Kabely od panelů přes střechu

Humux

Re: Kabely od panelů přes střechu

Příspěvek od Humux »

Mex píše: úte zář 01, 2026 10:12 pm To celkem ano. Ale není to těch zmíněných DC 250-300V, ale právě nějakých DC 600-650V (minimálně 570V).
Bavíme se (aspoň já) o opravdovém měniči, ne o hračce. Takže o bedně, co má 3f výstup.
A ten z DC 300V prostě neudělá. Musí si ho napřed zvednout na nějakých těch 600V.
Tak pokud to bude mít z panelů už rovnou tohle napětí, tak fajn, má to bez práce.
Ale, to že měnič není tří fázovy, tak to přece není nějká hračka. :D Já třífazového nemám nic, akorát dvoufázovu svářečku, no ale tu jsem už 2 roky nepoužil. Ale ptám se s výsměchem, utáhne to měnič 3x3000W ? A za jakou pořizovací cenu měniče, i kdyby to šlo?
Mám 10kw + 6kW měnič 1F a kolik ten 10kW stál? 3,700,-Kč v akci na ALI.
Chce to kalkulovat na měničích a né na panelech s kabelama. :D
Panely jdou s kabelama nahoru, měniče setrvávají nebo jdou dolu. Evropská zlodějna za 3F měniče jsou už out.
Mex

Příspěvek od Mex »

Jsme v Evropě, ne v Americe. Takže tady je standardem 3f.
Nabíjet třeba auto 1f sice taky nějak jde, ale "nějak".
1f měnič člověk oficiálně nepřipojí k DS (max. do 3.7kW). Takže žádný SPOT, žádné sdílení.

Mám 20kW měnič, takže s výkonem fakt problém nemám.
Ano, nestálo to 3700 Kč na Aliexpressu.

Každý jak je mu milo.
Mně se líbí velký 3f měnič, který do 5kW výkonu jede úplně pasivně, u vyššího výkonu zapne celkem tichý ventilátor.

Kdybych stavěl FVE dneska, tak bych možná dost věcí udělal jinak.
Co bych ale rozhodně neměnil to je použití 3f a HV stringů.
Humux

Příspěvek od Humux »

Mex píše: úte zář 01, 2026 11:00 pm Jsme v Evropě, ne v Americe. Takže tady je standardem 3f.
U nás je standardem to co si zaplatíš. Za socializmu byla klasika 1F. 3F se nemusely povolit, nakonec to platí i dnes.

Kdybych stavěl FVE dneska, tak jsem na rozpacích. Používám stále a bez oprav SSR 100A relé a jedu bez přetoků. Žádnej poruchovej buchar v měničích a rychlost přepnutí je ta nejnižší.
Na druhou stranu by mohla být dvojí konverze to nejlepší, jenže stejně bych se nevyhnul tomu přídavnému měniči který bude u obou případů stejný. Takže jedu dál, podle úvah kolik na to mám, a co za to, a je to. 8-)
eduard22
Výkon panelů v FVE [Wp]: 8000
Kapacita baterie [kWh]: 23

Příspěvek od eduard22 »

Humux píše: úte zář 01, 2026 11:41 pm Na druhou stranu by mohla být dvojí konverze to nejlepší, jenže stejně bych se nevyhnul tomu přídavnému měniči který bude u obou případů stejný. Takže jedu dál, podle úvah kolik na to mám, a co za to, a je to. 8-)
Dle mě je dvojí konverze to nejlepší! Proto ji mám :-)
A proč potřebuješ přídavný měnič???
Samodomo "poloostrov" s Axpert King II - AC OUT 5kW/5kVA, PV IN 6kWp, 10x Longi 445Wp na sedlové střeše na východ a 10ks i na západ, aku 8x12V-240Ah levné olovo Varta+Banner trakční VRLA 23kWh (reálně využitelných často tak do 10kWh), Znojmo.
Humux

