Asi oprava turbíny, ze který chčije olej. Velké riziko požáru.
Spotové ceny
Re: Spotové ceny
Asi to příliš nechápu.
To není pravda, že německé představitele si zvolili Němci sami?
Já jsem snad nikde napsal, aby nám nějaká švédská nebo norská soukromá firma prodávala levně elektriku.
Tak proč píšeš, že jsem možná socan nebo Marx-Leninista? Možná zkus trochu víc vážit slova.
Já jsem pouze psal, že si Norové nebo třeba my nemáme co stěžovat na vysoké ceny, které nám "způsobili" Němci.
Němci jen řekli, že od nás elektriku koupí za nějakou (vysokou) cenu. Ale to neznamená, že to naši výrobci musí i nám v Česku prodat za stejně vysokou cenu. Nebo norské firmy Norům.
Němci pouze umožnili našim nebo norským firmám to prodávat draze. Umožnili, nikoli přikázali.
Naposledy upravil(a) Mex dne sob pro 14, 2024 8:29 pm, celkem upraveno 1 x.
No, v podstate mate pravdu oba (Mex i Eduard)
Ale ....
My si utahneme opasky, a z nasich dani se misto cest postavi treba jaderka. Abychom meli "dostatek".
A pak nekdo rekne, ze on ma nedostatek, ze je ochoten zaplatit vic.
Kdyby tedy u nas zustal ten "dostatek" za normalni cenu a nadbytek se prodal za super cenu - parada.
Ale zisk z takoveho kšeftu zustane kde? Rozdelime ho nasim danovym poplatnikum, kteri si utahli ty opasky a postavili si tu jaderku? Treba ve forme stabilni ceny elektriky? To by bylo fér.
Ale takto? Ze misto toho zisku ma danovy poplatnik jeste vyssi ceny? Tak to mi prijde spis jako prasarna.
Takze ... vetsina čechů chce pro Česko energetickou "soběstačnost". A k čemu teda ?
Ale ....
My si utahneme opasky, a z nasich dani se misto cest postavi treba jaderka. Abychom meli "dostatek".
A pak nekdo rekne, ze on ma nedostatek, ze je ochoten zaplatit vic.
Kdyby tedy u nas zustal ten "dostatek" za normalni cenu a nadbytek se prodal za super cenu - parada.
Ale zisk z takoveho kšeftu zustane kde? Rozdelime ho nasim danovym poplatnikum, kteri si utahli ty opasky a postavili si tu jaderku? Treba ve forme stabilni ceny elektriky? To by bylo fér.
Ale takto? Ze misto toho zisku ma danovy poplatnik jeste vyssi ceny? Tak to mi prijde spis jako prasarna.
Takze ... vetsina čechů chce pro Česko energetickou "soběstačnost". A k čemu teda ?
-
- Výkon panelů v FVE [Wp]: 8000
- Kapacita baterie [kWh]: 23
Není žádný "my"... ČEZ je a.s.! Tedy investují jen akcionáři. Jo von tam má stát většinu? Aha, tak tedy defacto důkaz, že stát nemá vlastnit nic! Stát - politici, maj dělat pouze legislativu!!!

A každý nechť si investuje do čeho chce jen svoje prachy!!!!! Pak nebudou výčitky - že je to z mojich , "našich" daní...

Samodomo "poloostrov" s Axpert King II - AC OUT 5kW/5kVA, PV IN 6kWp, 10x Longi 445Wp na sedlové střeše na východ a 10ks i na západ, aku 8x12V-240Ah levné olovo Varta+Banner trakční VRLA 23kWh (reálně využitelných často tak do 10kWh), Znojmo.
Dovolím si přidat také svůj pohled na svět.
Ekonomický trh je jedna věc, tam je samozřejmě snaha levně získat, draze prodat.
Nicméně, energie je v dnešní době základní stavební kámen civilizace.
Naše civilizace nepřežije v té formě, v jaké je, bez elektřiny.
Tz. že každý stát by se měl nějakou formou postarat o to, aby zajistil jeho občanům tuto energii.
Pokud to neudělá, tak dává moc ostatním nad fungováním státu.
U nás se prodal podíl ČEZu a nyní se "vymlouvá" na zachování blaha akcionářů.
To, že to roztáčí inflační spirálu a snižuje "blaho" obyvatel, kteří se podíleli finančně (formou daní) na výstavbě této klíčové infrastruktury, z které profitují společnosti, je z principu špatně.
Myslím si, že by stát měl zajistit základní pokrytí výroby energie. Jestli si pak někdo z OZE prodává na spotu přebytky, dobře jen pro něj. Ale základní pokrytí by mělo být pomocí stabilních zdrojů.
Evidentně to jde a Francie, Polsko a Belgie jsou toho důkazem. Není prostě potřeba exportovat za každou cenu. I když to třeba Německo potřebuje, tak pokud máme, tak ať mu dáme naše přebytky, s tím problém nemám, ale na za cenu vlastní "likvidace". ČR je taková speciální země, kde se díky "kapitalismu" a jeho ochraně může vše, takže máme nejdražší (případně jedny z nejdražších) mobilních služeb, potravin, energií, atd.
