Ale dotace je antitrh! Proto ta netržní - pokroucená cena a to právě kvůli odtaci!!!

Ale dotace je antitrh! Proto ta netržní - pokroucená cena a to právě kvůli odtaci!!!
V pohodě, každý si může rozhodnout, jestli s dotací za 700 (500 bez dotace jde stejně z jeho kapsy) nebo za 500 bez dotace a byrobordelu (vyjma revize pro pojišťovnu) a záznamu v rejstřících OTE, ČEZ/EOn/PRE, MŽP ..... . To nehovořím, že kdyby si to dělal sám, tak ušetří.
Jestli neplatíš daně, tak jsou to pro tebe "cizí peníze". Jinak to jsou tvoje peníze a stát z nich přerozděluje. A dluhy taky. Špatné je že stát přerozděluje těm kteří to nepotřebují.
Tak samozřejmě i jen jako blbé zaměstnanec , ale německé firmy v Česku, docela dost vydělávám a platím daň (neb tato německá firma plní ISO 9000 a vše musí mít v cajku i finance! Což je podmínka, to aby mohla dodávat výrobky do firem v Německu.) z "příjmů" (cca 500.000,- čistého(!) ročně = skoro podobně za mě zaměstnavatel i odvede na daních...)
Já v paneláku nebydlím, a na rozdíl od těch co v panelácích bydlí nemám nárok na žádnou státní podporu či dotace, ti v panelácích berou příspěvky na bydlení, proud, teplo a co vím na co všechno. Tady je něco špatně. Jestli "pravice" nebo "levice" je uplně jedno, je to jeden svazek šmejdů.eduard22 píše: ↑ned črc 23, 2023 12:44 pmTak samozřejmě i jen jako blbé zaměstnanec , ale německé firmy v Česku, docela dost vydělávám a platím daň (neb tato německá firma plní ISO 9000 a vše musí mít v cajku i finance! Což je podmínka, to aby mohla dodávat výrobky do firem v Německu.) z "příjmů" (cca 500.000,- čistého(!) ročně = skoro podobně za mě zaměstnavatel i odvede na daních...)
A utrácím prakticky vše... (nenechám to požrat inflací...), takže ze všeho co utratím získá stát ještě DPH a z části i spotřební daň z PHM, neb i dosti najezdím...
A případná dotace je pak jen z malé části vratkou daně a ještě další nespravedlnost je v tom, že ne každej co daní poctivě ji může využít (třeba bydlí v paneláku :-/ )
A jde mi o princip - že současná vládní "pravice" hlásala před volbami..., že je lepší peníze rovnou raději nechat pilným, než jim nejprve 2000,- sebrat a pak milostivě 1000,- vrátit... Při čemž ten 2. tisíc, režie státu a tohoto nespravedlivého přerozdělování, pouze spotřebuje...
Tedy to nejsou moje peníze, ale jen malá část by to byla, kdybych dotace využíval.
Třeba například na MHD. A to, že Cajzlstán bere dotace na obyvatele v násobku oproti Horní/Dolní je nesouměřitelná nespravedlnost s tím že stát, který vybírá daň z majetku zpětně dotuje na tom majetku to co strategicky uznal jako nevyhnutelné (odstřihnout se pokud možno od dovozu energetických surovin), takže ti co nevlastní žádný majetek, neplatí z něj daně, jaksi nemají do čeho investovat. Takže utřou. Vidět v tom nespravedlnost je pohled slepého?
Problém není pravice ani levice, problém je systém ve kterém se jako jejich zástupci jsou schopni vyšvihnout do vedoucích funkcí (ovládnout politické strany) pouze asociální psychopaté podpořeni v druhém levelu lidmi absolutně hloupými. (a to nepochybuji o jejich jiných schopnostech - např. umění vlísat se) Tito psychopaty chrání před útoky voličů zespodu. Výsledek pozorujeme v přímém přenosu.
A kdo je ten "systém"? Nevím jestli není přísně zakázano psát či mluvit na rovinu, ale hlava tohodle státu jsou Ružští lampasáci, a to převážně z Ukrajiny. Proto ten výsměch všem voličům. Dobře jim tak.
Pri troche snahy by si sa určite dostal nižšie s cenou. Sú tu ľudia, čo vedia nakupovať za VO cenyoncin píše: ↑pon črc 24, 2023 7:40 am Mě to vypočítali i s dotaci na 500 tis. Je blbost tvrdit že ti to dotace zvedne na 700 tis.
Když sem takovou firmu letos našel já, jistě ji najde i někdo jiný.
Proto sem byl taky v šoku. Zkusil sem si nahazet do košíku všechny konponenty co k tomu potřebuji, jak by to vycházelo kdybych to dělal sám tak do 300tis na které mě to ve výsledku výjde sem se ani náhodou nevešel. A jelikož to navic neumím správně zapojit tak nebylo ani co řešit.
Naprostý souhlas s tímto příspěvkem. Taky bych za těch 300 nenakoupil ani materiál.oncin píše: ↑pon črc 24, 2023 7:40 am Nezasirejte tady vlakno politickym bordelem, budte te lasky.
