Využití přebytků z FVE Victron bez přetoků do DS

Odpovědět
Elw

Využití přebytků z FVE Victron bez přetoků do DS

Příspěvek od Elw »

Dobrý den,
mám nově FTV na komponentech Vitron
Jištění domu je 3x25A v sazbě D25d (spotřeba domu idle je cca 1kw)

Cerbo
3x Multiplus 2 5000
2x SmartSolar 250/100-Tr VE.Can
2x Bat. seplos 48V 300Ah
1x EV Charging station na AC out
16x huasun hjt 460 wp bifaciální 7,36 kwp.
Na jaře přidám ještě 6ks, takže celkový výkon bude 10,2 kwp a tím vytížím obě MPPT cca stejně.
Mám celodenní osvit, jedno MPPT východ a jedno západ a ještě se to dost překrývá v průběhu dne.

Zažádáno na ČEZ o výrobnu, která byla povolena, ale 0 kwh rezervovaný výkon. Takže jen technické plivance, kvůli stability systému do 30 kwh měsíčně myslím. Což mi zatím nevadí, zrovna nám mění NN vedení tak uvidíme. O dotaci budu žádat později (po změně nesplňuji podmínky) a budu se modlit ať mi ČEZ dovolí aspoň nějaké přetoky, kvůli komunitnímu sdílení.

A teď k otázce. 
Rozchodil jsem walbox nejdříve na 3 fáze, ale zjistil jsem že 3x6A je na můj výkon v panelech příliš velké sousto, tak jsem to přepojil na jednu fázi a tam už to funguje perfektně. Nad nastavené SOC se to sepne a podle nadbytku výkonu nabíjí auto 6 až cca 16A 1f úplně v pohodě, reguluje si to sám podle nadbytku výkonu na panelech, jakmile dodám 6 kousku panelu, půjdu zpět na 3 fáze a asi vyřešeno.
Ale když nebude auto připojeno, nebo bude nabito, tak bych rád sypal přebytek na panelech do AKU 800l s topným tělesem 3x1500w. 
Vím, že k tomu lze použít AC out 2 řízený relátkem z cerba, ale co jsem pochopil z návodu, tak sepne všechny tři multiplusy najednou a mě na tom trošku vadí že se to nejspíše stane až při přebytku na panelech nad 4500w, byl bych raději, kdyby to spínalo po jedné topné spirále při nadbytku nad 1500w jedna, při nadbytku 3000w druhá atd., aby tam nebyla taková velká mezera ve výkonu a za slabších dní bych krmil AKU aspon 1500w. Priorita samozřejmě nejdříve auto a potom AKU /ajajaj/(AKU ohřívá i termický solar a pelety, takže to není životně důležité, ale raději dohřeji zdarma, než za pelety, které platím).
Jestli to dobře chápu, tak nemohu použít žádný wattrouter/vytěžovač, protože mám přetoky do DS zakázané. Možná by to greenbono AKU zvládlo uhlídat, takže povolit přetoky a nechat to na něm, ale když bude AKU nahřátá a termostat ji odpojí a nebude auto na wallboxu, tak to poteče do DS a to nechceš, takže jsem to hned zavrhnul, zvlašt, když jsem ještě nazažil moji fve v plné palbě:)
Měl by prosím někdo nějaké řešení? Nejlépe v rámci Victronu a vše co s Victronem komunikuje? Investovat jakékoliv přídavné heblo za rozumný peníz asi nemám problém.
Díky moc za nasměrování, rychle se učím:)
Poloostrov bez přetoků do DS.
Victron Cerbo, 3x Victron Multiplus 2 5000, 2x Victron SmartSolar 250/100-Tr VE.Can, 2x Bat. Seplos 48V 300Ah, 1x Victron EV Charging station na AC out, 22x Huasun hjt 460 wp bifaciální 10,12 kwp.
jbb

Re: Využití přebytků z FVE Victron bez přetoků do DS

Příspěvek od jbb »

Při idle spotřebě 1 kWh Ti moc zbýt nemůže. To je s pranim a tak cca 40 kWh za 24h...
Nicméně, řešil bych to programem v node-red, tím můžeš spínat ta dvě relé co cerbo má, případně jsou postupy jak ovládat relé další. Nepotřebuješ jiné heblo
26x AIKO-450 (12kWp) východ
26x AIKO-450 (12kWp) západ
2x Solaredge SE9K (2x9kW, celkem max 14kW)
3x Victron MP2 5000VA
2x Baterie BYD LVL (31kWh)
Momo

Příspěvek od Momo »

