Victron komunita

Odpovědět
Beny

Re: Victron komunita

Příspěvek od Beny »

vk_1 píše: stř dub 09, 2025 5:32 pm
havran2 píše: stř dub 09, 2025 11:48 am CO je ten privátní ESS asistent? Asi jsem někde chyběl slyším to poprvé. Děkuji.
Je to upravený ESS asistent, který se šíří v ČR, a oficiálně ho nikde veřejně od Victronu nedostaneš. Pokud máš střídače od Neosolaru, tak ti to na požádání pošlou. Docela úspěšně řeší to rušení Multiplusů HDO signálem v některých částech sítě.
Jde upravený ESS sehnad někde jinde než u Neosolaru?
Není tam nějajá vazba na s.n.?
Mám MP s Nkonu ...
SolarEdge 5000 HD, panely AEG JV a JZ, AEG SV, SolarEdge Optimizer P300 a P401, PLC Unipi Patron M527, elektroměry EM 340 a EM111 Modbus
http://www.pocasinakladne.cz/
Momo

Příspěvek od Momo »

Beny píše: čtv dub 10, 2025 5:33 pm Jde upravený ESS sehnad někde jinde než u Neosolaru?
Mám ho. Můžu poslat nebo si můžeš dojít :)
3x Victron MP2 48/5000, 3x MPPT 150/100, Cerbo GX (s NodeRED),
15 kWp na ploché střeše = 5 kWp východ (15°) + 5 kWp jih (37°+43°) + 5 kWp západ (15°),
baterie 3 packy, celkem 23 kWh skládané na 48 V 16s.
jbb

Příspěvek od jbb »

Beny píše: čtv dub 10, 2025 5:30 pm Ahoj,
potřeboval bych si ujasnit nějaké pojmy.

Stavím AC coupling se SolarEdgem, Victron napojen na AC IN. Tedy jen UPSka s baterkou.
Bude při výpadku DS Victron funční jako Off grid nebo to s výpadkem sítě vše spadne a na svorkách venku nic nebude?
Jde mě o to, zda mám dát odpojovací relé a i si zahrávám s myšlenkou off gridu.

Díky
Proč takto? Mám Victrony+SolarEdge tak, že celý dům i ty SE jsou na ACOUT1. Jediné co mám pořešeno bokem je, že v případě že vypadne síť, rozpojí se NT-stykač (pro nízký tarif), čímž odpadne bojler a ev. i elektrokotel (mám, ale nepoužívám).
Při Tvém řešení při výpadku sítě bude Victron funkční, ale bude krmit jen to co je na ACOUT1. SE potřebuje k činnosti frekvenci, takže ten na AC IN nepojede.
26x AIKO-450 (12kWp) východ
26x AIKO-450 (12kWp) západ
2x Solaredge SE9K (2x9kW, celkem max 14kW)
3x Victron MP2 5000VA
2x Baterie BYD LVL (31kWh)
vk_1

Příspěvek od vk_1 »

Beny píše: čtv dub 10, 2025 5:30 pm Ahoj,
potřeboval bych si ujasnit nějaké pojmy.

Stavím AC coupling se SolarEdgem, Victron napojen na AC IN. Tedy jen UPSka s baterkou.
Bude při výpadku DS Victron funční jako Off grid nebo to s výpadkem sítě vše spadne a na svorkách venku nic nebude?
Jde mě o to, zda mám dát odpojovací relé a i si zahrávám s myšlenkou off gridu.

Díky
Na svorkách AC IN nic nebude. Protože když síť není k dispozici, Multiplus ihned rozepne relé na AC IN.
Jestli mají fungovat spotřebiče i při výpadku sítě, musí být spotřebiče zapojené na AC OUT. Stejně tak jestli má SolarEdge fungovat při výpadku sítě, musí být také na AC OUT.
Beny

