Victron komunita
POMOC!!!
Zprovoznil jsem systém s JK bms a multiplusem, nastavení přepínání na síť přes asistenta jako start generátoru a při nízkém soc to na síť nepřepne. Netuším proč. Když si otevřu konzoli "vzdáleného ovládání" tak v záložce stav nabití přeskakuje 12%, což je správný údaj z BMS a 85%, to je hodnota, kterou jsem nastavil do multiplusu v položce "Battery monitor enable" Co to jako má být? co s tím? Když battery monitor v multiplusu zakážu, tak v soc jsou jenom "--" a stejně se nepřepne do bypasu.
Polostrovní FVE 8 kWp na severu jižní moravy. multiplus II 5000, osvětlení na DC, MPPT od Victronu. Dyibms na lifepo4 baterkách.
-
- Výkon panelů v FVE [Wp]: 10200
- Kapacita baterie [kWh]: 28
Re: Victron komunita
Evidentne je problém s meraním SoC. To je stará JK či už nová JK Inverter bms? Nemáš tam problém s komunikáciou? Ak je v konzole nastavené automatické vybratie merania batérie tak si stále vyberá to čo má k dispozícii. Skús to manuálne prehodiť, aby bola priamo bms ako "merač batérie".
Victron ESS AC Coupling:
2,75kWp on-grid + 3,3kWp + 4,15kWp RS450/100 + MP2 5kVA + 2x 17x280Ah Lifepo4 + JK BMS
2,75kWp on-grid + 3,3kWp + 4,15kWp RS450/100 + MP2 5kVA + 2x 17x280Ah Lifepo4 + JK BMS
ne, tohle to není. nová JKbms s aktivním balancováním. BMS ukazuje 12%, stabilně a dobře, jenom v tom multiplusu se děje tohle.
Už jsem nastavil i tu BMS ne automaticky, ale tuhle, ale to nemá to vliv. Došlo kvůli tomu k podvybití baterie, protože se to nepřeplo na síť.
Při překročení nastavené zátěže se to přepíná správně, ale tohle je mi záhada.
Už jsem nastavil i tu BMS ne automaticky, ale tuhle, ale to nemá to vliv. Došlo kvůli tomu k podvybití baterie, protože se to nepřeplo na síť.
Při překročení nastavené zátěže se to přepíná správně, ale tohle je mi záhada.
Polostrovní FVE 8 kWp na severu jižní moravy. multiplus II 5000, osvětlení na DC, MPPT od Victronu. Dyibms na lifepo4 baterkách.
-
Popravde, už sa mi stalo, že Ignore AC nefungoval korektne cez asistenta, hlavne keď boli nastavené dve a viac podmienok spínania.
Skús vymazať toho asistenta a nastaviť znova.
Ale skôr ti odporúčam prejsť na NodeRed a pripájať/odpájať DS priamo cez stavy na MP2.
Ale skôr ti odporúčam prejsť na NodeRed a pripájať/odpájať DS priamo cez stavy na MP2.
Victron ESS AC Coupling:
Mám tu samou JK BMS s aktivním balancováním a tam je to s výpočtem SoC prostě problém. Provozuju to teprve od listopadu minulého roku, takže jsem se jestě nedostal na "napěťový strop", předpokládám, že takto by mohlo dojít k určitě kalibraci výpočtu SoC. Takže teď se prostě nějakým SoCem nezabývám a klíčový parametr je pro mě napětí na jednotlivých článcích. Již jsem to někde tady ve vláknech popisoval.
K těm assistentům, vypral jsem to z victronu ven, tedy resp. nechal jsem jen ESS. Mám PV invertor na ACout, v ESS jsem musel deaktivovat "PV support" dělalo to bordel (mohu popsat). Veškeré řízení jsem vytvořil v Nodered, kromě běžného monitoringu a předávaní dat (Mqtt, Zabbix, Modbus, alarmy do Telegramu apod.) také podmíněné řízení proudů nabíjení a hlavně okamžité reakce nechtěné stavy (tedy především přetoky).
