Victron a prietoky do siete

Momo

Re: Victron a prietoky do siete

Příspěvek od Momo »

Zajímavé.
Takže používáš AC-IN jako generátor z DS a nastavuješ si jeho zapnutí a vypnutí pomocí SOC a přetížení. A MP2 AC-IN nějakým stykačem odpojí, že tam nejsou přetoky, pokud není generátor aktivní. A pokud je aktivní, použije se pro rychlé nabití baterie s velkým příkonem a proto přetoky v tomto režimu nehrozí.
(sám "generátor" používám pro řízení relé 1, které mi blokuje vyhřívání bazénu)

Zvážil jsi možnost pro automatizaci použít vestavěný NodeRED v Cerbo GX?
Ušetřil bys za malinu, ale určitě to není tak univerzální jako HA. Třeba by tam nešlo ovládat TČ.
3x Victron MP2 48/5000, 3x MPPT 150/100, Cerbo GX (s NodeRED),
15 kWp na ploché střeše = 5 kWp východ (15°) + 5 kWp jih (37°+43°) + 5 kWp západ (15°),
baterie 3 packy, celkem 23 kWh skládané na 48 V 16s.
PK23

Příspěvek od PK23 »

Ahoj, jak jsem psal, ještě shrnu info, které je tu po fóru roztroušené. Ve zkratce. Používám relé 1 Cerba, trafo s voltáží na řízení stykače, protože přes relé Cerba nelze(nemělo by se) hnát 230VAC. Na základě SoC, nebo přetížení se mi připojuje pouze cca 2Kw. Proudový limit na Cerbu/MP2 je 9A. Důvod je, že mám přívod jen po 1,5mm kabelu, nechci potenciálně přetěžovat fázi, na které nárazově jsou 3f spotřebiče a stačí to. Faktor v Power Assistu je 3x, což řeší všechny stavy. Tady ale je to vždy na zvážení a je třeba s tím opatrně. Default 2x by se měl překročit jen v okamžiku, kdy přesně víš, co děláš. Obecně se to v této konfiguraci připojí dle Soc na dobu 1,5 až 2,5 hodiny v závislosti na aktuální spotřebě domu, protože ta je v základním nastavení MP2, tedy Virtual Switch, primárně brána z připojené fáze. Nad její limit MP2 asistuje.

V čase připojení teoreticky hrozí přetoky z kolísání zátěže, kdy by to MP2 neukočíroval, ale jak se ukázalo, nepustí nic, resp. pod rozlišovací schopnost elměru, jak uvádím v minulém příspěvku, což považuju za zcela ok.

Zvažoval jsem tyhle rozšířené možnosti nad Cerbem, ale jak píšeš, HA je naprosto skvělá věc, která uřídí všechno. Malinu si koupím proto, že ji považuji jako IŤák za "poněkud" spolehlivější řešení pro běh HA, než 13 let starý comp s HA ve Virtualboxu. Zvlášť teď, kdy díky vytěžování topením musím spolehlivě reagovat jeho vypnutím, pokud se zapne něco jiného v baráku.
Ostrov - 11,1kWp - 2x Victron MP II 5000 1f paralelně, MPPT RS 450/100, 250/85, Pylontech 19kWh, TČ NIBE F2120-16 a Tesla Model 3 ;)
Setrvačník

Příspěvek od Setrvačník »

Pro PK23:byl bych strašně rád,kdybys měl pravdu,už kvůli sobě.Ale mně to přetoky ukazuje.Mám tu samou sestavu jako Ty.S PA mi to ukazuje 2-6W zpět,za 2 hodiny mi to natočilo 0.01(cca)kWh zpět na elměru,dál jsem to nezkoušel.Ano,mohl bych si říct,elměr,přestože nový,ukazuje plusmínus špatně,ale bez PA ukazuje čistou nulu.PA(powerassistant)je super,je to bez starosti.Rád bych ho využíval když nejsem doma,protože manželka má z elektrárny hlavu jak pátrací balón.Mimochodem zjistil jsem,že PA si žije svým vlastním životem a že energií z DS nešetří,což se mi také moc nelíbí...
Atman
Výkon panelů v FVE [Wp]: 16100
Kapacita baterie [kWh]: 28

Příspěvek od Atman »

