Materiál pro montáž panelů na dřevěnou konstrukci

eduard22
Výkon panelů v FVE [Wp]: 8000
Kapacita baterie [kWh]: 23

Re: Materiál pro montáž panelů na dřevěnou konstrukci

Příspěvek od eduard22 »

Atman píše: pát kvě 16, 2025 7:04 am Miesto upevnenia panelov je v návodoch na montáž panelov v závislosti na únosnosti. Ideálne je 1/4 dĺžky od kraja.
......
A k čemu jsou v rámu panelu asi tak originál díry v té 1/4 (a ještě cca v 1/8) ;-) A proč fšecí používaj jakési komplikované drahé AL profily a neuchytí panely přímo!? A maximálně na levnější L či obyč U profily a šrouby M8 pro které jsou ty otvory ve správné vzdálenosti již vytvořeny (max. v 1/4 a min. v 1/8) z výroby když maj přístup ze spodu??? (viz moje FVE na fotu)
FVE_Znojmo01.jpg
Samodomo "poloostrov" s Axpert King II - AC OUT 5kW/5kVA, PV IN 6kWp, 10x Longi 445Wp na sedlové střeše na východ a 10ks i na západ, aku 8x12V-240Ah levné olovo Varta+Banner trakční VRLA 23kWh (reálně využitelných často tak do 10kWh), Znojmo.
vata

Příspěvek od vata »

Takže hotovo...
1747491731110-1280x720.jpg
Největší část práce bylo prodlužování těch profilů :oops: , samotná montáž docela v pohodě, takže až to budu dělat příště, už se toho nebudu tak obávat... Díky všem za rady :)
Celé to stojí vysoko nad loukou, pod mezí, takže nějaký stín tam samozřejmě je, ale pro moji potřebu by to mělo být v pohodě. Když tak ty nejdelší větve a mladý nálet časem zruším.
Ty profily tu konstrukci fakt zpevnily, alespoň subjektivně se mi to zdá docela docela tuhé, ale poslední slovo má bouřka.
Jo, ještě k té montáží přimo do otvorů na panely: dělala jsem tak pár konstrukcí, a bylo to vždycky dost o nervy a hodně pracné, kvůli přesnosti, konstrukce musí být na tohle připravená a musí být dobrý přístup ze spoda. Obnáší to všelijaké zkracování šroubů, teď jak to chytit, aby se to při utahování neprotáčelo... Proto jsem si chtěla vyzkoušet konstrukci na profily, a je to vážně jednoduché, nemusí to být nijak zvlášť přesné, a dá se s tím všelijak hýbat. Jo, bylo to dražší o ten hliník, to je pravda.
Teď je na řadě dokopání rygolu pro kabeláž a připojení. No a pak to konečně oseju travou, a bude to snad i hezké. Teda, pokud zaprší. Je u nás příšerné sucho, to málo, co včera spadlo, jen tak zasyčelo.
pibi
Výkon panelů v FVE [Wp]: 16
Kapacita baterie [kWh]: 44

Příspěvek od pibi »

Pěkná práce. :worker:
7,5kWp JV, 3,75kWp JZ, 2 x Victron MP II 5kVA, 3 x SmartSolar 150/70, Smartshunt, Cerbo, 16x280Ah + 16x305Ah + 16x305Ah LiFePO4 + 3xJK BMS.
K levné elektřině se dostaneme jen vytrvalou prací a svým kapitálem. Vladimír List, Elektrisace Československa 1934
Cmrnda

Příspěvek od Cmrnda »

pibi píše: sob kvě 17, 2025 5:31 pm Pěkná práce. :worker:
Nj., pěkná práce, jak Ukrajince po vejplatě! :lol: Já nejsem znalec, ale FVP se prý nedávají do stínu pod stromy, ale na sluníčko. Možná obava z propálení těch černejch panelů. Divil bych se kdyby byly zespoda bílý.
A ještě je to křivý jako pohled opilce do půllitru!
Kdo to bude natírát (dotírat), když už je to tam, doufám že přišroubovaný. To se jako čeká až poběží kolem pes, šlehne do toho ocasem, a je to impregnovaný? :lol:

Chce to vidět trocha pozitiv, né jenom že je to na zbourání... :lol:

Taky jsem letos "přifázoval" 6ks 450 tek. Celý je to z jeklů 60x30, 30x30 a 20x20. Dosměrování bude táhlovým motorem. Jinak to chce svinící několikametr a naměřit tím díry. Šrouby M5 a OK. Přichytl jsem jeden dolu, a ty ostatní dával na něj. 2x3ks.
Elektrárna optimalizována pro temnější období.
Panely jih: 3kWp
Panely západ: 3kWp
Panely hoře (top). 4kWp
Regulátor: MůjSystém 2024
Baterie: 8 x Lifepo4 280AH
Měnič DC/AC: Easun 12 000 000 mWp
MaR: MůjSystém 2024
ClonyXXL

Příspěvek od ClonyXXL »

No, Vata sice psala, ze konstrukce uz je natrena cela, ale taky nevidim ze by to byla pravda :shock:
Cmrnda

Příspěvek od Cmrnda »

A taky psala o tom, že si koupila latě a přišly jí nějak dlouhý, tak je uřízla a pak zjistila, že jsou krátký, tak je možná nahradila novýma, delšíma a nenatřenýma. :lol:
Nebo tak nějak. 8-)
Elektrárna optimalizována pro temnější období.
Panely jih: 3kWp
Panely západ: 3kWp
Panely hoře (top). 4kWp
Regulátor: MůjSystém 2024
Baterie: 8 x Lifepo4 280AH
Měnič DC/AC: Easun 12 000 000 mWp
MaR: MůjSystém 2024
Momo

Příspěvek od Momo »

Tohle by mě vůbec netrápilo, ty šikmé "krokve" by se stejně rozpadly až po mnoha letech.

Spíš by mě trápilo umístění, zdá se mi tam hodně stínění, ale neznám situaci a nemůžu soudit...
3x Victron MP2 48/5000, 3x MPPT 150/100, Cerbo GX (s NodeRED),
15 kWp na ploché střeše = 5 kWp východ (15°) + 5 kWp jih (37°+43°) + 5 kWp západ (15°),
baterie 3 packy, celkem 23 kWh skládané na 48 V 16s.
vata

Příspěvek od vata »

Ty latě jsem nenatírala, protože jsou schované. Ty dvě krajní ještě natřu, ne že bych se bála že shnijou, ale protože moc svítí do okolí.
Ty fotky jsou z pozdního odpoledne, kdy mi tam padá stín ze stromů meze. Od 10 hodin do tří je to tam prakticky beze stínu. Je možné, že horní hranu panelů mi bude přes poledne v červnu trochu stínit větev stromu nad tím, ale to je všechno nálet pár let starý a není problém to shodit nebo trochu projasnit. Jižněji (ven do louky) jsem s tím už jít nechtěla.
Tenhle nový projekt je o tom, že s aktuálním výkonem mé FVE 2kWp nenabiju při oblačném počasí 15kWh baterku rozumně rychle, tohle jsou data za minulý týden:
batW19.png
S tímto mi nové 2,4kWp pole byť ne ideálně osluněné určitě pomůže. Příští víkend to snad připojím, takže už nějaká data začnu sbírat, i když prozatím zkreslená o to, že zatím stále jedu na 12V, a stovkový Victron tak využije jen půlku špičkového výkonu nového pole.
vata

Příspěvek od vata »

Hotovo, dnes připojeno. Taková maličkost a takové práce... Zapnula jsem to až pozdě odpoledne, navíc zatažená obloha na déšť, a výkon 400W, cca 4x vyšší než jsem měla za podobných podmínek z původních panelů. Takže asi dobré. Podrobně jsem si celý projekt popsala u sebe na blogu zde: https://vati.cz/fve18-konstrukce-jizniho-pole/ .Zítra bude celý den zataženo, takže uvidíme, co to dá. A v úterý doufám, že neupeču regulátor, který asi pojede celý den na 100A, protože je aktuálně přepanelovaný 2x, jede stále na 12V baterce.
Odpovědět

Zpět na „Montážní poradna“