Home assistant vs Solax
Home assistant vs Solax
Poptávám sobě následující a předem děkuji
Mám viz téma zde: viewtopic.php?t=2657
A chtěl bych na příští zimu přejít na spot.
Hledám tedy někoho, (zaplatím), kdo by mi zařídil/rozchodil HA abych mohl řídit akumulaci do dvou bojlerů a nabíjení baterií při nízkých spotových cenách. Klidně i "polo/chytré/hloupé zařízení, kdy 24 hodin předem naklikám potřebné.
Trocha podrobností:
- stávající bojler 160l přijde připojit k podlahovém topení přes směšovací ventil
- nový bojler na TUV bude dvoutermostatový, tedy "řídit se" přes léto bude "sám" přes termostaty, v zimě přes HA
- teď mám v bateriích 17,4 kWh, pravděpodobně dokoupím ještě čtvtý modul
- přetoky mám povolené, jejich odběr zajištěn
Mám viz téma zde: viewtopic.php?t=2657
A chtěl bych na příští zimu přejít na spot.
Hledám tedy někoho, (zaplatím), kdo by mi zařídil/rozchodil HA abych mohl řídit akumulaci do dvou bojlerů a nabíjení baterií při nízkých spotových cenách. Klidně i "polo/chytré/hloupé zařízení, kdy 24 hodin předem naklikám potřebné.
Trocha podrobností:
- stávající bojler 160l přijde připojit k podlahovém topení přes směšovací ventil
- nový bojler na TUV bude dvoutermostatový, tedy "řídit se" přes léto bude "sám" přes termostaty, v zimě přes HA
- teď mám v bateriích 17,4 kWh, pravděpodobně dokoupím ještě čtvtý modul
- přetoky mám povolené, jejich odběr zajištěn
Re: Home assistant vs Solax
S HA nemam zadne zkusenosti, ale napada mne krabicka Infigy. Zkus na to mrknout (ale stoji to prachy) https://infigy.cz/
Me v lete watrouter nahriva bojler po nabiti baterek, v zime jen maly bojler pres chytrou zasuvku (kdyby nahodou byl pretok, zapnu rucne), jinak se nabiji z baterek. Ze spotu nabijim jen baterky.
Me v lete watrouter nahriva bojler po nabiti baterek, v zime jen maly bojler pres chytrou zasuvku (kdyby nahodou byl pretok, zapnu rucne), jinak se nabiji z baterek. Ze spotu nabijim jen baterky.
Díky tip.
Ale prostě mě tyhle "krabičky" přijdou předražené.
Chytré zásuvky jsem zapomněl zmínit, mám. Bojler sice přes ní ještě ne, ale je s tím počítáno.
Já jsem zřejmě schopen HA základní set sestavit, koupit, ale nejsem v tom zběhlý a než se to učit metodou pokus/omyl....
Ale prostě mě tyhle "krabičky" přijdou předražené.
Chytré zásuvky jsem zapomněl zmínit, mám. Bojler sice přes ní ještě ne, ale je s tím počítáno.
Já jsem zřejmě schopen HA základní set sestavit, koupit, ale nejsem v tom zběhlý a než se to učit metodou pokus/omyl....
-
- Výkon panelů v FVE [Wp]: 11400
- Kapacita baterie [kWh]: 10
Odkud jsi?
Mezi Prahou a Kladnem.
Hostouň
Hostouň
-
Za mne je HA dobrá volba, pokud chceš integrovat do jednoho rozhraní více věcí. Mně takhle běží GoodWe, Z-Wave (světla, zásuvky, rolety), Velux, topení, nějaké kuchyňské spotřebiče, wallbox, auto a pár dalších drobností (mnohé jen proto, že to prostě šlo). Jde připojit praktici cokoliv, co má nějaké API.