Tento rok jsem si poprvé vyzkoušel opěvovaný model přechodu na spot. Nabíjel jsem baterii, ohříval vodu, topil jen když ceny byly nízké.
A zbytek jsem jel na baterii. Nicméně, pro běžného uživatele je to hrozný opruz. Aktuální systémy, ať jsou jakékoliv, nejsou spolehlivé.
Počínaje tím, že byly výpadky poskytovatelů spotových cen, takže aby to fungovalo, musel jsem použít několik z nich.
Následuje tím, že občas se něco seklo (například střídač se sám zamknul a nebylo možné ho ovládat) až po to, že si nemyslím, že pro síť je lepší, když každý kdo může v době nejnižších cen začne sosat ze sítě (u mě to je špičkově 10-20kw podle toho, co zrovna kdy běží) místo toho, aby zátěž průběžně "bublala" na 2-4kW.
Takže moderní energetika je ta, kdy si člověk musí nastudovat počasí a dalších X vazeb, aby věděl, kdy má vyprat. Plánování max. den dopředu. Ano, trochu přeháním, ale směr takový je. Místo toho, aby energie byla a my tím, že za ni platíme, ji máme a můžeme ji využívat "kdy chceme" (myšleno jako na konci minulého století), tak jdeme směrem, že hledáme, kdy té energie bude dost, aby jsme mohli něco udělat/vyrobit. To není pokrok! Tím se stáváme otroky energie. Představa, že průmysl neví, kdy může/nemůže vyrábět ocel, automobily, cihly, cement, atd. a tak to raději zavře a odstěhuje se někam, kde tyto omezení nemá, je děsivá. Ekologicky to nevyřeší nic a ekonomicky to zdevastuje celou EU.
Jinak věřím tomu, že existují i "ekologické" alternativy aktuálních "neekologických" zdrojů. Například SMR nebo velmi slibné thoriové reaktory. Jen je potřeba nejdříve novou technologii nasadit než se vypne ta stávající, protože jinak se ženeme do "pekla".
Ekonomický trh je jedna věc, tam je samozřejmě snaha levně získat, draze prodat.
Nicméně, energie je v dnešní době základní stavební kámen civilizace.
Naše civilizace nepřežije v té formě, v jaké je, bez elektřiny.
Tz. že každý stát by se měl nějakou formou postarat o to, aby zajistil jeho občanům tuto energii.
Pokud to neudělá, tak dává moc ostatním nad fungováním státu.
U nás se prodal podíl ČEZu a nyní se "vymlouvá" na zachování blaha akcionářů.
To, že to roztáčí inflační spirálu a snižuje "blaho" obyvatel, kteří se podíleli finančně (formou daní) na výstavbě této klíčové infrastruktury, z které profitují společnosti, je z principu špatně.
Myslím si, že by stát měl zajistit základní pokrytí výroby energie. Jestli si pak někdo z OZE prodává na spotu přebytky, dobře jen pro něj. Ale základní pokrytí by mělo být pomocí stabilních zdrojů.
Evidentně to jde a Francie, Polsko a Belgie jsou toho důkazem. Není prostě potřeba exportovat za každou cenu. I když to třeba Německo potřebuje, tak pokud máme, tak ať mu dáme naše přebytky, s tím problém nemám, ale na za cenu vlastní "likvidace". ČR je taková speciální země, kde se díky "kapitalismu" a jeho ochraně může vše, takže máme nejdražší (případně jedny z nejdražších) mobilních služeb, potravin, energií, atd.
Tento rok jsem si poprvé vyzkoušel opěvovaný model přechodu na spot. Nabíjel jsem baterii, ohříval vodu, topil jen když ceny byly nízké.
A zbytek jsem jel na baterii. Nicméně, pro běžného uživatele je to hrozný opruz. Aktuální systémy, ať jsou jakékoliv, nejsou spolehlivé.
Počínaje tím, že byly výpadky poskytovatelů spotových cen, takže aby to fungovalo, musel jsem použít několik z nich.
Následuje tím, že občas se něco seklo (například střídač se sám zamknul a nebylo možné ho ovládat) až po to, že si nemyslím, že pro síť je lepší, když každý kdo může v době nejnižších cen začne sosat ze sítě (u mě to je špičkově 10-20kw podle toho, co zrovna kdy běží) místo toho, aby zátěž průběžně "bublala" na 2-4kW.
Takže moderní energetika je ta, kdy si člověk musí nastudovat počasí a dalších X vazeb, aby věděl, kdy má vyprat. Plánování max. den dopředu. Ano, trochu přeháním, ale směr takový je. Místo toho, aby energie byla a my tím, že za ni platíme, ji máme a můžeme ji využívat "kdy chceme" (myšleno jako na konci minulého století), tak jdeme směrem, že hledáme, kdy té energie bude dost, aby jsme mohli něco udělat/vyrobit. To není pokrok! Tím se stáváme otroky energie. Představa, že průmysl neví, kdy může/nemůže vyrábět ocel, automobily, cihly, cement, atd. a tak to raději zavře a odstěhuje se někam, kde tyto omezení nemá, je děsivá. Ekologicky to nevyřeší nic a ekonomicky to zdevastuje celou EU.
