Rozvrhnutie panelov do stringov

Odpovědět
pt3
Výkon panelů v FVE [Wp]: 14170

Rozvrhnutie panelov do stringov

Příspěvek od pt3 »

Ahoj.

Mam v plane instalovat 26 panelov (zatial mam vybrane Canadian Solar CS6W-545MS). Budu na hospodarskych budovach mimo domu polozene priamo na strechu v sklonoch ako je na planiku okrem dvoch na budove 2, kde budu v skone 30°. Planok prikladam. Pole bude pripojene do systemu 3x Victron Multiplus II 48V/5000VA (3f) + Cerbo.

Podla Victron kalkulacky MPPT by mohli byt panely:
- 4s3p (budova 1), 4s3p (budova 2,3) -2x MPPT 250V/100A
- 2s1p (budova 2 panely so sklonom 30°) - 1x MPPT 150V/35A.

Otazka je ako je to s kablami zo strechy pri takom velkom poli (velky prierez...) a tiez problem s tienom Kedze strechy na budove 2 a 3 su nizsie ako na 1, tak dochadza k ich zatieneniu v poobednajsich hodinach.

Financne a z hladiska tienenia mi lepsie vychadza:
2s3p (2x na budove 1), 2s3p (budova 2), 2s3p (budova 3) - 4x MPPT 150V/45A
2s1p (budova 2 panely so sklonom 30°) - 1x MPPT 150V/35A
Pri tomto rieseni je zas asi problem, ze tieto MPPT nemaju VE.Can...

Celkovo sa mi zda, ci by nebolo lepsie ist do nejakeho Deye 12kW s integrovanimi vysokonapatovymi MPPT. Dakuje za kazdy nazor a radu.
Nemáte oprávnění prohlížet přiložené soubory.
Diablo1st
Výkon panelů v FVE [Wp]: 10200
Kapacita baterie [kWh]: 28

Re: Rozvrhnutie panelov do stringov

Příspěvek od Diablo1st »

Prečo zrovna hentie panely? Jedná sa o staršiu generáciu. Sú za dobrú cenu? Dajú sa zohnať aj silnejšie panely v rovnakom rozmere s vyššou účinnosťou.

Deye vs. Victron: Tuto nie je jednoznačná odpoveď. Veľmi záleží na tom, čo plánuješ s FVE ďalej robiť. Osobne preferujem Victron, kvôli možnostiam, ktoré ponúka. Ale ak chceš len čisto jednu krabicu a viac ťa nezaujíma Deye nemusí byť zlá voľba. Otázka je čo budeš robiť s prebytkami, lebo pri tom výkone už budú výrazné. Plánuješ pripojiť FVE do DS? Plánovaná FVE bude v ČR alebo SR?

Pri tomto plánovanom výkone už je celkom zaujímavé AC Coupling riešenie, pokiaľ nemáš morálny problém s vyšším napätím stringov.
Victron ESS AC Coupling:
2,75kWp on-grid + 3,3kWp + 4,15kWp RS450/100 + MP2 5kVA + 2x 17x280Ah Lifepo4 + JK BMS
pt3

Příspěvek od pt3 »

Instalacia je v SR. Pripojena na DS kvoli moznym pretokom (do buducna moznost posielat prebytky rodine). Oficialne ako 3x MP2/3000VA (maly zdroj). Bude ku tomu aj baterka 2x 16kWh.
Tie panely mozem mat momentalne za 90€, takze preto (z Bazosa). Alternativne nieco v velkoobchodov (Hagard/Verex) za tu istu cenu ale okolo 500W.
Osobne by som tiez najradsej Victron. Mam rozbehnuty rozsiahlejsi OpenHab v dome a okolnych budovach, takze dalsia hracka :).
Mam ale mam problem sa rozhodnut ako tie panely zapojit (prierezy, tiene) a ake MPTT zvolit...

AC coupling ide aj ako 3f?
Diablo1st
Výkon panelů v FVE [Wp]: 10200
Kapacita baterie [kWh]: 28

Příspěvek od Diablo1st »

Samozrejme, že ide spraviť 3F AC Coupling.

Asi by som najprv vyskúšal oficiálne pripojiť 10kW on-grid menič + 3x MP2 5kVA ako baterkový menič. Finta je v tom, že 3x MP2 5kVA ako hybrid žiadosť nepustí, ale ako čisto baterkový menič to ide. Otázka je ako sa k tomu postaví distribučka :?

Pri 3x 3kVA budeš mať rezervovanú dodávku len 7,2kW, čo je podľa mňa škoda. Skôr by som šiel cestou prihlásenia čisto on-grid meniča a Victron dorobil potom "neoficiálne", ak by neprešlo riešenie s batériovým meničom vyššie. Ale ak ti nevadí 7,2kW, ani toto nie je zlé riešenie.

Čo sa mppt týka, záleží kde budeš mať baterky t.z. aká je vzdialenosť od jednotlivých budov. Najlepšie je ťahať solárny kábel s každého stringu až do miestnosti s mppt a baterkami, tam to všetko odistiť, dať prepäťovku, spojiť a silnejšie kábel ťahať do mppt (Victron má svorky na max 35mm2 u 100A verzii).
Kvôli tieňom je určite lepšie sa držať 2S - 3S zapojenia, len je to náročnejšie na kabeláž a veci okolo toho. Victron robí aj 450V mppt - RS450/100 a RS450/200 len sú "troška" drahšie oproti 150V a 250V verziám.
Victron ESS AC Coupling:
2,75kWp on-grid + 3,3kWp + 4,15kWp RS450/100 + MP2 5kVA + 2x 17x280Ah Lifepo4 + JK BMS
pt3

Příspěvek od pt3 »

Mam par dni podanu ziadost 3x MP2 3000VA, teoreticky prd pripojenim by to asi slo zmenit nappr. Deye 10kW a neoficialne 3xMP2 5000VA

Teraz skor naham uz realizaciu, kym su este dobre ceny...

RS450 a podobne ma uz taku cenu, ze navratnost sa mi neumerne predlzi. Mne sa najviac pozdava riesenie s tymi 150/45 s tym, ze stiahnem 2s. Vsetko bude koncit v lavom hornom rohu budovy 2. Mam dve nezname, kvoli ktorym sa neviem rozhodnut ci je to spravne:
- Victron Energy SmartSolar 150V 45A nema VE.Can - bude to problem? (teraz alebo v buducnosti) potrebujme minimalne 4
- 2s pri 20 paneloch znamena ze z budovy 1 a 2musim dostat 10 parov vodicov (6mm2 - predpokladam, ze bude stacit?) cez 50mm chranicku (bvojde to tam pohodlne?)
- 2s z budovy 3 pojde ciastocne v zemi, a inou cestou do budovy 2, tam problem nevidim

3s by znamenalo pouzit 250V verzie, co je zase financne nevyhodne. Alebo to spravit nejako kombinovane?
Odpovědět

Zpět na „Elektroporadna“