Kabely od panelů přes střechu

Odpovědět
rosebl
Výkon panelů v FVE [Wp]: 5000

Kabely od panelů přes střechu

Příspěvek od rosebl »

Ahoj všem, jsem tu nový a FVE teprve připravuji. Chtěl bych se poradit ohledně vedení kabelů od panelů do domu.

Panely budou na šikmé střeše a střídač plánuju umístit v technické místnosti o patro níž. Nejsem si jistý, jak nejlépe udělat prostup kabelů přes střechu, aby do něj časem nezatékalo a zároveň byly kabely chráněné před mechanickým poškozením.

Je lepší vést kabely samostatným střešním prostupem, nebo použít například prostup pod taškou a pokračovat chráničkou? Zajímá mě hlavně praktické řešení, které se vám osvědčilo po několika letech provozu.

Díky za zkušenosti a případné fotky konkrétního provedení.
Nováček u FVE,Ragdoll Hit rád se přiučím.
vinklarekcz

Re: Kabely od panelů přes střechu

Příspěvek od vinklarekcz »

Příliš nerozumím otázce - na netu je mnoho videí .. ale kdybych tahal kabely, tak je dát už na střeše ideálně do 2 chrániček - zvlášt + a - a ty přes speciální tašku vést níže - https://www.klinkercentrum.cz/novinka-f ... _3ZG_E1Z1z
1,14kWp, XTRA4415N-XDS2, Carspa 24V/3000W, LiIon 24V/100Ah
9,2kWp pro ohřev vody
eeta
Výkon panelů v FVE [Wp]: 8000
Kapacita baterie [kWh]: 10

Příspěvek od eeta »

Podle me staci standardni taska s vetracim otvorem a vest kabel tim otvorem.

https://www.pro-doma.cz/vetraci-tasky
Kostěj
Výkon panelů v FVE [Wp]: 9200
Kapacita baterie [kWh]: 34

Příspěvek od Kostěj »

Mám Bramac max a kabely protahuju co nejdříve na půdu, jen jsem trochu probrousil tašku na kraji v místě zámku a protáhl to tudy. Mám nízkonapěťové stringy, těch průchodů mám hodně.
kekita

Příspěvek od kekita »

vinklarekcz píše: sob srp 29, 2026 7:08 am ale kdybych tahal kabely, tak je dát už na střeše ideálně do 2 chrániček - zvlášt + a -
Právě že naopak - kabely se tahají dohromady nejlépe v jedné UV chráničce, abys minimalizoval plochu indukční smyčky.
vinklarekcz

Příspěvek od vinklarekcz »

re - kekita
Dík za opravu - myslel jsem všechny plus-kabely v jedné chráničce a vedle druhá chránička se všemi mínus-kabely při doporučovaném nízkonapětovém systemu do 150V ala Jirka77.
1,14kWp, XTRA4415N-XDS2, Carspa 24V/3000W, LiIon 24V/100Ah
9,2kWp pro ohřev vody
kekita

Příspěvek od kekita »

Až teď čtu, jak blbě jsem to napsala, tak pro upřesnění: + a - od stejného stringu se tahá spolu v jedné chráničce, pokud možno pro jeden string jednu samostatnou chráničku. Netahají se + a - zvlášť - ty kabely by měli mít mezi sebou co nejmenší vzdálenost, proto vždy spolu.
eduard22
Kapacita baterie [kWh]: 23

Příspěvek od eduard22 »

kekita píše: sob srp 29, 2026 7:18 pm Až teď čtu, jak blbě jsem to napsala, tak pro upřesnění: + a - od stejného stringu se tahá spolu v jedné chráničce, pokud možno pro jeden string jednu samostatnou chráničku. Netahají se + a - zvlášť - ty kabely by měli mít mezi sebou co nejmenší vzdálenost, proto vždy spolu.
U DC napětí + a - raději co nejdále od sebe!!! Zejména u dlouhé série panelů s celkem skoro 500V DC!
Nemáte oprávnění prohlížet přiložené soubory.
Naposledy upravil(a) eduard22 dne pon srp 31, 2026 7:37 pm, celkem upraveno 1 x.
Samodomo "poloostrov" s Axpert King II - AC OUT 5kW/5kVA, PV IN 6kWp, 10x Longi 445Wp na sedlové střeše na východ a 10ks i na západ, aku 8x12V-240Ah levné olovo Varta+Banner trakční VRLA 23kWh (reálně využitelných často tak do 10kWh), Znojmo.
eduard22

Příspěvek od eduard22 »

kekita píše: sob srp 29, 2026 12:46 pm
vinklarekcz píše: sob srp 29, 2026 7:08 am ale kdybych tahal kabely, tak je dát už na střeše ideálně do 2 chrániček - zvlášt + a -
Právě že naopak - kabely se tahají dohromady nejlépe v jedné UV chráničce, abys minimalizoval plochu indukční smyčky.
Indukční smyčka? :shock: u DC!?... :lol:
Samodomo "poloostrov" s Axpert King II - AC OUT 5kW/5kVA, PV IN 6kWp, 10x Longi 445Wp na sedlové střeše na východ a 10ks i na západ, aku 8x12V-240Ah levné olovo Varta+Banner trakční VRLA 23kWh (reálně využitelných často tak do 10kWh), Znojmo.
Mex

Příspěvek od Mex »

No oni pánové asi myslí to, že když někde blízko praští blesk, tak do větší smyčky se snadněji naindukuje nějaký ten šrumec.

