elh píše: ↑úte dub 29, 2025 8:28 pm Z Axperta leze rovnou TN-(C)-S, tedy 230 V proti nuláku, nikoli IT síť 120 V + 120 V? Kdyby ne, musel by se za Axpertem udělat bod rozdělení, respektive přizemnit N... (?)[/list]
Co že?![]()
Osobně bych každému s takovýma znalostma doporučoval vypínat vidlici ze zásuvky až po vypnutí hlavního jističe, a vypínač zapínat a vypínat až po důkladném proštudování manuálu.![]()
Použití jakého koliv nástroje bych zakázal.
Axpert King II praktické zkušenosti.
Re: Axpert King II praktické zkušenosti.
Elektrárna optimalizována pro temnější období.
Panely jih: 3kWp
Panely západ: 3kWp
Panely hoře (top). 4kWp
Regulátor: MůjSystém 2024
Baterie: 8 x Lifepo4 280AH
Měnič DC/AC: Easun 12 000 000 mWp
MaR: MůjSystém 2024
Panely hoře (top). 4kWp
Vskutku přínosná odpověď...
Z některých střídačů leze IT síť. Z některých TN-(C)-S. Možná se nevyjadřuju přesně, ale tak to zhruba je. A ptám se, jak je to u Axpert Kinga. Našel jsem různé informace, že někdy N přizemňuje a někdy ne. Tak nevím, proč máš potřebu mě napadat. Podívej se nahoru pod název stránky (pro "amatérské uživatele").
Z některých střídačů leze IT síť. Z některých TN-(C)-S. Možná se nevyjadřuju přesně, ale tak to zhruba je. A ptám se, jak je to u Axpert Kinga. Našel jsem různé informace, že někdy N přizemňuje a někdy ne. Tak nevím, proč máš potřebu mě napadat. Podívej se nahoru pod název stránky (pro "amatérské uživatele").
-
- Výkon panelů v FVE [Wp]: 8000
- Kapacita baterie [kWh]: 23
Výstupní svorky N a PE jsou v Kingovi propojeny fyzicky, mechanicky, galvanicky. A tedy leze z nej 1x230V proti N i proti PE neb to je defacto PEN!
Svorku PE (i když je to PEN) přizemnit a svorku N a L véct přes Fi chrániče do přepínače sítí a odpojuje se od sítě od sítě L i N. Prostě co z kinga vyteče to se do jeho N musí vrátit jen a pouze do něj přes samostatný Fi cránič B25A Typ B!!!, minimálně alespoň typ A!
Prostě přepínačem sítí přepináš mezi veřejsnou distribuční síti (DS) se samostatným hlavním jištěním a mezi výstupem Kinga taky se samostatným hlavním jištěním a pouze přepneš podružné jištění okruhu a sběrnice N z kinga nebo z DS , mimo N zálohy Kinga z 3f zásuvky , která zůstane s L1a aL2 L3na N stále ze sítě. Přepináš jen podružné 1f okruhy domů a sběrnici n z nich k trekingovi nebo k DS.
Na vstupu(!) přepínače sítí od Kinga propojíš , proklemuješ tuto jeho jedinou fázi do všech tří dutinek vstupu přepínače sítí a budeš tak jedinou fázi posílat do všech tří okruhů domu. Přepneš-li podružné okruhy přepínačem v síti zpět k DS na vstup DS svorky nejsou propojený a tudíž budou tři okruhy domů napájené třemi samostatnými fázemi z DS.
2x120V čili L má napětí proti PE i N jen 120V jen u levných měničů do auta nebo na lodě - y se nemaj jak uzemnit
Svorku PE (i když je to PEN) přizemnit a svorku N a L véct přes Fi chrániče do přepínače sítí a odpojuje se od sítě od sítě L i N. Prostě co z kinga vyteče to se do jeho N musí vrátit jen a pouze do něj přes samostatný Fi cránič B25A Typ B!!!, minimálně alespoň typ A!
Prostě přepínačem sítí přepináš mezi veřejsnou distribuční síti (DS) se samostatným hlavním jištěním a mezi výstupem Kinga taky se samostatným hlavním jištěním a pouze přepneš podružné jištění okruhu a sběrnice N z kinga nebo z DS , mimo N zálohy Kinga z 3f zásuvky , která zůstane s L1a aL2 L3na N stále ze sítě. Přepináš jen podružné 1f okruhy domů a sběrnici n z nich k trekingovi nebo k DS.
Na vstupu(!) přepínače sítí od Kinga propojíš , proklemuješ tuto jeho jedinou fázi do všech tří dutinek vstupu přepínače sítí a budeš tak jedinou fázi posílat do všech tří okruhů domu. Přepneš-li podružné okruhy přepínačem v síti zpět k DS na vstup DS svorky nejsou propojený a tudíž budou tři okruhy domů napájené třemi samostatnými fázemi z DS.
2x120V čili L má napětí proti PE i N jen 120V jen u levných měničů do auta nebo na lodě - y se nemaj jak uzemnit

