Rozšíření mikrozdroje
Re: Rozšíření mikrozdroje
Rezervovaný výkon máš 7 kW, instalovaný výkon 10 kW?
3x Victron MP2 48/5000, 3x MPPT 150/100, Cerbo GX (s NodeRED),
15 kWp na ploché střeše = 5 kWp východ (15°) + 5 kWp jih (37°+43°) + 5 kWp západ (15°),
baterie 3 packy, celkem 23 kWh skládané na 48 V 16s.
15 kWp na ploché střeše = 5 kWp východ (15°) + 5 kWp jih (37°+43°) + 5 kWp západ (15°),
-
- Výkon panelů v FVE [Wp]: 6
- Kapacita baterie [kWh]: 11
Aktuálně: panely 5,8kWp. Do sítě mohu dávat 7kW. Střídač 10kW.
Uvažuji: navýšit u EG.D dodávku do sítě na 10kW.
Uvažuji: navýšit u EG.D dodávku do sítě na 10kW.
5,84kWp (16x bifacial 365W) jižní zastřešená terasa, SOLAX X3 10.0-D G4, baterie 2x 5,8kWh
Tak to bude pořád mikrozdroj do 10 kW a nesouvisí to se změnou legislativy.
Zažádej o zvýšení instalovaného výkonu a rezervovaného výkonu. Panely dej podle plánu rozšíření a rezervovaný výkon na ten max 10 kWh.
Zažádej o zvýšení instalovaného výkonu a rezervovaného výkonu. Panely dej podle plánu rozšíření a rezervovaný výkon na ten max 10 kWh.
3x Victron MP2 48/5000, 3x MPPT 150/100, Cerbo GX (s NodeRED),
-
- Výkon panelů v FVE [Wp]: 6
- Kapacita baterie [kWh]: 11
Děkuji za upozornění...
Ikdyž by změna (navýšení panelů z 6 na 10kWp) byla v rámci Standartně připojeného mikrozdroje, tak musím k žádosti o navýšení instalovaného i rezervovaného výkonu u EG.D dodat i dokumentaci s novou revizí od elektrikáře? Pokud ano, tak jsem prohloupil, že jsem to neudělal rovnou; kvůli Kč za novou revizní zprávu
Aktuálně mám totiž vše předpřipravené a zapojené pro 2.string - jen přivést DC kabeláž a je "hotovo".
Ikdyž by změna (navýšení panelů z 6 na 10kWp) byla v rámci Standartně připojeného mikrozdroje, tak musím k žádosti o navýšení instalovaného i rezervovaného výkonu u EG.D dodat i dokumentaci s novou revizí od elektrikáře? Pokud ano, tak jsem prohloupil, že jsem to neudělal rovnou; kvůli Kč za novou revizní zprávu

