Prohne se ten nosník pod těma panelama, do tý doby než narazí na zem.
Střecha pouze s FVE panely bez krytiny
Re: Střecha pouze s FVE panely bez krytiny
Elektrárna optimalizována pro temnější období.
Panely jih: 3kWp
Panely západ: 3kWp
Panely hoře (top). 4kWp
Regulátor: MůjSystém 2024
Baterie: 8 x Lifepo4 280AH
Měnič DC/AC: Easun 12 000 000 mWp
MaR: MůjSystém 2024
Panely hoře (top). 4kWp
Však se to staticky spočítá... je to jen ilustrační obrázek
Zde mají carport, o něco užší, a vidíš dimenze nosníků... třeba přidám 1,2m od zdi sloupek a bude to rozměry to samé...
Zde mají carport, o něco užší, a vidíš dimenze nosníků... třeba přidám 1,2m od zdi sloupek a bude to rozměry to samé...
- Přílohy
-
- Carport Solární_Double XL_CZ.pdf
- (904.47 KiB) Staženo 44 x
No tak až se statik upíše svým majetkem proti tomu jak se to prohne, tak bych to bral. Podívej se na lávky přes vodu. Všechny se budou bourat, protože již už většina spadla, to je jen příměr, můj názor, viz.výše.
Panely hoře (top). 4kWp
Panely hoře (top). 4kWp
...jo bourat, ale po 50ti letech co se po nich běhalo
Koukal jsem do tabulek nosníků, měli by to s přehledem unést - stálé zatížení od panelů bude do 30kg/m2, sníh 100-120kg/m2 (vítr působí menší silou než sníh) a nic jiné tam nepůsobí...
Koukal jsem do tabulek nosníků, měli by to s přehledem unést - stálé zatížení od panelů bude do 30kg/m2, sníh 100-120kg/m2 (vítr působí menší silou než sníh) a nic jiné tam nepůsobí...
Poslední lávce bylo asi 8 let.
Tabulky unesou všecko. Jde o to že každý den se bude materiál přibližovat k zemi. Ocel můžeme vyloučit, to je úplně pryč, klasickej hliník bude lepší, ale je potřeba kvalitní dural či něco vyspělejšího, tím se doba spadnutí prodlouží. To už je lepší dřevo.
Panely hoře (top). 4kWp
Panely hoře (top). 4kWp
Zdravím ,
pěkný skládek s přístřeškem pro auta / euta .
Ocelová konstrukce je nejlepší , konstrukce z hlíny by při stejné pevnosti byla mnohonásobně dražší .
Elektronům zdar
pěkný skládek s přístřeškem pro auta / euta .
Ocelová konstrukce je nejlepší , konstrukce z hlíny by při stejné pevnosti byla mnohonásobně dražší .
Elektronům zdar
4kWp + 22kWh LiFePO4 +6kW HF měnič s nájezdem 47 MWh @ 72.000 motohodin .
-
- Výkon panelů v FVE [Wp]: 8000
- Kapacita baterie [kWh]: 23
Hlína je lehká! (dnešní dural je i vysoce pevnostní! Jen navrtat díry pro M8 znamená minimálně HSS vrták, jinak po 1. díře je obyč vrták hned tupej)
Hlína má cca stejnou roztažnost jako hlína rámů panelů!!! (Dural na SLunci v horkém létě na Znojemsku běžně 39stC, je stále chladnej i rám na panelech, neníli černej...)
Hlína nerezne a nemusíš ju natírat
Hlína ve velkoskladě (např. přímý dovozce Alms v Brně) není až tak drahá (apropo železný jekl je dnes levný??? A barva taky že? Plechovka 500kč!... A té práce a lezení, natřít tak rozlehlou konstrukci... To by mě mohlo... A stejně jekl rychle vyrezne zevnitř, zejména ve svárech... Leda zinkovat a tedy další darda + doprava...)
Práce s hlíhou je jedna radost
FOTO: moje konstrukce na rovné střeše záměrně nad fólií (kvůli případné opravě či výměně fólie). Mezery být nemusely vůbec, přístup je u zespodu a panely přišroubovány!!!, ale jsou záměrně, aby to lépe profouklo. Profily jsou pevnostní dural, spádnice tuším 120mm výška Tl 4mm a páteř 140mm a Tl 5 mm:
Hlína má cca stejnou roztažnost jako hlína rámů panelů!!! (Dural na SLunci v horkém létě na Znojemsku běžně 39stC, je stále chladnej i rám na panelech, neníli černej...)
Hlína nerezne a nemusíš ju natírat
Hlína ve velkoskladě (např. přímý dovozce Alms v Brně) není až tak drahá (apropo železný jekl je dnes levný??? A barva taky že? Plechovka 500kč!... A té práce a lezení, natřít tak rozlehlou konstrukci... To by mě mohlo... A stejně jekl rychle vyrezne zevnitř, zejména ve svárech... Leda zinkovat a tedy další darda + doprava...)
