Ahoj, myslel jsem, že po roce používání už vím všechno, ale nevím nic! Chtěl jsem včera po dlouhé době nabít trochu Akuracky ze sítě, poněvadž manželka vyplýtvala to málo, co to přes den vyrobilo, tak jsem chtěl nabít z 10% na 30%. Mám přes IP relé vypnuté z ČEzu vstup do měniče a nabijím minimálně ted poprvé od jara.... v měniči mám v programu 1 navoleno SBU... Všiml jsem si, že po nabití 30% kdy se dosáhlo navoleného napětí, se to vyplo a přeplo do bypassu... Mám kameru na elektroměru a postřehl jsem, že mi bliká L2 a bliká ukazatel zatížení... v rozvaděči, kde mám měřené na každé fázi el. veličiny, stoupalo napětí na L2 na 240V (jindy to je max 234V), pokud jsem vypnul přes IP rele, přívod el. sítě do měniče, napětí na fázi L2 pokleslo pod 236V... Náhodou, nemůžu zpětně vracet něco do sítě, pokud ano, zajímalo by mě jakým způsobem, byla noc, z panelů to nešlo.... Zatím nemám chytrý elektroměr, ale příští rok, nám ho asi vymění, tak chci být na to připraven.....Někdo kdysi psal, navolit v 1 SOL... To jsem zjistil, že pak nenabiji v případě potřeby baterka... Dal jsem "Uti" a zatím se to nabijí, je to v tomto režimu ošetřené s tech. přetoky? Tím, že mám sít přes IP rele vypnutou, to mám ošetřené, ale pokud se mi vypne po dosažení napětí nabíjení a zapomenu to pak v noci vypnout, nerad bych krmil CEZ distribuci.
Díky a malý dotaz, ve fotce mám printscreen z aplikace Smart Ess, těch 3,5kW Accum.sell power, píšu dobře, že to je přehled všech přetoků? Je to z období před rokem, kdy jsem měl aplikaci jinou a ta to tolik nehlídala a ja také ne...
MUST PV 1800 VHM 48V/5500kW Přetoky?
-
- Výkon panelů v FVE [Wp]: 3600
- Kapacita baterie [kWh]: 16
Re: MUST PV 1800 VHM 48V/5500kW Přetoky?
Must by přetoky dělat neměl, pokud to není hybrid.
Hybrid má označení PH 1800 ...... ten co přetoky nedělá má PV 1800 ......
Přetoky údajně i PV může udělat pokud je vybrán mod SUB.
Jinak já mám jiný model (24V) a tam pokud je připojen DS na vstup tak elektroměr indikuje že je na L něco připojeno, ale přetoky nedělá.
Jinak i v SOL dobíjí baterku ze sítě, ale pouze jak se přepne do bypassu a musíš mít nastaveno v položce 10 SNU pokud tam máš OSO tak nikdy z DS nebude nabíjet.
Taky rozdíly mezi verzemi PV a PH jsou údajně pouze v SW tak skontroluj zda máš v menu položku 09 která právě umožňuje dodávat do sítě.
Pokud tam položku 09 máš tak tam máš SW pro PH verzi která umí dodávat do sítě, pokud tam položku 09 nemáš měl by tam být SW který neumí dodávat do sítě.
Pokud tam položka 09 není můžeš ještě jení nastavení skontrolovat tak že pomocí modbusu přečteš registr 20108 kdy
"1:Enable Inveter discharging from battery to grid when the Inverter is connnectted to Grid
0:Disable Inveter discharging from battery to grid when the Inverter is connnectted to Grid"
Netuším co to udělá když zapíšeš do toho registru 1 u modelů PV které nemají tu položku 09 v menu, což se mohlo stát pokud k používání používáš externí SW, taky to můžeš skouknout v jeho SW pro windows co je tam nastaveno....
SW pro windows zde https://drive.google.com/file/d/1E6gMLz ... drive_link
Hybrid má označení PH 1800 ...... ten co přetoky nedělá má PV 1800 ......