Fakt je, že tohle asi pro většinu není, a vyžaduje to hromady času a hlavně prodírání se různými cesty, protože ten Victron a jeho "asistenti" se prostě kolikrát chovají nevypočitatelně. Není to pouze vina Victronu, je to i chování se některých spotřebičů v domácnosti (především indukční deska a její různé režimy), trvá to, než člověk odpozoruje (okamžité hodnoty, historie dat, grafy) co se kde děje a co na co má vliv.
V každem případě řízení jsem předělal tak, že se prakticky vůbec nějakým SoC neřídím a vše je podřízeno hodnotám napětí. Ono při tom věčným čuměním do grafů, člověk časem příjde na to jak se ta baterie a ty jednotlivé články chovají při růných hodnotách proudů ať už nabíjení nebo vybíjení, tedy co to má nebo nemá udělat.
Ještě k tomu SoC a JK-BMS. V té bluetooth appce se dá nastavit hodnoty napětí SOC-0% a SOC-100%, zkoušel jsem to měnit, a ono se to tak nějak pořád vrací na ty původní hodnoty, zatím jsem to nějak neřesil, ale tohle může být klíč. Já teda dál čekám na ty "horní" hodnoty a s přibývajícím sluncem se to blíží, i s jistými obavami, s čím mě zas Victron "překvapí" a co všechno budu muset zase v RedNode předělat, aby to fungovalo/řídilo podle mých představ.
K těm assistentům, vypral jsem to z victronu ven, tedy resp. nechal jsem jen ESS. Mám PV invertor na ACout, v ESS jsem musel deaktivovat "PV support" dělalo to bordel (mohu popsat). Veškeré řízení jsem vytvořil v Nodered, kromě běžného monitoringu a předávaní dat (Mqtt, Zabbix, Modbus, alarmy do Telegramu apod.) také podmíněné řízení proudů nabíjení a hlavně okamžité reakce nechtěné stavy (tedy především přetoky).
Fakt je, že tohle asi pro většinu není, a vyžaduje to hromady času a hlavně prodírání se různými cesty, protože ten Victron a jeho "asistenti" se prostě kolikrát chovají nevypočitatelně. Není to pouze vina Victronu, je to i chování se některých spotřebičů v domácnosti (především indukční deska a její různé režimy), trvá to, než člověk odpozoruje (okamžité hodnoty, historie dat, grafy) co se kde děje a co na co má vliv.
V každem případě řízení jsem předělal tak, že se prakticky vůbec nějakým SoC neřídím a vše je podřízeno hodnotám napětí. Ono při tom věčným čuměním do grafů, člověk časem příjde na to jak se ta baterie a ty jednotlivé články chovají při růných hodnotách proudů ať už nabíjení nebo vybíjení, tedy co to má nebo nemá udělat.
Ještě k tomu SoC a JK-BMS. V té bluetooth appce se dá nastavit hodnoty napětí SOC-0% a SOC-100%, zkoušel jsem to měnit, a ono se to tak nějak pořád vrací na ty původní hodnoty, zatím jsem to nějak neřesil, ale tohle může být klíč. Já teda dál čekám na ty "horní" hodnoty a s přibývajícím sluncem se to blíží, i s jistými obavami, s čím mě zas Victron "překvapí" a co všechno budu muset zase v RedNode předělat, aby to fungovalo/řídilo podle mých představ.
Jak se dá nastavit jakýkoliv asistent ve VE.Config, pokud je zvolen režim VS Ignore AC ....? Z toho co mi ukazuje SW je to buď / anebo...Diablo1st píše: ↑sob úno 08, 2025 10:49 am Popravde, už sa mi stalo, že Ignore AC nefungoval korektne cez asistenta, hlavne keď boli nastavené dve a viac podmienok spínania.
-
Nijak. Buď použiť VS alebo Asistent. Možností ako nastaviť režim "Ignore AC" je viacero. VS Ignore AC je asi najjednoduchší, ale nič viac tam už nenastavíš, preto ho málokto používa.
Mne sa najlepšie osvedčilo NodeRed.
Mne sa najlepšie osvedčilo NodeRed.