Nastavení asittentů pro AC-OUT2 může být cesta, ale bude to těžkopádné, když to budeš potřebovat změnit. AC-OUT2 máš na každé fázi, tak každý asistent může být nastavený jinak. Ale těch možností tam moc není. Já jsem používal jenom podle SOC. Původně jsem takhle řídil bojler, pak jsem dokoupil lepší 8-relé a na AC-OUT2 jsem to nechal, jen jsem dal podmínku, aby bylo od napětím už od SOC 15 %.
Relé.png
Složitější nastavení je možné dělat v NodeRed, který je součástí Cerbo GX, které asi máš. Ale jsi omezený na dvě relé na Cerbu. Ty můžeš ovládat jak v NR, tak i manuálně ve VRM. Bohužel nejde ovládat relé na MPPT. Proto jsem pořídil 8-relé založené na ESP32 a to se podařilo z NR ovládat.
Takže tímto teď řídím tři fáze bojleru. Pro bazén chci využívat dvě relé na cerbu (úplné zapnutí/vypnutí rozvaděče bazénu a spuštění TČ). Na 8-relé mi zbývá 5 relátek a ty chci využít na řízení větrání garáže a ofuk MP2. Ale to až/pokud bude čas.

Alternativou je HomeAssistant.

Dražší variantou je Wattrouter, GreenBono, Loxone...
3x Victron MP2 48/5000, 3x MPPT 150/100, Cerbo GX (s NodeRED),
15 kWp na ploché střeše = 5 kWp východ (15°) + 5 kWp jih (37°+43°) + 5 kWp západ (15°),
baterie 3 packy, celkem 23 kWh skládané na 48 V 16s.
Elw

Příspěvek od Elw »

jbb píše: ned bře 09, 2025 12:34 am Při idle spotřebě 1 kWh Ti moc zbýt nemůže. To je s pranim a tak cca 40 kWh za 24h...
To je právě spotřeba se vším, pohybuji se mezi 20 a 28 kWh denně, přávě záleží na použití spotřebiču, takže se omlouvám za výraz idle:)
Včera jsem vyrobil 29,6 kwh a 4 kwh jsem nacpal do auta. V noci když všichni spí si dům bere kolem 500w a za noc sjedu baterku třeba na 55% a když je slunečnojako poslední tři dny, tak je baterka nabitá cca na 95% v 11 dopoledne a když není auto, tak to jde celé do útlumu a vyrábím jen tolik kolik potřebuju a to mi přijde, že je škoda tohle někam nenacpat. A když přidám těch 6 kousků a přijde léto, tak to bude ještě výraznější.
Ale děkuju prozkoumám variantu nodered.
Momo píše: ned bře 09, 2025 6:55 am Nastavení asittentů pro AC-OUT2 může být cesta, ale bude to těžkopádné, když to budeš potřebovat změnit. AC-OUT2 máš na každé fázi, tak každý asistent může být nastavený jinak. Ale těch možností tam moc není. Já jsem používal jenom podle SOC.
jojo, ten rozšiřovací modul jsem tady někde viděl, to by mohla být cesta. Nevěděl jsem jestli lze mít na každém MP2 jiné nastavení, ale pokud ano, tak tohle vyzkouším. Děkuji.
GreenBono podle mě nemohu použít, když nemám přetoky do DS, nemá to z čeho měrit. Nebo se pletu?
Mě stačí používat podle SOC nejspíše, chci aby byla baterka ready na noc, takže zatím mám nastaveno dovol nabíjet wallbox až při SOC 90% a odpoj wallbox při SOC 85%. Jde mi jen o to, at mi to nechodí do útlumu a nějak ty přebytky sežrat, možností kde je udat mám mnoho:)

Trochu se bojím, že bude složité určit prioritu nejdříve auto a potom AKU.
Victron Cerbo, 3x Victron Multiplus 2 5000, 2x Victron SmartSolar 250/100-Tr VE.Can, 2x Bat. Seplos 48V 300Ah, 1x Victron EV Charging station na AC out, 22x Huasun hjt 460 wp bifaciální 10,12 kwp.
Kodl69

Příspěvek od Kodl69 »

500W klidová spotřeba je strašně moc. to je 12kWh/24h!! To mám normálně spotřebu domu se vším všudy, krom topení a ohřevu TUV. A ty to promrháš za NIC. Zkus si pohledat ty žrouty, u mě je to bez ledničky nějakejch 150W, a i to mi přijde hodně. V létě o nic nejde, ale v zimě, když je ta tma dlouho tak je to dost výrazný snížení soběstačnosti...
Polostrovní FVE 8 kWp na severu jižní moravy. multiplus II 5000, osvětlení na DC, MPPT od Victronu. Dyibms na lifepo4 baterkách.
jbb

Příspěvek od jbb »

