Axpert King II praktické zkušenosti.

Odpovědět
Cmrnda

Re: Axpert King II praktické zkušenosti.

Příspěvek od Cmrnda »

elh píše: úte dub 29, 2025 8:28 pm Z Axperta leze rovnou TN-(C)-S, tedy 230 V proti nuláku, nikoli IT síť 120 V + 120 V? Kdyby ne, musel by se za Axpertem udělat bod rozdělení, respektive přizemnit N... (?)[/list]

Co že? :lol:
Osobně bych každému s takovýma znalostma doporučoval vypínat vidlici ze zásuvky až po vypnutí hlavního jističe, a vypínač zapínat a vypínat až po důkladném proštudování manuálu. :lol:
Použití jakého koliv nástroje bych zakázal. :o
Elektrárna optimalizována pro temnější období.
Panely jih: 3kWp
Panely západ: 3kWp
Panely hoře (top). 4kWp
Regulátor: MůjSystém 2024
Baterie: 8 x Lifepo4 280AH
Měnič DC/AC: Easun 12 000 000 mWp
MaR: MůjSystém 2024
elh

Příspěvek od elh »

Vskutku přínosná odpověď...

Z některých střídačů leze IT síť. Z některých TN-(C)-S. Možná se nevyjadřuju přesně, ale tak to zhruba je. A ptám se, jak je to u Axpert Kinga. Našel jsem různé informace, že někdy N přizemňuje a někdy ne. Tak nevím, proč máš potřebu mě napadat. Podívej se nahoru pod název stránky (pro "amatérské uživatele").
eduard22
Výkon panelů v FVE [Wp]: 8000
Kapacita baterie [kWh]: 23

Příspěvek od eduard22 »

Výstupní svorky N a PE jsou v Kingovi propojeny fyzicky, mechanicky, galvanicky. A tedy leze z nej 1x230V proti N i proti PE neb to je defacto PEN!

Svorku PE (i když je to PEN) přizemnit a svorku N a L véct přes Fi chrániče do přepínače sítí a odpojuje se od sítě od sítě L i N. Prostě co z kinga vyteče to se do jeho N musí vrátit jen a pouze do něj přes samostatný Fi cránič B25A Typ B!!!, minimálně alespoň typ A!

Prostě přepínačem sítí přepináš mezi veřejsnou distribuční síti (DS) se samostatným hlavním jištěním a mezi výstupem Kinga taky se samostatným hlavním jištěním a pouze přepneš podružné jištění okruhu a sběrnice N z kinga nebo z DS , mimo N zálohy Kinga z 3f zásuvky , která zůstane s L1a aL2 L3na N stále ze sítě. Přepináš jen podružné 1f okruhy domů a sběrnici n z nich k trekingovi nebo k DS.

Na vstupu(!) přepínače sítí od Kinga propojíš , proklemuješ tuto jeho jedinou fázi do všech tří dutinek vstupu přepínače sítí a budeš tak jedinou fázi posílat do všech tří okruhů domu. Přepneš-li podružné okruhy přepínačem v síti zpět k DS na vstup DS svorky nejsou propojený a tudíž budou tři okruhy domů napájené třemi samostatnými fázemi z DS.

2x120V čili L má napětí proti PE i N jen 120V jen u levných měničů do auta nebo na lodě - y se nemaj jak uzemnit ;-)
Samodomo "poloostrov" s Axpert King II - AC OUT 5kW/5kVA, PV IN 6kWp, 10x Longi 445Wp na sedlové střeše na východ a 10ks i na západ, aku 8x12V-240Ah levné olovo Varta+Banner trakční VRLA 23kWh (reálně využitelných často tak do 10kWh), Znojmo.
elh

Příspěvek od elh »

Díky Eduarde za super odpověď. Mám to jak píšeš, jen přepínač mám jednofázový dvoupólový (L a N), protože z FVE beru do baráku jen na vybrané okruhy. Já už jsem se setkal s klonem Axperta nebo co to bylo a z toho právě lezla IT síť (normálně měl 5 kW a byl koupený ze španělska).

