Počasí

Tady se můžete vykecávat o čemkoliv i nesouvisejícím s FVE.
Odpovědět
Humux

Re: Počasí

Příspěvek od Humux »

eduard22 píše: čtv pro 25, 2025 10:01 am Při odpojení MPPT (které si osahává možný výkon i až odpojováním panelů a opětovnou jinou zátěží při hledání optimálního bodu výkonu napětím a proudem)
MPPT se snaží o jedno, dodat do zátěže maximum. Jinak tý větě nerozumím. To se MPPT vypne a něco hledá, pak se zapne aby zjistilo co našlo? No nic... :roll:
Youda

Příspěvek od Youda »

Tak potvrzuji co už hlásil Eda - včera a předevčírem hnusně, ale dneska to do rána vyrábí jak splašené.Achjo, proč to takto nemůže fungovat celou zimu.
Já se toho ČEZu prostě nezbavím, ani kdybych vyměnil stávající elektrický topení za kotel na brikety a ládoval to ručně :cry:
Zkusím se podívat do statistiky, kolik že kWh elektřiny mi za prosinec chybělo, a jestli by ten přechod topení na brikety + vykrytí chybějící elektřiny pomocí elektrocentrály už dávalo smysl. :geek:
prvni svatek vanocni 2025.png
Nemáte oprávnění prohlížet přiložené soubory.
Youda

Příspěvek od Youda »

Snímek obrazovky 2025-12-25 105013.png
Tak tady to máme:
za letošní prosinec mi chybělo 21 dní, do konce roku zbývá ještě 6, takže budu počítat že chybělo 27 dní. V lednu to počítám bude stejné.
No a když na to koukám, tak 27 je v podstatě celý měsíc. Takže centrála by hrčela skutečně celý prosinec + leden, tedy 60 dní.
Na den potřebuju 30kWh s komfortem, 20kWh když bych se uskromnil. Takže 60 dní x 20 kWh = 1200 kWh.

Hodně dobrá centrála vyrobí 1kWh z 0,5L benzínu, takže na 1200 kWh bych potřeboval nakoupit a uskladnit 600L.
Bude-li benzín stát opět 40Kč za litr tak 600L vyjde na 24 000 Kč za ty dva měsíce.
K tomu ztráty, údržba, životnost, hluk a smrad.
No, žádná sláva.

Pořád tedy vychází podstatně levněji si tu přípojku k ČEZu nechat, jen ji snížit na minimum. Klidně 16A x 1f a tím baterky průběžně dokrmovat.

Tvl tahle rovnice prostě nemá řešení. Snad jen počkat, až se celá Afrika nastěhuje sem do Evropy a pak se přesunout tam. :sun2:
ClonyXXL

Příspěvek od ClonyXXL »

Poslušně hlásím - včera byl Štědrý den !
Ježíšek byl štědrý i u nás !
POPRVÉ od 7.11. Bylo SPATŘENO Slunce !
Neni nad predpoved pocasi:
Vcera na dnesek slibovali 6 h slunce.
Dnes rano uz jen 5.
Ted uz jsou tam jen 2 a nakonec nebude svitit vubec :stupidme: :stupidme: :stupidme:
brumlaj

Příspěvek od brumlaj »

