Spotové ceny

Odpovědět
eduard22
Výkon panelů v FVE [Wp]: 8000
Kapacita baterie [kWh]: 23

Re: Spotové ceny

Příspěvek od eduard22 »

ClonyXXL píše: pon pro 23, 2024 7:19 pm ......
Ale neeeee.
Zitra je ŠTĚDRÝ DEN !!!
Budeme štědře nadělovat těm co maji ty miliardove zisky :D
.......
Štědrý je až večer! A né den...
A jakýpak: bude-ME? Kdo je to: MY??? Piš jen za sebe! Není žádné kolektivistické: MY... Já(!) budu nadělovat jen svojí rodině :-)
Samodomo "poloostrov" s Axpert King II - AC OUT 5kW/5kVA, PV IN 6kWp, 10x Longi 445Wp na sedlové střeše na východ a 10ks i na západ, aku 8x12V-240Ah levné olovo Varta+Banner trakční VRLA 23kWh (reálně využitelných často tak do 10kWh), Znojmo.
Cmrnda

Příspěvek od Cmrnda »

eduard22 píše: pon pro 23, 2024 7:48 pm Já(!) budu nadělovat jen svojí rodině :-)
Tak to se ještě uvidí! MY jsme nadstátní tajná organizace a žádné nadělování nepodporujeme. MY nepodporujeme drancování rybníků a lesů za účelem toho aby se někdo měl jak ve středověku.
Naše organizace prošetří to "Tvoje" nadělování a rozhodne o přísných represích.
MY nehodláme trpět to, aby nám někdo snižoval naše miliardové zisky!!! Na česko se musíme podívat důkladněji, zdá se že mají nějak levný proud a jídlo. A ještě si nadělujou "dárečky"... :shock:
Elektrárna optimalizována pro temnější období.
Panely jih: 3kWp
Panely západ: 3kWp
Panely hoře (top). 4kWp
Regulátor: MůjSystém 2024
Baterie: 8 x Lifepo4 280AH
Měnič DC/AC: Easun 12 000 000 mWp
MaR: MůjSystém 2024
ClonyXXL

Příspěvek od ClonyXXL »

eduard22 píše: pon pro 23, 2024 7:48 pm
ClonyXXL píše: pon pro 23, 2024 7:19 pm ......
Ale neeeee.
Zitra je ŠTĚDRÝ DEN !!!
.......
Štědrý je až večer! A né den...
A jakýpak: bude-ME? Kdo je to: MY??? Piš jen za sebe! Není žádné kolektivistické: MY... Já(!) budu nadělovat jen svojí rodině :-)
Hele ty háklivko na MY.
Ja vim ze mas poloostrov. Ale furt je to jen POLOostrov. Takze neboj, i na tebe dojde.
A pak to budeme uz uplne MY vsichni.
PS: a zitra je STEDRY DEN, a vecer muzes nadelovat darecky - pokud uvidis zlate prasatko !
Nemáte oprávnění prohlížet přiložené soubory.
eduard22

Příspěvek od eduard22 »

Štědrý den... v kalendáři se to jmenuje právě až od toho nesmyslného zákona, do té doby to tam nikdy nebylo! A už vůbec ne zvýraznění červeně jako svátek, neb to není křesťanský svátek ani dnes. Viz porovnání nového kalendáře se starším: https://kalendar.beda.cz/porovnani-kalendaru
Screenshot_20241224_073127_Gallery.jpg
Screenshot_20241224_073524_Samsung Internet.jpg
Samodomo "poloostrov" s Axpert King II - AC OUT 5kW/5kVA, PV IN 6kWp, 10x Longi 445Wp na sedlové střeše na východ a 10ks i na západ, aku 8x12V-240Ah levné olovo Varta+Banner trakční VRLA 23kWh (reálně využitelných často tak do 10kWh), Znojmo.
Momo

Příspěvek od Momo »

A to ještě nezohledňujete, že dříve začínal nový den už se setměním, ne o půlnoci, protože poprvé zatroubil ponocný...
Proto třeba chodí Mikuláš už na Jitku večer nebo je štědrý večer už 24.12. večer a ne až 25.12. na první svátek vánoční.