Nyní by mě spíše zajímalo, jak to nastavit vhodně. Hlavně plavu v ECO režimu, bypassu...

Ještě dotaz. Potkal jsem už měnič, který měl bluetooth a dal se ovládat napřímo přes WatchPower. Ten Axpert King 2 se dá ovládat přes WiFi jedině přes ten pomalý čínský cloud, nikoli napřímo? (vím, řešení je kdyžtak Solar Assistant)...
eduard22

Příspěvek od eduard22 »

Ještě poopravuji že mělo být: chráničo-jistič Fí B25A typ B, nebo nadproudový jistič B25A 10kA a před ním ještě doporučuji tanou pojistky jak na baráku ( kontakt jističe se při zkratu na tvrdo můžou slepit kdežto pojistka přehoří) a za ník Fi 32A nebo 40A Typ B a citlivost 30mA.
Samodomo "poloostrov" s Axpert King II - AC OUT 5kW/5kVA, PV IN 6kWp, 10x Longi 445Wp na sedlové střeše na východ a 10ks i na západ, aku 8x12V-240Ah levné olovo Varta+Banner trakční VRLA 23kWh (reálně využitelných často tak do 10kWh), Znojmo.
elh

Příspěvek od elh »

Jo, tavnou pojistku mám taky. Dále jističe mají svoje okruhy. Chránič typu B mám Siemens, jeden pro okruhy z DS, druhý pro okruhy z FVE. Už tak jsou B chrániče drahé, blbosti jako chráničojističe nechci (norma nenorma, pro mě zbytečná blbost).
eduard22

Příspěvek od eduard22 »

elh píše: stř dub 30, 2025 4:06 pm ...... blbosti jako chráničojističe nechci (norma nenorma, pro mě zbytečná blbost).
Ne tak docela! Pakliže uděláš selektivitu i citlivosti Fi a hlavní výstupní Fi chránič bude 100mA a podružné Fi pro zásuvky a světla budou samostatné chráničo-jističe á 30mA, vyhodí (vybaví) při probíjení spotřebiče (nebo až když dostaneš ránu ;-) ) jen jediný okruh kde je spotřebič zapojený 8-) a ne hned celej barák :( ...

Já to mám u mojí baby udělný takto (viz foto). Už jsi něco takového viděl?

EK... chce stejně nařídit, nebo již nařídila?..., v celé EU povinnost... mít pro každý okruh samostatný Fi chránič! My doma máme splněno v předstihu :D A to jsem pletl z hovn...a bič! (na starý elektrice jen s pojistkama a zemění nulováním..., naštěstí tchán nechal natáhnou tří dráty k zásuvkám i když nebyly zapojeny, předělání bylo snadné avšak zdlouhavé... - musela se vypátrat a přepojit každičká(!!!) zásuvka v patrovém baráku - komunistické "kostce" a proměřit a nakonec otestovat!)
FOTO realizace:
Zhovnabič01.jpg
Zhovnabič02.jpeg
Zhovnabič03.jpg
Zhovnabič04.jpg
Zhovnabič05.jpg
elh

Příspěvek od elh »

Nebudu tvrdit, že je to k ničemu obecně a pro všechny. Má to své výhody. Ale cena za to, že si nevyhodím půl baráku je dobrá akorát pro výrobce modulových přístrojů. Mně to žíly netrhá. A výmluva výrobců na to, že neuvidím pod nohy skrz vypadený světla podsunutá normotvůrcům je taky pěkná. Nikdy se mi nestalo, že bych v noci neviděl. Opět nikomu to nevnucuju, ale každý se má doma zařídit dle své vůle a schopností.

