Jak využit přebytky z FV ohřevu vody?

Abrams

Re: Jak využit přebytky z FV ohřevu vody?

Příspěvek od Abrams »

Zdravím ,

tu to je fórum kutilů , nadšenců samouků , nikoli sdružení štemplovanejch odborníků . Naše zkušenosti a znalosti pochází z našeho snažení se , což nevyhnutelně doprovází i slepé uličky .

HVDC - zde obecné označení DC napětí ohrožující zdraví či život . Neprobírá se tu trans-kontinentální elektroenergetika , ale domácí FVE systémy .

Upsat se dotaci a pak se drbat že to není úplně to co bylo očekáváno , nebo to nedej bože upravovat ... :roll: .

Lancare , jsi první kdo toto takhle řeší - zkus to a uvidíš .

Elektronům zdar :cloud:
4kWp + 22kWh LiFePO4 +6kW HF měnič s nájezdem 47 MWh @ 72.000 motohodin .
lancar

Příspěvek od lancar »

Samozřejmě, že to tak je. Jenomže jsem to začal řešit už dva roky před dotacemi důchodcům. Měl jsem v hlavě projekt, jak to DIY udělám. Najednou přišly dotaci (dotace jen křiví trh) 90 000,- a už mám teplou vodu zdarma.
Od počátku mi bylo jasno, že chci Hybridní měnič s čistou sinusovkou a přebytky pohánět i ostatní věci, ne jenom ohmickou zátěž. Zpočátku firmy nic o podmínkách dotace nevěděly a tvrdily nesmysl, že pravá sinusovka neodpovídá podmínkám. Podmínky byly naprosto jednoduché. Musí to být důchodce a 45l vody v bojleru na 1KWp panelů.
Jen asi dvě z oslovených firem uměly použít Kombinovaný měnič, ale s doplatkem 30 000,-, navíc s olověnými baterkami a asi s ručním přepínáním.
Nezbývalo, než zvolit pouhý ohřev, alespoň jsem zvolil Kerberos "C" (32 000,-) s vývodem přebytků na dobíjení záložní baterky. Už to byl úspěch, protože, ostatní by použili GETI za 8 000 Kč.
Výrobce měl Kerberos vyzkoušen jen s PWM regulátorem, s trakční olověnou baterkou to fungovalo. Bez ztrát získali jen 120W.
Protože jsme přemýšliví, věděl jsem, že výkon zvýší jedině MPPT solární regulátor (když už tak jako součást Hybridního měniče, aby se to samo přeplo na síť, po vybití baterky). Důležité je pro mne pouze pohon 80W dmýchadla ČOV, bo mi posledně zdechly za 5 dnů baktérie a musel jsem to vyvézt a znovu zaběhat. Ještě si můžu pořídit měchy a co 40 min dmýchat po dobu 20 min. Maso v mrazáku sežeru zase já :lol:
Abrams

Příspěvek od Abrams »

Zdravím ,

k Vašemu dotazu - mělo by to jít .
1. zásadní podmínka je omezení nabíjeního proudu akumulátoru z MPPT reglu měniče pod 400W (@12V max 26A , @24V 14A ) .
2. přípoje akumulátoru musí být chráněny proti dotyku jelikož nejsou galvanicky odděleny od 262VDC z FV panelů .

Elektronům zdar :cloud:
4kWp + 22kWh LiFePO4 +6kW HF měnič s nájezdem 47 MWh @ 72.000 motohodin .
brumla

Příspěvek od brumla »

Přidělat k bojleru termostat který:
1. po dosažení požadované teploty TUV vypne bojler od SK (až do večera). A
2. protože není odběr lze paralelně k panelům připnout regulátor. Ten spotřebuje přebytky do večera.
3. jakmile je večer a regulátor už spí, je pokleslá teplota v bojleru, vypne regulátor od panelů. GO TO 1.
lancar

Příspěvek od lancar »

BRUMLA:
"Přidělat k bojleru termostat který:
1. po dosažení požadované teploty TUV vypne bojler od SK (až do večera). A
2. protože není odběr lze paralelně k panelům připnout regulátor. Ten spotřebuje přebytky do večera.
3. jakmile je večer a regulátor už spí, je pokleslá teplota v bojleru, vypne regulátor od panelů. GO TO 1."