Youda píše: čtv pro 25, 2025 9:46 am Ahoj kluci, jen pro presnost, pokud si pamatuji spravne, tak za Bursika ti vykukove na panely nesvitili, ale elektrinu vyrabeli elektrocentralou a posilali do DS. .........
Ehm, cenová rozhodnutí jsou zpětně dostupná. Zatím nikdo ekonomicky neobhájil smysluplnost toho co uvádíš. Ale klidně si tu pohádky malujme dále. Přeci jenom jsou vánoce a i zarytí ateisté musí ukojit své pudy které je vedou k víře. Jo kdyby šlo o soustrojí elektromotor-generátoru, (dvou k distribuci přípojených míst) to už je jiná.
ClonyXXL píše: čtv pro 25, 2025 11:15 am....... POPRVÉ od 7.11. Bylo SPATŘENO Slunce ! .......
To je tak, když DC rozvaděče nejsou stavěny na jednoduché přepojení všech stringů do jednoho MPPT. Ať mi nikdo netvrdí, že se mu nevyplatí na měsíc přepnout FVE do režimu kdy z ní nevytlačí větší výkon než dá jeden regulátor za cenu že zužitkuje více v období osvitu na hraně startu celého svého soustrojí.
Myši umírají v pastích, protože nechápou, že ten sýr není zdarma. (mnou upravené motto jednoho z webů)
Jirka77

Příspěvek od Jirka77 »

ty mppt maji tak malou vlastni spotrebu ze to je uplny nesmysl prepinat panely .. moje mppt 150/100 victron maji vlastni spotrebu asi 10mA z 51.2v tj asi 0.5w to vubec nema smysl resit. Tady mas napeti a proud na jednom z mppt 150/100 z dneska ale bohuzel slunce tam moc nesviti jen skrz stromy..
Naposledy upravil(a) Jirka77 dne čtv pro 25, 2025 2:14 pm, celkem upraveno 3 x.
Victron EasySolar 5000va, mppt 2x 150/100, 6.8kwp, 40kwh lifepo4.
brumlaj

Příspěvek od brumlaj »

Ne kvůli spotřebě z akumulátoru. Zajímalo by mne u Tebe napětí a proud z panelů (měřený multimetrem, ne klešťákem) při kterém regulátor "naskočí" a takto naskočený již vydrží (necykluje). Tedy to napětí mne zajímá v již běhu MPPT ihned po startu.
Naposledy upravil(a) brumlaj dne čtv pro 25, 2025 2:04 pm, celkem upraveno 1 x.
Myši umírají v pastích, protože nechápou, že ten sýr není zdarma. (mnou upravené motto jednoho z webů)
Jirka77

Příspěvek od Jirka77 »

Screenshot 2025-12-25 at 14-05-29 Jirka - VRM Portal.png
Screenshot 2025-12-25 at 14-15-39 Jirka - VRM Portal.png
150/100 startuje pri uplnem minimu od jednotek wattu z panelu, napeti musi byt napeti baterky +5v pak zacina trackovat a procesor prenaseny vykon ridi frekvenci spinani DC>DC menice tj kdyz teprve vychazi slunce muze spinat treba jen v jednotkach Hz kdyz prenasi peak vykon jede treba i desitky khz. Takhle nejak vypada napeti a proud na jednom z mppp 150/100 dneska slunce na to teda moc nesviti .. jen skrz stromy.
Naposledy upravil(a) Jirka77 dne čtv pro 25, 2025 2:16 pm, celkem upraveno 3 x.
brumlaj

Příspěvek od brumlaj »

takže naposled. Mne nezajímá co za výkon Ti reportuje regulátor. Mne zajímá co se děje na vstupu regulátoru měřené MULTIMETREM. (napětí, proud)
Youda

Příspěvek od Youda »

Jirka77 píše: čtv pro 25, 2025 1:21 pm ty mppt maji tak malou vlastni spotrebu ze to je uplny nesmysl prepinat panely .. moje mppt 150/100 victron maji vlastni spotrebu asi 10mA z 51.2v tj asi 0.5w to vubec nema smysl resit.
Tohle bohužel neplatí ve všech případech - mám ověřeno prakticky :(
Možná, že samostatné SmartSolary od Victronu opravdu mají při nízných výkonech spotřebu neznatelnou, ale u kombinovaných měničů je to výrazně horší. Úplně běžně se mi stává, že MPPT-čka ráno naskočí, probudí tři kombinované měniče a ty pak ve finále baterku místo nabíjení vybíjí. Večer to samé.

