Virtuální baterie - komu se skutečně vyplatí?

Odpovědět
Kall

Re: Virtuální baterie - komu se skutečně vyplatí?

Příspěvek od Kall »

VZhledem k tom u že jsem na system FVE čerpal dotaci, myšlenku prodávat jsem primárně odmítl, neb přepokládm, že příjem z prodeje bude po jisté době určitě nějakým způsobem zdaněn nebo odberána dotace apod..
System Growatt 8,8 kWp, střídač 10 KW bat.Growatt 10,24 kW akumulace do vody Dražice 200 l
2 kW
LiborSt

Příspěvek od LiborSt »

Mam 10kWp s dataci za cca 200t.
Moje pocty jsou jine. Zvazoval jsem VB a dle me uz dnes nedava ekonomicky smysl.
Naistalovano 11.11.2024. Pripojeni ofiko 30.12.2024. To jsou vychozi udaje data pro pocty. At jsem pocital jak ksem pocital zadna z moznosti VB nevychazela.
Proto jsem ted na tom takto.
Fix na 3 roky za 2,3 silovka. Kupuji jen cca 3 mesice v roce prosinec az unor cca 3 MWh na topeni. Zbytek roku jen fixni poplatky cca sakumprask do 800 za mesic. V tom je nejakych. 20-25 kWh kdyz neuridim sestavu nebo potrebuji dobit EV pred cestou a Helios zrovna nenadeluje sve darky…😀.
No a ot cca brezna prebytky prodavam na spotu v ranni a vecerni spicce. Dari se drzet prumerna prodejni cena sloro 3 Kc.
Ted mi prislo vyuctovani za 2Q a pridal jsem 1,4 MEh.
Kdyz pominu ostatni distribucni poplatky ktere jsou tak jako tak vzdy , i u VB, tak jsem to ulozil na zimu.
Pokud vyjde i 3Q podobne mam na zimu nasporeno pres 2/3 spotreby.
A ti se vyplati.
Kdybych nekrmil 2 EV ze solaru nadpiril bych celoz zimni spotrebu…
Toz asi tak.
Prodej se urcite vyplati v jakekoiv konfiguraci i na dotacni FVE. Jen to musi byt spot a vychytat ceny 4 Kc a vys. Prodaval jsem i za 7-8 Kc.
vinklarekcz

Příspěvek od vinklarekcz »

Můžete prozradit pane Libore, kde mají silovku za 2,3Kč/kWh? Díky.
1,14kWp, XTRA4415N-XDS2, Carspa 24V/3000W, LiIon 24V/100Ah
5,4kWp pro ohřev vody
LiborSt

Příspěvek od LiborSt »

Fixoval jsem nekdy kincem zimy, na jare u PRE pres prostrednika kdy to bylo levnejsi nez nabizeli na svych strankach…
Dnes uz je to u nich bohuzel za 3 (3,6 s dph).
Semeno

Příspěvek od Semeno »

Zdravím, podle rychlého náhledu na aktuální ceníky pro domácí FVE společností PRE a ČEZ mi prvně jmenovaná vychází podstatně lépe než druhá (po očku sleduji neb konec Pro Soláry od ČEZ mám v 03/26). To vše při ročním přetoku 5,2 MWh a zpětvzetí 4,3 MWh. Na zpětvzetí zbytku ještě pracuji ;) Podmínky PRE jsou jako u starých smluv Pro Soláry od ČEZ, tedy sleva v plné výši silovky za to co si vezmu zpět. V mém případě bych daroval 0,9 MWh. Navíc veřejné nabíjení s registrací, pokud odebírám od PRE, je nabízeno o 1,-Kč / kWh levněji. Tedy u mne využití cca 300 kWh / rok, což je nic.
Nebo se mýlím ?
Nemáte oprávnění prohlížet přiložené soubory.
JV 9,84 kWp, Solax X3 hybrid 10.0 DG4, Solax bat 17,4 kWh, Solax smart EV Charger, Elroq 85
Youda

Příspěvek od Youda »

Přátelé,
tak jsem po X letech opět mrknul na ceník "ČEZ Elektřina pro soláry" a hned mi padly do oka dvě pro mne novoty:
- Stálá platba dle objemu přetoku
- Výkup přebytků
https://www.cez.cz/webpublic/file/edee/ ... _92025.pdf

Kdo už to používáte podle nových pravidel, můžete mi vysvětlit, jaká je realita ve vyúčtování?
    Stálá platba dle objemu přetoku:
    stala platba.png
    Dejme tomu, že mám 10kWp FVE.
    Každý měsíc tedy budu platit 155 Kč za odběrné místo + 184 Kč za přetok do 2MWh, protože nulový přetok nemám žádný měsíc.
    A když bude třeba dva měsíce z roku přetok 3MWh, tak za každý z nich zaplatím 155 + 296 Kč?
    Tož dohromady cca 4292 Kč na poplatcích za rok?

Nebo je to tak, že ta měsíční platba za přetok není podle mesíčního přetoku, ale podle celkového ročního, nebo akumulovaného přetoku?
    Jako že za leden zaplatím jen stálou platbu, ale čím víc MWh budu mít ve VB uskladněno, tak tím víc budu měsíčně platit?
    To snad ne...

Výkup přebytků:
    vykup.png
    A tohle, výkup přebytků, mi u VB moc nedává smysl.
    Nebo se někdo slitoval a pokud nedokážu VB do konce zůčtovacího období vyčerpat, tak mi ty nevyčerpané MWh ČEZ vykoupí?