Až budou chráničojističe zabírat stejně místa a budou stát stejně jako jeden chránič na patro + jističe, pak neřeknu slovo. Ale chránič typu B stojí aktuálně kolem 5 tisíc, aby to nebyl úplnej šmejd. Použitej z Německa za 2500,- Za mě je lepší kvalitní chránič jeden na patro, než nekvalitní. A chráničijistič AC stojí 1200 Kč (a to je charakteristiky AC, nikoli B, kolik by stál B, pokud vůbec na trhu jsou) namísto 100 Kč za jistič a poměrnou část za chránič. Ano, asi by se to dalo řešit selektivitou a drahý B-čko si dát až nad ty levný, ale to pak taky není ideální.
Cmrnda

Příspěvek od Cmrnda »

elh píše: stř dub 30, 2025 8:22 pm A výmluva výrobců na to, že neuvidím pod nohy skrz vypadený světla podsunutá normotvůrcům je taky pěkná.

Až budou chráničojističe zabírat stejně místa a budou stát stejně jako jeden chránič na patro + jističe, pak neřeknu slovo.
- to není jen kvůli tomu že má doma někdo bordel a neví kam šlápne, ale taky k vůli opravám. Když budeš mít někde "sešitej" modrej pracovní vodič s ochranným vodičem a jistič na obvodu nevypadne, tak vypadne jen hlavní chránič. A teď to hledej... Rozebereš rozváděč a budeš postupně odpojovat nulové vodiče než trefíš na ten pravý? :lol:

- kombinovaný jistič s chráničem (AB) už dost dlouho zabírá jen jeden modul. Nevěřící by se už mohli naučit mluvit. :lol: :lol: :lol:
Elektrárna optimalizována pro temnější období.
Panely jih: 3kWp
Panely západ: 3kWp
Panely hoře (top). 4kWp
Regulátor: MůjSystém 2024
Baterie: 8 x Lifepo4 280AH
Měnič DC/AC: Easun 12 000 000 mWp
MaR: MůjSystém 2024
eduard22

Příspěvek od eduard22 »

Tak B Fíčko dáš jen to centrální 100mA jen pro případ kdyby zakopl ostrovní měnič a prsknul do sítě stejnosměrnou dokonce vf složku a zrovna něco probilo - což je vzácnost taková kombinace a nepravděpodobné podružné dáš " jen" Typ A. Ty ochrání častější a pravděpodobnější případy - probití přístroje nebo při doteku fáze člověkem... 8-)

A ten jednomodulovej (jsi slepej? Je to na fotkách!) chráničojistič - kombinovaný chránič s nadproudovým jističem, mě stál už kdysi jen(?) 590,- kč 8-)
elh

Příspěvek od elh »

První chráničojistič co na mě vypadl v hledání byl dvoumodul za 1200, ale to je vedlejší, pro mě to není téma, který bych chtěl studovat a řešit (a jo, jsem slepej, myslel jsem, že na fotkách máš ty Noark jističe a bylo mi divný, proč je sem dáváš). Vraťme se ke King II:

- může dělat přetoky v bypassu nebo ne? Některý Axperty přetoky dělaj (viz https://youtube.com/shorts/HAJR0NUb7Tw? ... u84xFYoDu7), což by u Kinga být nemuselo. Ale v bypassu dvojitou konverzi nedělá, takže tam riziko být může (?)
eduard22

Příspěvek od eduard22 »

Tak kdyz king odpojí dům od svojeho nezávislého(!!!) výstupu a přepoji dům napřímo k síti, může to udělat maximálně momentální mikropretok, ale!
Presto že king nedodává do sítě, synchronizuje se se sítí aby to nebyla prda posunutim fáze 8-)
eduard22

Příspěvek od eduard22 »

Doplnění - aby to prepnutí z jeho výstupu na síť nebebyla prda pro spotřebiče, aby tedy byl jeho výstup sfázovaný se sítí.
Jen pro úplnost dodávám že pakliže by se Hz sítě odchylily víc jak o plus mínus desetinu Hz, King frekvenci sítě začne ignorovat a bude vyrábět svých 50 Hz plus mínus desetina Hz.

Čili že jeho přifázování k síti u něj existuje, ale není zaručeno a ani není nutné, kdyz nedodává do sítě a nepřipojuje se paralerné k síti svojím výstupem. Je to OffGrid - ostrovní měnič a tedy s vlastnim nezávislým výstupem. :-)
Odpovědět

Zpět na „Aktuality ze světa FVE“