Jinak věřím tomu, že existují i "ekologické" alternativy aktuálních "neekologických" zdrojů. Například SMR nebo velmi slibné thoriové reaktory. Jen je potřeba nejdříve novou technologii nasadit než se vypne ta stávající, protože jinak se ženeme do "pekla".
Dvě třetiny Němců jsou pro restart jaderných elektráren. Dle odborníků je to technicky možné
Podle odborníků neexistují technické překážky, které by bránily restartu většiny jaderných elektráren. Klíčová je politická vůle. Německá vláda by musela zastavit probíhající demontáž reaktorů a upravit legislativu tak, aby umožnila opětovné obnovení provozu. I přes rozdílné názory v energetickém sektoru má myšlenka restartu mezi Němci širokou podporu – dvě třetiny obyvatel by pokračování využívání jádra uvítaly.
Na spot jsi šel dobrovolně. Spot je hra. Je to něco jako obchodování na burze.
Doposud to vycházelo slušně, jen v posledních 2 měsících se ceny zbláznily. Ale i to je podobné jako běžné akciové burze, tam se taky občas něco podobného stane.
Pokud to nechceš řešit a nechceš se starat o průběh cen v rámci dne, tak přejdi na fix. Pak nic takového řešit nemusíš.
Ty zmíněné nové "ekologické" způsoby výroby energie jsou podle mě spíš jenom takové lákadlo a vábnička na zeleně smýšlející lidi, aby byl univerzální argument pro debaty s nimi.
SMR zatím rutinně provozuje jenom Rusko na Akademiku Lomonosovovi, a pak snad nějací Číňani na jednom reaktoru. Všichni ostatní o tom jenom básní, jak to bude všechno super, růžové a zlaté.
Nebude. Jsme v Evropě, kde na každou kadibudku musíš mít metr papírů a schvaluje se to 5 let. To SMR je jaderný zdroj, na který se budou vztahovat všechny regule jako na každou jinou jaderku. Ale u té velké jaderky je to pak aspoň vyváženo tím, že je to hodně velký zdroj. Kdežto to SMR bude složité a drahé na postavení i na provoz, a ještě to bude celkem malý zdroj.
Proto taky chce ČEZ postavit případný první SMR reaktor (až a jestli někdy bude) v areálu velké jaderky, aby tak parazitoval na tom, že spousta věcí půjde na vrub té velké jaderky. Výkup pozemků a zlomení odporu obyvatelstva, drahé zabezpečení, vyvedení výkonu atd.
U thoriových reaktorů je to podobné. Opět líbivé vzdušné zámky. Ale co by to mělo přinést zásadně lepšího proti současným reaktorům? Thorium sice tvoří rozpadové řady jinak a tak má ve vyhořelém palivu prvky s kratším poločasem rozpadu. To je zdánlivě velká výhoda. Ale ta trocha vyhořelého paliva z jaderky zase v reálu nepředstavuje tak velký problém. Ten je jen psychický v hlavách lidí, co o tom moc nevědí. A i to vyhořelé palivo z potenciálních thoriových reaktorů (pokud se někdy nějaké postaví) se musí uložit do nějakého hlubinného úložiště "na furt", stejně jako z těch uranových. Sice mají ty prvky kratší životnost, ale ve srovnání s délkou lidského života pořád hodně dlouhou.
A protože hlavní problém jaderek je v jejich šíleně vysoké ceně výstavby a úřadování kolem toho, tak tady to bude ještě horší, protože to bude nová technika a ne zaběhnutá rutina.
A uranu je na světě dost, takže problém s nedostatkem paliva hned tak řešit nebudeme muset. Určitě je ho na světě víc, než se může spotřebovat za naše životy. A naši pra-pravnuci už si určitě nějak poradí.
Doposud to vycházelo slušně, jen v posledních 2 měsících se ceny zbláznily. Ale i to je podobné jako běžné akciové burze, tam se taky občas něco podobného stane.
Pokud to nechceš řešit a nechceš se starat o průběh cen v rámci dne, tak přejdi na fix. Pak nic takového řešit nemusíš.
Ty zmíněné nové "ekologické" způsoby výroby energie jsou podle mě spíš jenom takové lákadlo a vábnička na zeleně smýšlející lidi, aby byl univerzální argument pro debaty s nimi.
SMR zatím rutinně provozuje jenom Rusko na Akademiku Lomonosovovi, a pak snad nějací Číňani na jednom reaktoru. Všichni ostatní o tom jenom básní, jak to bude všechno super, růžové a zlaté.