Příspěvek od Beny »

jbb píše: čtv dub 10, 2025 8:06 pm
Proč takto? Mám Victrony+SolarEdge tak, že celý dům i ty SE jsou na ACOUT1. Jediné co mám pořešeno bokem je, že v případě že vypadne síť, rozpojí se NT-stykač (pro nízký tarif), čímž odpadne bojler a ev. i elektrokotel (mám, ale nepoužívám).
Při Tvém řešení při výpadku sítě bude Victron funkční, ale bude krmit jen to co je na ACOUT1. SE potřebuje k činnosti frekvenci, takže ten na AC IN nepojede.
Protože nechci tahat do garáže dalších 35m CYKY 5x6 :-)
Ale chápu-li to dobře, ty máš zapojen jen AC OUT?
Takové zapojení jsem v manuálu od Neosoláru nenašel.
SolarEdge 5000 HD, panely AEG JV a JZ, AEG SV, SolarEdge Optimizer P300 a P401, PLC Unipi Patron M527, elektroměry EM 340 a EM111 Modbus
Beny

Příspěvek od Beny »

vk_1 píše: čtv dub 10, 2025 8:31 pm
Na svorkách AC IN nic nebude. Protože když síť není k dispozici, Multiplus ihned rozepne relé na AC IN.
Jestli mají fungovat spotřebiče i při výpadku sítě, musí být spotřebiče zapojené na AC OUT. Stejně tak jestli má SolarEdge fungovat při výpadku sítě, musí být také na AC OUT.
Díky za potvrzení
vk_1

Příspěvek od vk_1 »

Beny píše: čtv dub 10, 2025 8:47 pm Protože nechci tahat do garáže dalších 35m CYKY 5x6 :-)
Rozumím, že se ti nechce, 35m je dost :)
Ale instalovat to bez možnosti ostrovního provozu, to je takový smutný.

Jestli budeš ten kabel tahat, kvůli AC OUT, tak tam dej rovnou 5x10. Jsou situace, kdy se to hodí, protože ten střídač umí přenést 50A ze sítě a navíc přidat svůj výkon k tomu. Já tam kdysi dal 3x4, a ten 25A jistič na výstupu mi občas nestačí.
havran2

Příspěvek od havran2 »

Pánové děkuji za vyvedení z omylu, já celou dobu žiji v tom, že v elektroměru probíhá nějaké průměrování v rámci 1/4h pro každou fázi samostatně.
Zřejmě to tak tedy není, ale musí tam být nějaké časové okno/průměr, když funguje spalování přebytků pomocí PWM např. Wattrouterem, kde to chvíli dodává a chvíli bere(ale to okno pro tohle by stačilo v řádu sekund)?
K mému problému jsem dle rady z VC vypnul v nastavení přítomnost DC spotřebičů - uvidím jestli se zobrazovaná hodnota dodávky srovná s elměrem.
jbb

Příspěvek od jbb »

Beny píše: čtv dub 10, 2025 8:47 pm Ale chápu-li to dobře, ty máš zapojen jen AC OUT?
No DS je na ACIN, komplet dům včetně dvou SE9K je na ACOUT1.
3x Victron MP2 5000VA
Beny

Příspěvek od Beny »

jbb píše: čtv dub 10, 2025 10:52 pm
No DS je na ACIN, komplet dům včetně dvou SE9K je na ACOUT1.
NA Victronu máš ještě nějaké panely nebo jen AC coupling?
Zapojení je mě jasné tedy, z toho tvého příspěvku jsem si myslel, že by to mohlo jít i jinak, ale omyl.
Prostě buď jen AC IN nabo oboje.
jbb

Příspěvek od jbb »

Mám jen AC coupling. Panely nejsou na RD, ale asi padesát metrů daleko na stodole.
Uvažuju o 4 panelech na samotném RD, jen kvůli možnosti startu bez DS s vybitými baterkami, což teď nejde. Jinak viz patička - panelů je už teď 52, takže šťávy je dost
3x Victron MP2 5000VA
Kostěj
Výkon panelů v FVE [Wp]: 9200
Kapacita baterie [kWh]: 16