Aktuálně mám totiž vše předpřipravené a zapojené pro 2.string - jen přivést DC kabeláž a je "hotovo".
5,84kWp (16x bifacial 365W) jižní zastřešená terasa, SOLAX X3 10.0-D G4, baterie 2x 5,8kWh
-
- Výkon panelů v FVE [Wp]: 9900
- Kapacita baterie [kWh]: 17
Zdravím,
mohl by mi někdo prosím řící, jakou rezervu napětí je třeba mít nad rámec Voc (To je ten podstatný parametr, že?) panelů, abych nepřekročil maximální DC napětí MPPT?
Konkrétně se mi jedná o Solax X3 hybrid G4 10 kW, který má specifikované maximální napětí na MPPT 1000 V. Aktuálně mám zapojeno sériově 16 panelů s Voc=49,8 V a rád bych rozšířil ještě o 4 stejné panely, pokud by to šlo.
Mám FVE v provozu cca od září a za tu dobu jsem maximální napětí stringu naměřil necelých 800 V (vyčítám do Home Assistant přes modbus). Čili prostou trojčlenkou bych se do 1000 V měl těsně vejít. Ale někdo počítá rezervu například 20 % nad rámec Voc, což je téměř 1200 V, tj. nerealizovatelné.
Díky za každý názor
mohl by mi někdo prosím řící, jakou rezervu napětí je třeba mít nad rámec Voc (To je ten podstatný parametr, že?) panelů, abych nepřekročil maximální DC napětí MPPT?
Konkrétně se mi jedná o Solax X3 hybrid G4 10 kW, který má specifikované maximální napětí na MPPT 1000 V. Aktuálně mám zapojeno sériově 16 panelů s Voc=49,8 V a rád bych rozšířil ještě o 4 stejné panely, pokud by to šlo.
Mám FVE v provozu cca od září a za tu dobu jsem maximální napětí stringu naměřil necelých 800 V (vyčítám do Home Assistant přes modbus). Čili prostou trojčlenkou bych se do 1000 V měl těsně vejít. Ale někdo počítá rezervu například 20 % nad rámec Voc, což je téměř 1200 V, tj. nerealizovatelné.
Díky za každý názor
Solax X3 Hybrid G4 10.0-D + 17,4 kWh LiFePo4 (3* Solax TriplePower T58) + 9,9 kWp (22* SUNPRO SP450-144M)
-
Já aktuálně rozšíření poptávám a ano, firma se předběžně tváří, že je třeba nová revizní zpráva. Ale to je asi očekavatelné, ta by měla být zřejmě po každém zásahu do elektroinstalace.SolaxVB píše: ↑ned úno 26, 2023 12:35 pm Děkuji za upozornění...
Ikdyž by změna (navýšení panelů z 6 na 10kWp) byla v rámci Standartně připojeného mikrozdroje, tak musím k žádosti o navýšení instalovaného i rezervovaného výkonu u EG.D dodat i dokumentaci s novou revizí od elektrikáře? Pokud ano, tak jsem prohloupil, že jsem to neudělal rovnou; kvůli Kč za novou revizní zprávu![]()
Solax X3 Hybrid G4 10.0-D + 17,4 kWh LiFePo4 (3* Solax TriplePower T58) + 9,9 kWp (22* SUNPRO SP450-144M)
-
....opravdu nikdo z místních matadorů neví?Zak píše: ↑úte úno 28, 2023 7:16 pm Zdravím,
Mám FVE v provozu cca od září a za tu dobu jsem maximální napětí stringu naměřil necelých 800 V (vyčítám do Home Assistant přes modbus). Čili prostou trojčlenkou bych se do 1000 V měl těsně vejít (zima by měla být nejkritičtější). Ale někdo počítá rezervu například 20 % nad rámec Voc, což je téměř 1200 V, tj. nerealizovatelné.
Díky za každý názor
-
- Výkon panelů v FVE [Wp]: 11400
Dá se to spočítat, je potřeba znát (z datasheetu panelu):
Voc a teplotu, pro kterou platí
Voc teplotní koeficient
Nejnižší uvažovanou teplotu
Příklad:
Voc (pro 25°C) = 50,2 V
Voc teplotní koeficient = -0,28 %/°C
Uvažovaná teplota = -20°C
Rozdíl teplot je tedy 45°C
Vzoreček Voc(max) = 50,2 × 1,0028^45 = 56,93 V
Snad to chápu a počítám správně.
Voc a teplotu, pro kterou platí
Voc teplotní koeficient
Nejnižší uvažovanou teplotu
Příklad:
Voc (pro 25°C) = 50,2 V
Voc teplotní koeficient = -0,28 %/°C
Uvažovaná teplota = -20°C
Rozdíl teplot je tedy 45°C
Vzoreček Voc(max) = 50,2 × 1,0028^45 = 56,93 V
Snad to chápu a počítám správně.
-
A je nějaké doporučení, jakou teplotu uvažovat?
Jinak mé panely mají Voc=49,8 V při t=25 °C a koeficient -0,29 %/°C.
Takže při -20°C je to zřejmě 49,8*(45*0,0029+1)=56,3 V, takže sériově do stringu by šlo až rounddown(1000/56,3)=17 panelů, je to tak?
Ale je mi divné, proč jsem se přes zimu nedostal na 16 panelovém stringu přes 800 V - to vypadá, jako kdyby se to chovalo, jakože mají panely permanentě okolo 25 °C
Jinak mé panely mají Voc=49,8 V při t=25 °C a koeficient -0,29 %/°C.
Takže při -20°C je to zřejmě 49,8*(45*0,0029+1)=56,3 V, takže sériově do stringu by šlo až rounddown(1000/56,3)=17 panelů, je to tak?
Ale je mi divné, proč jsem se přes zimu nedostal na 16 panelovém stringu přes 800 V - to vypadá, jako kdyby se to chovalo, jakože mají panely permanentě okolo 25 °C