Nebude. Jsme v Evropě, kde na každou kadibudku musíš mít metr papírů a schvaluje se to 5 let. To SMR je jaderný zdroj, na který se budou vztahovat všechny regule jako na každou jinou jaderku. Ale u té velké jaderky je to pak aspoň vyváženo tím, že je to hodně velký zdroj. Kdežto to SMR bude složité a drahé na postavení i na provoz, a ještě to bude celkem malý zdroj.
Proto taky chce ČEZ postavit případný první SMR reaktor (až a jestli někdy bude) v areálu velké jaderky, aby tak parazitoval na tom, že spousta věcí půjde na vrub té velké jaderky. Výkup pozemků a zlomení odporu obyvatelstva, drahé zabezpečení, vyvedení výkonu atd.
U thoriových reaktorů je to podobné. Opět líbivé vzdušné zámky. Ale co by to mělo přinést zásadně lepšího proti současným reaktorům? Thorium sice tvoří rozpadové řady jinak a tak má ve vyhořelém palivu prvky s kratším poločasem rozpadu. To je zdánlivě velká výhoda. Ale ta trocha vyhořelého paliva z jaderky zase v reálu nepředstavuje tak velký problém. Ten je jen psychický v hlavách lidí, co o tom moc nevědí. A i to vyhořelé palivo z potenciálních thoriových reaktorů (pokud se někdy nějaké postaví) se musí uložit do nějakého hlubinného úložiště "na furt", stejně jako z těch uranových. Sice mají ty prvky kratší životnost, ale ve srovnání s délkou lidského života pořád hodně dlouhou.
A protože hlavní problém jaderek je v jejich šíleně vysoké ceně výstavby a úřadování kolem toho, tak tady to bude ještě horší, protože to bude nová technika a ne zaběhnutá rutina.
A uranu je na světě dost, takže problém s nedostatkem paliva hned tak řešit nebudeme muset. Určitě je ho na světě víc, než se může spotřebovat za naše životy. A naši pra-pravnuci už si určitě nějak poradí.
A teď ještě jak je ta studie důvěryhodná.
Protože byly prezentované jiné studie a vyjádření odborníků, že likvidační práce na těch jaderkách už postoupily tak daleko, že by skoro bylo lepší postavit nové než se pokoušet reinkarnovat ty bourané.
Zdravím ,
jak to nejen tady občas čtu , vidím že mé rozhodnutí zrušit on-grid FVE , zahodit licenci a vypovědět všechny smlouvy o odchilce , dodávce a kdo ví ještě očem , bylo naprosto rozumné a správné
. Z pomyšlení co všecno bych dnes musel snášet a trpět kvůli paralelnímu připojení FVE systému k DS , bych se z depresí poblyl .
Před pár dny můj mistr Měnič překonal milník 47MWh a jede dál
. Prostě jede , bez jakýchkoli odrbů , píč*vin a jiných hovadin , jenž by mě štvyly , otravovaly , sraly , prudily a buzerovaly .
Elektronům zdar
jak to nejen tady občas čtu , vidím že mé rozhodnutí zrušit on-grid FVE , zahodit licenci a vypovědět všechny smlouvy o odchilce , dodávce a kdo ví ještě očem , bylo naprosto rozumné a správné

Před pár dny můj mistr Měnič překonal milník 47MWh a jede dál

Elektronům zdar

4kWp + 22kWh LiFePO4 +6kW HF měnič s nájezdem 47 MWh @ 72.000 motohodin .
Super. Kdyz se divam na parametry tve FVE, je mi jasne, ze elektrikou rozhodne netopis a neohrivas vodu.Abrams píše: ↑ned pro 15, 2024 8:18 am Zdravím ,
jak to nejen tady občas čtu , vidím že mé rozhodnutí zrušit on-grid FVE , zahodit licenci a vypovědět všechny smlouvy o odchilce , dodávce a kdo ví ještě očem , bylo naprosto rozumné a správné. Z pomyšlení co všecno bych dnes musel snášet a trpět kvůli paralelnímu připojení FVE systému k DS , bych se z depresí poblyl .
Před pár dny můj mistr Měnič překonal milník 47MWh a jede dál. Prostě jede , bez jakýchkoli odrbů , píč*vin a jiných hovadin , jenž by mě štvyly , otravovaly , sraly , prudily a buzerovaly .
Elektronům zdar![]()
Topis a ohrivas tedy drevem? Mas svuj vlastni les?
Protoze ani s plynem by sis moc nepomohl.
A pokud jsem to trefil, tak elektriku mas jen na sviceni a na radio (?), nebot v tomto temnem obdobi ty 4 kWp toho taky moc nedaji.
Prozrad mi tedy prosim, jak to vlastne vsechno delas. Treba na tvuj system taky prejdu. Akorat bych musel zahodit vsechno ze sve FVE a nechat si jen panely (to nejlevnejsi). Predem dekuji.
Ale na druhou stranu, kdyby jim vsichni tu elektriku ze vsech stran s radosti necpali (k velke neradosti mistnich obyvatel) a nechali je par dni po tmě, ono by se nemcum a Uršule snad i ROSVÍTILO.
