Proč nechceš přetoky? Co je na nich špatného?
Nebo je máš distributorem zakázané?
Bez přetoků nebude možné ani případné sdílení elektřiny.
To je už spíš na lampárnu, ale názor: generace starších ostrovníků jsme si svoje FVE stavěli ještě v době, kdy ve společnosti doznívalo téma solárních baronů, kdy opravdu hrozila nějaká ta cihla do panelů. Byla to taky doba kauz komand ČEZu, kteří zaklekávali podezřelé z černého odběru. Elektrárny jsme si stavěli za své, z různých důvodů, většinově ale asi z důvodu nadšení z praktické dostupnosti technologie, která může pomoci k energetické soběstačnosti. Což byl v době elektrické dost historický přelom. Tehdy byla elektřina levná, lidi kolem si ťukali na čelo. Společnost nás označila za parazity distribuční sítě, nepřeháním, možná si někdo vzpomene, padlo to.
A když pak přišla možnost si sáhnout na on-grid a hybridní měniče, diskurz se přešteloval - spolu s německými větrníky destabilizujeme distribuční síť, prostě celé je to špatně, vždyť naše síť byla vždy jedna z nejlepších. Připojení se trapně administrativně komplikovalo, bylo třeba mít živnost, a já nevím co všechno.
A pak přišla po covidu energetická krize, stát musel chtě nechtě změnit zákony, ale pašáci si zase našli cestu, jak to sdílení zkomplikovat a ještě lépe, jak to udělat křiklavě neférové. Technicky, ekonomicky i administrativně. Krize nekrize - náš systém odměňuje nestřídmost. Moje cena za kupovanou kWh je přes 11Kč, prostě proto, že mám malou spotřebu.
Nechci platit pokuty za nepovolené přetoky, ani investovat do zařízení řídící elektrárnu podle spotových cen, ani vybíjet baterky do sítě za ceny nesouměřitelné s těmi nákupními, ani nechci ztrácet život s administrativou spojenou se sdílením.
Takže se nabízí nejjednodušší řešení, nejlevnější, výborně funkční a nejméně komplikované - prostě zůstat off-grid, schovat se za přepínač sítí a být v klidu.
Nejlépe pomoci ostatním s energií je poradit jim postavit si vlastní elektrárnu. Nebo jim aspoň nabít mobil při výpadku - dnes tu byl další.
LiFePo 480Ah/24V, východ 900Wp, jih 2400Wp, Victron MPPT 150/100, Tristar TS-60, Victron Smart 3000VA, DC 12V systém Victron Orion, automatizace Valc, monitoring ValcMonitor