Ať už to mysleli v ČEZu dobře, dopadlo to jako vždycky: složité a nepřehledné jako dlabané necky. :surrender:
    Youda

Příspěvek od Youda »

vinklarekcz píše: ned srp 03, 2025 9:10 am Můžete prozradit pane Libore, kde mají silovku za 2,3Kč/kWh? Díky.
    Tady mají silovku 2,30 Kč za kWh včetně DPH:
    rpwr.png
    https://www.rightpower.cz/wp-content/up ... Z-2025.pdf

Jestli jim to vydrží do léta, to to příští rok asi zkusím.
    pekac.pekac

Příspěvek od pekac.pekac »

Youda píše: stř lis 12, 2025 2:05 pm Přátelé,
    tak jsem po X letech opět mrknul na ceník "ČEZ Elektřina pro soláry" a hned mi padly do oka dvě pro mne novoty:
    - Stálá platba dle objemu přetoku
    - Výkup přebytků
    https://www.cez.cz/webpublic/file/edee/ ... _92025.pdf
    IMHO se vůbec nevyplatí. Paušál za přetoky vezmou dle mne za celé období. Překročíš 4 MWh a rázem skočí na 600 a něco. To už by bylo lepší stopnout dodávku do DS. Navíc si vezmou z dodané MWh DPH = zase tratíš. Co si z VB nevezmeš, propadne. Samé výhody, že? :-)
    Momo

Příspěvek od Momo »

ČEZ píše určitě jazykem, kterému nerozumím.

Ale stačí mi toto:
    Přetok do 2 MWh/rok. 152 Kč/měs. bez DPH, tj. 1.824 Kč/rok. Při odběru celých 2 MWh je to 912 Kč/MWh. A toto srovnat s nabídkou Right Power za 1.890 Kč.

A k tomu ten nejasný odstavec o výkupu poníženém o 1 Kč/kWh, tomu už nerozumím vůbec. To jako spotové ceny? V elektřině pro soláry?
    3x Victron MP2 48/5000, 3x MPPT 150/100, Cerbo GX (s NodeRED),
    15 kWp na ploché střeše = 5 kWp východ (15°) + 5 kWp jih (37°+43°) + 5 kWp západ (15°),
    baterie 3 packy, celkem 23 kWh skládané na 48 V 16s.
    pekac.pekac

Příspěvek od pekac.pekac »

Mně to nepřijde zase tak nesrozumitelné.
    1) paušál je default dle přetoku 2-4 MWh (nezná-li přetok ČEZ z předchozího období)
    a) bude-li na konci zúčtovacího období přetok <2 MWh, paušál se sníží ve finální faktuře
    b) bude-li přetok > 4 MWh, paušál se zvýší a opět doúčtuje v konečné faktuře

2) snížení ceny za dodávku do DS, tj. do VB: chci-li odebrat z VB zpět 1 MWh (např. obch. cena 4000 Kč/MWh), musím dodat o těch 1210 Kč víc (5210 Kč = asi 1,3 MWh), aby to bylo dle ČEZu vyrovnané (dříve bylo logicky: za 1 MWh jsem dostal zpět taky 1 MWh)
    Youda

Příspěvek od Youda »

pekac.pekac,
    no jestli je to jak píšeš, tak je to ještě horší, než jsem si myslel.
    Nejlepší asi bude počkat na někoho, kdo už ten nový model má, aby nám vyfotil anonymizované vyúčtování a přidal komentář. :stupidme:
    vinklarekcz

Příspěvek od vinklarekcz »

pekac.pekac píše: stř lis 12, 2025 11:04 pm
    1) paušál je default dle přetoku 2-4 MWh (nezná-li přetok ČEZ z předchozího období)
    2) snížení ceny za dodávku do DS, tj. do VB: chci-li odebrat z VB zpět 1 MWh (např. obch. cena 4000 Kč/MWh), musím dodat o těch 1210 Kč víc (5210 Kč = asi 1,3 MWh), aby to bylo dle ČEZu vyrovnané (dříve bylo logicky: za 1 MWh jsem dostal zpět taky 1 MWh)
    Příklad: dodám 4MWh které si vezmu zpět, ale zaplatím "pokutu" 4x 1210Kč za "uskladnění". Slovíčka "musím dodat víc" bych raději nepoužíval, poněvadž když dodám nad 4MWh tak se mi prudce zvedne paušál ... 8-)
    1,14kWp, XTRA4415N-XDS2, Carspa 24V/3000W, LiIon 24V/100Ah
    5,4kWp pro ohřev vody
    Semeno

Příspěvek od Semeno »

Pokud zůstanu u ČEZ a jejich nové nabídce "pro Soláry" tak to v příštím roce při přetoku 5 MWh (a vlastní přímé spotřebě z FVE 5MWh) a jejich zpětvzetí budu mít následovně
    Snímek obrazovky 2025-11-13 152957.png
    JV 9,84 kWp, Solax X3 hybrid 10.0 DG4, Solax bat 17,4 kWh, Solax smart EV Charger, Elroq 85
    pave69
    Výkon panelů v FVE [Wp]: 9900
    Kapacita baterie [kWh]: 18

Příspěvek od pave69 »

Podle mě se to už nevyplatí - já jsem si to přepočítal na svůj případ kdybych taky odebral 5 MWh (což reálně neodeberu, jen pro srovnání) , prodávám za fix PPAS 850Kč/MWh, tarif "Klid na 3 roky :popcorn2: " el za 2892/MWh a vychází mi to za 2026 na cca 32 tis/rok, ale mám tarif D02d - kdo má nízký tarif, tak se dostane pod těch 28 tis, protože rozdíly v distribuční sazbě jsou přes 2000/MWh.
    Odpovědět

Zpět na „Aktuality ze světa FVE“