Doma HA provozuju tři roky, více méně stylem "když něco potřebuju, pohledám po internetu, nastavím podle návodu a zapomenu". Takhle jsem pomohl s nastavením integrace Solaxu i švagrovi, takže pokud jsi ochotný si HA následně sám spravovat, klidně ti pomůžu.
Na úvod je potřeba obstarat HW, na kterém to poběží. Mně HA zpočátku běžel na NAS od Synology, ale výkonnostně to byla dost bída. Časem jsem migroval na Intel NUC (levný na Alze je teď třeba tenhle Asus), je to možná trochu dražší overkill, ale dal jsem na to VME Proxmox a pod něj kromě HA i databázi pro sběr a archivaci dat (MariaDB, aktuálně cca 45 GB dat), Plex server jako videotéku a Influx DB + Grafanu (ale to ani jedno nakonec nevyužívám). Švagr si vystačil se starým nb, výhodou je cena, nevýhodou může být spolehlivost a životnost, po pár měsících mu odešel starý disk, takže jsme si instalaci a nastavení zopakovali, ale od té doby HA běží bez problémů.
Volba HW záleží na tom, jak pro tebe bude HA kritický. Já pomocí HA reguluju v zimě topení, v létě přetoky, takže musí běžet spolehlivě. Švagr jen kouká na data, když to pár dnů nepoběží nebo nb dožije, nevadí mu to, jen nainstaluje HA jinam a funguje dál, maximálně přijde o historii statistik (ale i to může být škoda).
Když máš HW, instaluj Proxmox (to bylo trochu tricky). Výhodou je, že vše další (HA, cokoliv dalšího, co tam dáš) jsou virtuály, které můžeš zálohovat, vzít a přesunout kamkoliv jinam.
Na instalaci HA je skript.
Zbytek po instalaci HA se řeší přímo v HA, je vhodné doinstalovat HACS, pomocí kterého se instalují další integrace, mimo jiné ta pro Solax (teď koukám, že už je i nějaká oficiální integrace pro Solax, ale bude to chtít dohledat, zda se přes ni dá střídači měnit parametry).
Integraci výrobce zásuvek bojleru si zkus dohledat v Google, něco ve smyslu "home assistant xxx integration".
Pokud jsi dočetl až sem a rozhodneš se pro HA a Proxmox, napiš, s instalací a nastavením pomůžu.
Pokud si nebudeš vědět rady s výběrem HW, tak tu určitě taky někdo poradí.
Doma HA provozuju tři roky, více méně stylem "když něco potřebuju, pohledám po internetu, nastavím podle návodu a zapomenu". Takhle jsem pomohl s nastavením integrace Solaxu i švagrovi, takže pokud jsi ochotný si HA následně sám spravovat, klidně ti pomůžu.
Na úvod je potřeba obstarat HW, na kterém to poběží. Mně HA zpočátku běžel na NAS od Synology, ale výkonnostně to byla dost bída. Časem jsem migroval na Intel NUC (levný na Alze je teď třeba tenhle Asus), je to možná trochu dražší overkill, ale dal jsem na to VME Proxmox a pod něj kromě HA i databázi pro sběr a archivaci dat (MariaDB, aktuálně cca 45 GB dat), Plex server jako videotéku a Influx DB + Grafanu (ale to ani jedno nakonec nevyužívám). Švagr si vystačil se starým nb, výhodou je cena, nevýhodou může být spolehlivost a životnost, po pár měsících mu odešel starý disk, takže jsme si instalaci a nastavení zopakovali, ale od té doby HA běží bez problémů.
Volba HW záleží na tom, jak pro tebe bude HA kritický. Já pomocí HA reguluju v zimě topení, v létě přetoky, takže musí běžet spolehlivě. Švagr jen kouká na data, když to pár dnů nepoběží nebo nb dožije, nevadí mu to, jen nainstaluje HA jinam a funguje dál, maximálně přijde o historii statistik (ale i to může být škoda).
