Rozšíření počtu panelů u Goodwe měniče

Odpovědět
shmaic

Rozšíření počtu panelů u Goodwe měniče

Příspěvek od shmaic »

Ahoj, prosím o radu.
Stávající stav - Goodwe 10k-ET, 22 ks panelů na 2 stringy, vše míří na jih.
Zbývá mi místo na střeše.
Plánuji to rozpojit a zapojit následovně:
- 14 panelů do stringu 1 - na jih,
- zbylých 8 do stringu 2 - na jih,
- nových 6 do stringu 2 - na východ.
Celý druhý string osadím optimizéry Tigo 4 (kvůli rozdílné orientaci).

Staré panely jsou Phono Solar z r. 2022, jejich datasheet jsem nedohledal. Vycházím z toho, že to mělo mít 450W, napětí naprázdno počítám 50V, celé to mělo mít 10kWp a jednou za chladu jsem dosáhl 12kW.
Nové panely mají napětí na prázdno 53V, proud nakrátko 10,6A, udávaný výkon 460W.
Dosáhnu tedy maximálních hodnot:
String 1: 14 starých, tj. 700V, 6300W, cca 7875W za chladného počasí.
String 2: 8 starých, tj. 400V, 6 nových, tj. 320V, dohromady 720V, 6400W, za chladu 8000W.

Goodwe udává max napětí 1000V, jedná se o součet? Co se stane, když jej přepálím?
Dále udává max 850V pro MPPT, zde se jedná předpokládám o každý string zvlášť - přepálit bych to neměl, ale zase udávají max výkon 6500 na MPPT, co se stane, pokud bude chladno?
Celý měnič pak má napsáno max 13kW, co se stane, pokud přepálím?
Mohu na ty stávající panely s trochu jinou specifikací připojit ty nové? (proud, voltáž..)

Na co zapomínám? Jako neelektrikářovi se mi to blbě dohledává, montážní firma se se mnou samozřejmě bavit nechce a chatgpt už se začíná opakovat.

Je mi toho ranního slunka fakt líto, obzvlášť když vidím, kolik to dělá po ránu sousedovi ze 3 panelů:-) Po ránu se všichni vzbudí a baterka dostává takové čočky že by možná raději šla na dovču.
pave69
Výkon panelů v FVE [Wp]: 9900
Kapacita baterie [kWh]: 18

Re: Rozšíření počtu panelů u Goodwe měniče

Příspěvek od pave69 »

shmaic píše: stř úno 26, 2025 10:22 am Goodwe udává max napětí 1000V, jedná se o součet? Co se stane, když jej přepálím?
Nejde o součet, ale o max napětí na string. Když se přepálí, dojde ke zničení řadiče. Je nutno počítat jako Umax x počet panelů x 1,3 (=teplotní koeficient napětí x rozdíl teplot). Při použití Tigo je to trochu lepší, Tigo snižuje Umax - nutno mrknout do dokumentace. Myslím, že konkrétní konfigurace stringu 2 bude průchozí.
shmaic píše: stř úno 26, 2025 10:22 am Dále udává max 850V pro MPPT, zde se jedná předpokládám o každý string zvlášť - přepálit bych to neměl, ale zase udávají max výkon 6500 na MPPT, co se stane, pokud bude chladno?
Celý měnič pak má napsáno max 13kW, co se stane, pokud přepálím?
Přebytečný výkon "zůstane na střeše" - tj. střídač ho nevyužije.
shmaic píše: stř úno 26, 2025 10:22 am Mohu na ty stávající panely s trochu jinou specifikací připojit ty nové? (proud, voltáž..)
Při použití optimizérů ano, bez problémů.
shmaic

Příspěvek od shmaic »

Děkuji za vyjádření.
Tak jsem to ještě předělal.

Všude počítám *1,3 a napětí naprázdno jsem všude dal 53V (nejvyší mě známá hodnota ve specu daných panelů, staré panely jsem nedohledal, nové mají 53, nedělám blbost, že ne? :-) ).

Vychází mi to takto:
String 1 - 13 původních panelů - 895 V / 7605 W
String 2 - 4 nové, 9 původních - 896 V / 7715 W

Teď by to mělo být na jistotu, žejo?

Nutnost koupit 13 optimizerů to ekonomicky posílá do daleka, ale počítám při současné ceně elektriky návrat kolem 5 let.
pave69

Příspěvek od pave69 »

Je to OK, pokud tedy odpovídají ty parametry panelů. V zásadě jsou 2 hlavní rizika:
- překročení max. napětí stringu, hrozí hlavně v zimě, viz koeficient, to bude tedy asi ok.
- překročení proudu 15 A na string, to by zničilo ty optimizéry Tigo (pokud to jsou ty TS4-A-O). Tj. pokud by ty staré panely měly ve specifikacích menší napětí ale vyšší proudy, tak by to mohlo spálit ty optimizéry. Pokud jsou údaje výrobce nezjistitelné, tak by to chtělo se alespoň podívat do historie výroby, na nějakou asi spíš letní špičku, kolik byl max proud stringu. Jestli to bylo bezpečně pod 15 A, tak ok.
Navíc GW má proud stringu nakrátko jen 15,2 A, tak by to snad ty Tiga neodpálilo.
Jinak já jsem předělával stringy dost podobně, i když teda nemám místo na tolik panelů, ale taky mám teď string 1 na JV (10x) a string 2 (Tigo) 7xJ, 5xJZ. A ten jih je výborný hlavně v zimě, takže doporučuji. Ten pocit, když to dává mnohem víc než loni, stojí za ty prachy za Tiga :rofl: .
shmaic

