Přístřešek na auto s FVE panely

Odpovědět

Kterou varinatu preferujete?

FVE na plocho - sklon 2° (3,5%)
1
17%
FVE pod úhlem 10° (17%)
0
Žádná hlasování
FVE pod úhlem 15° (26%
5
83%

Celkem hlasů: 6

nnntomas

Přístřešek na auto s FVE panely

Příspěvek od nnntomas »

Zdravím,
plánuji přístřešek na auto a napadlo, mě že bych do budoucna na to dát FVE panely.

Konstrukce přístřešku bude ze dřeva, sklon "střechy" 2° (3,5%) na jih, rozestup trámů asi 82cm, rozměry přístřešku cca 6,7x8m. Úbytek výkonu kvůli sklonu by mi nevadil (je malý), spíše mi jde o to zda se opravdu nebudou moc špinit... Navazovala by na to střecha se 35° sklonem, kde by to déšt z ní, mohl oláchnout? :-D

Kterou variantu byste preferovali? Lze dát i bifaciální bezrámové celoskleněné panely? Nevadí jim pak spodní trámy (šíře 12cm + v případě potřeby nějaký rošt z latí) které budou stínit?

Pokud bych panely nakláněl, musel bych dělat pod ně dávat krytinu...

Díky za info, či foto pokud někdo něco takového máte.
Přílohy
přístřešek 2° J.png
přístřešek - J 15°- 90cm mezera-gamma 18°.png
pave69
Výkon panelů v FVE [Wp]: 9900
Kapacita baterie [kWh]: 18

Re: Přístřešek na auto s FVE panely

Příspěvek od pave69 »

Ty panely naplocho nedoporučuji. Měl jsem to tak (kvůli nižšímu zatížení střechy) a špinily se v dolní části, vznikaly tam hot spoty, klesal výkon. Celé jsem to (za asi 50t) předělal na šikmou orientaci. Jedině snad, kdyby to byly panely určené pro plochou montáž, bez zvýšené hrany, ale s nimi nemám zkušenost.
EDIT: ještě přidávám fotky špinavého panelu a hotspotu infrakamerou - vlastní dílo :D
20230603_110741.jpg
flir_20240627T140213.jpg
vk_1

Příspěvek od vk_1 »

Na nízký sklon by mohly posloužit "bezrámové" panely, dělá je DAH Solar. Jejich marketingové označení je "fullscreen solar modules".

Ale dost záleží, jak se to zakomponuje do té střechy.
Kdybych dělal přístřešek na auto, snažil bych se použít panely místo krytiny. Bifacial panely.
nnntomas

Příspěvek od nnntomas »

Je nejak standardizovana sirka tech bezramovych panelu? Napr. 1134mm? Nebo to ma kazdy vyrobce jinak...jde mi o to ze bych tramy strechy rovnou udelal na potrebnou roztec... A pak Al profily pro panely daval rovnoběžně na ne...

Jaky Al profil se používá mezi bezramove panely, aby mezi nima netelo?

Vyplati se vubec uvazovat o bezramovem bifacialnim panelu, vy robi to o tolik vice?
vk_1

Příspěvek od vk_1 »

nnntomas píše: pát kvě 09, 2025 10:16 am Vyplati se vubec uvazovat o bezramovem bifacialnim panelu, vy robi to o tolik vice?
Já osobně bych bral bifaciální čistě kvůli vzhledu a trvanlivosti. Ale záleží na konkrétním kusu.
V malém sklonu, skoro naležato, to o moc více nevyrobí.

Pokud jde o uchycení bezrámových panelů, já bych to kotvil pomocí šroubů přímo do rámů ze zadní strany, otvory tam na to jsou.
Pár lidí už takové věci realizovalo, ať už tady, nebo na mypower, stačí hledat.

A carporty a pergoly z panelů dělá dost firem, stačí se u nich zastavit, pro inspiraci.
tafx
Výkon panelů v FVE [Wp]: 12400
Kapacita baterie [kWh]: 32

Příspěvek od tafx »

Já jsem se rozhodoval mezi bifaciálníma (2 skla, asi trvanlivější, líp vypadají zespoda) a bezrámovýma (nebudou se tak špinit) panelama, protože jsem nemohl sehnat bifaciální bezrámový (DAH). Nakonec jsem dal přednost bezrámovým DAH holt s bílou folií dole. Uvidim, jak to bude vypadat. Zatim čekám na dokumentaci, protože potřebuju stavební povolení bohužel.
Hybrid 12,44 kWp, 26x400 Wp + 4x510Wp Trina Solar, Deye 12kW (GW10K-ET odstaveno), 32 kWh EVE, 2 x Wallbox Alfen Eve, EVCC.io pro řízení nabíjení auta, skoro celej dům na backupu pro ostrovní provoz
Odpovědět

Zpět na „Montážní poradna“