Když máš HW, instaluj Proxmox (to bylo trochu tricky). Výhodou je, že vše další (HA, cokoliv dalšího, co tam dáš) jsou virtuály, které můžeš zálohovat, vzít a přesunout kamkoliv jinam.
Na instalaci HA je skript.
Zbytek po instalaci HA se řeší přímo v HA, je vhodné doinstalovat HACS, pomocí kterého se instalují další integrace, mimo jiné ta pro Solax (teď koukám, že už je i nějaká oficiální integrace pro Solax, ale bude to chtít dohledat, zda se přes ni dá střídači měnit parametry).
Integraci výrobce zásuvek bojleru si zkus dohledat v Google, něco ve smyslu "home assistant xxx integration".
Pokud jsi dočetl až sem a rozhodneš se pro HA a Proxmox, napiš, s instalací a nastavením pomůžu.
Pokud si nebudeš vědět rady s výběrem HW, tak tu určitě taky někdo poradí.
možná bych dal tip na jinej HW: https://www.pocitarna.cz/pocitace/hp-pr ... -g6-sff-2/
s 2TB ssd a 16GB ram je to na skoro stejné ceně jako ten asus, kde tyhle komponenty musíš dokoupit, spotřeba o moc vyšší není, taky to jede na 19V NB adaptér, něco podobnýho mám na stole. Pokud to má být nejenom HA, ale i třeba DVR a domácí NAS nebo mediaserver, bude se ten intel atom/celeron zadejchávat, tohle ne, navíc je tam kam připojit další 3.5" disk na nějaký rozsáhlejší uložiště...
s 2TB ssd a 16GB ram je to na skoro stejné ceně jako ten asus, kde tyhle komponenty musíš dokoupit, spotřeba o moc vyšší není, taky to jede na 19V NB adaptér, něco podobnýho mám na stole. Pokud to má být nejenom HA, ale i třeba DVR a domácí NAS nebo mediaserver, bude se ten intel atom/celeron zadejchávat, tohle ne, navíc je tam kam připojit další 3.5" disk na nějaký rozsáhlejší uložiště...
Polostrovní FVE 8 kWp na severu jižní moravy. multiplus II 5000, osvětlení na DC, MPPT od Victronu. Dyibms na lifepo4 baterkách.
To je první předpoklad, druhý je jak dlouho se bude čekat na případné flešování nebo testování kódu... Normálně jedu na Ryzenu 16x3,4CPU a 64GB RAM a to ještě jde, ale když musím k některému ESP co mu přestal fungovat OTA, používám NTB Umax Visionbook 15N, a to je v podstatě nepoužitelný, to jsou minuty čekání. Ty dnešní obtloustý molochové to je hotový neštěstí, a ještě když čtu o KVM, huhehehehehééé.
Elektrárna optimalizována pro temnější období.
Panely jih: 3kWp
Panely západ: 3kWp
Panely hoře (top). 4kWp
Regulátor: MůjSystém 2024
Baterie: 8 x Lifepo4 280AH
Měnič DC/AC: Easun 12 000 000 mWp
MaR: MůjSystém 2024
Panely hoře (top). 4kWp
k některému ESP co mu přestal fungovat OTA ? to se stane proč, mě se to zatím nepovedlo.
Když se to stane, tak tam pořád ten soubor můžeš dostat přes webový rozhraní, a nebo jenom přes https://web.esphome.io/ přes sériovej port, tam jenom přenášíš soubor, nic nekompiluješ, ostatně ta kompilace probíhá na HA serveru (přesně ESPhome dockeru), ne na připojeným PC...
Ostatně já si nějaký verze těch binárek ukládám od každýho ESP, abych je aspoň nouzově dokázal zprvoznit dycky, třeba kdyby umřel HW...
Když se to stane, tak tam pořád ten soubor můžeš dostat přes webový rozhraní, a nebo jenom přes https://web.esphome.io/ přes sériovej port, tam jenom přenášíš soubor, nic nekompiluješ, ostatně ta kompilace probíhá na HA serveru (přesně ESPhome dockeru), ne na připojeným PC...
