit, od kterého se to postihuje, se mi nepodařilo dohledat.