motúčko - dotaz na zkušenosti

jbb

Re: motúčko - dotaz na zkušenosti

Příspěvek od jbb »

vinklarekcz píše: sob zář 05, 2026 10:04 am Rekuperaci do olova 72V/20Ah mám u své el4-kolky 56155. Za mě o.k.
Jo, trochu rekuperuje... Ale jinak - kupovali jsme ji místo motučka, jezdíme do výběhu se senem a vodou. Najeto cca 1700km, po výměně baterií, částečné rekonstrukci elektroinstalace, odstranění toho příšerného alarmu (časem přestal pipat a začal hovořit strašnou "chinglish" jakože "senk you foooor júzingg tze bajk")... Předevčírem upadlo tažné - aspoň že díl je za 500 a do dvou dnů doma, tak mi doma zakázali hrátky se svářečkou a jen vyměnim. Jo a taky origo gumy jsou z nějaké lisované tmy, sjíždějí se hlavně ty přední.
Obecně největší problém není pohon 4x2, ale neuzavíratelný diferák - stačí trocha bahna a je z toho 4x1...
PV1: 26x AIKO-450 (12kWp) V+Z => [AC] SE9K (max 6,9kW)
PV2: 26x AIKO-450 (12kWp) V+Z => [AC] SE9K (max 6,9kW)
PV3: 4x AIKO-450 (2kWp) V+Z => [DC bus] SmartSolar 150/35
AC/DC: 3x Victron MP2 5000VA <=>2x BYD LVL (31kWh)
vk_1

Příspěvek od vk_1 »

Hyp píše: stř zář 02, 2026 12:10 am Umí to z kopce rekuperovat do baterky?
Ano, umí. Když máš verzi s brzdou a zpátečkou, tak to cpe do baterky.

Trošku problém je, když doma nabiješ do plna, a pak ihned jedeš s nákladem s kopce dolů, stává se, že baterka vyletí s napětím a celé se to sekne, nečekaně. Párkrát jsem si takhle už málem rozbil s naloženou fůrou ústa. Ale to je detail.

Efektivita rekuperace tam bude malá, velkou část energie sežere ta převodovka.
vinklarekcz

Příspěvek od vinklarekcz »

56155
re-jbb
Dík za zkušenosti - mám najeto cca 800km za 3 roky. Zatím vše originální bez výměny nebo poruchy. Jen jsem kontaktoval servis ohledně tlačítka na "nádrži" - občas neseplo. Bylo mi doporučeno vyměnit v něm baterku (je bezdrátové). Gumy zatím o.k. jen jsem je nedávno dohustil na 150kPa (1,5bar). Byly silně podhuštěné. Tažné používám s Hecht vozíkem 300kg. Geometrie přední nápravy není konstrukčně zcela o.k. - svislý čep míří mimo kolo a ne na střed dotyku pneu s vozovkou (<= těžší řízení).
1,14kWp, XTRA4415N-XDS2, Carspa 24V/3000W, LiIon 24V/100Ah
9,2kWp pro ohřev vody
jbb

Příspěvek od jbb »

Ano, to tlačítko je takový malý vysílač (blbě se teda sundavá) s baterkou. Takové čínské řešení. Přijímačem je právě ten modul alarmu, co na mne začal mluvit to strašnou čínskou angličtinou (ale zase ano, já jsem na přízvuky angličtiny dost citlivej...).

Švanda vypukne až budeš měnit baterky - doporučuju koupit separé 6ks a vyskládat - ovšem číňan tam nemá kontektor a je to natvrdo připojené, vyvztekáš se. Jo a VINko je chytře pod plastovou karoserií a skoro se k němu nedá, na technické po 6 letech budeš za kinga ;-)

Obecně - je to takové "RC autíčko", ty komponenty jsou hodně "hodge-podge" - co dům dal. Když jsme dělali tu generálku, tak se elektrikář chytal za hlavu a divil se, že to parkuju mezi jinejma autama a ne někde daleko obklopené pytli písku (jeho slova). Teď už je tam nový regulátor, alarm je fuč, je tam klíček na místě toho tlačítka a snad je vystaráno. Jako mám snad úplně první 56155 v ČR, takže třeba tam je teď něco jinak, i když divil bych se.

Co se týče vozíku - vozím na něm vaky s vodou, případně seno, ev. trochu dřeva. Je to držák, jen odcházejí gumy (na allegru se dá teď sehnat plášť i duše cca za 150 Kč) - teď mám třetí sadu, čerstvě. Jo a bacha - až odejdou ložiska koleček u přívěsu, tak narazíš na problém, že vnější rozměr ložisek je evropský, ale ta "díra" je širší, čínská - ty se tu sehnat nedají. Takže bude potřeba vzít osu přívěsu do soustruhu a trochu ji obrousit, pak už tam evropská ložiska s užší dírou budou sedět.
PV1: 26x AIKO-450 (12kWp) V+Z => [AC] SE9K (max 6,9kW)
PV2: 26x AIKO-450 (12kWp) V+Z => [AC] SE9K (max 6,9kW)
PV3: 4x AIKO-450 (2kWp) V+Z => [DC bus] SmartSolar 150/35
AC/DC: 3x Victron MP2 5000VA <=>2x BYD LVL (31kWh)
Odpovědět

Zpět na „Nářadí“