Ano, je to tak, baterek mám už teď 4x12V (8 EVE 280, 8 Winston 200), a v racku místo ještě na dalších 8 článků a v rozvaděči mám na ně taky jednu pozici vyhrazenou. Díky Youdo, že čteš můj blog. Pokud se ceny baterek udrží, nebo dokonce ještě klesnou, někdy v zimě bych mohla připojit i tu třetí sadu.
Vytěžovač mi ořezává nabíjecí špičky, vidět to třeba na tomhle grafu z konce června:
miner.png
Aktuálně se vytěžuje do bojleru se spirálou 500W (fakt mi to stačí), a když bych měla pocit, že je to zbytečně málo, pořád se můžu dokopat k tomu, přepojit to na 1000W. Nejvíc mi teď do baterek může téct 0,2C - i když některé baterky se nabíjí různě rychle. Tohle číslo se příliš nezmění, pořád s rezervou pod 0,5C, což by měly i ty EVE zvládnout. Staré Winstony jsou v tomto ohledu jen škádlené.
Jinak mám na dokončení přechodu snad vše nachystané - bateriový rack, lišty, DC-DC měnič (protože 12V automatizace a 12V DC rozvody), a ten 3000VA měnič už taky. Vrhnu se na to po Komořince.
Do konce prázdnin bych taky mohla na jih připojit další trojici panelů, které mi zbyly, takže i 24V trochu přepaneluju - Longi i ty Riseny jsou na tom napěťově skoro stejně a celkově pak budu mít skoro 4,5kWp. To je docela dobrý pokrok od 200Wp / 100Ah v olovu, činském PWM a bůhví jakém měniči 600VA na úplném začátku

No a protože mi už dlouho není dvacet, a rozhodně nežiju jen elektrikou, 48V mě už asi mine. U mě bych to ani nevyužila, ani perspektivně, protože jediný spotřebič, který by to vyžadoval a který by se hodil, je e-auto. Na druhou stranu si ale u DS držím 25A jistič, protože třeba vyhraju ve sportce, když si vsadím

A topím spokojeně a levně dřevem.
Dlouho jsem si myslela, že ani 24V se mě nebude týkat, ale je pravda, že teď jsou ty proudy už na hraně bezpečnosti a především to už nesneslo další rozumné rozšiřování.
Už jsem to psala - pokud na slunko i vyperu a nařežu dřevo, dosáhnu bliss point.
Nemáte oprávnění prohlížet přiložené soubory.