Oddělování + a - do samostatných chrániček myslím v praxi nic nepřinese.
Pokud nemáš ty kabely nějak šílené přetížené, aby za chodu málem svítily, tak izolace na solárních kabelech je docela festovní a spolehlivá.
A když tam máš trochu vyšší napětí (píšeš 500V, já tam mám třeba kolem 800V), tak tam pravděpodobně tečou dost malé proudy (u běžné domkařské FVE).
Tak tam bych se nějakého tepelného přetížení kabeláže asi moc nebál.
eduard22

Příspěvek od eduard22 »

Mex píše: pon srp 31, 2026 7:50 pm No oni pánové asi myslí to, že když někde blízko praští blesk, tak do větší smyčky se snadněji naindukuje nějaký ten šrumec.

Oddělování + a - do samostatných chrániček myslím v praxi nic nepřinese.
Pokud nemáš ty kabely nějak šílené přetížené, aby za chodu málem svítily, tak izolace na solárních kabelech je docela festovní a spolehlivá.
A když tam máš trochu vyšší napětí (píšeš 500V, já tam mám třeba kolem 800V), tak tam pravděpodobně tečou dost malé proudy (u běžné domkařské FVE).
Tak tam bych se nějakého tepelného přetížení kabeláže asi moc nebál.
Ne tepelného, ne přetížení proudem, ale přeskočení oblouku a jeho postup! (např do zatepleného stropu kde vzplane izolace domu) To je věc napětí zprvu.
Mex

Příspěvek od Mex »

Solární kabely jsou dělané na napětí 1200-1800V podle typu. Takže testované budou minimálně na 2kV.
A to je napěťová odolnost jednoho kabelu proti okolí.
Když bys mezi nimi chtěl oblouk, tak tam vstupují do hry dvě izolace.
Pokud bys myslel na případné poškození té izolace, tak bys ji musel poškodit na obou kabelech + i - v jednom místě.

Podle mě pravděpodobnost oblouku mezi rozumně uloženými kabely klidně i na sobě bude podobná, jako pravděpodobnost, že FVE zruší pád meteoritu.
Humux

Příspěvek od Humux »

Mex píše: pon srp 31, 2026 8:21 pm Solární kabely jsou dělané na napětí 1200-1800V podle typu. Takže testované budou minimálně na 2kV.
Nedávno jsem kupoval solární kabely (pro sebe), čínské, měly stejné typové označení, akorát byly čínské. Hodnota uvedená max.1000V DC. Jednoduchá izolace. Tady bych na kvalitu kabelu neházel nějakou chválu, spíš naopak, ale zase oproti CYA - 6mm je i ten "číňan" silnější. CYA-6 "evropa"má izolaci na 750V, a o kolik je slabší?
eduard22 píše: pon srp 31, 2026 7:35 pm
kekita píše: sob srp 29, 2026 12:46 pm
Indukční smyčka? :shock: u DC!?... :lol:
Pracovní vodiče mají vést ve společném obložení aby nevznikalo el.mag pole, co je horší, jestli DC nebo AC nehraje významnou roli, prostě čím dál, tím hůř.

Osobně mám z deseti panelů pohromadě každý tažený zvlášť, v krabici někde dole si kdykoliv mohu spojit co chci a jak chci. Od 44V do 440V. Hezké né? A né to nasrat na střechu a spojit do série už tam. :lol: Jak debilní. :lol:
Mex

Příspěvek od Mex »

Humux píše: pon srp 31, 2026 11:30 pm Osobně mám z deseti panelů pohromadě každý tažený zvlášť, v krabici někde dole si kdykoliv mohu spojit co chci a jak chci. Od 44V do 440V. Hezké né? A né to nasrat na střechu a spojit do série už tam. :lol: Jak debilní. :lol:
Pokud vlastníš měděný důl a fabriku na kabely, tak dobré. Zajistíš si slušný odbyt už jen pro sebe.
Sice to bude mít i nějaké ztráty na těch dlouhých drátech navíc, no ale co už.
Praktické výhody moc najít neumím, ale věřím, že ty ano.
Humux

Příspěvek od Humux »

Mex píše: pon srp 31, 2026 11:49 pm Pokud vlastníš měděný důl a fabriku na kabely, tak dobré. Zajistíš si slušný odbyt už jen pro sebe.
Sice to bude mít i nějaké ztráty na těch dlouhých drátech navíc, no ale co už.
Praktické výhody moc najít neumím, ale věřím, že ty ano.
To je typickej pohled vexláka aby vydělal co nejvíc. :D Jak jsem psal výše, dělal jsem to pro sebe a s výhledem na případné rychlé opravy. Další výhoda je přepínací režim zima - léto.
A kdybys chtě vědět kolik na to padlo metrů, na těch 10 panelů, tak jsem koupli kolo 100m a takovejch 20m mi zbylo. 25,- za 1 metr i s dopravou. Teď si vem cenu panelů a porovnonej to, cca 10% jsou ty kabely.
A teď rekni: óóóóóóó :D
Odpovědět

Zpět na „Montážní poradna“