Samodomo "poloostrov" s Axpert King II - AC OUT 5kW/5kVA, PV IN 6kWp, 10x Longi 445Wp na sedlové střeše na východ a 10ks i na západ, aku 8x12V-240Ah levné olovo Varta+Banner trakční VRLA 23kWh (reálně využitelných často tak do 10kWh), Znojmo.
Díky Eduarde za super odpověď. Mám to jak píšeš, jen přepínač mám jednofázový dvoupólový (L a N), protože z FVE beru do baráku jen na vybrané okruhy. Já už jsem se setkal s klonem Axperta nebo co to bylo a z toho právě lezla IT síť (normálně měl 5 kW a byl koupený ze španělska).
Nyní by mě spíše zajímalo, jak to nastavit vhodně. Hlavně plavu v ECO režimu, bypassu...
Ještě dotaz. Potkal jsem už měnič, který měl bluetooth a dal se ovládat napřímo přes WatchPower. Ten Axpert King 2 se dá ovládat přes WiFi jedině přes ten pomalý čínský cloud, nikoli napřímo? (vím, řešení je kdyžtak Solar Assistant)...
Nyní by mě spíše zajímalo, jak to nastavit vhodně. Hlavně plavu v ECO režimu, bypassu...
Ještě dotaz. Potkal jsem už měnič, který měl bluetooth a dal se ovládat napřímo přes WatchPower. Ten Axpert King 2 se dá ovládat přes WiFi jedině přes ten pomalý čínský cloud, nikoli napřímo? (vím, řešení je kdyžtak Solar Assistant)...
-
Ještě poopravuji že mělo být: chráničo-jistič Fí B25A typ B, nebo nadproudový jistič B25A 10kA a před ním ještě doporučuji tanou pojistky jak na baráku ( kontakt jističe se při zkratu na tvrdo můžou slepit kdežto pojistka přehoří) a za ník Fi 32A nebo 40A Typ B a citlivost 30mA.
Samodomo "poloostrov" s Axpert King II - AC OUT 5kW/5kVA, PV IN 6kWp, 10x Longi 445Wp na sedlové střeše na východ a 10ks i na západ, aku 8x12V-240Ah levné olovo Varta+Banner trakční VRLA 23kWh (reálně využitelných často tak do 10kWh), Znojmo.
Jo, tavnou pojistku mám taky. Dále jističe mají svoje okruhy. Chránič typu B mám Siemens, jeden pro okruhy z DS, druhý pro okruhy z FVE. Už tak jsou B chrániče drahé, blbosti jako chráničojističe nechci (norma nenorma, pro mě zbytečná blbost).
-
Ne tak docela! Pakliže uděláš selektivitu i citlivosti Fi a hlavní výstupní Fi chránič bude 100mA a podružné Fi pro zásuvky a světla budou samostatné chráničo-jističe á 30mA, vyhodí (vybaví) při probíjení spotřebiče (nebo až když dostaneš ránu

Já to mám u mojí baby udělný takto (viz foto). Už jsi něco takového viděl?
EK... chce stejně nařídit, nebo již nařídila?..., v celé EU povinnost... mít pro každý okruh samostatný Fi chránič! My doma máme splněno v předstihu

FOTO realizace:
Nebudu tvrdit, že je to k ničemu obecně a pro všechny. Má to své výhody. Ale cena za to, že si nevyhodím půl baráku je dobrá akorát pro výrobce modulových přístrojů. Mně to žíly netrhá. A výmluva výrobců na to, že neuvidím pod nohy skrz vypadený světla podsunutá normotvůrcům je taky pěkná. Nikdy se mi nestalo, že bych v noci neviděl. Opět nikomu to nevnucuju, ale každý se má doma zařídit dle své vůle a schopností.
Až budou chráničojističe zabírat stejně místa a budou stát stejně jako jeden chránič na patro + jističe, pak neřeknu slovo. Ale chránič typu B stojí aktuálně kolem 5 tisíc, aby to nebyl úplnej šmejd. Použitej z Německa za 2500,- Za mě je lepší kvalitní chránič jeden na patro, než nekvalitní. A chráničijistič AC stojí 1200 Kč (a to je charakteristiky AC, nikoli B, kolik by stál B, pokud vůbec na trhu jsou) namísto 100 Kč za jistič a poměrnou část za chránič. Ano, asi by se to dalo řešit selektivitou a drahý B-čko si dát až nad ty levný, ale to pak taky není ideální.
Až budou chráničojističe zabírat stejně místa a budou stát stejně jako jeden chránič na patro + jističe, pak neřeknu slovo. Ale chránič typu B stojí aktuálně kolem 5 tisíc, aby to nebyl úplnej šmejd. Použitej z Německa za 2500,- Za mě je lepší kvalitní chránič jeden na patro, než nekvalitní. A chráničijistič AC stojí 1200 Kč (a to je charakteristiky AC, nikoli B, kolik by stál B, pokud vůbec na trhu jsou) namísto 100 Kč za jistič a poměrnou část za chránič. Ano, asi by se to dalo řešit selektivitou a drahý B-čko si dát až nad ty levný, ale to pak taky není ideální.
- to není jen kvůli tomu že má doma někdo bordel a neví kam šlápne, ale taky k vůli opravám. Když budeš mít někde "sešitej" modrej pracovní vodič s ochranným vodičem a jistič na obvodu nevypadne, tak vypadne jen hlavní chránič. A teď to hledej... Rozebereš rozváděč a budeš postupně odpojovat nulové vodiče než trefíš na ten pravý?