Dnes už je nová doba a má pokročilejší technologie. Proto by mohl začínat nový den až se svítáním. A my tady máme prostředky, jak to svítání zjistit :)
3x Victron MP2 48/5000, 3x MPPT 150/100, Cerbo GX (s NodeRED),
15 kWp na ploché střeše = 5 kWp východ (15°) + 5 kWp jih (37°+43°) + 5 kWp západ (15°),
baterie 3 packy, celkem 23 kWh skládané na 48 V 16s.
ClonyXXL

Příspěvek od ClonyXXL »

A jak ze se vlastne jmenuje todle vlakno ?
eduard22

Příspěvek od eduard22 »

ClonyXXL píše: úte pro 24, 2024 9:29 am A jak ze se vlastne jmenuje todle vlakno ?
Spotové ceny o Štědrém "dnu" ;-) A začal to nějakej ClonXXL ;-) Viz:
ClonyXXL píše: pon pro 23, 2024 7:19 pm .......
Ale neeeee.
Zitra je ŠTĚDRÝ DEN !!!
.......
danidani
Výkon panelů v FVE [Wp]: 11400
Kapacita baterie [kWh]: 17

Příspěvek od danidani »

Zkusím se vrátit ke spotové ruletě.

Nemáte někdo tip, jak odhadnout cenu spotu na alespoň ještě další den dopředu? Třeba podle předpovědi výroby z větrníků v Německu.

Proč to řeším: Na základě zkušenosti z loňska jsem sobotními a nedělními nočními cenami kolem 18 EUR pohrdl s tím, že Štědrý den bude celý na nule nebo v mínusu. A ono nic, celý den se to drží kolem 120 EUR a já potřebuju na zítřek nabít :surrender:
eduard22

Příspěvek od eduard22 »

danidani píše: úte pro 24, 2024 10:07 am .......
Nemáte někdo tip, jak odhadnout cenu spotu na alespoň ještě další den dopředu?
.......
No správným odhadem! Nebo koupit kříšťálovou kouli! :lol:
ClonyXXL

Příspěvek od ClonyXXL »

danidani píše: úte pro 24, 2024 10:07 am Zkusím se vrátit ke spotové ruletě.

Nemáte někdo tip, jak odhadnout cenu spotu na alespoň ještě další den dopředu? Třeba podle předpovědi výroby z větrníků v Německu.

Proč to řeším: Na základě zkušenosti z loňska jsem sobotními a nedělními nočními cenami kolem 18 EUR pohrdl s tím, že Štědrý den bude celý na nule nebo v mínusu. A ono nic, celý den se to drží kolem 120 EUR a já potřebuju na zítřek nabít :surrender:
Proti drivejsim alespon castecnym zkusenostem bych rekl, ze je vsechno TOTALNE jinak. Nic se predvidat neda. Doporucuju nabijet kdyz je cena alespon trochu prijatelna. Co bude zitra nikdo netusi.
Co se nemeckych vetrniku tyka - odhad bych mel. Cena bude zarucene podstatne nizsi - ALE POUZE V NEMECKU. Jinde bude jeste vyssi, protoze zbytek nemci stejne zkoupi (a to je pro CEZ i CEPS vyhodne).
Jestli te to utesi, tak dnes zcela mimoradne maji stejne vysoke ceny v cele Evrope.
ClonyXXL

Příspěvek od ClonyXXL »

Tak. Spotove ceny na zitrejsi svatek opet nepotesily ....
Uz opravdu tezce uvazuju o odchodu ze spotu. Ani ty svatky a zastavene fabriky nemaji vliv na cenu (jako loni). Uz asi neni na co se tesit.
A opet cela Evropa to ma stejne. Kdyby to tak bylo kazdicky den, jeste bych to sežral. Ale prvni pracovni den to zase rozhaze. Muzete hadat JAK.
brumlaj