Mě to vypočítali i s dotaci na 500 tis. Je blbost tvrdit že ti to dotace zvedne na 700 tis.
Proto sem byl taky v šoku. Zkusil sem si nahazet do košíku všechny konponenty co k tomu potřebuji, jak by to vycházelo kdybych to dělal sám tak do 300tis na které mě to ve výsledku výjde sem se ani náhodou nevešel. A jelikož to navic neumím správně zapojit tak nebylo ani co řešit.
Aj keď sa FVE neživím, niektoré veci viem zohnať
Souhlas. Mam podobnou zkusenost.oncin píše: ↑pon črc 24, 2023 7:40 am Nezasirejte tady vlakno politickym bordelem, budte te lasky.
Mě to vypočítali i s dotaci na 500 tis. Je blbost tvrdit že ti to dotace zvedne na 700 tis.
Ale kde je napísané, že fyzicky si to musia ľudia namontovať sami? Možno by sa našla firma v okolí, čo by namontovala len panely a elektrikár by zasa pozapájal káble s tým, že si všetok materiál nakúpi človek sám. Alebo sa vždy dá spýtať tu na fóre, či sa nenájde niekto ochotný na brigádu (samozrejme za úplatu) a pomôže s montážou a zapojením.
Ale limit je 300 000,- Kč s DPH za to montují firmy. ČEZ je předražený nesmysl.Diablo1st píše: ↑pon črc 24, 2023 2:18 pmAj keď sa FVE neživím, niektoré veci viem zohnať![]()
Ak zoberiem ponuku od CEZ, ktorá je za 515k s DPH po odčítaní dotácie a obsahuje:
10kW battery box menič
12kWh v baterkách
27ks 455Wp panelov
materiál
Príklad FVE, ktorú viem zohnať:
Panel Tiger Neo 475Wp - 135€/ks s DPH + doprava, pri 27ks je to komplet za cca. 90k kč (bez konštrukcie)
Konštrukcia sa veľmi ťažko odhaduje, ale dal by som tak 50€ na panel, takže cca. 32,5k kč
Menič 10kW Solax X3-Hybrid - 2699€ - cca. 65k kč
Baterky 6x Pylontech H48050 + BMS - 7600€ + 950€ - 205k kč
Ostatný drobný montážny materiál by som dal tak 1000€ - 24k kč
Cena celkom - 416,5k kč
A to musím upozorniť, že vždy sa dá fve zostava prispôsobiť konkrétnej domácnosti a tým môže byť cena ďaleko nižšia (silná 1F miesto 3F, LV batérie miesto HV, skladaná batéria miesto pylontech atď.)
Prevádzkujem FVE v podpise, stála ma cca.9k€ (okolo 220k kč) a pokrýva mi okolo 80% spotreby a za podobné peniaze sa dá spraviť aj teraz![]()
To ako vážne?
Sten77 píše: ↑pon črc 24, 2023 5:19 pm Jako vážně. Jak uváděl uživatel "oncin" běžná cena za kterou se to dá sehnat je 500 000,- mínus dotace 200 000,- a jsi na 300 000,-
A za tuhle cenu nekoupíš ani materiál. Samozřejmě jsou tu předražené firmy jako třeba ČEZ a podobně. Ale dá se najít normální firma s dobrou cenou. Jen si musí dát člověk práci s výběrem dobré firmy, jak po stránce ceny, tak odvedené práce. Ne u všech platí, že mají cenu nadsazenou o cenu dotace.
80% celoroční spotřeby? Mě stálo to co mám v popisku necelých 180.000,-kč a pokryje mi už 4. měsíc 100% denní spotřeby
Co zkusit přečíst pozorně toto vlákno.Diablo1st píše: ↑pon črc 24, 2023 6:17 pmSten77 píše: ↑pon črc 24, 2023 5:19 pm Jako vážně. Jak uváděl uživatel "oncin" běžná cena za kterou se to dá sehnat je 500 000,- mínus dotace 200 000,- a jsi na 300 000,-
A za tuhle cenu nekoupíš ani materiál. Samozřejmě jsou tu předražené firmy jako třeba ČEZ a podobně. Ale dá se najít normální firma s dobrou cenou. Jen si musí dát člověk práci s výběrem dobré firmy, jak po stránce ceny, tak odvedené práce. Ne u všech platí, že mají cenu nadsazenou o cenu dotace.
Ak mi napíšeš aký konkrétne materiál sa nedá zohnať do 300k kč, tak sa viem pozrieť za koľko to viem zohnať.![]()
Len netreba miešať hrušky s jablkami, lebo reagujem na jednu konkrétnu ponuku z ČEZu a ty napíšeš, že som sa nevmestil do tvojej do 300k Kč![]()
Áno máš pravdu, že nie všetci majú cenu nadsadenú kvôli dotáciam, bohužiaľ je to skôr výnimka. Väčšinou tie firmy majú nadstrelené ceny a práveže na tú dotáciu lákajú, aby ľudia videli koľko "ušetria".
Panely 460Wp Canadian solar 18ks - cca. 55k kč