Tie pretoky robí aj pri poloprázdnych aku, alebo to máš trvale pripojené aj pri nabitej aku? Skús to trochu rozpísať.
spolu 16,1kWp - JVV 2,2kWp 45°, JJZ 4,9kWp 55°, JJZ 4,4kWp 24°, nové: bifaciálna pergola 4,6 kWp 9°
Victron Easysolar 5kW + Epever Ipower plus 5kW
MPPT Victron 150/35, 2xSmartsolar 250/85.
Lifepo4 2x16 280AH
Setrvačník

Příspěvek od Setrvačník »

Ty přetoky to robí při plné aku v době,kdy panely dávají evidentně vyšší výkon než aku.T.j.stav aku na to nemá vliv.Mohu to od příštího týdne zkoumat dál,protože mám od distributora ještě starý elměr(což doufám ještě dlouho zůstane)Má být hnusně a to pak PA má smysl zkoušet.Ale v momentě,kdy mám slunce dostatek,okamžitou spotřebu 4,8kW a Victron s PA mi to dělí napůl,t.j. z FVE bere 2,4kW a z DS také 2,4kW se mi to moc nelíbí.Myslel jsem,že by mohl Viky přicucávat výkon jen nad svou kapacitu 4kW,ale evidentně se tak neděje.Na čistý zdroj z FVE se vrací při odběru cca 700W.Při ignore AC za určitých podmínek je to ok,elměr je stále v nule,Viki přepíná bleskově a žádné výpadky nejsou.Spíš mám ale strach z jiných souvisejících věcí.Při ignore AC je to buď a nebo.Mám ho nastavený také na přetížení,kdy se sám přepne na DS.Což funguje dobře.Ale v momentě,kdy na dané fázi z DS náhodou někdo zapne rychlovarku v době,kdy bude Victron na tuto fázi připojen pod zatížením,tak to vše poletí.Hl.jistič 24A.Při PA se výkon sčítá a navíc jak jsem si všiml,tak tam nejsou žádné rázy,PA si to řídí plynule,což je velká výhoda....jen na vysvětlenou,nemám FVE pro celý objekt,to by neutáhla.Proto musím počítat i s tím,co se děje na drátu DS před měničem.
wojfil

Příspěvek od wojfil »

PK23 píše: čtv bře 02, 2023 11:47 am Ahoj, jak jsem psal, ještě shrnu info, které je tu po fóru roztroušené. Ve zkratce. Používám relé 1 Cerba, trafo s voltáží na řízení stykače, protože přes relé Cerba nelze(nemělo by se) hnát 230VAC. Na základě SoC, nebo přetížení se mi připojuje pouze cca 2Kw. Proudový limit na Cerbu/MP2 je 9A. Důvod je, že mám přívod jen po 1,5mm kabelu, nechci potenciálně přetěžovat fázi, na které nárazově jsou 3f spotřebiče a stačí to. Faktor v Power Assistu je 3x, což řeší všechny stavy. Tady ale je to vždy na zvážení a je třeba s tím opatrně. Default 2x by se měl překročit jen v okamžiku, kdy přesně víš, co děláš. Obecně se to v této konfiguraci připojí dle Soc na dobu 1,5 až 2,5 hodiny v závislosti na aktuální spotřebě domu, protože ta je v základním nastavení MP2, tedy Virtual Switch, primárně brána z připojené fáze. Nad její limit MP2 asistuje.

V čase připojení teoreticky hrozí přetoky z kolísání zátěže, kdy by to MP2 neukočíroval, ale jak se ukázalo, nepustí nic, resp. pod rozlišovací schopnost elměru, jak uvádím v minulém příspěvku, což považuju za zcela ok.

Zvažoval jsem tyhle rozšířené možnosti nad Cerbem, ale jak píšeš, HA je naprosto skvělá věc, která uřídí všechno. Malinu si koupím proto, že ji považuji jako IŤák za "poněkud" spolehlivější řešení pro běh HA, než 13 let starý comp s HA ve Virtualboxu. Zvlášť teď, kdy díky vytěžování topením musím spolehlivě reagovat jeho vypnutím, pokud se zapne něco jiného v baráku.
Ahoj, jak to vypada, porad bez pretoku? Je skutecne nutne pouzivat ac in jako generator?
RadarS

Příspěvek od RadarS »

Četl jsem to rozuzlení pokusu a pozitivní závěry PK23 vícekrát.
Co bych očekával od módu UPS je, že jakmile se objeví síť na AC IN, přepne vnitřní relé celou spotřebu napřímo
a dobíjí se baterie (nastaveným proudem).. Pokud by byla síť připojena stále, očekával bych, že baterie je udržována na 100% (solárem, případně sítí/generátorem) a celá spotřeba na AC OUT je nepřetržitě napájena z AC IN.
Při nabité baterii je prostřednictvím relé měnič odpojen od sítě, AC IN >> AC OUT jsou přímo spojeny.

