EVE, 24V/280Ah, složená z původních dvou 12V baterií různého stáří a mírně různého typu článků (v té starší 2 roky jsou ty hliníkové terminálové bloky 2xM6, novější (leden 2025) články 5-8 jsou s jedním M6 šroubem. Obě čtveřice článků jsem kupovala jako grade A.
Na původních 12V bateriích jsem měla od zimy 25 JK BMS (2A balancing). Absorpce 27,6V (3,45 na článek, JK balancují od 3,45 při odchylce 10mV), po absorpci je držím na 3,375V. Při provozu ještě ve 12V systému jsem si nevšimla žádných problémů.
Po sestavení 24V baterie byly obě čtveřice různě nabité - i když v paralelním provozu, prostě byly, nechala jsem prostě balancér pracovat prodloužením absorpčního času a to se asi povedlo.
U nejvyššího článku 8 jsem si ale začala všímat zvláštního chování: do absorpce se chová úplně nenápadně, celá baterie si drží celkem dobrou odchylku do 10mV, běžně i mnohem méně, nezávisle na proudech (v praxi max jsem tam viděla nejvíc nějakých 45A, tj. 0,25C). A pak při přechodu do absorpce tenhle článek jako první přestřelí s odchylkou klidně přes 100mV, balancér jej začne balancovat. Pak jej ostatní články dohání, až se krásně srovná, a po hodině absorpce už jen třeba 10mV, náhodně mezi různými články. Po přechodu na float ale osmý článek jako první okamžitě spadne dolu a balancer jej v mezičase zase dobíjí. Ostatní jej po čase dohoní a přes noc až do další absorpce se to chová vzorně nezávisle na proudech.
Jistě, napadlo mě, že tam mám špatný spoj - rozebrala jsem oba spoje k osmému článku, očistila jsem terminály, přecvakala balanční vodiče, dotáhla, a chová se to pořád stejně.
Myslíte, že je to vadný článek? Pokud se to nezlepší, hrozí mi, že se dostane přes OVP (mám 3,6) a BMSka mi celou baterku vypne. Včera jsem na něm viděla 3,55V, zatímco ostatní byly pod 3,45. Nějak se mi nezdá že by měl být vadný, před tím jsem si nevšimla, že by ujížděl, krom toho je to půlroku provozovaný článek s pár desítkami cyklů. Dole jsem baterku ještě neviděla, nejníž pořád hodně přes 50% SOC, článek se níže chová úplně běžně.
Co si myslíte, že tam mám za problém? Jak byste radili mi nastavit balancer? Je to JK 300A / 2A 4S-8S 300A BT CAN,RS485.
Díky