Práce s hlíhou je jedna radost
FOTO: moje konstrukce na rovné střeše záměrně nad fólií (kvůli případné opravě či výměně fólie). Mezery být nemusely vůbec, přístup je u zespodu a panely přišroubovány!!!, ale jsou záměrně, aby to lépe profouklo. Profily jsou pevnostní dural, spádnice tuším 120mm výška Tl 4mm a páteř 140mm a Tl 5 mm:
Naposledy upravil(a) eduard22 dne úte pro 31, 2024 9:29 am, celkem upraveno 2 x.
Samodomo "poloostrov" s Axpert King II - AC OUT 5kW/5kVA, PV IN 6kWp, 10x Longi 445Wp na sedlové střeše na východ a 10ks i na západ, aku 8x12V-240Ah levné olovo Varta+Banner trakční VRLA 23kWh (reálně využitelných často tak do 10kWh), Znojmo.
- pave69
- Výkon panelů v FVE [Wp]: 9900
- Kapacita baterie [kWh]: 18
Mám doma (venku) různé konstrukce ze železa, dřeva, hliníku a doporučuji jedině Al a jeho slitiny! Spoje nerez šrouby + Molykote pasta.
Protože železo rezne i když to člověk pořád natírá a nechat si to celé žárově pozinkovat je asi mimo. Dřevo mi už někde úplně uhnilo, jinde se rozpadlo na slunci.
Protože železo rezne i když to člověk pořád natírá a nechat si to celé žárově pozinkovat je asi mimo. Dřevo mi už někde úplně uhnilo, jinde se rozpadlo na slunci.
Pochybuji, že tak dlouhý duralový trámek se vyrábí
Při stavbě zastřešení terasy jsem dal přednost ocelovým jeklům. Vše v žárovém pozinku.
V rozteči 700 mm (třetina šířky plného makrolonu) mi vyšel jekl 60/100 mm, tloušťku si nepamatuju, asi 3 mm, rozpětí asi 5 m.
Vaznice podél domu už je dlouhá asi 8 m, tam jsem ji podepřel do sloupu domu a tím to zároveň zavětroval. Tak už je průřez 80/120 mm. Sloupky 80/80 mm. Základy vrtané kotvy, abych nemusel kopat patky. Máme tu jíl, tak to šlo snadno vrtačkou.
Když bude krize, můžu tam dát panely, ale na terase by byla dost tma. Stačí, když napadne sníh.
V rozteči 700 mm (třetina šířky plného makrolonu) mi vyšel jekl 60/100 mm, tloušťku si nepamatuju, asi 3 mm, rozpětí asi 5 m.
Vaznice podél domu už je dlouhá asi 8 m, tam jsem ji podepřel do sloupu domu a tím to zároveň zavětroval. Tak už je průřez 80/120 mm. Sloupky 80/80 mm. Základy vrtané kotvy, abych nemusel kopat patky. Máme tu jíl, tak to šlo snadno vrtačkou.
Když bude krize, můžu tam dát panely, ale na terase by byla dost tma. Stačí, když napadne sníh.
3x Victron MP2 48/5000, 3x MPPT 150/100, Cerbo GX (s NodeRED),
15 kWp na ploché střeše = 5 kWp východ (15°) + 5 kWp jih (37°+43°) + 5 kWp západ (15°),
baterie 3 packy, celkem 23 kWh skládané na 48 V 16s.
15 kWp na ploché střeše = 5 kWp východ (15°) + 5 kWp jih (37°+43°) + 5 kWp západ (15°),
-
- Výkon panelů v FVE [Wp]: 12400
- Kapacita baterie [kWh]: 13
Plánuju něco podobnýho. Ani dřevo bych neviděl jako problém (kovový se mi nelíbí), pokud na něj neprší shora apokud ho jste ochotni jednou za pár let ošetřit. Mám dřevěnou pergolu ze smrkových BSH, po kterých jezdí shrnovací střecha v kolejnicích a za cca 6 let se to nijak nepokroutilo a ani jinak nehlo. Měl jsem z toho strach, ale střecha jezdí pořád bez problémů. Proto si myslim, že panely položený na dřevěný konstrukci z BSH budou taky v pořádku. Pro přístřešek pro auta použiju ale tentokrát modřínový dřevo. Jenom jsem řešil sklon v jiným vlákně a vyhrál to malej sklon a bezrámový panely DAH...
Ještě k tomu průhybu nosníků - počítal jsem si průhyb sám podle strojařskýho webu při návrhu pergoly a tý střechy, protože tam mám dřevěný ráhna s 5m rozpětím a kupodivu to sedí docela přesně a zatím i v čase.