Já jsem nikdy netvrdil, že mě někdo do toho nutil. Pouze jsem popsal moji zkušenost. Každý může mít jinou. "Celý internet" je plný zelených nesmyslů o tom, jak je spot řešení energetiky, kdy všichni když je levno nakupují, a když draho, tak jedou ze svého a že to krásně balancuje zdroje. Nebalancuje. Pokud by opravdu všichni na to přešli, tak by to ze sítí nepěkně haprovalo.Na spot jsi šel dobrovolně. Spot je hra. Je to něco jako obchodování na burze.
Já jsem považoval SMR za výhodnější protože:
- lze je vyrábět sériově a proto by jejich cena v čase mohla klesat
- díky unifikaci by mohla být levnější údržba
- výstavba by mohl být výrazně rychlejší
Nejsem si jist, jestli "stará" koncepce výstavby jaderek 10-15 let je rozumná při rychlosti s jakou se vypínají staré zdroje.
Co se týká thoriových elektráren, zásadně lepší by mělo být to, že:
- je lze provozovat bez závislosti na vodě (jako médium se použije roztavená sůl)
- je menší riziko "výbuchu" vzhledem jinému designu
Tady je samozřejmě problém, že pokud neumíme rychle stavět ani "starou" uranovou jaderku, tak rychle nepostavíme ani tu thoriovou.
Chápu, že oboje jsou nové technologie, které mohou být drahé, ale mě osobně přijde lepší investovat do nich než do větru a slunce (pokud nejsme schopni řešit i jejich nedostatek). Samozřejmě, jsou i jiná řešení, ale konkrétně Německo spoléhalo na levný plyn a výstavbu plynových elektráren. Ani jedno nemá. Tak nyní jejich představitelé jezdí do ČR "žebrat" o elektřinu. A my jsme takový pitomci, že jim to naši levnou elektřinu prodáme, a sami si tak snížíme svoji životní úroveň (naprosto zbytečně).
Takže ve finále, ať si má každý zdroje jaké chce (jádro, voda, slunce, plyn, ...), ale je potřeba zajistit všechny varianty výroby a ne že se udělá A (postaví se větrné + fotovoltaické elektrárny a vypnou se jaderné a uhelné) ale nedělá se B (žádná náhrada když nesvítí a nefouká). To prostě nelze udělat po celé EU a očekávat, že to bude fungovat. Německo bylo před vypnutím elektráren exportér a nyní je z něj importér. A my jdeme stejným směrem. To není dobrý směr.
Nedokážu posoudit důvěryhodnost. Nicméně, zdá se mi důležité to, že Němci si začínají uvědomovat, že zdroje potřebují. To je první krok k tomu, aby ten problém mohli napravit.A teď ještě jak je ta studie důvěryhodná.
Protože byly prezentované jiné studie a vyjádření odborníků, že likvidační práce na těch jaderkách už postoupily tak daleko, že by skoro bylo lepší postavit nové než se pokoušet reinkarnovat ty bourané.
Nj, spot je trh, ve všech médiích/YT jsou informace, jak moc je to výhodné, takže roste poptávané množství. A v zimě logicky klesá nabízené množství. A tomu odpovídají ceny.
Po dvouleté přestávce se vracím ke spotu na výkupu, ale jenom na dva měsíce, 01+02. Stejně nic moc neprodám. Mám nulový měsíční poplatek a provizi jenom 0,30 Kč/kWh.
1.3. mi končí fix na nákupu a dlouhodobě jsem uvažoval, že půjdu na spot, abych v zimě mohl levně nabít baterku. V 11-02 spotřebuju max. 200 kWh, ve zbytku roku dalších 100 kWh, všechno nějaké technické odběry/přetoky. Spot nejspíš nepodepíšu. Navíc mám zlodějskou D02d, takže nakupuju draze pro nějaké shortování se mě netýká. A upravovat kvůli tomu rozvaděč (vložka za 2.500 Kč) + moje práce + revize...
Takže buď opět svážu odběr s dodávkou s bonusem vyšší výkupní ceny nebo půjdu s odběrem na dva roky k PPas s bonusem 3.000,- Kč za OM a to mi poplatí spotřebu za 2/3 roku. Dodávat budu rozhodně za fix, léto asi bude dost záporné. K tomu dvě odběrní místa na sdílení (2x RD = 3x domácnost + 1x autodílna). Anebo přidám další...
Po dvouleté přestávce se vracím ke spotu na výkupu, ale jenom na dva měsíce, 01+02. Stejně nic moc neprodám. Mám nulový měsíční poplatek a provizi jenom 0,30 Kč/kWh.
1.3. mi končí fix na nákupu a dlouhodobě jsem uvažoval, že půjdu na spot, abych v zimě mohl levně nabít baterku. V 11-02 spotřebuju max. 200 kWh, ve zbytku roku dalších 100 kWh, všechno nějaké technické odběry/přetoky. Spot nejspíš nepodepíšu. Navíc mám zlodějskou D02d, takže nakupuju draze pro nějaké shortování se mě netýká. A upravovat kvůli tomu rozvaděč (vložka za 2.500 Kč) + moje práce + revize...