-
- Výkon panelů v FVE [Wp]: 9200
- Kapacita baterie [kWh]: 16
To hodnota byla zjištěna jak? Pokud ji loguje měnič, může klidně logovat napětí při svém chodu, při zátěži. Musí se opravdu uvažovat krajní situace: v poledne za mrazu v plném slunci "spadne" z nějakého důvodu měnič, odpojí panely, napětí vyleze a v tom se měnič opět pokusí připojit. Ty tranzistory či relátka se odpálí jen jednou.
Jaké je napětí na panelech (měřeno voltmetrem), pokud je měnič odpojený a svítí? I když je pravda, že i v mrazu, pokud hodně nefouká, jsou panely díky sluníčku docela teplé. Ale i tak se musí uvažovat krajní situace: Honí se mraky, panel stačí vystydnout a pak na něj zasvítí prudké slunce a v tu chvíli... Já tedy neriskuji a těm teoretickým číslům raději věřím.
-
- Výkon panelů v FVE [Wp]: 8000
- Kapacita baterie [kWh]: 23
Přesně tak!Kostěj píše: ↑sob bře 04, 2023 12:40 pmTo hodnota byla zjištěna jak? Pokud ji loguje měnič, může klidně logovat napětí při svém chodu, při zátěži. Musí se opravdu uvažovat krajní situace: v poledne za mrazu v plném slunci "spadne" z nějakého důvodu měnič, odpojí panely, napětí vyleze a v tom se měnič opět pokusí připojit. Ty tranzistory či relátka se odpálí jen jednou.
Jaké je napětí na panelech (měřeno voltmetrem), pokud je měnič odpojený a svítí? I když je pravda, že i v mrazu, pokud hodně nefouká, jsou panely díky sluníčku docela teplé. Ale i tak se musí uvažovat krajní situace: Honí se mraky, panel stačí vystydnout a pak na něj zasvítí prudké slunce a v tu chvíli... Já tedy neriskuji a těm teoretickým číslům raději věřím.

1. U mě, za jasného mrazivého dne nebyl odběr , neb jsem vše povypínal a jel pryč a aku nebyla z večera vybitá, tak napětí z panelů povylezlo nad povolených 500V (cca na 520V) a jen hláška přepětí a restart měniče tlačítkem vše vyřešil.
2. Mladej si hrál... a vypl měnič, ani neví proč... zrovna v poledne taky jasno mrazivo a napětí z panelů vytřelilo na 540V! Naštěstí měnič nouzově odpojil panely i sebe. Reset byl možný jen odpojením aku na chvílu...
Co pozoruji, tak před polednem při jen malé zátěži domem i jen 100W + malá zátěž i samotnýho měniče a MPPT reglu, klidně srazí napětí z panelů až o 50V. On to měnič na chvíli i sám ukáže, těsně po vypnutí tlačítkem, než se odmlčí, nebo při startu - ale to může být pozdě! Při zátěži bojlerem pak srazí odběr z panelů jejich napětí až o 150V!
Dobře, měnič to zachrání a při přepětí během provozu a případném odpojení zátěže, odpojí panele a vypne se

Ppři pokusu jej manuálně opětovně zapnout při přepětí z panelů naprázdno i přes čáru!, tak než zareaguje elektronika na případné přepětí a než něco odpojí, mohlo by již dojít k průrazu polovodičů!!! A pak už nic nehukáže

Mám 10panelů á 49,3V tedy celkem naprázdno 493V a opravdu to chodí nezatížený k 490V!
Já mám jen východ a tak než vyleze Slunce výše a kolměji svítí již pod úhlem a napětí rychle padá i bez zátěže. Tak to nechávám tak a jen ráno rožnu nějaký světla v domě a už nevypínám vše jak jsem byl zvyklej bez FVE šetřit z DS (za peníze...).
Ale mladej má mírný sklon na jih a tam jsme museli jeden panel odpojit! Nyní mu to leze bez zátěže jen k 460V a to je cajk

