Pro případné poznatky z předpovědi výroby Solcast dávám nové vlákno.
Dřívější informace jsou tady: viewtopic.php?p=39399#p39399
Potřebuji tři stringy, limit pro bezplatný účet jsou dva. Proto mám účty dva. U původního mám dva stringy.
Zdá se, že Solcast umožní 10 dotazů denně. Pro dva stringy na jednom účtu jsou to dva dotazy, proto to umí pět dotazů za den.
Dává to předpověď na 72 hodin.
Ponechávám všechny tři číslelné řady hodnot z předpovědi:
- 90 % kvantil (maximum)
- 50 % - nejpravděpodobnější hodnota
- 10 % kvantil (minimum)
Zobrazuji graf předpokládaného výkonu v kW a sumy energie pro až čtyři dny. Nastavil jsem pevné měřítko s maximem 12 kW, aby se mi neměnila osa y a získal přehled. První a poslední den může být useknutý (72 hodin = 3 dny), proto jsou tam odhady jenom z části dne.
V javascriptu si nechávám radit od AI, nedá se jí věchno věřit, ale pomůcka je to dobrá.
Třeba forEach nebo for let-in jsem řešil prvně a dalo by mi hodně práce to někde nastudovat, spíš bych to nějak složitě obcházel.
A v pondělí a úterý má být zase hnusně, tak snad jim to nevyjde
Solcast
Re: Solcast
Zkusím první porovnání Solcastu a Victronu (zdroj má od Solcastu). Data z dnešního poledne.
Solcast min/avg/max / Victron
Pondělí: 0,9/3,1/11,9 kWh / 17,0 kWh
Úterý: 0,6/3,5/16,3 kWh / 16,7 kWh
Solcast min/avg/max / Victron
Pondělí: 0,9/3,1/11,9 kWh / 17,0 kWh
Úterý: 0,6/3,5/16,3 kWh / 16,7 kWh
3x Victron MP2 48/5000, 3x MPPT 150/100, Cerbo GX (s NodeRED),
15 kWp na ploché střeše = 5 kWp východ (15°) + 5 kWp jih (37°+43°) + 5 kWp západ (15°),
baterie 3 packy, celkem 23 kWh skládané na 48 V 16s.
15 kWp na ploché střeše = 5 kWp východ (15°) + 5 kWp jih (37°+43°) + 5 kWp západ (15°),
předpověď, kde je rozsah od 16 do 0.6kWh prakticky každej den, bych nazval: nějak bylo, nějak bude...
Tohle fakt nevím, jak bych vyhodnotil aby mi to nějak pomolo s provozem FVE.
Tohle fakt nevím, jak bych vyhodnotil aby mi to nějak pomolo s provozem FVE.
Polostrovní FVE 8 kWp na severu jižní moravy. multiplus II 5000, osvětlení na DC, MPPT od Victronu. Dyibms na lifepo4 baterkách.
Lokální inverzi nikdo přesně předpovědět neumí, to je ten zásadní problém.
Na většinu roku mi Solcast funguje obstojně. Rozhodně pro mě lepší, než předpověď nemít.
Solcast je fajn. Mám tam taky zaregistrované některé stringy. Dokonce jsem jednu dobu taky uvažoval i o nějakém zapojení této předpovědi do řízení FVE. Ale je to bohužel nereálné. Jsou prostě dny (viz ty, které jsme teď tady měli), kdy nikdo (včetně Solcast) až do večera neví jak to vlastně bude.
SkyFVE 6 kWp (ve výstavbě) na výzkumné "chytré" chatě. 1x MPPT EASun 8048 80A, 2x MPPT EASun 6048 60A, Li-Ion 3x 12s 156Ah (20,6 kWh/44V), Victron Atlas 48/1600, SkyPowerBox LF 4810 1kVA + Siemens Logo! + Dell Optiplex 3040 Micro (HA aspol.)
Už pár dní posílám ranní data Solcastu (D0, D1, D2 v kWh) do googlí tabulky, až toho bude víc můžu se podělit s výsledky.
Mám model odladěný přes týden a výsledky dost odpovídají. Beru v úvahu střední hodnotu odhadu.
V porovnání s tímto má Victron (taky údajně používá Solcast) násobně vyšší odhady. Třeba místo 5 kWh čeká 15 kWh adt. Ale tyhle data do googlí tabulky posílat neumím (nemám je ve NR), leda bych je opisoval
----> zkusím toto: https://flows.nodered.org/node/victron-vrm-api
Mám model odladěný přes týden a výsledky dost odpovídají. Beru v úvahu střední hodnotu odhadu.
V porovnání s tímto má Victron (taky údajně používá Solcast) násobně vyšší odhady. Třeba místo 5 kWh čeká 15 kWh adt. Ale tyhle data do googlí tabulky posílat neumím (nemám je ve NR), leda bych je opisoval
----> zkusím toto: https://flows.nodered.org/node/victron-vrm-api
Byl to boj, ale povedlo se mi nastavit VRM API v NR. Pomocí prapodivného příkazu curl v komand lajně.
Pro toho, kdo se v tom aspoň trochu orientuje: 1) Vygenerovat bearer token, 2) z tohoto tokenu vygenerovat pro instalaci token pro VRM API.
Nastavuje se tam tohle:
- co chci stáhnout - viz obrázek
- interval hodnot
- začátek intervalu
- konec intervalu
- a dává to i součet hodnot z celého intervalu
Pro toho, kdo se v tom aspoň trochu orientuje: 1) Vygenerovat bearer token, 2) z tohoto tokenu vygenerovat pro instalaci token pro VRM API.
Nastavuje se tam tohle:
- co chci stáhnout - viz obrázek
- interval hodnot
- začátek intervalu
- konec intervalu
- a dává to i součet hodnot z celého intervalu