Nabídka na FVE, jakou firmu vybrat?

kybos
Výkon panelů v FVE [Wp]: 15000
Kapacita baterie [kWh]: 40

Re: Nabídka na FVE, jakou firmu vybrat?

Příspěvek od kybos »

Nautilus píše: pon bře 17, 2025 8:54 am Abychom se nezabývali jen extrémy, co budou pár měsíců v roce. Tak třeba letošní březen. Půlka měsíce a půl MWh.
Takže nelze úplně kategoricky prohlásit: "Voda a baterka..." je potřeba hledat a využít i jiné způsoby, jinak na střeše zůstane hodně velké procento z teoretických kWp...
Třeba zrovna letošní březen je docela ideální pro tepelnou akumulaci. Jsem na tom podobně, v půli března mám vyrobeno něco přes půl MWh. Neakumuluji jen do vody ale i do stavebních konstrukcí. Budu-li trochu počítat, mám k dispozici 174 m2 vytápěné podlahovky. Při síle betonu 12 cm je to objem cca 21 m3. Při hustotě 2500 kg/m3 to představuje hmotnost 52000 kg. Při tepelné kapacitě c = 1020J/kg°C představuje jen beton v podlahách akumulaci 53 MJ/K, což je 14,7 kWh/°C. Při ohřevu podlahy o 5°C tedy jen beton představuje prostor pro uložení energie 74 kWh. Za slunečný den v tomto období jsem schopen vyrobit cca 60 kWh, z čehož 25 kWh uložím do akumulátorů a o zbytek se rozdělí ohřev TUV (10kWh), spotřeba a akumulace. Díky tomu, že používám TČ, postačí mi na ohřev podlah o pět stupňů cca třetina energie (25 kWh). Nic mi nezůstane a může být zase dva dny zataženo.
15 kWp JJZ + 3x Tristar MPPT60 + Victron 150/100 + 48V LiFePO 850 Ah + UPS 8kW (MPP-Solar 8048 LC) + nabíječka 4 x 1,2 kW (DELTA) Start: 2012
Jimmy1

Příspěvek od Jimmy1 »

Nautilus píše: pon bře 17, 2025 8:54 am Trochu OT v tématu "jakou firmu vybrat"
Akumulace do vody a do baterky...
Kolik by té vody a té baterky muselo být, aby se využil veškerý potenciál FVE?
Tak např. (loňský) červenec, kdy 10kWp vyrobí cca 1,5MWh. Za celý měsíc jen tři dny, kdy výroba je těsně pod 30kWh, zbytek měsíce mezi 50 a 60kWh/den. I při hodně velké snaze všechno využít, zbude řekněme 0,8MWh. To se do so baterky ani do vody prostě nevejde.

Abychom se nezabývali jen extrémy, co budou pár měsíců v roce. Tak třeba letošní březen. Půlka měsíce a půl MWh.

Takže nelze úplně kategoricky prohlásit: "Voda a baterka..." je potřeba hledat a využít i jiné způsoby, jinak na střeše zůstane hodně velké procento z teoretických kWp...

Tak s tím počítám, že se nevyužije vše. Proto píšu do blízké budoucnosti wallbox a momentálně výkup elektriky. Nejlepší by bylo samozřejmě uvedené sdílení v komunitě.
vinklarekcz

Příspěvek od vinklarekcz »

Z FVE dostanete cca 6,5-7MWh. Spotřebu máte 3MWh. Ale na prodej/sdílení budete mít sotva 2-3MWh .. takže nic moc aby jste toto řešil.
ps: kolega nemá FVE ale jeho el. bojler 200l. má roční spotřebu dle výrobce 4300 kWh - https://dzd.cz/ohrivace-a-zasobniky-tep ... ke-stazeni
3x380Wp, XTRA4415N-XDS2, Carspa 24V/3000W, LiIon 7s/100Ah
brumlaj

Příspěvek od brumlaj »

Zneužiji tohoto vlákna. Netušíte někdo jaký měnič a jaké akumulátory montují 81energy? Měnič by měl být 5kW což v případě 3f měniče není na jednu fázi mnoho. Jasně, je to nabídka pro specifického zákazníka.
Myši umírají v pastích, protože nechápou, že ten sýr není zdarma. (mnou upravené motto jednoho z webů)
Youda

Příspěvek od Youda »

Deye a SolaX
brumlaj

Příspěvek od brumlaj »

Díky Youdo, bude to LV nebo HV? To že je Deye měnič tam píšou .... proto dotaz.
Myši umírají v pastích, protože nechápou, že ten sýr není zdarma. (mnou upravené motto jednoho z webů)
Youda

Příspěvek od Youda »

LV, bloky po 2,4kWh.

Hele 81energy, to je přesně jedna z těch firem, co montovaly "ohřev bojleru za korunu", jak tam dávaly jen 5 panelů místo 7-mi, takže to pak vůbec nehřálo. A osobně neznám nikoho, kdo by od nich FVE měl. Recenze co mají na vlastním webu budou ve skutečnosti nikoliv na FVE, ale na klimatizace, které montují už pár let pod značkou 81klima.

Jestli to nedokážeš pohlídat od A do Z, aby to dopadlo dobře, tak být tebou bych tvému příteli doporučil, ať si raději vezme nějakou rozumnější firmu. To, že 81energy patří mezi nejlevnější má nějaký důvod.

Už jen to, že bez uzardění nabízí 3f 5kW střídač jako svoji vlajkovou loď a mainstreamovou nabídku, by mne okamžitě odradilo.
vinklarekcz

Příspěvek od vinklarekcz »

Na tzb-info je tema kde dotyčný má namontované 3 panely 550Wp (cca 70V/panel) pro TUV. Podmínky dotace splněny, ale spokojenost moc nebyla ..
edit: na druhé straně .. kolega od místní firmy 6x450Wp + Antik s Wifi a 200l. bojler .. ale doplácel 35tisíc.
3x380Wp, XTRA4415N-XDS2, Carspa 24V/3000W, LiIon 7s/100Ah
brumlaj

Příspěvek od brumlaj »

Youda píše: ned črc 06, 2025 6:46 pm..... Jestli to nedokážeš pohlídat od A do Z, aby to dopadlo dobře, .......
Moc díky, LV je o.k. roční výnos bude tak akorát aby neměli "nadvýrobu" (maximalizace návratnosti). A bohužel já už asi moc známejm FVE nepostavím tak aspoň se dám na hlídání ;-)
Odpovědět

Zpět na „Aktuality ze světa FVE“