Victron ESS AC Coupling:
Dá se, a pokud je těch podmínek více, musí se ti asistenti dát do správného pořadí a hlavně logikou těch podmínek. Jinak to vždy vyhraje ta poslední.
Já to zkoušel, některé jednoduché podmínky to zvládá, ale jak jsem psal, nepoužívám to. Navíc je to operativně nepohodlné, furd vytahovat USB-MK4, notebook, musíš být u victronu, veškerá aktualizace nastavení znamená shození elektrické sítě, některá nastavení s BMS mi hlásila chybu #15 (error VEbus) ehh, spíš problémy než výhody. Ve VS asistentech vidím potenciál v hlídaní provozních limitních hodnot, když se něco posmolí v NodeRed. Samozřejmě, má to nevýhody, na AUX relé ve Victronu se dá dostat jedině přes assistenta (mám GX verzi, nemám Cerbo ani CCGX) z NodeRed mám smůlu, no ale co už. Řešit se to dá jinak.
Juknu do VRM, když vidím, že to nedělá co já chci, připojím se přes VPN k NodeRed odkudkoliv (z roboty, návštěvy, z auta), udělám změnu. Doma nebo v robotě pohodlně zanalyzuju grafy, mírně poupravím hodnoty (offsety), mrknu na ČHMÚ ať mám alespoň představu, jaký režim zvolím na další den.
Já to zkoušel, některé jednoduché podmínky to zvládá, ale jak jsem psal, nepoužívám to. Navíc je to operativně nepohodlné, furd vytahovat USB-MK4, notebook, musíš být u victronu, veškerá aktualizace nastavení znamená shození elektrické sítě, některá nastavení s BMS mi hlásila chybu #15 (error VEbus) ehh, spíš problémy než výhody. Ve VS asistentech vidím potenciál v hlídaní provozních limitních hodnot, když se něco posmolí v NodeRed. Samozřejmě, má to nevýhody, na AUX relé ve Victronu se dá dostat jedině přes assistenta (mám GX verzi, nemám Cerbo ani CCGX) z NodeRed mám smůlu, no ale co už. Řešit se to dá jinak.
Juknu do VRM, když vidím, že to nedělá co já chci, připojím se přes VPN k NodeRed odkudkoliv (z roboty, návštěvy, z auta), udělám změnu. Doma nebo v robotě pohodlně zanalyzuju grafy, mírně poupravím hodnoty (offsety), mrknu na ČHMÚ ať mám alespoň představu, jaký režim zvolím na další den.
-
Presne kvôli komplikovanému nastaveniu radšej používam priamo NodeRed. Pre spínanie ACout2 cez Aux1 vstup, Ignore AC sa dá riešiť priamo, ale mám jednu inštaláciu, kde sme to riešili cez vstup Aux2.dako píše: ↑sob úno 08, 2025 12:58 pm Dá se, a pokud je těch podmínek více, musí se ti asistenti dát do správného pořadí a hlavně logikou těch podmínek. Jinak to vždy vyhraje ta poslední.
Takže stačí nastaviť asistenta, aby robil danú vec na základe stavu vstupu Aux a viac človek do nastavenia nemusí chodiť. Všetko ostatné ide cez NodeRed, kde sa nemusíš zložito pripájať a riešiť reštart meničov.
Victron ESS AC Coupling:
tady asi nejde o nespolehlivost asistentů, ale o to, že multiplus nějak nesprávně vyhodnocuje to, co mu posílá JK bms, nebo JK bms posílá stav že skončil bulk (tomu odpovídá SOC 85% v nastavení multiplusu) a chvilkama to ukazuje správně 12%. Ale to je v multiplusu. Na dashboardu i v cerbu je stav baterky pořád správně, 12%. To je ta chyba. Ne chování asistentů. Má někdo tuhle BMS ve spojení s Victronem? To zas čínští ynženýři něco předvedli.
-
- Výkon panelů v FVE [Wp]: 16
- Kapacita baterie [kWh]: 44
Máš kromě SoC spouštění generátoru i nízkým napětím?
Nemáte oprávnění prohlížet přiložené soubory.