Příspěvek od brumlaj »

ClonyXXL píše: úte pro 24, 2024 1:53 pm.... Uz opravdu tezce uvazuju o odchodu ze spotu. Ani ty svatky a zastavene fabriky nemaji vliv na cenu (jako loni). ........
Tady je vidět, že i prodejci se naučili obchodovat. Což bylo očekávané. A jelikož jako domácnosti máme pouze 20% trhu, tak s ním nehneme. Což bylo očekávané. Takže nastává to co tu tvrdíme již dlouho. Jediná cesta k nízké ceně energie pro "mou" domácnost je v mých rukou, nikoli v trhu kde i druhá strana barikády má své zájmy a prostředky jak jich dosáhnout. Ty prostředky mají pro nás astronomické, takže šance na ovlivnění domácnostmi je nulová. Prostě vyklidíme "tržní" pole průmyslu a předáme ČEPS spolu s distributory hospodářské komoře ať si s ním dělají co chtějí, a odstřihneme energetiku od státního rozpočtu. Ať si to podnikavci trhají sami mezi sebou. To je jediná cesta jak si slevnit elektřinu.
Myši umírají v pastích, protože nechápou, že ten sýr není zdarma. (mnou upravené motto jednoho z webů)
Cmrnda

Příspěvek od Cmrnda »

brumlaj píše: sob pro 28, 2024 10:44 pm Prostě vyklidíme "tržní" pole průmyslu a předáme ČEPS spolu s distributory hospodářské komoře ať si s ním dělají co chtějí, a odstřihneme energetiku od státního rozpočtu. Ať si to podnikavci trhají sami mezi sebou. To je jediná cesta jak si slevnit elektřinu.
:lol: :lol: :lol: To chce pořádnou PRIVATIZACI, celou energetiku dát oficiálně do pracek vexláků a to bude elektrika potom levnější. :lol: :lol: :lol:
To už ta omílaná druhá varianta, tj. zestátnit, je lepší.
Mj. Uplně nejlepší by bylo rozdělení, a to takové, že vexláci by si nechali jenom zisky a výstavbu a opravy by patřily státu. Nj., ale ono to už tak ve skutečnosti je.... :|
Elektrárna optimalizována pro temnější období.
Panely jih: 3kWp
Panely západ: 3kWp
Panely hoře (top). 4kWp
Regulátor: MůjSystém 2024
Baterie: 8 x Lifepo4 280AH
Měnič DC/AC: Easun 12 000 000 mWp
MaR: MůjSystém 2024
ziat007
Výkon panelů v FVE [Wp]: 8100
Kapacita baterie [kWh]: 14

Příspěvek od ziat007 »

Máte někdo doporuření konkrétního dodavatele SPOTU, ideálně i s výkupem? (distribuce ČEZ)
FVE 8.4KW, baterie 10KWH

Líbí se mne delta green, pro jejich zaměření na SPOT a moderní přístup.
Na kalkulačkách vycházeli o cca 1000kč/rok dráže než jiné SPOTY, ale nevím zda to vůbec něco znamená.
8.1kWh JVJ, Solinteg mht-10k-25, 14.2kWh Pylontech Force H2
ClonyXXL

Příspěvek od ClonyXXL »