Takže jako stěžejní je to ověření, že přetok nezpůsobuje v režimu UPS zapnutý Power Assist v okamžiku, kdy poklesne skokově zátěž..
Co dělá toto nastavení je, že je DS na vstupu jako generátor řízeně podle popsané logiky odpojována/připojována podle definovaného rozsahu SOC.

Když si odmyslíme, že někde bokem jsou na baterii přes MPPT napojeny panely a fungovalo by to samostatně jen s baterkou a omezením proudu sítě na třeba těch 10A? Jak by se měnič choval?
Z AC IN do AC OUT by plně napájel spotřebiče do výše limitu proudu nastaveného na AC IN, v případě aktivace P.A. a nastaveného faktoru by vypomáhal synchronizovaný měnič z baterie, takže v podstatě je to "hybridní UPS" nikoliv klasicky se chovající UPS, kdy baterie se použije jen v případě úplného výpadku sítě = přepne vnitřní relé celou spotřebu na baterii, udržovanou na 100%
RadarS

Příspěvek od RadarS »

Ještě mě napadlo, zda přece jen neexistuje riziko přetoku v režimu VS (UPS), ať už se připojená síť v systému tváří jako generátor,
anebo je to v tom nastavení AC ignore (dedicated). A to pokud jsou v instalaci v mikrosíti na AC OUT připojeny měniče v AC coupling ...

Ve fázi, kdy je připojena na AC IN síť, ať už vlivem přetížení nebo kvůli nízkému SOC baterie), Multiplus nemá možnost frekvenčního řízení
výkonu mikroměničů na AC OUT...
Pokud se aktivuje připojení AC IN kvůli dobíjení baterie a nabíjecí výkon multiplus je vyšší než instalovaný výkon GTI, možná to zafunguje...
Pokud se aktivuje připojení AC IN kvůli přetížení, které pomine, obávám se, že přetok nastane na 100%...
dako
Výkon panelů v FVE [Wp]: 2400
Kapacita baterie [kWh]: 15

Příspěvek od dako »

RadarS píše: úte pro 24, 2024 12:50 pm
Ve fázi, kdy je připojena na AC IN síť, ať už vlivem přetížení nebo kvůli nízkému SOC baterie), Multiplus nemá možnost frekvenčního řízení
výkonu mikroměničů na AC OUT...
Pokud se aktivuje připojení AC IN kvůli dobíjení baterie a nabíjecí výkon multiplus je vyšší než instalovaný výkon GTI, možná to zafunguje...
Pokud se aktivuje připojení AC IN kvůli přetížení, které pomine, obávám se, že přetok nastane na 100%...
Multiplus umí frekvenčně řídit PV inverter, a to buď ESS asistantem nebo PV support asistantem, akorád je to třeba dobře nastavit jak v multiplusu tak v PV invertoru. Akorád ten Multuplus musí být odpojen od ACin a jet čistě na "Inverter only" a zřejmě nepomůže ani pouhé softwarové přepnutí na "Inverter only". Multiplus II GX provozuji s invertorem Huawei SUN2000-3.68 L1, bohužel pokud to přepnu do čistého ostrovu tak invertor spadne, bez alarmu pouze vyhlásí "unexpected shutdown" a to ani po nastaveni grid code na "island grid", tam se sice zapne ale do sítě tlačí sotva 7W. Podle mě, mu zřejmě nechutná ta zpotvořená modifikovaná sinus. Ale ještě to budu muset jednou dobře otestovat. Třeba mě něco ještě napadne.
RadarS

Příspěvek od RadarS »

S tou nefunkčností invertoru v mikrosíti pořadí určitě někdo z Victron zkušených... To ostatní odpovídá logice uspořádání komponent a tomu co jsem napsal. Takže stručně vzato, jakmile se multiplus přifázuje a pripojí k síti kvůli přetížení, v AC coupled uspořádání přeteče
Diablo1st
Výkon panelů v FVE [Wp]: 10200
Kapacita baterie [kWh]: 28

