Zdravíčko,
obracím se na Vás s dotazem na čistě ostrovní FVE. Mám známého, který vlastní budovu ke které není připojená elektřina a odběrné místo je x100 metrů vzdálené. Tak mě poprosil, abych zjistil, jak si má udělat ostrovní FVE. Jako první přišel nápad použít 10kW hybridní GoodWe co mi leží v garáži a k tomu dát jen nějakou 20kWh baterii a na střechu 10kWp v panelech. No z tohohle nápadu jsem sešel s tím, že on si maximálně svítí a jednou za čas si něco ohřeje na sporáku nebo v konvici a potřebuje hlavně napájet kamerový systém (cca 7 kamer) a 3f systém by zde byl asi k ničemu. Tak jsem pátral a našel jsem řešení od SMA Sunny Island s tím, že bychom tam hodili zatím 8kW měnič s BYD Battery Box Premium 20kWh.
Každopádně já ty ostrovní systémy upřímně neumím a nechci ze sebe dělat odborníka, nejsem ani bůhví jaký odborník na FVE, nechci něco vybrat a pak to bude stát za houby... Takže raději se chci zeptat někoho, kdo s tím má třeba nějakou dobrou zkušenost a byl by ochotný mi v tomto projektu poradit.
On by rád měl systém, aktuálně cca 10kWp s tím, aby mu to napájelo světla, kamery, občas varnou desku (indukci bych mu asi nedoporučil, spíš sklokeramickou desku) a ,,přetoky" nebo energii navíc kterou nespotřebuje posílat do topné spirály na ohřev vody... Mám strach z toho, že se může stát, že se mu baterky vybijí a co pak? Najede systém po tom co vysvitne slunko normálně? Případně Jaký FV měnič (Kromě Victronu, zase to nesmí stát obě ledviny) byste doporučili? A k tomu jaké baterie? Případně konfigurace kterou jsem napsal výše je v pořádku? Systém by měl být do budoucna snadno rozšiřitelný a to si myslím, že by u SMA mohlo být v pořádku.
Snad jsem vše napsal srozumitelně tak budu rád za jakékoli věcné a užitečné rady. Díky!:)
Čistě ostrovní FVE s LV baterií
Pravidla fóra
Pro získání samostatného fóra týkajícího se Vaší vlastní elektrárny, kontakrujte některého z moderátorů nebo admina.
V takto získaném fóru budete mít k dispozici jedno vlákno, které si budete moci moderovat, připadně bude zamčené a budete moci přispívat pouze vy. Dále je ožné si založit další vlákna pro obecné diskuse.
Pro získání samostatného fóra týkajícího se Vaší vlastní elektrárny, kontakrujte některého z moderátorů nebo admina.
V takto získaném fóru budete mít k dispozici jedno vlákno, které si budete moci moderovat, připadně bude zamčené a budete moci přispívat pouze vy. Dále je ožné si založit další vlákna pro obecné diskuse.
Re: Čistě ostrovní FVE s LV baterií
na ostrov si porid rozhodne victron ne sracku jmene GW. U victronu to mas variabilni lze zacit s 1fazovym systemem pozdeji dodat dalsi 2 menice a mit 3f nebo paralelni pro 1 silnou fazi, mppt nabijecky tez libovolne lze pridavat. Bezne ostrovni system victron ktery tedy zamerne ignoruje sit kterou na na vstupu, napriklad pod 20% SOC prepne na sit, menice zastavi a max mohou ze site dobijet ale ne invertovat tj = cista nula pretoku, kdyz se baterky nabiji treba nad 50% menice se zas odpoji pokracuji ostrovne. Ja tomu rikam poloostrov proste je to ostrov backpuovany siti, vse umi victron menice samy. Nemyslim si ze victron je nejak drahy, kdo to mysli vazne a nechce doma ten nejlevnejsi smejd tak victron je jasna volba. Pokud tam nemas sit muze victron system sam davat povel k nastartovani centraly a dobijeni z ni.
Victron EasySolar 5000va, mppt 2x 150/100, 6.8kwp, 40kwh lifepo4.
Taky bych radila Victronem.
Nejdřív si tedy udělat přehled o spotřebě - kolik spotřebuje v průměru za den, jakou mívá nejvyšší okamžitou spotřebu.
Od toho bych odvodila velikost FV pole a tím bych začala.
Baterky: nejlevnější je vyrobit si je sám z článků, takovou dnes tu standardní 8x nebo lépe 16x280 EVE článek a jednu JK BMS a nějakou tu krabici.
Čím to nabíjet: Victron MPPT, napětí podle počtu panelů. Podívat se třeba na 150/75.
No a měnič: Mají jich spoustu typů: základní Smart, ten dělá jen ostrov, žádný nabíječ. Pak Multiplus, ten se umí přifázovat k jiné AC síti na vstupu, třeba ze Smartu, a posílit ji o svůj vlastní výkon. Nebo s dalším Multiplusem umí udělat dvou a tří fázové sítě. Cenově mezi nejjednodušším Smart a Multiplusem je řada Energy, která umí s dalšími měniči této řady vytvořit silnější 1F sítě nebo 2 a 3 sítě pomocí datové komunikace. Prostě, postavit se do dá různě, a člověk se neuzavírá jen do výkonu, který si mohl dovolit koupit na začátku.
