ok. Moje chyba. Dekuji za opravu.
FVE od Victronu případně alternativa
-
- Výkon panelů v FVE [Wp]: 9450
- Kapacita baterie [kWh]: 14
Re: FVE od Victronu případně alternativa
Potom ale nemá PK23 pravdu s tou formulací " Výkon na střeše přibližně to samé v kWp, jako průměrná denní spotřeba domu v kWh.".Sten77 píše: ↑ned lis 05, 2023 11:57 am Spíš je potřeba si uvědomit, že pokud máš denní spotřebu 20 kWh. To je 7,3 MWh za rok. To ti vyrobí FVE o výkonu 7,3 kWp. Větší výkon potřebuješ jen kvůli vyšší výrobě v zimních měsících, kdy jsou krátké dny. S větším výkonem si prodloužíš dobu, kdy budeš soběstačný.
Když mám za den spotřebu 20 kWh tak podle jeho formulace bych měl mít na střeše panely 20 kWp a to se nevejdu do limitu pro mikrozdroje.
Hybridní fotovoltaika 3x Victron MP2 48/5000, 3x MPPT 150/70, Cerbo GX, realizoval MM Craft s.r.o. Ing.Miroslav Matis
-
- Výkon panelů v FVE [Wp]: 10200
- Kapacita baterie [kWh]: 28
Neberie sa do úvahy v ČR len výkon meniča/meničov? Takže na streche môžeš mať kludne aj 15kWp, ale ak máš len 10kW menič stále budeš mikrozdroj?
Ohľadom výpočtu výkonu na streche je ťažké určiť, aký je ideálny počet. Čím máš viac panelov, tým si dlhšie sebestačný, ale tým ti aj stúpajú náklady a klesá návratnosť. Záleží od viacero faktorov, najmä od kúrenia, prípravy TUV a možnosti mariť prebytky v lete.
Ohľadom výpočtu výkonu na streche je ťažké určiť, aký je ideálny počet. Čím máš viac panelov, tým si dlhšie sebestačný, ale tým ti aj stúpajú náklady a klesá návratnosť. Záleží od viacero faktorov, najmä od kúrenia, prípravy TUV a možnosti mariť prebytky v lete.
Victron ESS AC Coupling:
2,75kWp on-grid + 3,3kWp + 4,15kWp RS450/100 + MP2 5kVA + 2x 17x280Ah Lifepo4 + JK BMS
2,75kWp on-grid + 3,3kWp + 4,15kWp RS450/100 + MP2 5kVA + 2x 17x280Ah Lifepo4 + JK BMS
-
- Výkon panelů v FVE [Wp]: 9450
- Kapacita baterie [kWh]: 14
Jsem názoru, že se vychází z výkonu panelů. Mám požadavek na ČEZ na hybridní připojení platforma Victron - na střeše 21ks FV panelů 9,9 kWp rozděleno na 3 světové strany vč 3 MPPT regulátorů - každý si řeší svoji stranu, nejsou negativně ovlivňovány nevhodným propojení panelů z ruzných stran, - 3ks měnič 5000VA a s požadavkem ČEZ souhlasí.Diablo1st píše: ↑pon lis 06, 2023 4:57 pm Neberie sa do úvahy v ČR len výkon meniča/meničov? Takže na streche môžeš mať kludne aj 15kWp, ale ak máš len 10kW menič stále budeš mikrozdroj?
Z toho dedukuji, že limitující faktor je výkon panelů.
Hybridní fotovoltaika 3x Victron MP2 48/5000, 3x MPPT 150/70, Cerbo GX, realizoval MM Craft s.r.o. Ing.Miroslav Matis
Do 31.8. se typ FVE počítal z výkonu měniče, takže mikrozdroj byl pouze s měničem o výkonu 10 kW bez ohledu na panely, od 1.9. se to otočilo a typ FVE se počítá dle panelů, alespoň takovouto informaci mám od ČEZ Distribuce.
Mně nějaká sympatická slečna na lince EGD řekla, že jim jde o velikost rezervovaného výkonu.
Tedy ani o panely ani o měnič.
Šel jsem tam s dotazem, že oproti žádosti (kterou mi schválili) bych chtěl na střeše větší výkon.
Řekla, že OK, jen si musím pohlídat max. výrobu.
Ale mám to jen do ucha. Na papíře to od nich nemám.
Tedy ani o panely ani o měnič.
Šel jsem tam s dotazem, že oproti žádosti (kterou mi schválili) bych chtěl na střeše větší výkon.
Řekla, že OK, jen si musím pohlídat max. výrobu.
Ale mám to jen do ucha. Na papíře to od nich nemám.