Ukázka tady na grafu z dnešního rána:
  • cca v 7:35 se probudily MPPT tří kombinovaných měničů (celková štítková hodnota probuzených MPPT dohromady je 30kWp, tedy ekvivalent 6ti kusů SmartSolar 250/100)
  • měniče samotné byly v charger-only mode, přesto žraly dohromady téměř 7A x 50V = 350W
  • kladná bilance nastala až cca v 8:15, tedy po 40-ti minutách
Snímek obrazovky 2025-12-25 142042.png
Každopádně, ten zimní přepínač na paralelní spojení stringů dohromady, o kterém mluví Brumlaj, jsem několik let provozoval a fakt to fungovalo velmi dobře. Byla to ale další starost navíc a věčné strachování, jestli jedno MPPT dokáže ustát náhlé prosvitnutí ostrého slunce mezi mraky a skokový proud odpovídající trojnásobku Isc povoleného výrobcem. Takže při jedné z přestaveb jsem přepínač stringů nakonec vyndal.
Jirka77

Příspěvek od Jirka77 »

Tak s tim ja problem nemam protoze to mam 1fazove 5000va naprazdno multiplus bere asi 14w s zapnutym AES, ale ted bezim hybridne se siti protoze mam velkou spotrebu tj mppt dobiji kdyz nabije 3% nad min SOC rozjede se stridac a udrzuje sitovy setpoint kdyz je malo vyroby bezi treba hodinku pak zastavi a jeste se trochu nabije a je vecer.. v lete bezim casto i automaticky podle napeti baterek offgrid abych mel max mozne vyuziti solaru a vzdy tam mam tolik spotreby ze se vyuzije 100% co panely daji. Takze pak to prepina mezi offgrid a hybridnim rezimem podle solarni vyroby.
Youda

Příspěvek od Youda »

brumlaj píše: čtv pro 25, 2025 12:58 pm
Youda píše: čtv pro 25, 2025 9:46 am Ahoj kluci, jen pro presnost, pokud si pamatuji spravne, tak za Bursika ti vykukove na panely nesvitili, ale elektrinu vyrabeli elektrocentralou a posilali do DS. .........
Ehm, cenová rozhodnutí jsou zpětně dostupná. Zatím nikdo ekonomicky neobhájil smysluplnost toho co uvádíš. Ale klidně si tu pohádky malujme dále. Přeci jenom jsou vánoce a i zarytí ateisté musí ukojit své pudy které je vedou k víře. Jo kdyby šlo o soustrojí elektromotor-generátoru, (dvou k distribuci přípojených míst) to už je jiná.
ClonyXXL píše: čtv pro 25, 2025 11:15 am....... POPRVÉ od 7.11. Bylo SPATŘENO Slunce ! .......
To je tak, když DC rozvaděče nejsou stavěny na jednoduché přepojení všech stringů do jednoho MPPT. Ať mi nikdo netvrdí, že se mu nevyplatí na měsíc přepnout FVE do režimu kdy z ní nevytlačí větší výkon než dá jeden regulátor za cenu že zužitkuje více v období osvitu na hraně startu celého svého soustrojí.
Svícení na panely je ekonomický nesmysl.
Přifázování dieselagregátu je ekonomický nesmysl, pokud byl lump prodával za tržní cenu nebo za příliš nízkou garantovanou výkupní cenu.
Ovšem při dostatečně vysoké dotované ceně (kolega říkal, že v ČR pamatuje 11Kč za kWh) už to smysl dávat začíná. Kolik měli garantovaný výkup ve Španělsku netuším já a asi ani ERU.