Ještě k tomu průhybu nosníků - počítal jsem si průhyb sám podle strojařskýho webu při návrhu pergoly a tý střechy, protože tam mám dřevěný ráhna s 5m rozpětím a kupodivu to sedí docela přesně a zatím i v čase.
Hybrid 12,44 kWp, 26x400 Wp + 4x510Wp Trina Solar, GW10K-ET, 12,8 kWh BYD, 2 x Wallbox Alfen Eve, EVCC.io pro řízení nabíjení auta, Citroen E-C4, skoro celej dům na backupu pro ostrovní provoz
Materiál na konstrukce, nejvýhodnější bude hliník. Cena je od kila, jak pro železo, tak pro veškerý hutní materiál. Nejlevnější je dřevo, cena je od metru podle toho co je to za strom. Se dřevem se pracuje nejlíp.
Největší rána do rozpočtu jsou nátěry či impregnace. Před loní jsem natíral epoxydovou barvou 4 in 1 plechový dveře a už to rezne, a to sem to obrousil, odrezovačem odrezil a nanesl 3x.
Letitě se osvědčil Herbalife a červená synt. základovka, ještě s olovem.
Železo je pro delší metráž hrozný protože vibruje, je houževnatý, a tím jak je těžký ... Jinak beru AL profily L po 6 metrech, což mi vždy stačilo a hlavně i kdyby né, tak to L se dá krásně napojit, což u jeklů, kulatin, I profilů, nepůjde. A ještě k ceně, když srovnám tajhle ty AL profily s profily pro sádrokartonáře, ty jsou železné a mírně pozinkované, tak zase AL vítězí jak cenou tak pohodovou prací narozdíl od ostrých hran těch "stojen" a pod.
Největší rána do rozpočtu jsou nátěry či impregnace. Před loní jsem natíral epoxydovou barvou 4 in 1 plechový dveře a už to rezne, a to sem to obrousil, odrezovačem odrezil a nanesl 3x.
Letitě se osvědčil Herbalife a červená synt. základovka, ještě s olovem.
Železo je pro delší metráž hrozný protože vibruje, je houževnatý, a tím jak je těžký ... Jinak beru AL profily L po 6 metrech, což mi vždy stačilo a hlavně i kdyby né, tak to L se dá krásně napojit, což u jeklů, kulatin, I profilů, nepůjde. A ještě k ceně, když srovnám tajhle ty AL profily s profily pro sádrokartonáře, ty jsou železné a mírně pozinkované, tak zase AL vítězí jak cenou tak pohodovou prací narozdíl od ostrých hran těch "stojen" a pod.
Panely hoře (top). 4kWp
Panely hoře (top). 4kWp
Momo: To je pěkně udělané
Řekl bych, že tak vysoké AL profily se nedělají
Řekl bych, že tak vysoké AL profily se nedělají
-
- Výkon panelů v FVE [Wp]: 8000
- Kapacita baterie [kWh]: 23
Al jekl se prodává až 200x20mm Tl 2mm a nebo 150x150 mm Tl až 5mm!
https://www.alms-brno.cz/produkt/hlinik ... %e2%96%a1/
Samodomo "poloostrov" s Axpert King II - AC OUT 5kW/5kVA, PV IN 6kWp, 10x Longi 445Wp na sedlové střeše na východ a 10ks i na západ, aku 8x12V-240Ah levné olovo Varta+Banner trakční VRLA 23kWh (reálně využitelných často tak do 10kWh), Znojmo.
I zdánlivě pěkný jekl 200x100x10mm (myslím při použití jako ty hlavní trámy) by se v té délce pouze s panely (a jejich podkonstrukcí) prohl o 15mm, a výpočtově se "sněhem" o 100 mm
Ještě pro inspiraci další možnost... přístřešek sklon 5° na západ/východ... dá to jen nepatrně méně výkonu nežli celá plocha orientovaná na jih.
Ještě pro inspiraci další možnost... přístřešek sklon 5° na západ/východ... dá to jen nepatrně méně výkonu nežli celá plocha orientovaná na jih.
Z mých zkušeností 100 % na JIH, sklon aspoň 35 stupňů. Rozhoduje zima, v létě tě výkon moc nezajímá.
A pokud bude sklnon aspoň 40 stupňů, tak z toho bude v zimě snadno sjíždět sníh.
To má ta sedlová střecha (cca 4kWp), u přístřešku se to jinak udělat nedá. Ale i tak je tam rozdíl mezi 35°a 5° při instalovaných 8kWp - 8,58kwh vs. 7,6kWh.
V zimě to skoro nic nevyrobí tak jako tak..cca 250-300kWh....a to já potřebuji měsíčně asi 1MWh, v létě asi 350kWh.