7,5kWp JV, 3,75kWp JZ, 2 x Victron MP II 5kVA, 3 x SmartSolar 150/70, Smartshunt, Cerbo, 16x280Ah + 16x305Ah + 16x305Ah LiFePO4 + 3xJK BMS.
K levné elektřině se dostaneme jen vytrvalou prací a svým kapitálem. Vladimír List, Elektrisace Československa 1934
K levné elektřině se dostaneme jen vytrvalou prací a svým kapitálem. Vladimír List, Elektrisace Československa 1934
Ano máme, zkuste si pozorněji přečíst, co jsem k tomu psal výše. Zkusím tedy tomu dát ještě šanci, ale fakt už poslední.
- BMS posílá informace Victronu a ten to nějak blbě vyhodnocuje, takhle by to mělo v základu vypadat ve VRM.
Nevím jak správná je hodnota SoC dle napětí. To teď neřeším.
Znovu tedy píšu, vysmolit se na asistenty počítající SoC a vše podřídit napětí. Cca týden zpět jsem měl SoC okolo 70%, při přepnutí do režimu ESS mi ve vrm svítilo "ESS #1", podle příručky to je "SoC is Low". Režim ESS se snažím používat minimálně.
Dokonce i orig. příručka k Victronu to připouští. Kde je teda chyba? Nebo je to vlastnost?
Pokud fakt lpíte na tom SoC, proveďte řízené cyklické nabití/vybití, třeba se BMS chytne, to už jsem psal.
Že to může být ovlivněno nastavenou hodnotou napětí (SOC-0% a SOC-100%) v aplikaci JK-BMS, jsem psal také.
Už mě nic kloudnějšího nenapadá.
Nemáte oprávnění prohlížet přiložené soubory.
Ještě postnu jak je victron nastaven
Kód: Vybrat vše
TAB: General
System frequency 50Hz
Shore current 25.0 A
Overruled by remote checked
Dynamic current limiter unchecked
External current sensor connected (see manual) unchecked
State of charge when Bulk finished 95.0 %
Battery capacity 280 Ah
Charge efficiency 0.95
TAB: Grid
Country / grid code standard Europe: EN50549-1:2019
AC input 1 Above selected gridcode plus LOM B (compliant)
TAB: European grid code settings
Use Aux1 as disable FeedIn signal checked
Maximum AC current for charge or feed in 100.0 %
Maximum generated apparant power 100.0 %
connect waiting time 60 s
connect power ramp 0.0 seconds
low frequency connect value 49.500 Hz
high frequency connect value 50.100 Hz
low voltage connect value 85.00 % Un
high voltage connect value 110.00 % Un
re-connect waiting time 60 s
re-connect power ramp 600.0 seconds
low frequency re-connect value 49.500 Hz
high frequency re-connect value 50.200 Hz
low voltage re-connect value 85.00 % Un
high voltage re-connect value 110.00 % Un
rise-in-voltage protection U> 110.00 % Un
under voltage stage 1 85.00 % Un
under voltage stage 1 delay 0.50 s
over voltage stage 1 115.00 % Un
over voltage stage 1 delay 0.50 s
under frequency stage 1 47.500 Hz
under frequency stage 1 delay 30.00 s
over frequency stage 1 52.700 Hz
over frequency stage 1 delay 30.00 s
under voltage stage 2 80.00 % Un
under voltage stage 2 delay 0.20 s
over voltage stage 2 120.00 % Un
over voltage stage 2 delay 0.20 s
under frequency stage 2 47.000 Hz
under frequency stage 2 delay 0.20 s
over frequency stage 2 53.000 Hz
over frequency stage 2 delay 0.20 s
P(f>) start frequency 50.200 Hz
P(f>) stop frequency 50.200 Hz
P(f>) start delay 0.00 s
P(f>) stop delay 30.00 s
P(f>) droop 5.00 %
P(f<) start frequency 49.800 Hz
P(f<) stop frequency 49.800 Hz
P(f<) start delay 0.00 s
P(f<) stop delay 30.00 s
P(f<) droop 5.00 %
P(U) response Not used