A tohle je ovšem úplně jiný level:
https://www.pv-magazine.com/2024/12/17/ ... -at-night/
Jirka77

Příspěvek od Jirka77 »

kdyz maji baroni garantovano 15czk/kwh na 15 let a nakupni mohli mit z jine pripojky za 2 czk tak je logicke ze to mnohe napadlo a dost mozna se to i vyuzivalo odber z pripojky za 2 prozenes pres stridace a valis ven pretok za 15.. myslim ze nikdo nekontroloval jestli jejich vyroba a cas kdy ji dodavaji nejak koreluje se slunecnim svitem a poctem panelu.. proste loupez.
eduard22
Výkon panelů v FVE [Wp]: 8000
Kapacita baterie [kWh]: 23

Příspěvek od eduard22 »

Humux píše: čtv pro 25, 2025 10:22 am
eduard22 píše: čtv pro 25, 2025 10:01 am Při odpojení MPPT (které si osahává možný výkon i až odpojováním panelů a opětovnou jinou zátěží při hledání optimálního bodu výkonu napětím a proudem)
MPPT se snaží o jedno, dodat do zátěže maximum. Jinak tý větě nerozumím. To se MPPT vypne a něco hledá, pak se zapne aby zjistilo co našlo? No nic... :roll:
Ano! Tak nějak. Alespoň brzo ráno žárovky, napojené přímo na string, začnou lehce žhnout a poblikávat až do zhasnutí, pak vystřelí na sekundu jejich jas a hled zase spadne na nulu paj jemně žnou chvilinku a zase se rozjasníé a zas to spane na nulu až je zdroj z panelů tvrdší (více energie z denního sbvětla aspoň) a tvrdší, ustálí se to na jen změnu intenzity až po vyrovnaný jas a toto osahávání bodu max možného výkonu z panelů skoro ustane. To jsi něvěděl?

Navíc, co udělal syn kdysi, když ze servisních (od ze zvědavosti) důvodů odpojíš panely vystřelí jejich napětí na prázdno vysoko, kooor v poledne a kór za chladnějšího ale jasného dne a to i nad maximu naprázdno uváděné v parametrech panelů! A v dlouhé sérii panelů se toto naopětí samože sčítá! V ten moment připopjit zpět panely může být vysoké napětí naprázdno pro vstup MPPT smrtící!
Samodomo "poloostrov" s Axpert King II - AC OUT 5kW/5kVA, PV IN 6kWp, 10x Longi 445Wp na sedlové střeše na východ a 10ks i na západ, aku 8x12V-240Ah levné olovo Varta+Banner trakční VRLA 23kWh (reálně využitelných často tak do 10kWh), Znojmo.
eduard22

Příspěvek od eduard22 »

ClonyXXL píše: čtv pro 25, 2025 11:15 am Poslušně hlásím - včera byl Štědrý den !
....
OT:
No on byl vždy Štedrý večer! Je přeci: štědro-večerní večeře! Nikoliv štědro-denní večeře... :lol: Ve dne je to oběd ;-)

A "Štědrý den" je to jen v ČR a teprve od r. 90 co popletený poslanec za ODS (stydím! A už ani v ODS dávno nésu i kvůli takovým novým mladým a horlivým a arogantním členům :-/ ) navrhl 1. svátek Vánoční za státní státek... No jenže 1. svátek Vánoční je až 25. a ne 24 ;-) Tupec :evil:
Samodomo "poloostrov" s Axpert King II - AC OUT 5kW/5kVA, PV IN 6kWp, 10x Longi 445Wp na sedlové střeše na východ a 10ks i na západ, aku 8x12V-240Ah levné olovo Varta+Banner trakční VRLA 23kWh (reálně využitelných často tak do 10kWh), Znojmo.
Jirka77