Takže buď opět svážu odběr s dodávkou s bonusem vyšší výkupní ceny nebo půjdu s odběrem na dva roky k PPas s bonusem 3.000,- Kč za OM a to mi poplatí spotřebu za 2/3 roku. Dodávat budu rozhodně za fix, léto asi bude dost záporné. K tomu dvě odběrní místa na sdílení (2x RD = 3x domácnost + 1x autodílna). Anebo přidám další...
3x Victron MP2 48/5000, 3x MPPT 150/100, Cerbo GX (s NodeRED),
15 kWp na ploché střeše = 5 kWp východ (15°) + 5 kWp jih (37°+43°) + 5 kWp západ (15°),
baterie 3 packy, celkem 23 kWh skládané na 48 V 16s.
15 kWp na ploché střeše = 5 kWp východ (15°) + 5 kWp jih (37°+43°) + 5 kWp západ (15°),
baterie 3 packy, celkem 23 kWh skládané na 48 V 16s.
-
Já se pro poloostrov rozhodl ještě před realizací FVE právě pro to vše tebou jmenované (rodina po mě dokonce výslovně vyžadovala, že se o FVE nechtěj nijak starat a nic sledovat, pouze účet za elektriku jednou za rok) a s předpokladem poklesu cen výkupů s tím jak prudce rostl počet malých FVEAbrams píše: ↑ned pro 15, 2024 8:18 am Zdravím ,
jak to nejen tady občas čtu , vidím že mé rozhodnutí zrušit on-grid FVE , zahodit licenci a vypovědět všechny smlouvy o odchilce , dodávce a kdo ví ještě očem , bylo naprosto rozumné a správné. Z pomyšlení co všecno bych dnes musel snášet a trpět kvůli paralelnímu připojení FVE systému k DS , bych se z depresí poblyl .
.....
Elektronům zdar![]()

(velkých solárníků se to netýká, ty maj garantovaný výkupní ceny "Zeleným" Bursíkem a spol. málem v Ústavě!

Samodomo "poloostrov" s Axpert King II - AC OUT 5kW/5kVA, PV IN 6kWp, 10x Longi 445Wp na sedlové střeše na východ a 10ks i na západ, aku 8x12V-240Ah levné olovo Varta+Banner trakční VRLA 23kWh (reálně využitelných často tak do 10kWh), Znojmo.
Zdravím ,
.
Elektronům zdar
Jenže Ty se rozhodl teprve nedávno , před pár roky . Já měl zelený bonus ročník 2008 (najdi si kolik dnes platí za 1kWh ) , kterej jsem zaříznul před 11-ti roky . Poloostrov mám 11leteduard22 píše: ↑ned pro 15, 2024 11:26 amJá se pro poloostrov rozhodl ještě před realizací FVE právě pro to vše tebou jmenované (rodina po mě dokonce výslovně vyžadovala, že se o FVE nechtěj nijak starat a nic sledovat, pouze účet za elektriku jednou za rok) a s předpokladem poklesu cen výkupů s tím jak prudce rostl počet malých FVEAbrams píše: ↑ned pro 15, 2024 8:18 am Zdravím ,
.....
Elektronům zdar![]()
![]()
(velkých solárníků se to netýká, ty maj garantovaný výkupní ceny "Zeleným" Bursíkem a spol. málem v Ústavě!... Však taky současná vláda s omezením solárních "baronů" narazí s arbitráží! Ale vyžere to nejspíš vláda příští
Že bych je volil znova? Ale jen proto aby si dluhy po sobě vyžrali!
)

Elektronům zdar

4kWp + 22kWh LiFePO4 +6kW HF měnič s nájezdem 47 MWh @ 72.000 motohodin .
Koukám, že zítra je masakr opačného gusta. Všude kde to fouká, tak ceny bryz ráno lehce kolem nuly, ale k nám se nepropíší, protože SK a Balkán má nedostatek.
Hodina 00:
DE: 0,09 Euro
CZ: 117,98 Euro
SK: 130,93 Euro
Hodina 06:
DE: 7,73 Euro
CZ: 232,80 Euro
SK: 225,11 Euro
Evidentně můžeme mít i několik Temelínů na pokrytí 'baseload', ale dle předchozích příspěvků to odteče někam jinam, dle logiky 'silnější pes ....'. Prostě jsme transzitní země Evropy, a hodně na to doplácíme...
Hodina 00:
DE: 0,09 Euro
CZ: 117,98 Euro
SK: 130,93 Euro
Hodina 06:
DE: 7,73 Euro
CZ: 232,80 Euro
SK: 225,11 Euro
Evidentně můžeme mít i několik Temelínů na pokrytí 'baseload', ale dle předchozích příspěvků to odteče někam jinam, dle logiky 'silnější pes ....'. Prostě jsme transzitní země Evropy, a hodně na to doplácíme...