Příspěvek od Diablo1st »

To je veľmi nepravdepodobný scenár, že by on-grid vyrábal ako besný a ešte sa MP2 prifázuje na preťaženie. :shock:
Čo ak by tam ten on-grid nebol? MP2 by sa ani nestihol prifázovať a vypol by sa na preťaženie. Zjavná chyba návrhu.
Teoreticky to možné je a v takomto prípade by možno nastal pretok, ale veľmi by záležalo na celkom návrhu systému. Ale ten návrh by nebol úplne korektný, lebo fakt nevidím dôvod na to, aby sa MP2 prifázoval keď on-grid vyrába pár kW.
Preťaženie sa rieši tak, že najprv sa odpojí nepotrebná záťaž, t.j. vyťažovanie a až v poslednom kroku sa pripojí DS.
Victron ESS AC Coupling:
2,75kWp on-grid + 3,3kWp + 4,15kWp RS450/100 + MP2 5kVA + 2x 17x280Ah Lifepo4 + JK BMS
RadarS

Příspěvek od RadarS »

Ano, to je logické. MPII by se přetížit neměl, pakliže není spotřeba opravdu extrémní, že by byl využit veškerý výkon GTI + výkon MPII až do přetížení,
že by sepnul AC IN...
dako

Příspěvek od dako »

Udělal jsem měření osciloskopem, co leze z Multiplusu II a byl jsem překvapen.
Multiplus II byl přepnut do "inverter only" a byl i odpojen od sítě na ACin instalačním vypínačem. PV Invertor, co je na ACout byl také odpojen. (Bo stejně nefunguje bez grid, jak jsem výše psal. Takže zprzněnou sinusoidou to asi nebude).

Měření pod různými zátěžemi. Osciloskopická sonda s poměrem x10.
sin-100W.jpg
sin-600W.jpg
sin-4000W.jpg
Nemáte oprávnění prohlížet přiložené soubory.
RadarS

Příspěvek od RadarS »

Je šance, že by z toho lezlo něco lepšího?
Andy na offgrid Garage s tím provozuje nějaké Deye GTI a mu to funguje v ostrovu bez problémů, možná něco v nastavení? On tam má tuším toho PV invertor assistanta
pibi
Výkon panelů v FVE [Wp]: 16
Kapacita baterie [kWh]: 44

Příspěvek od pibi »

dako píše: pát pro 27, 2024 2:23 pm Udělal jsem měření osciloskopem, co leze z Multiplusu II a byl jsem překvapen.
Zátěž čistě odporová?
7,5kWp JV, 3,75kWp JZ, 2 x Victron MP II 5kVA, 3 x SmartSolar 150/70, Smartshunt, Cerbo, 16x280Ah + 16x305Ah + 16x305Ah LiFePO4 + 3xJK BMS.
K levné elektřině se dostaneme jen vytrvalou prací a svým kapitálem. Vladimír List, Elektrisace Československa 1934
dako

Příspěvek od dako »

pibi píše: sob pro 28, 2024 7:21 am
dako píše: pát pro 27, 2024 2:23 pm Udělal jsem měření osciloskopem, co leze z Multiplusu II a byl jsem překvapen.
Zátěž čistě odporová?
To těžko říct, těch 100W je "ambientní" spotřeba bytu, tj. nabíječka telefonu, PC, ntb atd., na 600W tam se podílela indukční deska s 1500W plotnou zaplá na 6, a 4000W byla nahřívající se el. trouba. Tipl bych si, že těch 600W na indukční desce, se nejspíš projevila indukčni zátěž, ta sin je tam mírně pokroucená. Trouba má odporové spirály, tak tam se to neprojevilo.
brumlaj

Příspěvek od brumlaj »

Změř (klešťákem) proud který teče z hnůjdajveje. Aby bylo jasno jaký zdánlivý výkon dává. Zítra bude počasí na měření v prosinci luxusní.(i přes smog)
zitra_voblacnost.png
Nemáte oprávnění prohlížet přiložené soubory.
Myši umírají v pastích, protože nechápou, že ten sýr není zdarma. (mnou upravené motto jednoho z webů)
dako

Příspěvek od dako »

je řešeno v viewtopic.php?t=3622

když, tak tam.
Odpovědět

Zpět na „Victron“