Nestandardní chování bateriového uložiště.

Odpovědět
jiride

Nestandardní chování bateriového uložiště.

Příspěvek od jiride »

Dobrý den,
dokáže se mě někdo vyjádřit k tomu, proč se mě děje to na přiložených grafech?
Aplikace ukazuje, že se mě nabily baterie během krátké chvíle z 30 na 100 procent, což není reálné. Instalační firma říká, že se baterie /13.5kWh/ formátuje, ale tomu nevěřím.
Díky
Nemáte oprávnění prohlížet přiložené soubory.
dumi
Site Admin
Výkon panelů v FVE [Wp]: 9850
Kapacita baterie [kWh]: 32

Re: Nestandardní chování bateriového uložiště.

Příspěvek od dumi »

co je to za baterii? Jestli je to pylontech ty to delaji rady a casto ==> jsou v haji...

v lepsim pripade jsou jen brutalne rozbalancovany, ale moc tomu nedavam...
9.6kWp, 32kWh, 2400W + 3000W
BTC adresa pro podporu chodu fora: bc1qf5ueu7f9nunncnuz4vwlj3cnjk4m8asxejlhku
Youda

Příspěvek od Youda »

pokud jsou baterky relativně nové, může to být například tímto:
- rozbalancované články
- špatná verze FW
- vadný obvod měření nabíjecího proudu

Ale taky to může být třeba i tím, že SOC na grafu nepochází z BMS, ale jedná se o odhad prováděný invertorem pouze na základě stavu napětí baterie.

Možných důvodů je prostě tuna, ale rozhodně to není normální chování v systému, kde je rozumná BMS aktivně komunikující s invertorem.
Kodl69

Příspěvek od Kodl69 »

tohle taky může být jenom chyba výpočtu SOC po delší době, kdy baterky nebyly nabitý. Ale je to extrém. U mě je to po zimě cca 20%.
Mám tady uloženej graf, kdy naopak baterka za pár hodin prakticky bez odběru měla SOC od 60% na 20% a pak vypnutí na podpětí článku.
Celý kouzlo je v tom, že jak se počítají nepřesně změřený Ah tam a zpátky, tak se chyba nasčítá, a až dojde ke stavu, kdy se baterka "resetuje" na 100% SOC podle napětí článků, tak se stane tohle. Chtělo by to ještě grafy napětí a proudu, potom můžu potvrdit, že je to tohle. Další možnost je to, že fakt ta baterka nemá jmenovitou kapacitu. Ale to se dá otestovat poměrně snadno, zapnout nějaký známý odběr a nechat ji vybít až do vypnutí na SOC nebo na podpětí článku...
Polostrovní FVE 8 kWp na severu jižní moravy. multiplus II 5000, osvětlení na DC, MPPT od Victronu. Dyibms na lifepo4 baterkách.
pave69
Výkon panelů v FVE [Wp]: 9900
Kapacita baterie [kWh]: 18

Příspěvek od pave69 »

To bude rozbalancované. 23.12. byl první jasný den po dlouhé inverzi, kdy se to beztak plácalo přes měsíc někde kolem 10%. Takže počkat na pár prvních nabití, do měsíce se to spraví. Nejspíš ;) .
dako
Výkon panelů v FVE [Wp]: 2400
Kapacita baterie [kWh]: 15

Příspěvek od dako »

jj, SoC je hodně nevypočitatelná hodnota, hlavně u Lifepo4, kde je v rozmezi SoC řekněme někde mezi 20 - 90% téměř plochá křivka. K rapidnějšímu nárustu dochází u SoC >95%, proto je výpočet SoC z napětí nepoužitelný a chová se to tak, jak se to chová. Stačí aby některý článek "vystřelil" na napětí blížící se 3,6V a rázem jste na SoC 100% ;).
Chce to sledovat graf napěťového rozložení článků baterie a to porovnat. Jinak to budou jen dohady, co se mohlo stát.
Diablo1st
Výkon panelů v FVE [Wp]: 10200
Kapacita baterie [kWh]: 28

Příspěvek od Diablo1st »

Ono by dosť pomohlo, keby pan Jiří aspoň napísal o aké batérie sa jedná a príp. čo za systém má. Takto sú to len odhady a dohady.
Victron ESS AC Coupling:
2,75kWp on-grid + 3,3kWp + 4,15kWp RS450/100 + MP2 5kVA + 2x 17x280Ah Lifepo4 + JK BMS
pave69
Výkon panelů v FVE [Wp]: 9900
Kapacita baterie [kWh]: 18

Příspěvek od pave69 »

Podle mne se není potřeba v tom víc hrabat. 9 vysazených stromů je řádově 150 kWh (od zprovoznění), takže je vidět, že to má nově instalované na přelomu 11/12 2024. HV baterku Pylontech mu evidentně složili z nestejně nabitých modulů, takže je prostě potřeba počkat, až se to vybalancuje, když se instalátoři s takovou "zbytečnou" prací nenamáhali. :D
jiride

Příspěvek od jiride »

Dobrý den,
děkuji všem za vaše názory. Jsem zde poprvé a příjemně mě to překvapilo.
FVE mám již 3 roky, ale nové bateriové uložiště s novým BMS bylo instalováno 6/2024. Těžko se dostává k přesnějším údajům z čeho je to poskládané u spol. NELUMBO. Přesto. Střídač od Solidsun, baterie Wattsonic 2.7Ah, živitnost 10000cyklů.
Přikláním se k názoru, že se to stane chybným vyhodnocením systému po delší době bez cyklace nabíjení /špatné počasí/. Přesto přidávám ještě pár grafů ze dne 23.12.2024 pro upřesnění, kdyby se chtěl ještě někdo vyjádřit.
Děkuji a zdravím.
Nemáte oprávnění prohlížet přiložené soubory.
Odpovědět

Zpět na „Elektroporadna“