Příspěvek od Jirka77 »

eduard22 píše: čtv pro 25, 2025 10:01 am Navíc, co udělal syn kdysi, když ze servisních (od ze zvědavosti) důvodů odpojíš panely vystřelí jejich napětí na prázdno vysoko, kooor v poledne a kór za chladnějšího ale jasného dne a to i nad maximu naprázdno uváděné v parametrech panelů! A v dlouhé sérii panelů se toto naopětí samože sčítá! V ten moment připopjit zpět panely může být vysoké napětí naprázdno pro vstup MPPT smrtící!
Nikdy nesmis k mppt pripojit vice panelu nez co se ti vejde do vypoctu pocet v serii x Voc x 1.12 <= nez Vmax mppt, 1.12 je 12% rezerva pro chladne dny. Proste to mas blbe udelane, max voltaz PV vstupu se nikdy nesmi dosahovat a uz vubec ne prekracovat to je idealni zpusob jak mppt znicit.
vata
Výkon panelů v FVE [Wp]: 3300
Kapacita baterie [kWh]: 20
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od vata »

Victron MPPT regulátor určitě přes noc něco žere, snad míň než starý Tristar, který má na chladiči i v zimě v noci o 4 stupně vyšší teplotu než okolí. Ale v mém případě jsou to spotřeby zanedbatelné, mnohem víc si vezme automatizace - tak kolem stovky Wh denně, možná o něco víc. Vypnutý měnič Victron Smart nežere nic :)
No ale k počasí: tady u nás dnes vylezlo slunko až hodinu po poledni, takže svítilo naplno jen dvě hodiny, ale stačilo to na to, aby mě režijní spotřeba úplně přestala trápit - elektrárna ožila, dokonce i bojler se trochu nahřál. Pokud by tohle počasí vydrželo do konce roku, mám šanci spravit si statistiku za letošní prosinec, který je jinak hodně smutný.
Panely jsou bez námrazy, jen jakýsi pták nad nimi dostal průjem :(
LiFePo 760Ah/24V, východ 900Wp, jih 2400Wp, Victron MPPT 150/100, Tristar TS-60, Victron Smart 3000VA, DC 12V systém Victron Orion, automatizace Valc, monitoring ValcMonitor
Jirka77

Příspěvek od Jirka77 »

vata píše: čtv pro 25, 2025 5:30 pm Victron MPPT regulátor určitě přes noc něco žere
150/100 zere asi 0.5W z baterky v iddle, bezi v tom procesor
dumi
Site Admin
Výkon panelů v FVE [Wp]: 9850
Kapacita baterie [kWh]: 32

Příspěvek od dumi »

Tady zapadano snehem a bez slunce. Vyroba nic...
STOP chatcontrol: Bojujme za své soukromí https://fightchatcontrol.eu/

9.6kWp, 32kWh, 10kW inverter
BTC adresa pro podporu chodu fora: bc1qf5ueu7f9nunncnuz4vwlj3cnjk4m8asxejlhku
eduard22

Příspěvek od eduard22 »

Tak to mám udělané "blbě" už pres 5 let a tak moc blbě, že mi to dává skoro 1000W i nyní v době temna :lol:
Jirka77

Příspěvek od Jirka77 »

ano mel jsi stesti ze ti zatim neodeslo mppt, kolik to dava watt zalezi na m2 plochy a dopadajici energii ne na tom kolik toho je v serii. Ale souhlasim ze je z hlediska rezervy pro stiny vythodnejsi byt spis blize hornimu konci rozsahu mppt, ale nemuzes chodit pres nej to je nesmysl a ze pri mereni VA charakteristiky mppt odlehci panely a jde to pres to je proste znamka toho ze jsi nezapocital rezervu pro chladne dny, me je to jedno ty riskujes ze ti bouchne mppt pripadne ti to pritom shori.
Youda

Příspěvek od Youda »

Jirka má pravdu, chodit přes napěťový rozsah MPPT by se fakt nemělo. Je fajn že to 5 let funguje, klidně už to tak nech, ale raději to nikomu nedoporučuj.

Když už je potřeba přepanelovat, tak se to dělá spíše spojením více stringů paralelně. Tedy zvýšením proudu. Ani tohle není zcela bezpečné, ale někteří výrobci s tím počítají a rovnou uvádějí jak maximální zpracovatelný výkon, tak také maximální bezpečný Isc. Třeba u SolarEdge to bývá tuším +30% navíc. U Victronu to pro ty vyšší modely regulátorů bývá 70A na PV vstupu, bez ohledu na štítkový výkon daného MPPT.