Když to VOC paranoidne příliž podstřelíte začnou panele ráno pracovat mnohem později a za hnusu taky nedaj moc napětí a tím ani výkonu.
Závěr - doporučuji dávat maximu napětí v součtu z panelů, takové aby to dávalo tak o -10% V méně než je max povolené (nikoliv provozní, to má Axpert jen 450V

A pokud možno nic nevypínat za maxima záření a když tak nejprve odpojit panele i když to šlehne ve vypínači. (lepší než v měniču...) Ale pak nezapínat a raději posečkat alespoň na mrak

Samodomo "poloostrov" s Axpert King II - AC OUT 5kW/5kVA, PV IN 6kWp, 10x Longi 445Wp na sedlové střeše na východ a 10ks i na západ, aku 8x12V-240Ah levné olovo Varta+Banner trakční VRLA 23kWh (reálně využitelných často tak do 10kWh), Znojmo.
-
Ta hodnota je vyčítaná z měniče, takže ano, asi máte pravdu, nebude to naprázdno, ale pod zátěží. Díky 

-
Zdravím
výhledově uvažuji o rozšíření FVE. Problém je, že další string se již k mému Solax X3 Hybrid G4 10.0 asi připojit nepodaří.
Mám připojeno ve standardním režimu s povolenými přetoky, instalován full backup s bateriovým úložištěm.
Dokáže někdo poradit nějaké řešení, jak do systému vlastně "přidat" další string s nějakým měničem tak, aby se to chovalo vlastně co nejvíce jako doposud? Tj. pokrývalo spotřebu, dobíjelo baterie a následně prodávalo do sítě, ale aby se to spolu nepralo a například to bylo schopné dodržovat maximální povolený přetok (10 kW)?
výhledově uvažuji o rozšíření FVE. Problém je, že další string se již k mému Solax X3 Hybrid G4 10.0 asi připojit nepodaří.
Mám připojeno ve standardním režimu s povolenými přetoky, instalován full backup s bateriovým úložištěm.
Dokáže někdo poradit nějaké řešení, jak do systému vlastně "přidat" další string s nějakým měničem tak, aby se to chovalo vlastně co nejvíce jako doposud? Tj. pokrývalo spotřebu, dobíjelo baterie a následně prodávalo do sítě, ale aby se to spolu nepralo a například to bylo schopné dodržovat maximální povolený přetok (10 kW)?
Proč to připojit už nejde? Máš už plné v všechny DC vstupy a na maximální proud? Typicky tam jde připojit více než je výkon střídače. Špička se ořízne.
Nemáte oprávnění prohlížet přiložené soubory.
-
Trochu zápasím s firmou už teď kvůli přidání panelů do stringu (mám podezření, že jejich projektant a revizák jsou buď líní nebo úplně mimo).
V A je zapojených 16*450 W, v B je 6*450W. Chápu, že třeba na A je limit 9000 W, ale chápal jsem to tak, že pokud to překročím, tak si to střídač sám ořízne, tj. přepanelovat není problém. Je to opravdu tak? Lze to někde vyčíst například v dokumentaci, abych jim mohl argumentovat?
Přidat to do stávajících stringů je určitě nejjednodušší, ale stejně by mě zajímalo, jaké jsou alternativy (pokud jsou).
V A je zapojených 16*450 W, v B je 6*450W. Chápu, že třeba na A je limit 9000 W, ale chápal jsem to tak, že pokud to překročím, tak si to střídač sám ořízne, tj. přepanelovat není problém. Je to opravdu tak? Lze to někde vyčíst například v dokumentaci, abych jim mohl argumentovat?
Přidat to do stávajících stringů je určitě nejjednodušší, ale stejně by mě zajímalo, jaké jsou alternativy (pokud jsou).
-
- Výkon panelů v FVE [Wp]: 10200
- Kapacita baterie [kWh]: 28
áno prepanelovať menič ide, treba dodržať špecifikáciu výrobcu, t.j. neprekročiť maximálne napätie stringu pri zimných podmienkach (Voc*počet panelov *1,2) a neprekročiť maximálny skratový prúd.