V zimě to skoro nic nevyrobí tak jako tak..cca 250-300kWh....a to já potřebuji měsíčně asi 1MWh, v létě asi 350kWh.
To musela napsat Mladá Fronta Dnes, nebo včera, nebo před tejdnem, či Ukajinskyj spot.
Máš ty tunely krátký, myslíš že se tam vejde kamion s přívěsem?
Panely hoře (top). 4kWp
Panely hoře (top). 4kWp
Koukám kolik je tam norem na různé slitiny, ale v nabídce mají všude jen "6060". U nás taky.
Panely hoře (top). 4kWp
Panely hoře (top). 4kWp
To je sice pravda, ale rozdíly v orientaci jsou v zimě zásadní.
Mám 5 kWp všemi směry. Výsledky za prosinec 2024:
- východ 73 kWh
- jih 163 kWh
- západ 80 kWh
Vidíš ten rozdíl? Sklony u mého podpisu.
Vykalkuloval jsem to. A říká to i praxe.
Pro kamion s návěsem to není určené.
Orientace je zásadní ale až při větších sklonech - tohle (3-5-8°) je furt ležaté...proto je i malý rozdíl ve výrobě. Jen pro upřesnění těch 35° i 5°jsem počítal oboje na jih, a roční výtěžnost. Já víc než 5kW při 35°na jih na střechu nedám.
Hodil jsme tvé údaje do kalkulačky, a vychází to na prosinec +- 5kW jak píšeš.
Pro kamion s návěsem to není určené.
Orientace je zásadní ale až při větších sklonech - tohle (3-5-8°) je furt ležaté...proto je i malý rozdíl ve výrobě. Jen pro upřesnění těch 35° i 5°jsem počítal oboje na jih, a roční výtěžnost. Já víc než 5kW při 35°na jih na střechu nedám.
Hodil jsme tvé údaje do kalkulačky, a vychází to na prosinec +- 5kW jak píšeš.
Při natočení o pár st. nebo nic (1-5), ty panely dají pod 3W/m2, při nasměrovvání na jih (80st.) dají cca 100x víc. (Teď v prosinci)
Panely hoře (top). 4kWp
Panely hoře (top). 4kWp
A to máš z tý tvý včerejší Starý Fronty? (By mě zajímalo jak k této zvláštnosti k tomu došel)
Výpočtová produkce při instalovaných 5kWp v různé orientaci a sklonu - za prosinec / celková roční produkce:
Jih, sklon 35° - 165 kWh / 5177 kWh
Jih, sklon 8° - 102 kWh / 4712 kWh
Jih, sklon 5° - 94 kWh / 4613 kWh
Jih, sklon 3°- 88 kWh / 4541 kWh
Západ, sklon 35°- 81,76 kWh / 4122 kWh
Západ, sklon 8° - 78,56 kWh / 4397 kWh
Západ, sklon 5° - 78,46 kWh / 4412 kWh
Západ, sklon 3°- 78,42 kWh / 4420 kWh
Kde je to "100x víc" ?
Výpočtová produkce při instalovaných 5kWp v různé orientaci a sklonu - za prosinec / celková roční produkce:
Jih, sklon 35° - 165 kWh / 5177 kWh
Jih, sklon 8° - 102 kWh / 4712 kWh
Jih, sklon 5° - 94 kWh / 4613 kWh
Jih, sklon 3°- 88 kWh / 4541 kWh
Západ, sklon 35°- 81,76 kWh / 4122 kWh
Západ, sklon 8° - 78,56 kWh / 4397 kWh
Západ, sklon 5° - 78,46 kWh / 4412 kWh
Západ, sklon 3°- 78,42 kWh / 4420 kWh
Kde je to "100x víc" ?
Jakou výpočtovou produkci? Měl bys tu výpočtovou produkci přehodnotit.
Já sem nikdy nic teoreticky nepočítal, nepočítám, a počítat nebudu, protože mám výsledky z praktického měření.
Panely hoře (top). 4kWp
Panely hoře (top). 4kWp
Produkce = výroba.
To mi je jasné, že ti to nikdy nepočítal (tos měl hlavně před instalací), protože bys sis po praktickém měření musel urvat hlavu Nebo máš FVE ve sklepě. A svítí ti tam na to leda žárovka.
Asi holt špatná instalace, kolega "Momo" to má naopak zase pěkně, protože mu to sedí s tím co je slunce schopno při této poloze dáti...
To mi je jasné, že ti to nikdy nepočítal (tos měl hlavně před instalací), protože bys sis po praktickém měření musel urvat hlavu Nebo máš FVE ve sklepě. A svítí ti tam na to leda žárovka.
Asi holt špatná instalace, kolega "Momo" to má naopak zase pěkně, protože mu to sedí s tím co je slunce schopno při této poloze dáti...