SEMS portál a odesílání dat z něj třeba na E-ink displej

Pravidla fóra
Pro získání samostatného fóra týkajícího se Vaší vlastní elektrárny, kontakrujte některého z moderátorů nebo admina.
V takto získaném fóru budete mít k dispozici jedno vlákno, které si budete moci moderovat, připadně bude zamčené a budete moci přispívat pouze vy. Dále je ožné si založit další vlákna pro obecné diskuse.
Odpovědět
zool
Výkon panelů v FVE [Wp]: 10000
Kapacita baterie [kWh]: 10

SEMS portál a odesílání dat z něj třeba na E-ink displej

Příspěvek od zool »

Ahoj Všem,
Chtěl jsem si udělat do chodby domu na zeď informační monitor pro FVE.
A tak jsem udělal tento script v pythonu, který se po spuštění připojí na SEMS portál a stáhne data, které tam střídače posílají.
Do konzole vypíše ty zásadní, co mě zajímají a pak data odešle na službu Živý obraz, které tyto data následně promítne na E-ink displej.

Vypis do konzole:
konzole.png
Tady posílám balíček pro posílání dat z FVE (střídač AEG / GoodWe), portál SEMS na živý obraz.

GoodWe měniče, které jsou poporovány:
On-Grid měniče: řady DNS, SDT, SMT, MT.
Hybridní měniče: řady ES, EM, EH, ET, BH, BT, GW.
Off-Grid měniče: řady BP, XS, DNS.
Commercial měniče: řady HT a SMT.
Baterie a příslušenství: kompatibilní baterie jako GoodWe Lynx nebo jiné s certifikací.

Data se vyčítají z tohoto portálu:
https://www.semsportal.com/

Je potřeba znát Vaše ID, login a heslo na portál a doplnit to sem:
config.py

Scripty používají python a tuto knihovnu:
pygoodwe -> https://github.com/yaleman/pygoodwe

Odesílá se na Živý obraz -> https://zivyobraz.eu/

Soubor all_data.py vrátí JSON, který obsahuje všechna data, které střídač posílá na portál a že jich je. (cca 1300 řádků)
Tady si tedy každý může vybrat jaké hodnoty / data ho zajímají.

Soubor inverter.py už vrací pouze pro mě důležitá data a odesílá je na portál pro živý obraz.

Samozřejmě je možnost si to upravit pro své potřeby, například data ukládat do DB a kreslit si z nich nějaké vlastní grafy a dělat si svojí statistiku.
Třebas se to někomu bude hodit ;)

Jenda
Nemáte oprávnění prohlížet přiložené soubory.
FVE -> 10kWp panely JIH + ZÁP / AEG 10.0H2 (GoodWe 10K‑ET Plus) a baterka AS-BBH1-10000/HV (AEG 10kWh)
tomasi02

Re: SEMS portál a odesílání dat z něj třeba na E-ink displej

Příspěvek od tomasi02 »

Poc vymyslet neco, co uz existuje? Samozrejme chapu prozkoumavani novych cest.

Ja mam realtime data pres homeassistant a starej telefon pripojen na nabijecce se zrusenym vypinanim displeje.

vyhoda: nejede to pres sems (takze pouze lokalni HA <-->komunikace se stridacem), ukazuje to realny data (a ne jako SEMS jednou za 5 minut)
Nemáte oprávnění prohlížet přiložené soubory.
danidani
Výkon panelů v FVE [Wp]: 11400
Kapacita baterie [kWh]: 17

Příspěvek od danidani »

Někdy i cesta je cíl.

Přesto, být tebou, na SEMS se vybodnu, rozběhám Home Assistant a ke GW se připojím lokálně. Mimo jiné budeš moct sledovat toky elektřiny po fázích a můžeš zkusit dopočítat, kolik opravdu do DS dodáváš a kolik z ní bereš. Třeba zjistíš, že je něco špatné zapojené nebo nastavené. Mít v květnu při výrobě 1,2 MWh a spotřebě 623 kWh s 10 kWh baterií nákup skoro 300 kWh - tam je něco hodně špatně. Buď máš všechnu spotřebu za tmy, nebo na jedné fázi bereš a na druhé dodáváš. Při stejné výrobě a spotřebě za červen (k dnešku výroba 1,17 MWh a spotřeba 693 kWh) mám nákup 31 kWh.

Pro připojení k HA doporučuji tuto integraci: https://github.com/mletenay/home-assist ... e-inverter
zool

Příspěvek od zool »

Ano, pokud máš HA, tak je to jasné. Já ale HA nemám, třebas v budoucnu budu mít, ale zatím ne a tak jsem to zkoušel vyšešit takto.
Mě nevadí delší refresh SEMS, protože E-ink budu překreslovat cca každých 10 minut, takto vydrží na zdi na baterii možná i rok.
Jenda
FVE -> 10kWp panely JIH + ZÁP / AEG 10.0H2 (GoodWe 10K‑ET Plus) a baterka AS-BBH1-10000/HV (AEG 10kWh)
zool

Příspěvek od zool »