Tohle má tu výhodu, že se to dá dělat postupně, rozvrhnout si investice a práce. A pak se to dá různě rozšiřovat. Já mám teď nový hloupý Victron Smart 3000VA, a při provozu pračky v souběhem ostatních spotřebičů mi hlásí přetížení. No, můžu to vyřešit koupí Multiplusu 500VA (nejslabší, nejlevnější typ), který v takové situaci Smartu pomůže svým výkonem. Prostě hezká stavebnice. Doporučuju.
Navíc jsou ty stroje velmi poctivě vyrobené - prošlo mi jich rukama už docela dost, pokud jsem nějaký vyřadila, pak jen proto, že už se nehodil pro plánovaný upgrade. Žádný se mi nikdy nepokazil. Viz. ten letitý měnič viewtopic.php?t=3825 - který si asi přece jen nechám.
Nejdřív si tedy udělat přehled o spotřebě - kolik spotřebuje v průměru za den, jakou mívá nejvyšší okamžitou spotřebu.
Od toho bych odvodila velikost FV pole a tím bych začala.
Baterky: nejlevnější je vyrobit si je sám z článků, takovou dnes tu standardní 8x nebo lépe 16x280 EVE článek a jednu JK BMS a nějakou tu krabici.
Čím to nabíjet: Victron MPPT, napětí podle počtu panelů. Podívat se třeba na 150/75.
No a měnič: Mají jich spoustu typů: základní Smart, ten dělá jen ostrov, žádný nabíječ. Pak Multiplus, ten se umí přifázovat k jiné AC síti na vstupu, třeba ze Smartu, a posílit ji o svůj vlastní výkon. Nebo s dalším Multiplusem umí udělat dvou a tří fázové sítě. Cenově mezi nejjednodušším Smart a Multiplusem je řada Energy, která umí s dalšími měniči této řady vytvořit silnější 1F sítě nebo 2 a 3 sítě pomocí datové komunikace. Prostě, postavit se do dá různě, a člověk se neuzavírá jen do výkonu, který si mohl dovolit koupit na začátku.
Tohle má tu výhodu, že se to dá dělat postupně, rozvrhnout si investice a práce. A pak se to dá různě rozšiřovat. Já mám teď nový hloupý Victron Smart 3000VA, a při provozu pračky v souběhem ostatních spotřebičů mi hlásí přetížení. No, můžu to vyřešit koupí Multiplusu 500VA (nejslabší, nejlevnější typ), který v takové situaci Smartu pomůže svým výkonem. Prostě hezká stavebnice. Doporučuju.
Navíc jsou ty stroje velmi poctivě vyrobené - prošlo mi jich rukama už docela dost, pokud jsem nějaký vyřadila, pak jen proto, že už se nehodil pro plánovaný upgrade. Žádný se mi nikdy nepokazil. Viz. ten letitý měnič viewtopic.php?t=3825 - který si asi přece jen nechám.
svítí: nepotřebuje měnič. koupí sí led žárovky a další svítidla přímo na 48V a zapojí sv. okruhy na 48V. Osobně provozuji už hodně let bez problému.
Napájí kamery: nepotřebuje měnič. kamery jedou na 12V nebo 48V poe, tj přímo z baterek napojit poe switch nebo jenom měnič 48/12V (victron orion).
Ušetří si ztráty s konverzí napětí sem a tam, volnoběžnou spotřebu měniče, což je i u toho victronu 0.5kWh každej den. A to je v prosinci celodenní výroba 5kWp panelů, kolikrát i několik dní po sobě...
tj měnič vypnutý a zapínat ho až je potřeba. No a pak už jenom zjistit spotřebu těch kamer v zimě a podle toho dimenzovat panely a FV pole. Že by to mělo být na victronu, s tím souhlasím. Pokud se to udělá takhle, tak nevznikne monstrum z galaxie X, ale rozumnej systém. Když začnu řešit vlastní spotřebu systému cca 2kWh denně, tak najednou docházím k věcem, jako je 20kWp panelů a 40kWh baterek, s tím, že systém sám sežere víc, než jaká bude spotřeba. Nejlevnější energie je ta, co se nemusí vyrobit.
Napájí kamery: nepotřebuje měnič. kamery jedou na 12V nebo 48V poe, tj přímo z baterek napojit poe switch nebo jenom měnič 48/12V (victron orion).
Ušetří si ztráty s konverzí napětí sem a tam, volnoběžnou spotřebu měniče, což je i u toho victronu 0.5kWh každej den. A to je v prosinci celodenní výroba 5kWp panelů, kolikrát i několik dní po sobě...
tj měnič vypnutý a zapínat ho až je potřeba. No a pak už jenom zjistit spotřebu těch kamer v zimě a podle toho dimenzovat panely a FV pole. Že by to mělo být na victronu, s tím souhlasím. Pokud se to udělá takhle, tak nevznikne monstrum z galaxie X, ale rozumnej systém. Když začnu řešit vlastní spotřebu systému cca 2kWh denně, tak najednou docházím k věcem, jako je 20kWp panelů a 40kWh baterek, s tím, že systém sám sežere víc, než jaká bude spotřeba. Nejlevnější energie je ta, co se nemusí vyrobit.
Polostrovní FVE 8 kWp na severu jižní moravy. multiplus II 5000, osvětlení na DC, MPPT od Victronu. Dyibms na lifepo4 baterkách.