Zkus se podivat na electree.cz
Rekl bych ze jsou levnejsi, ted od noveho roku maji dokonce nově i vyuzivani te flexibility jako u Deltagreen.
Jsem u nich rok a spokojenost.
Akorat .....
Nechci ti do toho kecat, ale ja (a mozna dost kolegu tady z fora) asi spotove ceny opustim (jen jsem nakupoval).
Dnes se da sehnat fix kolem 2,50 /kWh bez dph v podstate nonstop. Spotove ceny - ty nejnizsi (par hodin) se dnes uz vetsinou velmi podobaji tem 2,50 + poplatek treba tomu electree a jsi v tech nekolika hodinach na tom skoro stejne. A v ostatnich hodinach jsi na spotu na tom mnohem hur.
Nevim cim topis. Ja elektrikou. Tim padem nabijim baterky a temer cele je do 24 hodin (do dalsiho nabijeni) vybiju. Takze o nejake flexibilite a prodeji el z baterek nemuze byt v zime řeč.
Ty pokud chces za spot prodavat, v lete nevydelas (spot je blizky nule nebo v zaporu), a na nocni "prodej" mas baterky dost male.
Doporucuji hledat na prodej FIX. V lete i za malo asi vydelas vic nez na spotu.
Prazska plynarenska kdyz odebiras el nebo plyn vykupuje (jeste loni) za 1.20 / kWh, Tedom energie za 1,00 myslim i bez odberu. Ostatni jsou asi vsichni niz.
nijel
Výkon panelů v FVE [Wp]: 15000
Kapacita baterie [kWh]: 35
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od nijel »

V prosinci mám na spotu silovku za 3,18 Kč/kWh, celoroční průměr 2,50 Kč/kWh (obojí včetně DPH a poplatku Delta Green). Takže to pořád může vycházet srovnatelně i v tom nejhorším měsíci. Při topení elektřinou bych se na to ale asi vykašlal, to už vycházet bude těžko. Každopádně může být cesta zkusit přechod na spot a tím získat retenční nabídku od stávajícího dodavatele.

Já teď přemýšlím jestli jít do sdílení s rodinou nebo do flexibility s Delta Green, ale to už je na jiné téma.
Momo

Příspěvek od Momo »

Radil jsem kamarádovi ohledně cen energií. Má FVE 10 kWp, topí TČ a má nově EV. Výroba = spotřeba = cca 10 MWh.
Doporučil jsem VB od ČEZd, měl rozdělené EANy, tak uvidíme, jestli mu to teď dají, když je to povinnost.
Pokud tohle neprojde, šla by použít VB od yello, tam je sleva na "zimní" elektriku 2 Kč včetně DPH asi ze 3 Kč včetně DPH. To by taky šlo.

---------------

Viděl jsem faktury od ELYNu. Spot, provize 399 Kč/MWh bez DPH. Ceny počítají poctivě po 1/4 hodinách. Nečasuje spotřebu podle ceny.
Listopad 4,19 Kč/kWh bez DPH
Prosinec 3,74 Kč/kWh bez DPH.

Moc velká paráda........
15 kWp na ploché střeše = 5 kWp východ (15°) + 5 kWp jih (37°+43°) + 5 kWp západ (15°),
MichalSix

Příspěvek od MichalSix »

Nová stránka jako zdroj spotových cen - třeba se to bude někomu hodit:
https://energospot.cz/
baader

Příspěvek od baader »

Byl jsem na SPOT prodeji rok a byl jsem rád, že jsem to po roce vypověděl a zařídil FIX prodej. Nyní jsem rok na SPOT nákupu a jsem rád, že po roce končím a jdu na FIX. Proč? Ceny jsou totálně mimo a když mám nyní sjednaný FIX v NT u sazby D25d cenu dodávky 2 650 Kč/MWh včetně DPH, tak na tuto cenu se na SPOTu dostanu tak možná 1 hodinu denně (nutné si tam taky připočítat to DPH, protože SPOT ceny jsou bez DPH). Kdežto s FIXem mám cenu 2 650 Kč/MWh včetně DPH nonstop 2x 4 hodiny denně a nemusím kolem toho šaškovat, hlídat, kdy mám nabíjet akumulátor FVE a auta atd.
pre proud.png
dako
Výkon panelů v FVE [Wp]: 2400
Kapacita baterie [kWh]: 15

Příspěvek od dako »

Super, skvělé, a kde takový cenik najdu? Na PRE stránkách je to trochu jinak. ;)
pre-cenik-pro-srtelniky.png
baader

Příspěvek od baader »

Sjednával jsem před týdnem zde:
www.porovnejenergie.cz
dako

Příspěvek od dako »

:lol:
Mě ale nějaká "kalkulačka" moc nezajímá. Mě zajímá ten ceník od PRE, co jste tady postnul. Ceníky jsou pro mě "svatá písma", ne co mi vybere kalkulačka, sry.

edit: Áha,

https://deapstallpublic.z6.web.core.win ... C3%ADk.pdf
dako

Příspěvek od dako »

Trochu jsem si započítal, tak se podělím, třeba se to někomu bude hodit.