Příspěvek od Kostěj »

havran2 píše: čtv dub 10, 2025 10:21 pm Zřejmě to tak tedy není, ale musí tam být nějaké časové okno/průměr, když funguje spalování přebytků pomocí PWM např. Wattrouterem, kde to chvíli dodává a chvíli bere(ale to okno pro tohle by stačilo v řádu sekund)?
Doporučuji prostudovat https://www.yorix.cz/cz/greenbono/gbo-a ... lektromery od p. Trochty. Domnívám se, že měřící interval je 20ms, ale nemám to potvrzené. V certifikačním protokolu elektroměru jsem našel, že energie může být sčítána úplně dohromady do jediné hodnoty takto: A=|+AL1|+|+AL2|+|+AL3|+|-AL1|+|-AL2|+|-AL3| (+A je registr odběru energie dané fáze, -A je registr dodávky do dané fáze) takže se případná dodávka platí jako odběr, případně jsou odběry a dodávky ve fázích sčítány do dvou registrů (takže lze pokutovat nepovolenou dodávku do sítě) . Nevidím žádný důvod, proč by se dodavatel měl ošidit o jedinou korunu, tedy proč by měl od registru odběr cokoliv odečítat.
havran2

Příspěvek od havran2 »

Kostěj píše: pát dub 11, 2025 10:19 am Doporučuji prostudovat https://www.yorix.cz/cz/greenbono/gbo-a ... lektromery od p. Trochty. Domnívám se, že měřící interval je 20ms, ale nemám to potvrzené. V certifikačním protokolu elektroměru jsem našel, že energie může být sčítána úplně dohromady do jediné hodnoty takto: A=|+AL1|+|+AL2|+|+AL3|+|-AL1|+|-AL2|+|-AL3| (+A je registr odběru energie dané fáze, -A je registr dodávky do dané fáze) takže se případná dodávka platí jako odběr, případně jsou odběry a dodávky ve fázích sčítány do dvou registrů (takže lze pokutovat nepovolenou dodávku do sítě) . Nevidím žádný důvod, proč by se dodavatel měl ošidit o jedinou korunu, tedy proč by měl od registru odběr cokoliv odečítat.
OK děkuji já se nehádám jen jsem žil v omylu - to se stane a souhlasím, že nám nic zadarmo dát nechtějí. Nicméně kdyby to měřil každých 20ms což je délka jedné periody/sinusovky při 50Hz, tak nebude fungovat to vytěžování bez naměření elektroměru pokud se vynechávají sinusovky(PWM se spínáním v nule). Zkoušel jsem něco pohledat v návodu na Elektroměr ZMD310 a našel jsem: For further processing of the individual signal, the signal processor generates mean values over one second, which the following microprocessor scans at intervals of one second (Pro další zpracování jednotlivého signálu generuje signálový procesor střední hodnoty během jedné sekundy, které následně mikroprocesor skenuje v intervalech jedné sekundy).
Asi tedy může cca každých 20ms změřit a z toho tvořit ten 1s průměr.
Kostěj
Výkon panelů v FVE [Wp]: 9200
Kapacita baterie [kWh]: 16

Příspěvek od Kostěj »

Dobrá informace s tou jednou vteřinou, díky.
mopadzi

Příspěvek od mopadzi »

Doba pokročila, rád bych si do CAN analyzeru dodělal kompletní CAN BMS protokol Victron.....
nemáte někdo popis registrů....základ mám, ale je toho tam mnohem víc
kdo si hraje nezlobí

9xRenesola 240W+9x Benq 265, 10xAvancis 125W, 6x Leapton 450W, 2xStuder VT65 1xVT 80, 2x XTM4000-48, 40kW Lifepo4..vše ve výstavbě, hotovo 99%. BMW i3 BEV
https://www.lifepo4-shop.cz/
Beny

Příspěvek od Beny »

Pospojování Victrona

Máte uzemněný DC-, tak jak je zde?
Přílohy
Uzemněná přípojnice.jpg
jars10

Příspěvek od jars10 »

jbb píše: čtv dub 10, 2025 8:06 pm
Proč takto? Mám Victrony+SolarEdge tak, že celý dům i ty SE jsou na ACOUT1.
Teď začínám řešit u známého spolupráci SolarEdge s Victronem na ACOUT1 a byl jsem upozorněn, že Victron umí SE vyčítat, ale ne řídit.
Že SE jede jen na 100% a tak cykluje baterku. To se mi z principu nelíbí.
Jak řídíš výkon SE vzhledem k nabití aku a spotřebě? Nějak externě?
jbb