Přetoky údajně i PV může udělat pokud je vybrán mod SUB.
Jinak já mám jiný model (24V) a tam pokud je připojen DS na vstup tak elektroměr indikuje že je na L něco připojeno, ale přetoky nedělá.
Jinak i v SOL dobíjí baterku ze sítě, ale pouze jak se přepne do bypassu a musíš mít nastaveno v položce 10 SNU pokud tam máš OSO tak nikdy z DS nebude nabíjet.
Taky rozdíly mezi verzemi PV a PH jsou údajně pouze v SW tak skontroluj zda máš v menu položku 09 která právě umožňuje dodávat do sítě.
Pokud tam položku 09 máš tak tam máš SW pro PH verzi která umí dodávat do sítě, pokud tam položku 09 nemáš měl by tam být SW který neumí dodávat do sítě.
Pokud tam položka 09 není můžeš ještě jení nastavení skontrolovat tak že pomocí modbusu přečteš registr 20108 kdy
"1:Enable Inveter discharging from battery to grid when the Inverter is connnectted to Grid
0:Disable Inveter discharging from battery to grid when the Inverter is connnectted to Grid"
Netuším co to udělá když zapíšeš do toho registru 1 u modelů PV které nemají tu položku 09 v menu, což se mohlo stát pokud k používání používáš externí SW, taky to můžeš skouknout v jeho SW pro windows co je tam nastaveno....
SW pro windows zde https://drive.google.com/file/d/1E6gMLz ... drive_link
3,6kWp panely (4x 150Wp 4S1P + 2x500Wp 2S1P) na 1 měnič + 4x 500Wp 2S2P na 2 měnič | 2x MUST PV18-3024 VHM, 3kW/24V | 16kWh baterie (2x 12V/200Ah AGM) + 25.6V/120Ah + 25.6V/125Ah + 25.6V/230Ah LiFePO4 | Jak nepostavit FVE Zlaté Hory
Moc děkuji, za informaci, zkontroluji to, dle tvé pomoci....
Tak mám v progr.1: SOL (prog.9 nemám) v progr.10: SNU progr 20: 053,5V Progr.21: 54V a z DS mi to nenabijí, jen je to pořád přepnuté do bypassu.... Musí se ještě někde něco donastavit?
-
- Výkon panelů v FVE [Wp]: 3600
- Kapacita baterie [kWh]: 16
U SOL to vyskočí z bypassu až když bude svítit slunce (panely budou dodávat) a baterka bude mít napětí větší jak položka 21.
Jinak nemáš položku 20 moc vysoko? Pokud máš lifepo4 tak 16 * 3.1V = 49.6V
Možná jak máš tak malý rozdíl mezi 20 a 21 tak to nechce vyskočit. (Při napětí v položce 20 to skáče do bypassu.)
Jinak návod zde:
Jinak nemáš položku 20 moc vysoko? Pokud máš lifepo4 tak 16 * 3.1V = 49.6V
Možná jak máš tak malý rozdíl mezi 20 a 21 tak to nechce vyskočit. (Při napětí v položce 20 to skáče do bypassu.)
Jinak návod zde:
3,6kWp panely (4x 150Wp 4S1P + 2x500Wp 2S1P) na 1 měnič + 4x 500Wp 2S2P na 2 měnič | 2x MUST PV18-3024 VHM, 3kW/24V | 16kWh baterie (2x 12V/200Ah AGM) + 25.6V/120Ah + 25.6V/125Ah + 25.6V/230Ah LiFePO4 | Jak nepostavit FVE Zlaté Hory
Předem se omlouvám za dotaz, mimo hlavní proud, ale s MUSTEM to souvisí.... Nevíte někdo, jak to vypadá s prodejem nových typů měničů MUST v ČR? Někde jsem v zahraniči našel, že jednofázový už je na 6000W/27A a má možnost připojení 2 stringů, celkem až 6500Wp. U nás, už jsem nenašel v prodeji ani ten VHM 5500W jen 5000W....