HA jsem plánoval vyzkoušet a tak jsem si ho dnes tedy rozchodil na zkoušku alespoň ve Virtual Boxu na noťasu.
Vypadá to zajímavě a možnosti integrace vypadají velké.
Mám už jedno RPi ale tam běží sledování teplot na kotli, ukládání do DB a kreslení grafů. Mám totiž DEFRO automat a takto ho kontroluju.
Pokud bych o HA začal uvažovat na trvalo, asi bych pořídil druhé RPi jen pro něj nebo na čem ho provozujete Vy?
Díky Jenda
tomasi02

Příspěvek od tomasi02 »

jsme mirne offtopic.
Na virtualu jsem to prozoval asi pul roku. Pak jsem koupil Orangepi 3b + 64Gb eMMC z aliexpresu.
Instaloval podle navodu zde: https://community.home-assistant.io/t/i ... -3b/634021
danidani
Výkon panelů v FVE [Wp]: 11400
Kapacita baterie [kWh]: 17

Příspěvek od danidani »

zool píše: úte čer 24, 2025 3:47 pm na čem ho provozujete Vy?
NUC + Proxmox. Trochu overkill, původně jsem to měl na Synology, ale to po čase začalo hrozně lagovat. Řeším v HA i různé automatizace a další věci v domácnosti. Na Proxmox jsem vedle HA dal třeba i MariaDB, Plex a pár dalších drobností.
Cmrnda

Příspěvek od Cmrnda »

zool píše: úte čer 24, 2025 9:15 am Odesílá se na Živý obraz -> https://zivyobraz.eu/
Jenom sem na ten živý obraz koukl, a záměr provozovatele je mi jasný, registrovat, aby jsme o tobě věděli, heslo, aby jsme si byli jistí, a platit, a platit, a platit, pravidelně za každej obrázek... :hooray:
Podle všeho za tím stojí bývalé SSM s vedoucími lampasáky bývalého CCCP. (samozřejmě komuniščata)

Jinak mám několik ESP-32 pro senzory a vyčítání si posílám na stolní PC s Windows s visual Basicem a svým programem, obrazovka 55", True color, když čtu u těch sráčů - černobílý, tři barvy - žlutá, červená a zelená, rozumněj jen ty tři barvy, tak žiju asi 30 let napřed. :lol: A cena? 3.456,- Kč bez DPH a pod. :o

HA a "cloud" nějak nepotřebuju. Tahle síťová "horlivost" musí být světově asi hóóódně nadfinancovaná ... :twisted:
Elektrárna optimalizována pro temnější období.
Panely jih: 5kWp
Panely západ: 3kWp
Panely východ: 0,6kWp
Panely hoře (top). 4kWp
Regulátor: MůjSystém 2024
Baterie: 8 x Lifepo4 280Ah
Měnič DC/AC: Easun 12 000 000 mWp
MaR: MůjSystém 2024
vata

Příspěvek od vata »

zool píše: úte čer 24, 2025 3:47 pm na čem ho provozujete Vy?
Díky Jenda
Já taky neprovozuju HA, automatizaci řeším vlastním SW pro PLC. Vím, že na těch čínách už moc alternativ není, vše se posílá na cloud, a taky chápu, že je to pohodlné. Ale nic pro mě. Monitoring si řeším vlastní aplikací, která mi jede jako jedna z mnoha dalších na jednom z virtuálů mého relativně silného serveru v homelabu. Kdysi jsem taky používala RPI, a výkonnostně ok i na těch prvních relativně slabých malinách, ale dřív nebo později se vycyklovala SD karta, bez ohledu na optimalizace. A jakmile do toho člověk nacpe SSD, ztratí to kouzlo jednoduchosti a kompaktnosti.
Ohledně toho vyhrazeného displeje - hmm, zobrazovat někde graficky SOC, stav nabíjení a stav DS a z toho odvozené pokyny, jako třeba - teď vyper, už neper, to nemusí být špatné, a už vůbec ne na e-inku :) Nic víc smysl nemá, protože admina zajímají konkrétní čísla a grafy, pro které si stejně dojde do mobilu.
HA si plánuju v budoucnu vyzkoušet, i když mě odrazuje, že už to tak nabobtnalo, že není podpora na instalované verze, teď už se to distribuuje jen jako celý VM.
P.S. mimochodem, jaký konkrétní e-ink displej máš na mysli?
zool

Příspěvek od zool »

Ja konkretne jsem si vzal tenhle:
https://www.laskakit.cz/laskakit-live-7 ... vy-obraz-/

Mam ho asi rok a pul, obcas na nem neco zkousim, zobrazuju pocasi, nebo posilam domu rodine nejake zpravy, nebo trebas ukoly synovy kdyz prijde ze skoly. Nebo pripravim nejaky quest, poslu jim tam QR kod, ktery nekam vede a tak. :lol:
Pro FVE statistiky nemam zatim udelany template a nejsem grafik, tak bych ocenil, kdyby ho nekdo udelal a ja uz si jen nasmeroval ty udaje do prislusnych mist.
Zatim jsem ho nabijel jen jednou, coz je super.

Nedavno jsem objevil jeste tohle, coz je take zajimave ale uz za jine penize:
https://www.solar-station.cz/en/
Odpovědět

Zpět na „Elektrárny uživatelů“