Příspěvek od shmaic »

Jdu do toho.
Díky za konzultaci.
shmaic

Příspěvek od shmaic »

Ještě dotaz - čtu že ty Tigo optimizéry umí "rapid shutdown".
Nechci tam dávat žádnou řidící jednotku (CCA, TAP), jen prostě optimizéry na panely. Nemůže se stát, že to nějak samo odpojí a já jsem v * ?
Sten77

Příspěvek od Sten77 »

Rapid shutdown to umí jedině v kombinaci s řídící jednotkou. Ta jim dá pokyn k odpojení.
Hybridní FVE 8,1 kWp, GoodWe 10K-ET Plus, 4 x Pylontech Force H2 14,2 kWh
Mex

Příspěvek od Mex »

Přesněji je to tak, že když se jednou ty optimizéry spárují s řídicí jednotkou CCA+TAP, tak pak už budou stále umět rapid-shutdown a bez té řídicí jednotky nepojedou.
Není to tak, že by jim řízení řeklo, že mají panely odpojit. Naopak jim to řízení musí dát pokyn, aby panely připojily a nechaly běžet. A bez řídicí jednotky jim nemá kdo ten pokyn dát.

To řízení sice není zadarmo, ale skoro bych řekl, že se to vyplatí. S tím řízením to nejen umí to shození, ale navíc optimizéry fungují líp.
A taky prý staticky dost významně míň odcházejí. To může souviset s faktem, že optimizéry (i nově koupené) často mají dost starý firmware.
A ten se dá upgradovat jen pomocí toho řízení. Resp. to řízení to tam nasype a pak stále udržuje aktuální samo.
pave69

Příspěvek od pave69 »

Skoro si začínám připadat jako fotovoltaik 2. kategorie :cry: . Mám 12 Tigo O, teď přikupuji dalších 5 a žádné nejsou a nebudou řízené, hlavně proto že bych na střechu těžko tahal další drát a těžko někam dával ten modul. Nicméně i tak je to rozhodně lepší než bez nich, tak snad vydrží... :?:
(2D kódy radši archivuji v šanonu, kdyby přece :D )
Mex

Příspěvek od Mex »

Kvůli třeba 3 optimizérům bych tam řízení taky nedával. Ale pokud už jich máš tolik, tak by to (podle mě) už stálo zato.
Perfektní přehled o každém panelu včetně dlouhodobých statistik, možnost kdykoli to pole rozpojit (ať už kvůli nějakému servisu nebo nedejbůh průseru), (asi) vyšší životnost, lepší fungování stringu jako celku.

Ten modul TAP prostě nacvakneš pod některý panel stejně, jako tam máš nacvaknuté optimizéry.
Natáhnout drát - no ono se to asi nemá, ale kamarádi to táhnou normálně tou samou dírou jako solární kabely. Píšu kamarádi, já samozřejmě ne, protože bych přece na sebe nevykecal nějaké (asi) porušení předpisů. :rofl:
pave69

Příspěvek od pave69 »

Možná časem vyměknu :D . Ale zatím to vidím tak, že v jednoduchosti je síla a co tam není, to se nemůže pokazit. Když mi vyhoří optimizér, tak si obejdu panely (dobře dostupné na ploché střeše) a ten opálený vyřadím, druhý string mezitím pořád pojede. Když se do věčných lovišť odebere CCA nebo TAP, tak nepojede žádný string (protože v každém ze 2 bude nějaký řízený optimizer) a já mám velký problém sehnat rychle nový a znovu to nějak párovat.
shmaic

Příspěvek od shmaic »

Sám to zvažuji, ale v té nejjednodušší variantě - mít přehled o tom, který optimizér odešel.

Panely zapojeny, výpočty byly správně, ještě by se tam vlezlo. Ranní slunce najednou dává krásnější každý den a i když je hnusně, dává to víc. Včera na 67 kWh mělo rozšíření podíl 9 kWh. Je velmi zajímavé pozorovat, jak teď MPPT hledá na jednom stringu bod a na druhém jej drží.

Na přiloženém grafu je PV1 13 panelů původním směrem a PV2 9 panelů původním směrem + 4 novým směrem, prostě to ranní slunko je nepřekonatelné a výhoda z nových panelů se táhne až někam do jedné druhé. Optimizéry luxus. Měl jsem strach:-)
Nemáte oprávnění prohlížet přiložené soubory.
shmaic

Příspěvek od shmaic »

Jede to brutálně, optimizéry a východ - :sun:
Odpovědět

Zpět na „Panely“