Předpokládám, že řešíš napájení Kombinovaného měniče se stejných panelů, které teď napájejí jen Kerberos.
0. V bojleru je termostat, je součástí Kerberu.
1. Ten po dosažení nastavené teploty zastaví Kereros a zapne nabíjecí vývod z Kerberose. Nevím co je SK (sportovní klub?).
2. Tobě se to řekne připnout regulátor. Nenašel jsem DC přepínač na 262V, aby nestal víc, než celé zařízení. Mám 74 roků, průměrný věk dožití je v
Ostravě 75 let, myslíš, že se mi to zaplatí?
3. Co když poklesne teplota v bojleru za plného slunce? (napustím si vanu). Kerberos se na pokyn termostatu automaticky zapne, zároveň je plně
napájen Hybridní solární měnič, při napětí 262V DC!. Proto tam musí být otočné ruční :cry: odpojovače dva (přepínač jsem nenašel).
brumlaj

Příspěvek od brumlaj »

SK Solar Kerberos
v bodě 3 chybí "a zapojí bojler k SK" až potom GOTO1
Použij stykače, ale! Nesmíš připínat/odpínat při průtoku DC proudu.
Když odebereš TUV do rána máš smolíka. (máš to tam jasně napsáno) To je bordel, co? Ale je to řešení využití přebytků. Nikdo není dokonalý.
Myši umírají v pastích, protože nechápou, že ten sýr není zdarma. (mnou upravené motto jednoho z webů)
lancar

Příspěvek od lancar »

Smolíčka nemám, bo se Kerberos sám přepne na EON.
SK = slinutý karbid?
Stykáč je přepínač na DC?
Mex

Příspěvek od Mex »

lancar píše: sob led 25, 2025 11:58 pm Smolíčka nemám, bo se Kerberos sám přepne na EON.
SK = slinutý karbid?
Stykáč je přepínač na DC?
Jaký slinutý karbid?
SK snad odjakživa znamená Sportovní Klub.
Tak jako je třeba SK Slavia Praha, tak je taky SK Solar Kerberos.
Hrají myslím nějakou sluneční ligu.
lancar

Příspěvek od lancar »

Zde jsou pro mne neznámé a moc odborné pojmy. Vyřešil jsem to svým zednickým způsobem.
Hybridní měnič: https://www.tipa.eu/cz/hybridni-menic-n ... 7gQAvD_BwE
ten napojit na jeden okruh 230V v domě za stávající 10A jistič.
Čínská baterka 180 Ah LiFePo4.
Panely na střechu.
S Kerberosem a dotací to nebude mít nic společného.

Panely 2x 400 W 3 000,00 Kč
Nový Měnič VOLT 15-105VDC 1000W 6 549,00 Kč
Baterie Bazoš 12,8V 167A 6 000,00 Kč
Kabeláž 1 000,00 Kč
jistič 250,00 Kč
Pojistkový odpojovač 150,00 Kč
odpojovač baterky 200,00 Kč
17 149,00 Kč
Kodl69

Příspěvek od Kodl69 »

to trvalo. Tj řešení, který používám taky. Akorát těch panelů mám 5 a baterek 10kWh, tj na 24V je to nějakejch 450Ah..., a napájí to celej menší dům, včetně klimatizace a vaření.
Polostrovní FVE 8 kWp na severu jižní moravy. multiplus II 5000, osvětlení na DC, MPPT od Victronu. Dyibms na lifepo4 baterkách.
lancar

Příspěvek od lancar »

V zimě to dělat nebudu. Navíc řeším přídavnou elektřinu v bydlíku, s použitím akumulátoru LiFePo4 z FV.
Nautilus

Příspěvek od Nautilus »

Hybridní měnič... Distributor do toho asi bude chtít tak mluvit.
lancar

Příspěvek od lancar »

Do čeho nebude mluvit?
eduard22
Výkon panelů v FVE [Wp]: 8000
Kapacita baterie [kWh]: 23

Příspěvek od eduard22 »

lancar píše: stř led 29, 2025 10:12 am Do čeho nebude mluvit?
Do povolení připojení k síti! :lol:
Samodomo "poloostrov" s Axpert King II - AC OUT 5kW/5kVA, PV IN 6kWp, 10x Longi 445Wp na sedlové střeše na východ a 10ks i na západ, aku 8x12V-240Ah levné olovo Varta+Banner trakční VRLA 23kWh (reálně využitelných často tak do 10kWh), Znojmo.
Odpovědět

Zpět na „Ostatní“