Už mě to počasí nasralo.
Spoustu času jsem v hybridním režimu a střídače zbytečně jedou 24/7 na minimálním SOC a dochází ke zbytečným ztrátám.
Proto jsem upravil svoji své řízení v NodeRed o nový manuální stav střídačů "CHARGER ONLY". Tohle by mělo vyřadit střídače, z baterií neodebírat ani je nedobíjet a být v módu, který jsem ozačil jako "BYPASS" - odebíraná elektřina AC pouze z gridu. Baterie by se přitom měly dobíjet pomocí MPPT.
První noční část testu (klid baterií) je v pořádku, zítra uvidím, zda se budou dobíjet baterie.
FVE na ploché střeše - optimalizace návrhu
Pravidla fóra
Pro získání samostatného fóra týkajícího se Vaší vlastní elektrárny, kontakrujte některého z moderátorů nebo admina.
V takto získaném fóru budete mít k dispozici jedno vlákno, které si budete moci moderovat, připadně bude zamčené a budete moci přispívat pouze vy. Dále je ožné si založit další vlákna pro obecné diskuse.
Pro získání samostatného fóra týkajícího se Vaší vlastní elektrárny, kontakrujte některého z moderátorů nebo admina.
V takto získaném fóru budete mít k dispozici jedno vlákno, které si budete moci moderovat, připadně bude zamčené a budete moci přispívat pouze vy. Dále je ožné si založit další vlákna pro obecné diskuse.
Re: FVE na ploché střeše - optimalizace návrhu
3x Victron MP2 48/5000, 3x MPPT 150/100, Cerbo GX (s NodeRED),
15 kWp na ploché střeše = 5 kWp východ (15°) + 5 kWp jih (37°+43°) + 5 kWp západ (15°),
baterie 3 packy, celkem 23 kWh skládané na 48 V 16s.
15 kWp na ploché střeše = 5 kWp východ (15°) + 5 kWp jih (37°+43°) + 5 kWp západ (15°),
nestacilo by nastavit pouze baterku "keep batteries charged"
hybrid, baterka trvale ve floatu, pokud je nejaka vyroba sezere ji zatez na zimu idealni.
Victron EasySolar 5000va, mppt 2x 150/100, 6.8kwp, 40kwh lifepo4.
Nevím, mám za to, že mým opatřením zcela vypnu střídače a ušetřím tím spoustu energie.
Z hlavní baterky stejně jede pořád -10 W a něco i z dalších dvou (ty neměřím online, jenom zobrazuji přes BT). Podlě mě pak jsou střídače zbytečně stále zapnuté i kvůli těm 10 W.
Těch 10 W je Cerbo a 3x BMS. To může být dohromady třeba 20 W.
-----------
Zdá se, že to funguje.
Hodnota: System node - Venus system - Inverter/Charger power
v módu CHARGER ONLY - lítá to, klidně 200 W
v módu ON (hybrid) - ustálená hodnota 25-27 W = vnitřní spotřeba MP2
Střídač se nesnaží v ESS držet Grid-set-point.
Myslím, že jsem dosáhl požadovaného stavu.
Z hlavní baterky stejně jede pořád -10 W a něco i z dalších dvou (ty neměřím online, jenom zobrazuji přes BT). Podlě mě pak jsou střídače zbytečně stále zapnuté i kvůli těm 10 W.
Těch 10 W je Cerbo a 3x BMS. To může být dohromady třeba 20 W.
-----------
Zdá se, že to funguje.
Hodnota: System node - Venus system - Inverter/Charger power
v módu CHARGER ONLY - lítá to, klidně 200 W
v módu ON (hybrid) - ustálená hodnota 25-27 W = vnitřní spotřeba MP2
Střídač se nesnaží v ESS držet Grid-set-point.
Myslím, že jsem dosáhl požadovaného stavu.
pokud jsou zapnute ale pouze udrzi baterku ve float je to tak 8-12w na 1 stridac dela magnetizacni proud trafa, coz je prd, a zatez tece skrz menice direct, komu tech par watt vadi muze to vypnout uplne a prepinacem siti se prepnou spoterbu na cez.
Victron EasySolar 5000va, mppt 2x 150/100, 6.8kwp, 40kwh lifepo4.
Úplně vypnout nechci. Nerad bych přišel o data spotřeby a odběru z DS.
Zdá se, že takto OK, ještě pár úprav a budu s automatikou zase na čas spokojený.
Zdá se, že takto OK, ještě pár úprav a budu s automatikou zase na čas spokojený.