Určite by som posilnil string B, lebo 6panelov nie je nič moc pre mppt, ktorý štartuje pri 200V.
Určite by som posilnil string B, lebo 6panelov nie je nič moc pre mppt, ktorý štartuje pri 200V.
Victron ESS AC Coupling:
2,75kWp on-grid + 3,3kWp + 4,15kWp RS450/100 + MP2 5kVA + 2x 17x280Ah Lifepo4 + JK BMS
2,75kWp on-grid + 3,3kWp + 4,15kWp RS450/100 + MP2 5kVA + 2x 17x280Ah Lifepo4 + JK BMS
-
Děkuji.
Nedokázal by mi někdo dodat nějaké neprůstřelné argumenty proč vlastně lze "přepanelovat" ? Už jsem hodněkrát slyšel, že je třeba jen dodržet limit napětí a jinak že si to vlastně měnič ohlídá sám (ořeže v případě nutnosti výkon, tj. asi popojede na křivce výkonu mimo maximální bod), ale z čeho to kde plyne? Plyne to z něčeho vyzikálně ? Nebo to musí být součást firmware měniče?
Nedokázal by mi někdo dodat nějaké neprůstřelné argumenty proč vlastně lze "přepanelovat" ? Už jsem hodněkrát slyšel, že je třeba jen dodržet limit napětí a jinak že si to vlastně měnič ohlídá sám (ořeže v případě nutnosti výkon, tj. asi popojede na křivce výkonu mimo maximální bod), ale z čeho to kde plyne? Plyne to z něčeho vyzikálně ? Nebo to musí být součást firmware měniče?
Jak to čtu já:Zak píše: ↑pát bře 17, 2023 12:57 pm Děkuji.
Do vstupu A můžeš zapojit dva shodné stringy paralelně, každý max 950V za absolutně nejchladnějších podmínek, přičemž nesmíš překročit celkový zkratový proud 30A.
Do vstupu B můžeš zapojit jeden string, max 950V za absolutně nejchladnějších podmínek, přičemž nesmíš překročit celkový zkratový proud 16A.
Dejme tomu, že máš panely, které mají Isc 11A, pak můžeš zapojit 22A (dva stringy) do vstupu A, 11A (jeden string) na vstup B. Papírově celkově přes 20 kWp tam připojit lze. Ale záleží i na ostatních komponentách, jestli jsou ochrany dimenzované na ten proud a napětí atd.
Já osobně nejsem odborník na Solax, nikdy jsem žádný osobně neinstaloval. Píšu ti to jen tak, jak čtu manuál.
-
- Výkon panelů v FVE [Wp]: 10200
- Kapacita baterie [kWh]: 28
Na toto pozor, lebo pri oblačnom počasí nemusí mppt dosť rýchlo zareagovať a môže prúd vyletieť až nad skratový. Napr. ja som pár sekúnd ťahal 3,9kW z 3,3kWp poľa a prúd bol 10% nad štítkovou hodnotou. Stalo sa to pri oblačnom počasí, kedy náhle vyšlo ostré slnko. Nevravím, že to hneď odpáli menič, ale radšej by som to neriskoval.Zak píše: ↑pát bře 17, 2023 12:57 pm Děkuji.
Takže ja by som radšej dodržal aj tie prúdy.
A pri prepanelovaní odporúčam dorobiť aktívne chladenie, lebo tie pasívne chladiče sa vedia celkom slušne zohriať a vysoké teploty moc tým polovodičom neprospievajú.
Victron ESS AC Coupling:
- pave69
- Kapacita baterie [kWh]: 18
Například Goodwe na svých stránkách uvádí, že v Číně je zákon, že střídač musí být schopen zpracovat a dodat do sítě i výkon nad jmenovitou hodnotu - myslím o 20% až po dobu 8 hodin, aby se o tu "eko" energii nepřišlo, pokud jsou zrovna výhodné podmínky nad jmenovité specifikace (teplota, osvit). Pro jiné země je to ve FW zakázáno (protože tam to naopak zákony/distributoři zakazují), ale jako bonus v těch ostatních zemích zůstává, že střídač je i při max. jmenovitém výkonu schopen pracovat s účiníkem menším než 1 (cca kolem 0,95). Je to teda hodně volná citace, jen jak si vzpomínám...Zak píše: ↑pát bře 17, 2023 12:57 pm Děkuji.