Nemáte oprávnění prohlížet přiložené soubory.
No, jak rikam.
Kdyz v Nemecku nefouka, mame el drahou.
Kdyz v Nemecku fouka, mame ji drahou zase.
Fakt mame slabe preshranicni pripojeni? Nebo jsou ty draty jenom jednosmerne ???
A to se mi zdalo, kdyz jsme ji meli 7x drazsi, ze to je moc ...
Kdyz v Nemecku nefouka, mame el drahou.
Kdyz v Nemecku fouka, mame ji drahou zase.
Fakt mame slabe preshranicni pripojeni? Nebo jsou ty draty jenom jednosmerne ???
A to se mi zdalo, kdyz jsme ji meli 7x drazsi, ze to je moc ...
Že se budou SMR dělat sériově "ve fabrice" se říká. Ale myslím, že je to jen pěkná pohádka před spaním, aby se děti v noci nebály.MichalSix píše: ↑ned pro 15, 2024 9:58 am Já jsem považoval SMR za výhodnější protože:
- lze je vyrábět sériově a proto by jejich cena v čase mohla klesat
- díky unifikaci by mohla být levnější údržba
- výstavba by mohl být výrazně rychlejší
Nejsem si jist, jestli "stará" koncepce výstavby jaderek 10-15 let je rozumná při rychlosti s jakou se vypínají staré zdroje.
Co brání tomu dělat i velké jaderky stejně "sériově"?
Tím, že něco zmenším přece nijak nezměním princip výstavby a následného provozování.
Smysl by to mělo jen při tak velkém zmenšení, že by se to opravdu dalo vyrábět metodami hromadné výroby na nějakých automatech ve fabrice.
Ale to by musel být reaktor, který se pak dal odvézt na kamionu nebo aspoň na železničním vagónu.
Takový ale s omezeními pro civilní sektor (tedy nízké maximální obohacení paliva) nikdo prostě neudělá z důvodu fyzikálních omezení.
Thoriová elektrárna používá jiné palivo. Ale zbytek je stejný princip jako u běžné jaderky na uran.MichalSix píše: ↑ned pro 15, 2024 9:58 am Co se týká thoriových elektráren, zásadně lepší by mělo být to, že:
- je lze provozovat bez závislosti na vodě (jako médium se použije roztavená sůl)
- je menší riziko "výbuchu" vzhledem jinému designu
Tady je samozřejmě problém, že pokud neumíme rychle stavět ani "starou" uranovou jaderku, tak rychle nepostavíme ani tu thoriovou.
Že je v PWR/VVER reaktorech jako moderátor a chladivo voda není žádná nevýhoda. I uranová jaderka by mohla frčet s nějakými roztavenými solemi. Ale realizačně/technologicky je to velmi složité. Nabízí se třeba sodík, ale ten je šíleně reaktivní. Kdežto voda je prostě kámoš. Sice musí být pod docela vysokým tlakem, ale s tím si umí současná technologie poradit docela dobře.
Závislost na vodě je u jaderek (u všech jaderek) kvůli chlazení. A to se změnou paliva nevyřeší.
Je třeba se smířit s tím, že tepelné stroje mají kvůli fyzikálním zákonům nízkou účinnost. Takže pokud jaderka pro vyrobený 1MW v elektrice musí vyrobit 4MW v teple, tak ty zbylé 3MW musí nějak "umořit". A tak prostě potřebuje festovní chlazení.
Je fakt, že s roztavenými solemi by se dalo přejít na vyšší teploty a trochu zvednou účinnost. Ale vysoké teploty jsou technologicky složité a drahé. Nakonec se to dá udělat i s vodou. Existují elektrárny (nejaderné) s kritickou nebo superkritickou vodou. Ale u jaderek se na to nejde z důvodu bezpečnosti. Právě proto, že s tak vysokými teplotami už je prostě problém.
A k nějakému výbuchu: chlazená jaderka typu PWR/VVER taky nemůže vybuchnout. Pokud by z ní unikla voda, tak se řetězová štěpná reakce z principu zastaví.
Ale problém nastává při případné ztrátě chlazení, protože samovolné jaderné přeměny, které i po zastavení řetězové štěpné reakce pokračují dál, tak vytvářejí obrovské množství tepla. To pak sice exponenciálně klesá, ale hodně dlouho je ho opravdu hodně. A to opět platí pro všechny jaderky, ať už mají jako palivo cokoli. Takže bez chlazení, kdy se začne palivo tavit a vysoká teplota rozkládá vodu na kyslík a vodík, tak pak by to začalo být neveselé. Podobně jako ve Fukušimě. A to by potenciální thoriová dokázala taky.
Takže je třeba co nejlíp už konstrukcí zajistit, aby se tohle nemohlo stát a i po nějakém incidentu byl zajištěn odvod tepla aspoň natolik, aby k zásadnímu přehřátí nemohlo dojít.
