Goodwe a nepovolené přetoky
Goodwe a nepovolené přetoky
Zdravím,
potřeboval bych nějakou radu, jak na nepovolené přetoky do sítě ze střídače GW10K-ET.
Kvůli získání dotace jsem musel u ČEZ nasmlouvat přetoky do sítě jen 50% výkonu FVE, tedy nějakých 3,8kW. Do sítě je střídač připojen někdy od listopadu 2024. Bohužel 19.3. 2025 došlo k překročení čtvrthodinového maxima dodávky do sítě. A v dubnu 2025 se to stalo asi 12x. Ve střídači jsem měl nastaveno omezení přetoků na 2,5kW. 18.4.2025 jsem nastavil omezení na 1,5kW, ale přesto znovu došlo 1x k překročení čtvrthodinového maxima. 25.4.2025 jsem nastavil omezení na 0kW. Přesto, když se podívám do portálu naměřených dat, tak ve čtvrthodinových maximech jsou hodnoty téměř 2kW. Což je z pohledu nasmlouvaného maxima 3,8kW OK.
Jestli tomu dobře rozumím, tak když střídač do domovního rozvodu posílá např. 6kW (spotřebiče v domě odebírají 4kW a do distribuční sítě jdou 2kW), tak ve chvíli, kdy se spotřebiče vypnou, tak než střídač zareaguje snížením výkonu, tak stále do domovního rozvodu jde 6kW a jelikož dům nic neodebírá, tak to několik ms vlastně jde do distribuční sítě.
Má to nějaké řešení? Tedy dodávat do sítě, ale bez překračování limitů? Máte někdo podobnou zkušenost?
Předem díky za reakce.
Libor
potřeboval bych nějakou radu, jak na nepovolené přetoky do sítě ze střídače GW10K-ET.
Kvůli získání dotace jsem musel u ČEZ nasmlouvat přetoky do sítě jen 50% výkonu FVE, tedy nějakých 3,8kW. Do sítě je střídač připojen někdy od listopadu 2024. Bohužel 19.3. 2025 došlo k překročení čtvrthodinového maxima dodávky do sítě. A v dubnu 2025 se to stalo asi 12x. Ve střídači jsem měl nastaveno omezení přetoků na 2,5kW. 18.4.2025 jsem nastavil omezení na 1,5kW, ale přesto znovu došlo 1x k překročení čtvrthodinového maxima. 25.4.2025 jsem nastavil omezení na 0kW. Přesto, když se podívám do portálu naměřených dat, tak ve čtvrthodinových maximech jsou hodnoty téměř 2kW. Což je z pohledu nasmlouvaného maxima 3,8kW OK.
Jestli tomu dobře rozumím, tak když střídač do domovního rozvodu posílá např. 6kW (spotřebiče v domě odebírají 4kW a do distribuční sítě jdou 2kW), tak ve chvíli, kdy se spotřebiče vypnou, tak než střídač zareaguje snížením výkonu, tak stále do domovního rozvodu jde 6kW a jelikož dům nic neodebírá, tak to několik ms vlastně jde do distribuční sítě.
Má to nějaké řešení? Tedy dodávat do sítě, ale bez překračování limitů? Máte někdo podobnou zkušenost?
Předem díky za reakce.
Libor
- pave69
- Výkon panelů v FVE [Wp]: 9900
- Kapacita baterie [kWh]: 18
Re: Goodwe a nepovolené přetoky
Hele, to není OK. Dej sem graf, jak to vidí GW po fázích - něco jako tohle:
GW háže nějaké přetokové špičky, ale je to v řádu vteřin. Určitě to neudělá 2kWh za 1/4 hodinu - pokud teda v domě nejsou nějaké velké spotřebiče, které se každých 10 vteřin zapínají a vypínají.
a podívej se, jestli je správně nastavená asymetričnost a jestli jsou správně instalované měřící cívky.GW háže nějaké přetokové špičky, ale je to v řádu vteřin. Určitě to neudělá 2kWh za 1/4 hodinu - pokud teda v domě nejsou nějaké velké spotřebiče, které se každých 10 vteřin zapínají a vypínají.
Tak přikládám konkrétní grafy z 20. dubna (to byly ve střídači přetoky omezeny na 1,5kW):
Zajímavé je, že jsem v sobotu nastavil přetoky na nulu a včera šlo do sítě až cca 1,8kW: Já vím, že ČEZ to počítá jinak a Goodwe taky jinak, ale třeba okolo 13-té hodiny tam podle grafu ze SEMS nedocházelo k žádnému zapínání/vypínání spotřebiče, tak proč to směrem do sítě sypalo tolik?
Není to moje první FVE s Goodwe. Bohužel první s omezením výkonu do sítě. Ale kamarád s prakticky totožnou sestavou nemá přetoky povolené žádné (na distribuci sice připojen je, ale kvůli kapacitě sítě nemá přetoky dovolené - respektive má povolených nějakých těch 300W). A taky už na něj čeká pokuta, protože asi 2x překročil limit až o 1 kW.
