Ale, jasně. Připomenu svůj dávný cíl, který se nemění: v poustevně, kde větrná elektrárna je/bude, dopomoci k živení vlastní spotřeby tohoto čistého ostrova kromě panelů i větrem. Cílem je tedy nikoli maximalizovat dodávku, ale dodávat do baterek řekněme reálných 100W, "když to fouká", tedy při nějakých řekněme 6-7 m/s. Pokud se to stane několikrát za zimu, může to pro mne znamenat zásadní rozdíl v tom, že tam nebudu muset jet ručně startovat generátor. Tam tedy směřuji.
Mou základní chybou při nákupu čínské plechárny bylo, že je prostě příliš malá na to, aby takového výkonu i teoreticky dosáhla - naměřil jsem s ní pak nějakých 80W při 8 m/s (měření rychlosti větru bylo ale problematické, vítr mohl to být ve skutečnosti větší...) na "stožáru" o výšce 3 m. Takový výkon je mi málo. Prostě jsem tomu tenkrát nerozuměl a nespočítal si to.
Vysoký stožár alespoň zatím stavět nebudu/nechci, snad tak 6m. Vím, že dávat elektrárnu na nizký stožár je "blbost", ale současně těch 100W při řekněme 6 m/s párkrát za zimu mi ke štěstí stačit prostě bude. Plus k tomu aby to neobtěžovalo hlukem sousedy ani mne.
Tam směřuji

a k tomu moc díky za velmi cenné rady tady.
Když už tak brouzdám, líbilo by se mi pro mé účely docela
https://www.youtube.com/watch?v=AIySkjDOZho, ale (a) pokud jsem při své neněmčině rozuměl dobře, byla řeč o 13000 Euro a (b) úplně se mi nezdá mechanická konstrukce, že prostě ten teňoučký materiál nějakou vichřici vydrží.
Díky.