Reactive power regulation Use a fixed Cos Phi
Filter time for reactive power 3.3 s
Cos phi 1.00
Use lock-in/out unchecked
TAB: Inverter
PowerAssist unchecked
Inverter output voltage 230 V
Inverter DC shut-down voltage 37.20 V
Inverter DC restart voltage 41.20 V
Low DC alarm level 41.20 V
Do not restart after short-circuit (VDE 2510-2 safety) unchecked
enable AES unchecked
TAB: Charger
Enable charger checked
Weak AC input unchecked
Stop after excessive bulk unchecked
Lithium batteries unchecked
Storage mode unchecked
Use equalization (tubular plate traction battery curve) unchecked
Charge curve Fixed
Absorption voltage 56.80 V
Float voltage 54.00 V
Charge current 70 A
Repeated absorption time 1.00 Hr
Repeated absorption interval 7.00 Days
Absorption time 1 Hr
Temperature compensation -64.8 mV/deg
TAB: Virtual switch
TAB: Usage
Virtual switch usage Do not use VS
TAB: Assistants
TAB: Assistant Configuration
ESS (Energy Storage System) (size:1050)
*) System uses OPzS or OPzV batteries
*) The battery capacity of the system is 280 Ah.
*) Sustain voltage during the first 24 hours of sustain 43.00 V.
Sustain voltage after 24 hours 46.00 V.
*) Cut off voltage for a discharge current of:
0.005 C= 46.00 V
0.25 C= 44.00 V
0.7 C= 40.20 V
2 C= 40.00 V
*) Inverting is allowed again when voltage rises 1.20 V above cut-off(0).
*) Relevant VEConfigure settings:
- Battery capacity 280 Ah.
- PowerAssist unchecked
- Lithium batteries unchecked
- Dynamic current limiter unchecked
- Storage mode unchecked
co (size:177)
*) Use primary programmable relay.
*) Set relay on
*) when DC input voltage
lower than 47.80 volt for 10 seconds.
*) when SOClower than 30%.
co (1) (size:30)
*) Use primary programmable relay.
*) Set relay off
*) when SOChigher than 50%.
Total size of all assistants including the required
(hidden) system assistants is: 1327
-
Skús si vypnúť vo vrm Controls v sekcii ESS "Optimized with battery life", prehoď si to na "without". Potom ti bude vybíjať baterku na hodnotu, ktorú tam zadáš nižšie, väčšinou je to 20-30%Soc.
Čo sa týka toho tvojho nastavenia, v položke charger by som hodnoty upravil na 55,2V bulk a 53,6V float. Rovnako nabíjací prúd by som dal menej ako 70A.
A vo vrm Controls vieš baterku dobiť aj zo siete, čo určite cez zimu aspoň raz odporúčam. V ESS nie je nič ľahšie ako prehodiť v ESS na "keep battery charged" alebo posunúť ovládač na 100%.
Čo sa týka toho tvojho nastavenia, v položke charger by som hodnoty upravil na 55,2V bulk a 53,6V float. Rovnako nabíjací prúd by som dal menej ako 70A.
A vo vrm Controls vieš baterku dobiť aj zo siete, čo určite cez zimu aspoň raz odporúčam. V ESS nie je nič ľahšie ako prehodiť v ESS na "keep battery charged" alebo posunúť ovládač na 100%.
Victron ESS AC Coupling:
-
Toto som trošku nepochopil. Ako sa dá ESS používať minimálne?
Victron ESS AC Coupling:
ESS používám jen, když jsem nucen jet v paralelní režimu s DS, tj. málo energie v baterii, PV invertor taktak že pokryje nebo dodává o jen něco málo více než je spotřeba domácnosti resp. očekávají se nárazové odběry v domácnosti a je tak potřeba sosat energii z DS.
Pokud jede domácnost v "ambientním" režimu, nebo je dostatek energie v baterii a PV invertor významněji něco dodává přepnu do režimu InverterOnly.