Ještě k tomu jestli to střídač dá a nebo nedá mám takový point.
Jedna věc je pár desítek tisíc za tu škatuly, to vem čert, ale kdo může říct, že to má namontováno tak, že když se prostřelí nějaké fety uvnitř, nezareaguje ochrana a směle to bude hořet obloukem 1000V DC do západu slunce a je s tím v pohodě? Že to nic neponičí, nikde nic dalšího neshoří, tak ať klidně blbne mimo štítkové hodnoty. Jinak ať nakoupí dvě palety cetrisu, nebo nějaké betonové bloky, izolované odsávání dýmu, namontuje si automatické odpínání panelů do jiné místnosti s kouřákem u střídače, CO hasičák atd.
Za mě je to špatné místo na neodborné hraní a polemizování co by ještě šlo přidat.

Jedna věc je pár desítek tisíc za tu škatuly, to vem čert, ale kdo může říct, že to má namontováno tak, že když se prostřelí nějaké fety uvnitř, nezareaguje ochrana a směle to bude hořet obloukem 1000V DC do západu slunce a je s tím v pohodě? Že to nic neponičí, nikde nic dalšího neshoří, tak ať klidně blbne mimo štítkové hodnoty. Jinak ať nakoupí dvě palety cetrisu, nebo nějaké betonové bloky, izolované odsávání dýmu, namontuje si automatické odpínání panelů do jiné místnosti s kouřákem u střídače, CO hasičák atd.

Za mě je to špatné místo na neodborné hraní a polemizování co by ještě šlo přidat.

-
- Výkon panelů v FVE [Wp]: 8000
- Kapacita baterie [kWh]: 23
Tak přepanelovat se myslí součet Wp, neb W z teho poleze za šera, natož v zimě, o mnoho méně, třeba jen 10%Zak píše: ↑pát bře 17, 2023 12:57 pm Děkuji.

- u dvou paralerně připojených polí je však napětí stále stejné jako u jednoho (jen je tento zdroj tvrdší = neklesá tolik něpětí při zátěži)
U měničů se neuvádím pouze max pracovní/operační napětí, ale i maximální! Je dobré se přiblížit součtem napětí panelů v sérii tomu pracovníku a to maximální je "jen" rezerva (pro jasné mrazivé počasí kdy může vyskočit napětí o +10%)
Ale!
- u dvou paralerně mechanicky spojených polí se však proudy polí(!) sčítají! (ten roste se zátěží) Je nutné nepřekročit max proud měniče!!!
Samodomo "poloostrov" s Axpert King II - AC OUT 5kW/5kVA, PV IN 6kWp, 10x Longi 445Wp na sedlové střeše na východ a 10ks i na západ, aku 8x12V-240Ah levné olovo Varta+Banner trakční VRLA 23kWh (reálně využitelných často tak do 10kWh), Znojmo.
-
Já mám právě za to, že je klíčové dodržovat U a I (ať už paralelně, sériově, to je jedno, s rezervou například na mrazivé počasí), ale že dodržovat P (výkon) již tak podstatné není, protože si to střídač nějak ořezává sám dle potřeby (jakože v tomto případě 0-9000W s tím, že je to benefit samozřejmě pro špatné kdy, kdy se na limit výkonu stejně člověk nedostane, ale alespoň z toho vymáčkne více).
Například u toho Solaxu na vstupu A můžu 26 A a 1000 V, takže bych tam mohl narvat teoreticky asi 2x16 svých 450 W panelů Sunpro, což je v pohodě s U a I, ale překročí to P (14400 > 9000). Je to OK nebo není?
Například u toho Solaxu na vstupu A můžu 26 A a 1000 V, takže bych tam mohl narvat teoreticky asi 2x16 svých 450 W panelů Sunpro, což je v pohodě s U a I, ale překročí to P (14400 > 9000). Je to OK nebo není?