Příspěvek od Humux »

eduard22 píše: stř zář 02, 2026 5:13 pm A proč potřebuješ přídavný měnič???
Dobrá otázka, nepotřebuju, stačilo by mě těch 5kW, jenže tenhle měnič 10kW má 3x MPPT celkem 13,5 kW vstup. Za cenu 3.700,-Kč ty MPPT regulátory nekoupíš. Plán je letos je 20kW a příští rok 10kW panely. Deset už jich jede. Tady bude panelovej konec. Stejně ukrajinská mafie bude zvedat paušály u DS, jak to dělá dodnes, takže jedině koupit pořádnou flintu a jít na ukrajinu s cílem chcíplý rusák, taky rusák. :lol:
Podívej se na dnešní "lejno", to není jen tak.
kekita

Příspěvek od kekita »

eduard22 píše: pon srp 31, 2026 7:32 pm U DC napětí + a - raději co nejdále od sebe!!! Zejména u dlouhé série panelů s celkem skoro 500V DC!
Ne, právěže naopak. Kabely + a - od jednoho stringu se tahají co nejblíže k sobě ze 2 důvodů:
1) Indukce při úderu blesku - když si uděláš obří smyčku, tak se ti tam naindukuje velké přepětí i v případě, že blesk neudeří přímo do domu. A ani přepěťovka ti nemusí pomoct. Může to zničit měnič, nebo způsobit požár.
2) Elektromagnetické rušení - uděláš si tím takovou obří anténu- může se stát, že ti to bude rušit televizní signál, nebo wifi...

Pokud máš projekt k FVE, tak to tam určitě budeš mít uvedeno, že se tahají souběžně - co nejblíže.
eduard22
Kapacita baterie [kWh]: 23

Příspěvek od eduard22 »

kekita píše: čtv zář 03, 2026 10:29 am
eduard22 píše: pon srp 31, 2026 7:32 pm U DC napětí + a - raději co nejdále od sebe!!! Zejména u dlouhé série panelů s celkem skoro 500V DC!
Ne, právěže naopak. Kabely + a - od jednoho stringu se tahají co nejblíže k sobě ze 2 důvodů:
1) Indukce při úderu blesku - když si uděláš obří smyčku, tak se ti tam naindukuje velké přepětí i v případě, že blesk neudeří přímo do domu. A ani přepěťovka ti nemusí pomoct. Může to zničit měnič, nebo způsobit požár.
2) Elektromagnetické rušení - uděláš si tím takovou obří anténu- může se stát, že ti to bude rušit televizní signál, nebo wifi...

Pokud máš projekt k FVE, tak to tam určitě budeš mít uvedeno, že se tahají souběžně - co nejblíže.
Táhám je souběžně - jen v ve 2 nezávislých chráničkách.
1) přímej zásah blesku stejně nepřežije nic! A konstrukci s rámy panelů mám uzemněny venkem hromosvodem.
2) rušení u DC???... Nic mi to neruší 8-)
Projekt mojho poloostrova mám! Ve své hlavě :D
Samodomo "poloostrov" s Axpert King II - AC OUT 5kW/5kVA, PV IN 6kWp, 10x Longi 445Wp na sedlové střeše na východ a 10ks i na západ, aku 8x12V-240Ah levné olovo Varta+Banner trakční VRLA 23kWh (reálně využitelných často tak do 10kWh), Znojmo.
Humux

Příspěvek od Humux »

eduard22 píše: čtv zář 03, 2026 3:03 pm 2) rušení u DC???...
Když si dáš na panel karbanátek a za hodinu tam najdeš shnilou bramboru, tak to máš rušený! :idea:
brumlaj

Příspěvek od brumlaj »