Měřící cívky jsou správně a asymetričnost taky. Už jsem mluvil s technickou podporou Goodwe a v podstatě mi potvrdili, co jsem si myslel - střídač není vědma, neví, že právě proběhne vypnutí velkého spotřebiče. No a když k vypnutí dojde, tak než zareaguje snížením výkonu, tak už elektroměr zachytí přetok.
Co jsem tak vydedukoval je, že elektroměr v té čtvrthodině změří špičku. V grafu z distribuce je 2x přetok nad nasmlouvanou hodnotu - ve 12:45 je to 4,356kW a ve 13:00 4,175kW (nasmlouváno cca 3,81kW)Zajímavé je, že jsem v sobotu nastavil přetoky na nulu a včera šlo do sítě až cca 1,8kW: Já vím, že ČEZ to počítá jinak a Goodwe taky jinak, ale třeba okolo 13-té hodiny tam podle grafu ze SEMS nedocházelo k žádnému zapínání/vypínání spotřebiče, tak proč to směrem do sítě sypalo tolik?
Není to moje první FVE s Goodwe. Bohužel první s omezením výkonu do sítě. Ale kamarád s prakticky totožnou sestavou nemá přetoky povolené žádné (na distribuci sice připojen je, ale kvůli kapacitě sítě nemá přetoky dovolené - respektive má povolených nějakých těch 300W). A taky už na něj čeká pokuta, protože asi 2x překročil limit až o 1 kW.
Měřící cívky jsou správně a asymetričnost taky. Už jsem mluvil s technickou podporou Goodwe a v podstatě mi potvrdili, co jsem si myslel - střídač není vědma, neví, že právě proběhne vypnutí velkého spotřebiče. No a když k vypnutí dojde, tak než zareaguje snížením výkonu, tak už elektroměr zachytí přetok.
ČEZ měří průměr za 15 minut. Nějaká krátkodobá špička tedy není problém. Bude to tam tedy tlačit delší dobu.
Je všude dodrženo pořadí fází?
Zkusil bych na jednotlivých fázích pouštět větší spotřebič a v solargo sledovat co to ukazuje. Plus ampérmetr na vstupu oné fáze do domu. Někde se to bude rozcházet.
Je všude dodrženo pořadí fází?
Zkusil bych na jednotlivých fázích pouštět větší spotřebič a v solargo sledovat co to ukazuje. Plus ampérmetr na vstupu oné fáze do domu. Někde se to bude rozcházet.
Hybridní FVE 8,1 kWp, GoodWe 10K-ET Plus, 4 x Pylontech Force H2 14,2 kWh
Včera jsem na ČEZ volal a opravdu to jsou čtvrthodinové průměry. Žádné špičky. Takže moje teorie o krátkodobých špičkách byla scestná. Ještě jsem se nějakou dobu hrabal v grafech a porovnával hodnoty v grafech v SEMS a v grafech na distribuci ... asi bude fakt něco blbě okolo měření fází Smart metrem (pořadí fází nebo měřící cívky). I když jsem si to nechtěl připustit. Ale i mistr tesař se utne. Zítra nebo pozítří to všechno překontroluju a dám vědět.
Tak jsem vše prošel od elektroměru až do střídače. Celou "cestu" i v jističových rozváděčích mám dodrženo L1 hnědá, L2 černá, L3 šedá. Změřil jsem sled fází u elektroměru, v jističovém rozváděči i na vstupu do střídače - všude je sled v pořádku. Měřící cívky od Smart metru jsou namontované správně (myšleno na jednotlivých žílách přívodního kabelu) a jsou i správně připojené do Smart metru. Shodil jsem jistič na přívodu do střídače a zkoušel jsem připojovat boiler postupně na jednotlivé fáze a sledovat, co se zobrazí SEMS. SEMS to zobrazil správně:
Jo ještě jsem zapomněl, na střídači jsem spustil test a ten proběhl v pořádku - i s informací, že sled fází je OK.
Tak teď už fakt nevím, kde může být problém.
Jo ještě jsem zapomněl, na střídači jsem spustil test a ten proběhl v pořádku - i s informací, že sled fází je OK.
Tak teď už fakt nevím, kde může být problém.
-
- Výkon panelů v FVE [Wp]: 9200
- Kapacita baterie [kWh]: 16
Neznám zmíněný střídač, ale jeden návrh na řešení bych měl. Několik let jsem provozoval GreenBono s fázovým řízením právě pro eliminaci přetoků a chovalo se to k plné spokojenosti. Jen by to něco stálo - GreenBono, tři měřící trafa umístěná na přívodu, tři zátěže cca 2kW + tři ssr relé s fázovým řízením, připojené na jednotlivé fáze ve správném místě: za trafama GreenBona a před trafama Goodwe. Druhá možnost je administrativní, pokud to je montáž "na klíč", pak trvat na vyřešení problému a do té doby veškeré pokuty za přetoky přefakturovávat dodavateli elektrárny (tzv. PNJ, problém někoho jiného). Osobně bych šel první cestou, ta druhá cesta může být i slepá.