Jenom aby.
Ta současná situace je tak trochu anomálie, kdy se sešly dost nepříznivé meteorologické podmínky, a navíc v té nejblbější době nejkratších dnů.
Až to za chvíli odezní, tak Němcům zase otrne, řekl bych.
A ono možná i dneska je ta drahá energie tak trochu fackovací panák, na kterého se svede všechno. Ale opravdu ty energie udělají tolik, že kvůli tomu jde německé (a tím i naše) hospodářství do kopru? Nejsou to (zvlášť ve strojírenství, což jsou i auta) spíš vysoké "odborářské" náklady, v kombinaci se ztrátou trhů, způsobenou sankcemi a omezeními, které jsme sami vyhlásili?
Samozřejmě likvidovat funkční a navíc dost moderní jaderky byla kravina.
Ale s tou sázkou na OZE a na levný ruský plyn to zas taková pitomost možná taky nebyla. Jenom by jim do toho nesměli házet vidle Američané zákazem Nordstremu (co je jim kurva do toho?). A pak samozřejmě válka.
Jinak by měli z Ruska levný plyn, a za to by naopak do Ruska vyváželi své strojírenské výrobky. Takže by měli jak levnou energii, tak odbyt pro svůj průmysl.
Teď i kdyby měli levnou elektriku z nezrušených jaderek (kdyby je neodstavili), tak by stejně neměli své zboží kam vyvážet, kdy jsme si odřízli velké trhy v Rusku (sankcemi), Číně (proticla na naše cla), Indii (BRICS) a Americe (budoucí Trumpova cla).
no doufám, že Palkovský dodá slíbenou úvahu https://www.linkedin.com/in/mpalk/ protože to vypadá, že ČEPS je tu primárně jen od toho aby vybral poplatky za tranzit.
Český občan nemá vůbec nic z toho, že máme stabilní baseload z atomovek a silné dráty do DE (a do SK)...
Nemáte oprávnění prohlížet přiložené soubory.
IMHO naše jaderky všechno prodávají přes dlouhodobé kontrakty. Pokud bych z nich něco chtěl mít, spot by byl asi to poslední místo, kde bych si pro to šel.
3 x MPII 48-5000, 57,3 kWh (4xSeplos Mason 280), 8,07 kWp JJZ
6x365Wp Longi, 12x445Wp Jinko, 3x180Wp PvEnterprise
Leaf 2014, 294tis km
Leaf 2014, 294tis km
-
Socialismus dávno skončil! Nejsou "naše" ale pouze akcionářů

Přivlastňovací zájmena používáme i v případě, kdy nám daná věc nepatří, např. naši reprezentanti, naši významní malíři apod. Nicméně zrovna ČEZ... Každopádně doufám, že tohle tady nebudeme dál rozvíjet, je to téma o spotu a bylo by škoda, kdyby se to tady začalo plevelit OT poznámkami.
3 x MPII 48-5000, 57,3 kWh (4xSeplos Mason 280), 8,07 kWp JJZ
Leaf 2014, 294tis km
Leaf 2014, 294tis km
Jasně, jedná o nadsázku, elektřina je ale jen jedna, bez ohledu na kontrakt. Pointa byla taková, že propisování nízkých cen funguje jen jedním směrem a to do DE nebo dál na východ, ne u nás, přestože máme dostatečný a stabilní baseload a navíc sousedíme s levnou zónu jako DE (když tedy mají zrovna nadbytek). Nevím zda je to díky manipulaci trhu určitými hráči, či zda ČEPS preferuje transitní poplatky nebo něco jiného, ale uvedený příklad je fakt extrém...
-
- Výkon panelů v FVE [Wp]: 8
- Kapacita baterie [kWh]: 14
Co se "meltdown proof" jaderného reaktoru týče, tak Čína v reálu úspěšně otestovala nový design.
https://www.youtube.com/watch?v=75vUEI_2MJM
Co se sériovosti týče, tak rozdíl SMR týče, tak už jen to, že pro stejný výkon jich je potřeba víc než těch velkých 1GW reaktorů a je snadnější je převážet na větší vzdálenosti vede k tomu, že bude jedna fabrika a budou se kupovat hotové krabice. Nikoliv jako dneska, kde každý kus je v podstatě na míru.
Je to podobné jako létání do vesmíru. NASA vs. SpaceX. Taky se říkalo, že to nejde.
https://www.youtube.com/watch?v=75vUEI_2MJM
Co se sériovosti týče, tak rozdíl SMR týče, tak už jen to, že pro stejný výkon jich je potřeba víc než těch velkých 1GW reaktorů a je snadnější je převážet na větší vzdálenosti vede k tomu, že bude jedna fabrika a budou se kupovat hotové krabice. Nikoliv jako dneska, kde každý kus je v podstatě na míru.
Je to podobné jako létání do vesmíru. NASA vs. SpaceX. Taky se říkalo, že to nejde.
8kWp JJZ | GW10k-ET | Pylontech Force H2 14,2kWh