Mex píše: úte zář 01, 2026 11:00 pmJsme v Evropě, ne v Americe. Takže tady je standardem 3f.
Bohužel lidé nemyslí a stejně jako u přibližovadel téměř všichni, polovina původem v RD skočila na špek distributorům (bytové domy mají standard 1f a naprosto stačí). Prachsprostý BrejnFošink (ano přes brejn fošnou) a to v obou případech úspěšný - myšlení totiž bolí.
Mex píše: úte zář 01, 2026 11:00 pmNabíjet třeba auto 1f sice taky nějak jde, ale "nějak".
A dokonce to je jednodušší, levnější. I DC nabíjení jde silově pouze dvěma dráty.
Mex píše: úte zář 01, 2026 11:00 pm1f měnič člověk oficiálně nepřipojí k DS (max. do 3.7kW). Takže žádný SPOT, žádné sdílení. ........
Toto je tlak aby ovce v pasti zbytečně platila nesmysl za rezervovaný příkon (a pravidelný paušál distribuci). Jsi si jistý, že 1f zdroj nejde sdílet?
Mex píše: úte zář 01, 2026 11:00 pmCo bych ale rozhodně neměnil to je použití 3f a HV stringů.
Naopak je to u mne, zůstal bych u 1f ale stringy bych na rozdíl ode dneška dělal MN. Naprostý souhlas s Tvým:
Mex píše: úte zář 01, 2026 11:00 pmKaždý jak je mu milo.
Myši umírají v pastích, protože nechápou, že ten sýr není zdarma. (mnou upravené motto jednoho z webů)
Mex

Příspěvek od Mex »

brumlaj píše: sob zář 05, 2026 4:55 pm Bohužel lidé nemyslí a stejně jako u přibližovadel téměř všichni, polovina původem v RD skočila na špek distributorům (bytové domy mají standard 1f a naprosto stačí). Prachsprostý BrejnFošink (ano přes brejn fošnou) a to v obou případech úspěšný - myšlení totiž bolí.
Tak v bytových domech, obzvlášť když jsou napojené na centrální vytápění a ohřev vody, se nepředpokládá žádný velký odběr.
Tady je to 3f realizované tak, že různé byty jsou na různých fázích.
brumlaj píše: sob zář 05, 2026 4:55 pm A dokonce to je jednodušší, levnější. I DC nabíjení jde silově pouze dvěma dráty.
Tak srovnávat 1f nabíjení s DC rychlonabíjením, to je myslím celkem dost mimo.
brumlaj píše: sob zář 05, 2026 4:55 pm Toto je tlak aby ovce v pasti zbytečně platila nesmysl za rezervovaný příkon (a pravidelný paušál distribuci). Jsi si jistý, že 1f zdroj nejde sdílet?
Nemám v hlavě ceník a hledat se mi to nechce. Ale mám pocit, že u srovnatelného výkonu je 1f i 3f paušál srovnatelný.
U vyšších výkonů snad ani ten 1f už nejde objednat.
Je možné, že sdílení jde i u 1f. Ale protože oficiálně připojíš max. 3.7kW FVE, tak to asi nedává moc smyl.
Myslím, že oficiálně připojených 1f FVE bude zlomek proti 3f FVE.
A sdílení bez oficiálně připojené FVE neuděláš (jako výrobce, samozřejmě).
Ale když to někomu vyhovuje...
brumlaj píše: sob zář 05, 2026 4:55 pm Naopak je to u mne, zůstal bych u 1f ale stringy bych na rozdíl ode dneška dělal MN.
Co je MN? To je překlep nebo to má být něco jako "middle"?
1f mělo výhodu dřív, když nebyly pořádné asymetrické 3f měniče.
Ale když moderní měnič umí asymetrii dobře, tak to už 3f podle mě nemá žádné praktické omezení, a má naopak dost výhod.
dumi
Site Admin
Výkon panelů v FVE [Wp]: 9850
Kapacita baterie [kWh]: 32

Příspěvek od dumi »

K tomu 1f vs 3f. Treba v Irsku ( a ne jen tam) jsou bezne domy pripojene 1f a maj treba 70A jsitic :-)
STOP chatcontrol: Bojujme za své soukromí https://fightchatcontrol.eu/

9.6kWp, 32kWh, 10kW inverter
eeta
Kapacita baterie [kWh]: 10

Příspěvek od eeta »

A kolik tam maji Voltu?
Odpovědět

Zpět na „Montážní poradna“