Příspěvek od jbb »

jars10 píše: sob dub 12, 2025 9:46 pm Teď začínám řešit u známého spolupráci SolarEdge s Victronem na ACOUT1 a byl jsem upozorněn, že Victron umí SE vyčítat, ale ne řídit.
Že SE jede jen na 100% a tak cykluje baterku. To se mi z principu nelíbí.
Jak řídíš výkon SE vzhledem k nabití aku a spotřebě? Nějak externě?
Jak už jsem tu psal někde...
Victron řídí SE v případě ostrova pomocí AC coupling (teda když se to nastaví dle manuálu a nenechá se to v továrním nastavení jako ti matláci co to nastavovali mně...).
V případě ongridu jsou dvě možnosti - buď vlastní měřák, pomocího kterého se dá údajně nastavit i bezpřetokový stav. No a nebo tak jak to mám já - mám odladěné ovládání přes modbus a node red - SE dostává info na kolik % omezit výkon a jede na tomhle omezení než dostane novou info...
3x Victron MP2 5000VA
Kodl69

Příspěvek od Kodl69 »

to Beny: Samozřejmě. A pozor na to, co je tam napsaný. Dnes jsem tohle uzemnění dodělával na jedné nejmenované instalaci po "profesionálech".
Ono už je dnes jedno, jestli je to tesař, montér fotovoltaických systémů, zedník nebo izolatér, všichni to strašlivě odrbávají, a to je to ještě mírný slovo...
Polostrovní FVE 8 kWp na severu jižní moravy. multiplus II 5000, osvětlení na DC, MPPT od Victronu. Dyibms na lifepo4 baterkách.
Kodl69

Příspěvek od Kodl69 »

to Beny: Samozřejmě. A pozor na to, co je tam napsaný.
https://www.google.com/search?source=ln ... PAPsbWRwQI Dnes jsem tohle uzemnění dodělával na jedné nejmenované instalaci po "profesionálech".
Ono už je dnes jedno, jestli je to tesař, montér fotovoltaických systémů, zedník nebo izolatér, všichni to strašlivě odrbávají, a to je to ještě mírný slovo...
Polostrovní FVE 8 kWp na severu jižní moravy. multiplus II 5000, osvětlení na DC, MPPT od Victronu. Dyibms na lifepo4 baterkách.
xmasin

Příspěvek od xmasin »

Mám FVE s Victronem a 10 kWh baterií a jsem aktuálně na spotové dodávce i odběru a začínám si hrát s řízením využití výroby a potřeboval bych umět odložit nabíjení baterie. Řízení mám přes Modbus TCP do Venus GX ze systému Loxone, ale narazil jsem na problém, že registr, který by šel využít (2701) nefunguje při aktivním DVCC. Vycházím z https://www.victronenergy.com/live/ess:ess_mode_2_and_3Vyřešil někdo tento problém nějak? Třeba Solax to má udělaný jednoduše změnou módu měniče ze SelfUse na FeedIn a měnič si to pak řídí sám.
vk_1

Příspěvek od vk_1 »

Já to dělám tak, že dynamicky řídím grid setpoint podle výkonu do baterie, prostě to optimalizuje na nulu.
Jednoduchou volbu, jako má Solax, Victron bohužel nemá.
xmasin

Příspěvek od xmasin »

vk_1 píše: pon dub 21, 2025 3:48 pm Já to dělám tak, že dynamicky řídím grid setpoint podle výkonu do baterie, prostě to optimalizuje na nulu.
Jednoduchou volbu, jako má Solax, Victron bohužel nemá.
K tomuto rešení jsem došel také, ale moc se mně nelíbí.
vk_1

Příspěvek od vk_1 »

Je to prostě tak. Solax je v základu ongrid střídač, takže ignorovat baterii je pro něj jednoduché. Victron to má jinak.
havran2

Příspěvek od havran2 »

Tak privátní asistent pomohl a chování/plavání odběru kolem 0 se výrazně zlepšilo a aktuálně se pohybuji 0,1-0,2kWh odběru za den při -100W setpointu. Jen přidám postřeh, že jsem musel zakázat přetoky. Když jsem měl nastaveno omezení přetoků na 200W tak to fungovalo jen do doby než se sepla nějaká spotřeba na ACIN - při spotřebě na ACIN pokud není 3f rovnoměrná, tak v méně zatížených fázích to tlačí ven do sítě nějaký výkon při plné baterii což nechci. Ještě jednou děkuji na nakopnutí správným směrem.
Odpovědět

Zpět na „Victron komunita“