Plánovaná FVE pro spotřebu 5.5MWH

Pravidla fóra
Pro získání samostatného fóra týkajícího se Vaší vlastní elektrárny, kontakrujte některého z moderátorů nebo admina.
V takto získaném fóru budete mít k dispozici jedno vlákno, které si budete moci moderovat, připadně bude zamčené a budete moci přispívat pouze vy. Dále je ožné si založit další vlákna pro obecné diskuse.
Odpovědět
tichao
Příspěvky: 1
Registrován: pon pro 20, 2021 8:21 pm

Plánovaná FVE pro spotřebu 5.5MWH

Příspěvek od tichao »

Dobrý den,
chtěl bych si pořídit FVE s ohledem na budoucí ceny energií, ale je to teď docela problém, protože jsou všechny instalační spoečnosti vytíženy a jejich nabídky jsou opravdu indikativní - to znamená, že je tam mnohdy jen cena za elektrárnu jako celek bez bližšího rozpadu na položky za co to je.

Moje představa je výkon kolem 6KWp a baterka 10KWh. Problém je, že během posledních dvou měsíců se hodně zvedly ceny a mám strach, aby byla reálná návratnost.

Mám pár dotazů:
1)Všichni až na jednu společnost mi nabízejí třífázový asymetrický hybridní střídač (prá asymetrický střídač zvlášťe při nesymetrickém zatížení má krátkou životnost). Ta jediná společnost je MCore a nabízí tři samostatné jednofázové strídače Victron - máte zkušenosti s takovýmto řešením a opravdu je to o tolik lepší/spolehlivější, jak mě tvrdí?
2) Fungování elektrárny v režimu blackoutu - v podstatě jen ČEZ s battery boxem slibuje zálohu celého domu. Mám hodně okruhů světel, zásuvek i přístroje na samostatném okruhu jako vodárnu, kotel nebo vrata od garáže a navíc rozvaděč komplet zaplněný, takže vyvést backup větev nebude jednoduché a bojím se že ani levné, takže se mi myšlenka battery boxu líbí, ale netuším jak to mají řešeno při přetížení
3) Jak velkou baterii by jste volili a jaký typ? Většina nabídek má baterie s životností jen 4000 cyklů. Na jaký typ baterie se mám zaměřit?
4) V současné době jsou dotace na autonabíječku - elektroauto nemám, ale podle toho co se děje, tak se mu v relativně bízké budoucnosti nevyhnu. Když bych to vzal spolu s FVE, tak bych dostal bous k dotaci 10000 navíc, takže to zní dobře, ale problém je, že všechny firmy zasaly a nikdo to neumí. Jeidý kdo to teď nabízí je ČEZ a Schlieger a před oběma mi všichni varují, takže nevíim co mám dělat 

chtěl bych se rozhodnout a vybrat nějaké řešení v 01/2022

budu rád za každý názor nebo radu

předem děkuji
Diablo007
Příspěvky: 2056
Registrován: stř bře 31, 2021 7:37 am
Bydliště: Vyškov

Re: Plánovaná FVE pro spotřebu 5.5MWH

Příspěvek od Diablo007 »

Panely jsou relativně levné já bych panelů zvolil více pokud plánuješ auto zuzitkujes je. Jinak rozlozeni letní zimní spotřeby máš jak nevidím spotřebu e co máš na elektřinu nedá se moc z čeho vycházet.
Zkusím se trefit do té cenové nabídky a jsi už někde přes 400t povětšinou že ČEZ tak 460?
6,3kWp z toho 3,15kWp jižní fasáda a 3,15kWp jižní střecha, 2ks paralelně MPP SOLAR 5048MK alias King, liion 14S 1kAh++
Kodl69
Příspěvky: 1311
Registrován: úte dub 06, 2021 10:45 pm

Re: Plánovaná FVE pro spotřebu 5.5MWH

Příspěvek od Kodl69 »

Uvádí životnost 4000 cyklů... je to proto, že baterka je extrémně poddimenzovaná vzhledem k výkonu pole případně výkonu střídače. Běžně se instaluje jedna "kostka" pylontech s 7kW střídačem, tj baterka jede pořád nadoraz. Co mám odzkoušeno, a asi mi to leckdo potvrdí, pro dlouhodobý provoz je rozumný minimum na každý 1kWp panelů 2-3 kWh v baterce, a u měniče podobně, na kW výkonu měniče 2-3 kWh v baterkách. Pokud tohle není, je potřeba mít nějakej sofistikovanej systém, kterej řídí nabíjení/ vybíjení, aby baterka nešla na maximální proudy. Ono se to nezdá, ale 4kWp na střeše s 10kWp 3f měničem a 3.5kWh baterkou klidně dá té baterce v létě za den tři plný cykly, pokud je v baráku spotřeba přes den. U ongrid systému se to obvykle řeší wattroutrem, green bono, a co je navíc, odejde ven, ale mi poloostrovníci dimenzujeme systémy nějak tak, jak píšu. Ono je to taky o tom, aby byla aspoň trocha energie přes noc, a nejlíp i na jeden den, kdy moc nesvítí...
Polostrovní FVE 8 kWp na severu jižní moravy. multiplus II 5000, osvětlení na DC, MPPT od Victronu. Dyibms na lifepo4 baterkách.
Odpovědět

Zpět na „Elektrárny uživatelů“