Jo, jo, Greenbono znám. Stejně jako Watrouter apod. Jenže to není nic pro mě, pro "hračičku". Dost věcí je tam naprogramovaných "natvrdo". Nevyhovuje mi to. Já jsem si na řízení spotřeby pořídil Raspbery ... jenže už ho mám skoro 2 roky a zatím jsem se k tomu nějak nedostal.
Čekám až budu marodit, to pak na to budu mít čas. Řeším spousty jiných věcí.
FVE jsem montoval sám, takže nemám na kom vymáhat.
Jinak jsem včera ještě udělal jednu věc ... loni při montáži jsem neměl téměř žádný prostor na montáž měřících cívek od Smart metru. Byly tam v takovém hodně těsném chuchvalci kabelů kvůli vedlejším prvkům v rozváděči (hodně těsně). Ale později jsem tam něco demontoval a tím místo vzniklo, ale na ten chuchvalec jsem už nešahal. Včera díky většímu prostoru, jsem ten chuchvalec docela hodně rozvolnil a žíly s cívkami hezky roztáhl, aby na sebe nebyly namáčknuté. Teď jsem koukal na graf na portále ČEZ a už tam nejsou ty přetoky, co tam byly ještě včera. Konkrétně před mým včerejším zásahem až do 1,8kW a od včerejšího zásahu největší 0,037kW. Že by se ty cívky tak navzájem ovlivňovaly? To se mi nechce věřit, cívka je uzavřený obvod, takže by to neměla vedlejší cívka takhle ovlivnit. To jsem z toho jelen.
Nic jiného jsem včera mechanicky neupravoval, nic jsem nerozpojoval, prostě jsem jen všechno prohlédl a proměřoval. Vůbec jsem neměl v ruce šroubovák.
Mechanicky jsem sahal jen na ty cívky. Že by třeba byla nějaká nedomáčknutá a tím, jak jsem na to sahal, tak se ten obvod cívky lépe uzavřel? Nevšiml jsem si, že by někde něco "docvaklo" (což by značilo, že to nebylo domáčknuté). Zkusím ty cívky zítra ještě jednou zkontrolovat.

FVE jsem montoval sám, takže nemám na kom vymáhat.
Jinak jsem včera ještě udělal jednu věc ... loni při montáži jsem neměl téměř žádný prostor na montáž měřících cívek od Smart metru. Byly tam v takovém hodně těsném chuchvalci kabelů kvůli vedlejším prvkům v rozváděči (hodně těsně). Ale později jsem tam něco demontoval a tím místo vzniklo, ale na ten chuchvalec jsem už nešahal. Včera díky většímu prostoru, jsem ten chuchvalec docela hodně rozvolnil a žíly s cívkami hezky roztáhl, aby na sebe nebyly namáčknuté. Teď jsem koukal na graf na portále ČEZ a už tam nejsou ty přetoky, co tam byly ještě včera. Konkrétně před mým včerejším zásahem až do 1,8kW a od včerejšího zásahu největší 0,037kW. Že by se ty cívky tak navzájem ovlivňovaly? To se mi nechce věřit, cívka je uzavřený obvod, takže by to neměla vedlejší cívka takhle ovlivnit. To jsem z toho jelen.
Nic jiného jsem včera mechanicky neupravoval, nic jsem nerozpojoval, prostě jsem jen všechno prohlédl a proměřoval. Vůbec jsem neměl v ruce šroubovák.
Mechanicky jsem sahal jen na ty cívky. Že by třeba byla nějaká nedomáčknutá a tím, jak jsem na to sahal, tak se ten obvod cívky lépe uzavřel? Nevšiml jsem si, že by někde něco "docvaklo" (což by značilo, že to nebylo domáčknuté). Zkusím ty cívky zítra ještě jednou zkontrolovat.
- pave69
- Výkon panelů v FVE [Wp]: 9900
- Kapacita baterie [kWh]: 18
Problém s cívkami je možný, podle těch grafů by to mohla být cívka na fázi 1. Nebo jiný problém na fázi 1, takhle na dálku se blbě radí.
Tak jsem včera ještě jednou ty cívky zkouknul. Všechny jsou správně domáčknuté. Každopádně uvolnit tu cívku (aby se daly rozevřít ty dvě půlky) není snadné. Určitě se to jen tak nemůže stát náhodně. Takže asi spíš vadilo to, že ty cívky byly těsně nad sebou (jakoby na sobě seděly). Každopádně od té chvíle, co jsem přívodní žíly s cívkami "roztáhl" už nejsou přetoky a v baterii je ráno okolo 70%. Před tím se evidentně baterie vybíjela do sítě.