Podepisuji v plném rozsahu!Youda píše: stř črc 02, 2025 9:35 am .....
Jediná opravdu spolehlivá metoda je, mít celý okruh zcela oddělený od sítě, tedy provozovat tu FVE v ostrovním režimu. Jenomže to už pak není o mikroinvertorech, potřebuješ navíc baterky, lepší střídač a celé se to komplikuje a prodražuje. A pro dva panely to nemá moc smysl.
.....
Průřez kabelů vs. měnič
-
eduard22
- Výkon panelů v FVE [Wp]: 8000
- Kapacita baterie [kWh]: 23
Re: Průřez kabelů vs. měnič
Samodomo "poloostrov" s Axpert King II - AC OUT 5kW/5kVA, PV IN 6kWp, 10x Longi 445Wp na sedlové střeše na východ a 10ks i na západ, aku 8x12V-240Ah levné olovo Varta+Banner trakční VRLA 23kWh (reálně využitelných často tak do 10kWh), Znojmo.
Aby ses neupsaleduard22 píše: stř črc 02, 2025 5:49 pmPodepisuji v plném rozsahu!Youda píše: stř črc 02, 2025 9:35 am .....
Jediná opravdu spolehlivá metoda je, mít celý okruh zcela oddělený od sítě, tedy provozovat tu FVE v ostrovním režimu. Jenomže to už pak není o mikroinvertorech, potřebuješ navíc baterky, lepší střídač a celé se to komplikuje a prodražuje. A pro dva panely to nemá moc smysl.
.....![]()
Elektrárna optimalizována pro temnější období.
Panely jih: 5kWp
Panely západ: 3kWp
Panely východ: 0,6kWp
Panely hoře (top). 4kWp
Regulátor: MůjSystém 2024
Baterie: 8 x Lifepo4 280Ah
Měnič DC/AC: Easun 12 000 000 mWp
MaR: MůjSystém 2024
Panely jih: 5kWp
Panely západ: 3kWp
Panely východ: 0,6kWp
Panely hoře (top). 4kWp
Regulátor: MůjSystém 2024
Baterie: 8 x Lifepo4 280Ah
Měnič DC/AC: Easun 12 000 000 mWp
MaR: MůjSystém 2024
-
eduard22
- Výkon panelů v FVE [Wp]: 8000
- Kapacita baterie [kWh]: 23
Myslím že tím myslel AC výstup z měniče, že je jakože jen do domu - do podružných jističů, nebo do samostatné domácí sítě - jak to má tchán prodlužkama... na velestarým baráku a tedy že není AC OUT spojen se sítí galavnicky vůbec!
To že je pak záloha FVE ze sítě, ať už externí nezávislou trafonabíječkou, nebo interní - integrovanou (a tak programovatelnou) ale taky oddělenou galvanicky od výstupu měniče, není spojení se sítí a považuji to za zcela oddělený od sítě
Já to mám oddělený "jen" na vzdálenost kontaktů ručního přepínače sítí 1-0-2 co slouží jen pro přepnutí podružných jističů a sběrnice N zpět na DS a jen v případě poruchy nebo servisu FVE
a tchán má oddělené od sítě přes 10m
(má v baráku staré rozvody TN-C a tak si pro vyšší bezpečnost udělal z FVE nezávislý rozvody na povrchu včetně povrchových krabic jak v kravíně, porůznu chodbama a provrtal např do obejváku jen průchod prop zásuvku a pod., ale bezpečné TN-S s nezávislým jištěním s Fi chráničem
)
To že je pak záloha FVE ze sítě, ať už externí nezávislou trafonabíječkou, nebo interní - integrovanou (a tak programovatelnou) ale taky oddělenou galvanicky od výstupu měniče, není spojení se sítí a považuji to za zcela oddělený od sítě
Já to mám oddělený "jen" na vzdálenost kontaktů ručního přepínače sítí 1-0-2 co slouží jen pro přepnutí podružných jističů a sběrnice N zpět na DS a jen v případě poruchy nebo servisu FVE
Samodomo "poloostrov" s Axpert King II - AC OUT 5kW/5kVA, PV IN 6kWp, 10x Longi 445Wp na sedlové střeše na východ a 10ks i na západ, aku 8x12V-240Ah levné olovo Varta+Banner trakční VRLA 23kWh (reálně využitelných často tak do 10kWh), Znojmo.
Nedávno ke mě dorazila kontrolní skupina z nástupnické organizace po nechvalně známém "Útvaru netechnických ztrát ČEZ".
Zdálo se jim, že přes léto nějak málo odebírám ze sítě. Rozebrali to pěkně, vše si proměřili a pořídili video-dokumentaci od první minuty do poslední. Mimo jiné kontrolovali i přetoky.
Ukázalo se, že FVE provozovaná v ostrovním režimu je fakt výborná věc: Letní odběr nula, přetoky za posledních 7 let také nula. Záloha z DS pomocí ATS funguje automaticky. Tak je to asi dobrý.
Vylekali mne dost, ale byli slušní, příjemní, profesionální.
PS: Minulý měsíc přijela jiná parta, tentokrát jednomužná. Vyměnila mi elměr za 4Q s online odečtem.
Zdálo se jim, že přes léto nějak málo odebírám ze sítě. Rozebrali to pěkně, vše si proměřili a pořídili video-dokumentaci od první minuty do poslední. Mimo jiné kontrolovali i přetoky.
Ukázalo se, že FVE provozovaná v ostrovním režimu je fakt výborná věc: Letní odběr nula, přetoky za posledních 7 let také nula. Záloha z DS pomocí ATS funguje automaticky. Tak je to asi dobrý.
Vylekali mne dost, ale byli slušní, příjemní, profesionální.
PS: Minulý měsíc přijela jiná parta, tentokrát jednomužná. Vyměnila mi elměr za 4Q s online odečtem.
-
vata
- Výkon panelů v FVE [Wp]: 3300
- Kapacita baterie [kWh]: 14
- Kontaktovat uživatele:
Jo, u mě byli před pár lety taky, vyměnili mi starého křižíka za novější elektroměr, asi se jim taky nezdála má letní nespotřeba. Ale vzhledem k tomu, že sloupek je relativně daleko od baráku, ani jsem o nich nevěděla...
Hele Youdo, jak máš zapojeno to ATS? Omlouvám se že zklouzávám sobecky off-topic. Narážím na tohle vlákno: viewtopic.php?t=3754, sice už vím, jak to musím udělat abych byla klidná, že mě budou jistit fíčka, ale pořád mě to téma dráždí, pořád budu divný pocit propojit před před přepínačem v měniči N měniče s PE od TN-S distributra, a tedy defakto připojit ostrov jednou rukou galvanicky k DS...
Hele Youdo, jak máš zapojeno to ATS? Omlouvám se že zklouzávám sobecky off-topic. Narážím na tohle vlákno: viewtopic.php?t=3754, sice už vím, jak to musím udělat abych byla klidná, že mě budou jistit fíčka, ale pořád mě to téma dráždí, pořád budu divný pocit propojit před před přepínačem v měniči N měniče s PE od TN-S distributra, a tedy defakto připojit ostrov jednou rukou galvanicky k DS...
LiFePo 480Ah/24V, východ 900Wp, jih 2400Wp, Victron MPPT 150/100, Tristar TS-60, Victron Smart 3000VA, DC 12V systém Victron Orion, automatizace Valc, monitoring ValcMonitor
Vata, abych to tu neplevelil, odpověděl jsem ti raději do toho odkazovaného vlákna (viewtopic.php?p=43035#p43035)