- kombinovaný jistič s chráničem (AB) už dost dlouho zabírá jen jeden modul. Nevěřící by se už mohli naučit mluvit.

Elektrárna optimalizována pro temnější období.
Panely hoře (top). 4kWp
Panely hoře (top). 4kWp
-
Tak B Fíčko dáš jen to centrální 100mA jen pro případ kdyby zakopl ostrovní měnič a prsknul do sítě stejnosměrnou dokonce vf složku a zrovna něco probilo - což je vzácnost taková kombinace a nepravděpodobné podružné dáš " jen" Typ A. Ty ochrání častější a pravděpodobnější případy - probití přístroje nebo při doteku fáze člověkem...
A ten jednomodulovej (jsi slepej? Je to na fotkách!) chráničojistič - kombinovaný chránič s nadproudovým jističem, mě stál už kdysi jen(?) 590,- kč

A ten jednomodulovej (jsi slepej? Je to na fotkách!) chráničojistič - kombinovaný chránič s nadproudovým jističem, mě stál už kdysi jen(?) 590,- kč

První chráničojistič co na mě vypadl v hledání byl dvoumodul za 1200, ale to je vedlejší, pro mě to není téma, který bych chtěl studovat a řešit (a jo, jsem slepej, myslel jsem, že na fotkách máš ty Noark jističe a bylo mi divný, proč je sem dáváš). Vraťme se ke King II:
- může dělat přetoky v bypassu nebo ne? Některý Axperty přetoky dělaj (viz https://youtube.com/shorts/HAJR0NUb7Tw? ... u84xFYoDu7), což by u Kinga být nemuselo. Ale v bypassu dvojitou konverzi nedělá, takže tam riziko být může (?)
- může dělat přetoky v bypassu nebo ne? Některý Axperty přetoky dělaj (viz https://youtube.com/shorts/HAJR0NUb7Tw? ... u84xFYoDu7), což by u Kinga být nemuselo. Ale v bypassu dvojitou konverzi nedělá, takže tam riziko být může (?)
-
Tak kdyz king odpojí dům od svojeho nezávislého(!!!) výstupu a přepoji dům napřímo k síti, může to udělat maximálně momentální mikropretok, ale!
Presto že king nedodává do sítě, synchronizuje se se sítí aby to nebyla prda posunutim fáze
Presto že king nedodává do sítě, synchronizuje se se sítí aby to nebyla prda posunutim fáze

-
Doplnění - aby to prepnutí z jeho výstupu na síť nebebyla prda pro spotřebiče, aby tedy byl jeho výstup sfázovaný se sítí.
Jen pro úplnost dodávám že pakliže by se Hz sítě odchylily víc jak o plus mínus desetinu Hz, King frekvenci sítě začne ignorovat a bude vyrábět svých 50 Hz plus mínus desetina Hz.
Čili že jeho přifázování k síti u něj existuje, ale není zaručeno a ani není nutné, kdyz nedodává do sítě a nepřipojuje se paralerné k síti svojím výstupem. Je to OffGrid - ostrovní měnič a tedy s vlastnim nezávislým výstupem.
Jen pro úplnost dodávám že pakliže by se Hz sítě odchylily víc jak o plus mínus desetinu Hz, King frekvenci sítě začne ignorovat a bude vyrábět svých 50 Hz plus mínus desetina Hz.
Čili že jeho přifázování k síti u něj existuje, ale není zaručeno a ani není nutné, kdyz nedodává do sítě a nepřipojuje se paralerné k síti svojím výstupem. Je to OffGrid - ostrovní měnič a tedy s vlastnim nezávislým výstupem.