Jinak Axpert King je fakt super mašina, za ty prachy pecka. Kdyby byl dostupný v době kdy jsem začínal já, asi bych šel právě do něj, respektive do tří spojených paralelně.
ClonyXXL

Příspěvek od ClonyXXL »

eduard22 píše: čtv pro 25, 2025 3:05 pm
ClonyXXL píše: čtv pro 25, 2025 11:15 am Poslušně hlásím - včera byl Štědrý den !
....
OT:
No on byl vždy Štedrý večer! Je přeci: štědro-večerní večeře! Nikoliv štědro-denní večeře... :lol: Ve dne je to oběd ;-)

A "Štědrý den" je to jen v ČR a teprve od r. 90 co popletený poslanec za ODS (stydím! A už ani v ODS dávno nésu ........
Resili jsme to tu pred rokem. V kalendari se nic nezmenilo. Pokud se ti to nelibi, mohl jsi to zmenit dokud jsi v ODS byl. Ted budes muset zase par let pockat.
Drzim palce !
Slunce v duši :sun: (i na panelech)
A doufam ze na obed nemas maso, at uvidis prasatko :sun2:
Nemuzu se dockat, az v kalendari bude "Stedry vecer" a zase se nekdo bude certit, kde je zbytek dne :lol:
vata
Výkon panelů v FVE [Wp]: 3300
Kapacita baterie [kWh]: 20
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od vata »

Youda píše: čtv pro 25, 2025 7:56 pm U Victronu to pro ty vyšší modely regulátorů bývá 70A na PV vstupu, bez ohledu na štítkový výkon daného MPPT.
No fakt že jo, někde jsem viděla Isc pro 150/100 100A, a s tím jsem žila, teď jsem si to ověřila, a máš pravdu, pro 150/85 a 150/100 uvádí v datasheetu 70A. Bůhví, kde jsem to viděla, možná jsem se spolehla na AI. Teda, ne že bych se jen blížila 70A, ale zjara budu na polovičce (Isc 33A plánovaných).
LiFePo 760Ah/24V, východ 900Wp, jih 2400Wp, Victron MPPT 150/100, Tristar TS-60, Victron Smart 3000VA, DC 12V systém Victron Orion, automatizace Valc, monitoring ValcMonitor
Jirka77

Příspěvek od Jirka77 »

Je to tak 85 a 100 modely jsou uvnitr uplne stejne lisi se jen SW omezenim, na PV vstupu jsou 3 mosfety irfi 4321 tj 3x 34A tj pres tech 70 bych to moc neprehanel.. v nabojovych pumpach jsou 5x irfi 4321 paralelne ale to je hlavne kvuli snizeni RDSon a ucinnosti navic ten silovyc DC>DC obvod je od 60A verzi uvnitr 2x 250/100 tam jsou vetsi tranzistory (irfp4768 myslim) na 93A na vstupech 2x paralel v pumpach 3x tam je to proudove jeste vic predimenzovane a jsou samozrejme na 250v. Ucinnost jsem pomeroval 250/100 se 150/100 kde me vypoctove vychazeji nizsi RDSon pomerne o dost proti 250/100 ale realita je takova ze PV vyroba byla +- nejake drobne z obou stejne jestli bylo nekde malicko vic ale muze to byt chyba mereni bylo spis pro 250/100, pri testu v lete tam slo kolem 4kw takze to bylo testovano pod slusnou zatezi, stejne panely stejne baterky jen jsem prehazoval propojku "remote off". 250/100 maji take zpetne dvojdiody na PVin a maji odrusovaci civky na PVin coz 150/100 nemaji.
Odpovědět

Zpět na „Lampárna“