Kodl69 píše: ned bře 09, 2025 7:00 pm 500W klidová spotřeba je strašně moc. to je 12kWh/24h!! To mám normálně spotřebu domu se vším všudy, krom topení a ohřevu TUV. A ty to promrháš za NIC. Zkus si pohledat ty žrouty, u mě je to bez ledničky nějakejch 150W, a i to mi přijde hodně. V létě o nic nejde, ale v zimě, když je ta tma dlouho tak je to dost výrazný snížení soběstačnosti...
To má každý jinak... U nás servery, několik lednic a mrazaků, v zimě dohrivat trubky a napáječky u zvířat... U mne klidová spotřeba 600-1000W, tak to prostě je a bude. Ale když je velká střecha (stovky M2), může být dost panelů 😁
26x AIKO-450 (12kWp) východ
26x AIKO-450 (12kWp) západ
2x Solaredge SE9K (2x9kW, celkem max 14kW)
3x Victron MP2 5000VA
2x Baterie BYD LVL (31kWh)
mstritecky

Příspěvek od mstritecky »

Greenbono s proudovým a napěťovým snímačem baterie umí fungovat i bez přetoků do DS. Stačí si ho nastavit kousek pod 100% SOC a bude vytěžovat kam potřebujete. Zrovna jednu sestavu GreenBona jsem dal na bazoš, tak kdyby byl zájem, stačí se ozvat.
PK23

Příspěvek od PK23 »

Po dlouhé odmlce zdravím. Doporučil bych rozjet ten HomeAssistant. Stejně k tomu časem dojdeš, pokud nepůjdeš do nějakého komerčního řešení. Variabilita v tom, jak vše řídit je skoro nekonečná. Kritické věci FVE přímo na Victronu, zbytek HA. Pak máš řadu cest, jak tuto konkrétní věc řešit a při dokoupení téměř čehokoliv dalšího taky.

Řídím s HA TČ k bazénu i obyč odporová topení po baráku v mezidobí, kdy už vyrábím rance, ale jako ostrovník pro ně nemám využití. S podobnou velikostí FVE už pak nějak netrpím tím, že v top dnech něco zůstane na střeše. Tak to prostě v našich krajích je, že velikost FVE je kompromisem mezi soběstačností a ekonomikou. V zimě málo, v létě moc. Výhled na nějaký komerčně smysluplný přetok při téhle velikosti elektrárny je stejně minimální a bude to jen horší. Vyjma (možná) komunitního sdílení. Proto univerzální řízení v podobě HA, které stojí minimum, snadno se ovládá, všude je k tomu ranec informací a řídit se tím dá téměř všechno velmi chytře.
Ostrov - 11,1kWp - 2x Victron MP II 5000 1f paralelně, MPPT RS 450/100, 250/85, Pylontech 19kWh, TČ NIBE F2120-16 a Tesla Model 3 ;)
Elw

Příspěvek od Elw »

Kodl69 píše: ned bře 09, 2025 7:00 pm 500W klidová spotřeba je strašně moc. to je 12kWh/24h!! To mám normálně spotřebu domu se vším všudy, krom topení a ohřevu TUV. A ty to promrháš za NIC. Zkus si pohledat ty žrouty, u mě je to bez ledničky nějakejch 150W, a i to mi přijde hodně. V létě o nic nejde, ale v zimě, když je ta tma dlouho tak je to dost výrazný snížení soběstačnosti...
Je to dost, ale mám spoustu koníčku:) akvaponie (TČ, čerpadla), vařím si pivo každý týden a dělam fermentované nápoje (4 lednice jen na toto), dvě děti (2PC), dva byty, telka nonstop u staré tety, server atd atd.. cca 8000kwh ročně a už dlouhou dobu:) Proto jsem za FVE rád.
mstritecky píše: čtv bře 13, 2025 9:36 pm Greenbono s proudovým a napěťovým snímačem baterie umí fungovat i bez přetoků do DS. Stačí si ho nastavit kousek pod 100% SOC a bude vytěžovat kam potřebujete. Zrovna jednu sestavu GreenBona jsem dal na bazoš, tak kdyby byl zájem, stačí se ozvat.
To je cenná informace, děkuji
PK23 píše: pát bře 14, 2025 1:36 pm Po dlouhé odmlce zdravím. Doporučil bych rozjet ten HomeAssistant. Stejně k tomu časem dojdeš, pokud nepůjdeš do nějakého komerčního řešení. Variabilita v tom, jak vše řídit je skoro nekonečná. Kritické věci FVE přímo na Victronu, zbytek HA. Pak máš řadu cest, jak tuto konkrétní věc řešit a při dokoupení téměř čehokoliv dalšího taky.
To je tady toto?
https://www.alza.cz/home-assistant-green-d7998187.htm
Mohu poprosit o nakopnutí jak zapojit a co budu potřebovat? Musím nastudovat:)

Děkuji za tipy
pave69
Výkon panelů v FVE [Wp]: 9900
Kapacita baterie [kWh]: 18

Příspěvek od pave69 »

Home Assistant se dá rozjet na jakémkoli PC jako virtuálka, viz:
https://www.home-assistant.io/installation/
Třeba nějaký starší NTB co leží doma. Na začátek, na vyzkoušení, je to takový nejnízkonákladovější start. Jinak to od alzy je taky možné.
Odpovědět

Zpět na „Victron komunita“