Ostatně já si nějaký verze těch binárek ukládám od každýho ESP, abych je aspoň nouzově dokázal zprvoznit dycky, třeba kdyby umřel HW...
Polostrovní FVE 8 kWp na severu jižní moravy. multiplus II 5000, osvětlení na DC, MPPT od Victronu. Dyibms na lifepo4 baterkách.
Uplně jednoduše, zkus třeba nastavit malou prioritu na WiFi. Nebo stačí pauza programu. V podstatě to můžeš popravit kdykoliv za provozu změnou nastavení programu. Docela jsem si oblíbil systém, kdy změna na mém domácí serveru, kde je vedena dokumentace, logy atp., vyšlu hodnotu na ESP, ESP ji přijme, když né, nedostanu odezvu na server, protože ESP vrací příjmutou hodnotu zpátky na server. Vyhýbám se tím zápisu na emulovanou ROM, tj.zápisem do flešky, ikdyž v některých případech by to nemuselo být až tak zdlouhavé.
Elektrárna optimalizována pro temnější období.
Panely hoře (top). 4kWp
Panely hoře (top). 4kWp
K tomuto vláknu jen doplním, že z veškerých těch "chytrých" zásuvek a světel, jsem všchny přeflešnul na projekt Tasmota https://tasmota.github.io/docs/ a naprostá spokojenost hlavně co se týče ergonomie a nastavení. Ovládání přes MQTT nebo api http. Integrovat se to tak dá do čehokoliv.
Já třeba používám NodeRed.
Já třeba používám NodeRed.
Jasně, ale integrace ESPhome do HA serveru je jaksi přímočaře jednoduchá. Mě to MQTT nějak nepřirostlo, asi proto, že jsem to úplně nepochopila co jsem pochopil jsem už zase zapoměl...
Těch chytrých krabiček krom Infigy se už na trhu nabízí vícero:
- NORD Pro
- Wattee
- Cubee
- Wattkeeper
- Alfréd (serverová platforma)
- Protec (serverová platforma)
Všechny jsou v určité fázi "rozpracovanosti", implementují na nich:
- lokální funkcionality - řízení místních spotřebičů dle výroby
- sítové - spotové ceny, agregace flexibility, sdílení, ...
Ovšem, žádná z těchto krabiček nemůže být tak flexibilní jako HA.
- NORD Pro
- Wattee
- Cubee
- Wattkeeper
- Alfréd (serverová platforma)
- Protec (serverová platforma)
Všechny jsou v určité fázi "rozpracovanosti", implementují na nich:
- lokální funkcionality - řízení místních spotřebičů dle výroby
- sítové - spotové ceny, agregace flexibility, sdílení, ...
Ovšem, žádná z těchto krabiček nemůže být tak flexibilní jako HA.
Myslel jsem že HA by mohlo jet na nějakém Raspberry malém, ale OK, pořídím zřejmě toho Asuse, plus 2x á 500,- 8GB RAM a za cca 400,- SSD 128 GB.
NAS mám samostatný, další věci na tom provozovat nehodlám.
NAS mám samostatný, další věci na tom provozovat nehodlám.
-
I tak doporučuji zvážit ten Proxmox a možná i MariaDB. Proxmox má dobře vyřešené snapshoty, které můžeš zálohovat na ten NAS, pomocí MariaDB se dá vyřádit v datové analýze.
Použitelné je i LXC, hlavně na méně výkonných strojích, pravda, je to ovšem pro zkušené linuxáky. Pak ještě snad Docker, ale s tím zkušenosti nemám. Hlavní výhoda je vytváření několik testovacích prostředí zároveň s produkčním (hlavním řídícím) nebo klonování kontejnerů před aktualizací atd. Taky zálohování nebo snapshoty jsou pak brnkačka. Hlavně, když člověk něco posere tak to do pár minut celé obnoví.