ESS (online) jede jen když PV invertor je probuzen a "něco" dodává, sleduje se jeho výkon, pokud výkon PV invertoru klesne na cca 50% ambientní spotřeby domácnosti, tj. zapadá slunce, přejdu do režimu Ext.control (passtru). Vypne se charger i invertor a Victron má min. spotřebu a tak to jede celou noc až do rána.
Nevím jestli je to z toho pochopitelné, beru to tak, že ESS je defakto paralelní režim a tomu se snažím vyvarovat jen jak to jde, protože uřídit to tak aby nedocházelo ani k mikro přetokům je fakt problém. Určitá řešení o má, ale to je na dlouhé vysvětlování, a vyžaduje hodně času na odladění. Snad je to trochu jasné.
Diablo1st: dík za komentář k tomu nastavení, fakt je, že ty ESS režimy jako je "Optimized with battery", "Optimized without battery", "keep charge battery" v tom dost tápu, nejlíp by mi vyhovovalo přejít na "ext.control" a vše čistě řídit přes NodeRed to, ale ne vždy jde, to samé je DVCC (musí být zaplé, jinak nejsem schopen řídit nabíjecí proud) a vztah vůči BMS, vše je jedno s druhým.
-
ak nie je fve oficiálne pripojená, ESS režim by som vôbec nepoužíval. Aj pri vyššom offsete sú mikropretoky. To už radšej používať Ignore AC a pripájať DS len keď je treba. Pomocou NodeRed sa s tým dá celkom pekne vyhrať.
Čo sa týka tých režimov batérie v ESS:
- keep battery charged - udržuje batérie stále nabité na 100%
- optimized with battery life - ak sa nedobije batéria nad tuším 95% (nepamätám si presné číslo) zvýši sa minimu SoC o 5% na ďalší deň. Takto sa SoC zvyšuje tuším až do 100%. Ak sa batéria nabije na 100% na ďalší deň klesne min SoC o 5% až do nastavenej hodnoty.
- optimized without battery life - udržuje SoC na nastavenej hodnote, ale ak je potrebné pokryť vyššiu spotrebu ako je nastavená na vstupe, povolí vybiť batériu a po klesnutí spotreby dobije batérie zo siete.
- External Control - ESS je deaktivované.
DVCC v režime ESS nie úplne dobre fungovalo. Napr. obmedzenie prúdu do batérie v ESS nefungovalo vôbec. Neviem, či toto už opravili, dlhšie som to netestoval.
Čo sa týka tých režimov batérie v ESS:
- keep battery charged - udržuje batérie stále nabité na 100%
- optimized with battery life - ak sa nedobije batéria nad tuším 95% (nepamätám si presné číslo) zvýši sa minimu SoC o 5% na ďalší deň. Takto sa SoC zvyšuje tuším až do 100%. Ak sa batéria nabije na 100% na ďalší deň klesne min SoC o 5% až do nastavenej hodnoty.
- optimized without battery life - udržuje SoC na nastavenej hodnote, ale ak je potrebné pokryť vyššiu spotrebu ako je nastavená na vstupe, povolí vybiť batériu a po klesnutí spotreby dobije batérie zo siete.
- External Control - ESS je deaktivované.
DVCC v režime ESS nie úplne dobre fungovalo. Napr. obmedzenie prúdu do batérie v ESS nefungovalo vôbec. Neviem, či toto už opravili, dlhšie som to netestoval.
Victron ESS AC Coupling:
Tak tohle právě funguje spolehlivě a je to klíčová hodnota řízení v ESS. Zapínání/vypínání ESS (ext.control) řídím čistě NodeRedem. Ráno, co se probudí PV invertor a začne dodávat aspoň 50W a více, přepne se to z Ext.control (passthru) do ESS. Pokud výkon PV invertoru stoupá od 100W a výše začne inkrementovat DVCC max nabíjecí proud o 1 A o každých 50W zvýšení výkonu PV invertoru. To už vstávám i já, kuknu z okna a hned vidím, pak kuknu do appky ČHMI a pokud "dneska to aspoň trochu půjde" přepnu to rovnou do InverterOnly (pokud to nezůstalo v InverterOnly z předešlého dne) a jdu do roboty.