Současného dodavatele mám Fonergy a distribuční tarif mám D02d, spotřeba 2400kWh za rok

tarif "Ferovka na neurčito", fix s cenou 3376,-/MWh, měs. platba 60,-
vs
PRE proud Partner, 3013,-/MWh, měs. platba 144,-

fonergy: 3376 * 2,4 = 8102,- k tomu 12 * 60,- = 720,- celkem 8102 + 720 = 8822,-
PRE: 3013 * 2.4 = 7231,- k tomu 12 * 144,- = 1728,- celkem 7231 + 1728= 8959,-

rozdíl je tedy 137,- stále ve prospěch Fonergy (vím, dalo by se zanedbat) ikdyž to Fonergy má ve skutečnosti dražší silovou elekřinu než PRE.
Chci tím tedy říct, že né vždy je cena silové elekřiny vodítkem k celkové koncové ceně, a že ta tzv. mantra od obchodníku o levnější ceně silové elektřiny a ty jejich kalkulačky ve skutečnosti levnější není, protože cena je ovlivněna i měsíčním poplatkem za OM.

A to jsem vytvořil celkem nadrůměrnou spotřebu 2-3pokojového bytu na 2,4MWh ročně. Spořivý důchodce v bytě je schopen se dostat i na 1MWh ročně, a pak přijde dodavatelský šmejd a začne mu něco tlačit do hlavy o levné elektřině. :evil:
ClonyXXL

Příspěvek od ClonyXXL »

baader píše: úte úno 04, 2025 10:39 am Byl jsem na SPOT prodeji rok a byl jsem rád, že jsem to po roce vypověděl a zařídil FIX prodej. Nyní jsem rok na SPOT nákupu a jsem rád, že po roce končím a jdu na FIX. Proč? Ceny jsou totálně mimo a když mám nyní sjednaný FIX v NT u sazby D25d cenu dodávky 2 650 Kč/MWh včetně DPH, tak na tuto cenu se na SPOTu dostanu tak možná 1 hodinu denně (nutné si tam taky připočítat to DPH, protože SPOT ceny jsou bez DPH). Kdežto s FIXem mám cenu 2 650 Kč/MWh včetně DPH nonstop 2x 4 hodiny denně a nemusím kolem toho šaškovat, hlídat, kdy mám nabíjet akumulátor FVE a auta atd.
pre proud.png
Bohuzel to vidim naprosto stejne jako ty.
Jdu k prazske plynarenske. Mam D57d. Ceny tam maji asi o 100 vyssi nez u PRE, ale za fix na 1 rok je sleva 1500, na dva roky 3000. A to uz pak vyslednou cenu hodne srazi. Navic fix na vykup pri odberu 1200/MWh (me se bohuzel letos netyka).
Cetl jsem clanek (mozna na seznamu), ze CR se naucila vydelavat na spotu. Vyvazime za draho, dovazime za levno. SUPER. Az na to ze vyvazime za draho v zime a spot tim padem je i u nas drahy. V lete bude levny - to je mi k prdu.
Momo

Příspěvek od Momo »

U Fonergy jsem byl možná 10 let a dlouhou dobu tam byl fixní poplatek 0,- Kč/měsíc. Jednou jsem chtěl odejít a dali mi neveřejnou cenu. Pak zvýšily ty měsíční poplatky, ale pořád nebyly vysoké.

S plynem jsem odešel až teď v září, s elektrikou hned po solárech.
A v rodině máme 4 smlouvy u PPas, právě z důvodu těch bonusů.
Odpovědět

Zpět na „Aktuality ze světa FVE“