A jak říkali kdysi piloti větroňů, "jedenácta hodina rozhoduje", a občas na to přes den juknu (přes mqtt appku). Odpoledne, pokud to jen polechtalo baterku a vím, že to odpolední vaření/praní sežere více než to za celý den dodalo, tak to přepnu do ESS. Večer se to "uspí" a čeká na další ráno.
A tak se to opakuje, než mě napadne něco lepšího.
-
Ale ak máš fve oficiálne prihlásenú tak nechápem to komplikované nastavovanie. Ak ti to vyhovuje tak ok, ale inak na to nevidím dôvod. Mne robí ESS pretoky do 0,5kWh/deň.
Victron ESS AC Coupling:
Já jsem po většinu času v režimu Inverter only, když mám 15 % < SOC < 97 %. V ostatních případech jsem v režimu On. Buď musím brát ze sítě nebo do ní chci dodávat. V opačném případě si vystačím v ostrovním režimu. Řeším automatikou v NR.
Nechci podporovat distribuci zbytečnými přetoky, např. 0,5 kWh/den.
Nechci podporovat distribuci zbytečnými přetoky, např. 0,5 kWh/den.
3x Victron MP2 48/5000, 3x MPPT 150/100, Cerbo GX (s NodeRED),
15 kWp na ploché střeše = 5 kWp východ (15°) + 5 kWp jih (37°+43°) + 5 kWp západ (15°),
baterie 3 packy, celkem 23 kWh skládané na 48 V 16s.
15 kWp na ploché střeše = 5 kWp východ (15°) + 5 kWp jih (37°+43°) + 5 kWp západ (15°),
-
Ja mám ESS pripojené stále, lebo si "nulujem" elektromer, keďže v SR máte súčtové meranie
Takže keby som bol v ostrove tak mám väčší odber zo siete ako takto.
Alebo by som musel kúpiť 2x MP2 a prejsť na 3F systém, čo sa mi moc nechce, ale čo nie je môže byť

Takže keby som bol v ostrove tak mám väčší odber zo siete ako takto.
Alebo by som musel kúpiť 2x MP2 a prejsť na 3F systém, čo sa mi moc nechce, ale čo nie je môže byť

Victron ESS AC Coupling:
No a pak ještě další rozměr je okamžitý příkon bytu. Jak baba začne úřadovat, takže se jističe prventivně buď vztekle, nebo strachy klepou. Co na to chudina Multiplus. Prostě musí přepnout na distribuci. A lze připnout Victron natvrdo? Režim UPS? Je to bezvýpadkové?
Myši umírají v pastích, protože nechápou, že ten sýr není zdarma. (mnou upravené motto jednoho z webů)
Mám tam automatiku přepnutí při zátěži na fázi nad 4 kW. Ale měl bych to trochu vylepšit, doplnit časový test. Třeba že ta zátěž trvá déle než minutu a pak to nechat zapnuté ještě pět minut po zapnutí, i když podmínka zmizí.brumlaj píše: ↑ned úno 09, 2025 9:21 amNo a pak ještě další rozměr je okamžitý příkon bytu. Jak baba začne úřadovat, takže se jističe prventivně buď vztekle, nebo strachy klepou. Co na to chudina Multiplus. Prostě musí přepnout na distribuci. A lze připnout Victron natvrdo? Režim UPS? Je to bezvýpadkové?
Ale tohle se stává výjimečně.
3x Victron MP2 48/5000, 3x MPPT 150/100, Cerbo GX (s NodeRED),
Nedávno jsem to zkoušel, v režimu UPS je victron defakto pořád, a to ikdyž je v režimu ext.control (passthru - vyplý menič/nabíječ), což jsem teda nečekal. Tak jsem to prubnul v tomto režimu, shodil jsem instal. vypínač od DS a bylo to bez výpadku na straně ACout. (samozřejmě nesmí být v lowvoltage alarmu). To mě teda hodně překvapilo, že ten měnič ve Victronu je schopen v mžiku najet a neudělat výpadek.
Ještě to budu párkrát zkoušet, jestli se na to mohu spolehnout.